Totuus tutkintapyynnöstä?

tietoa tarvitseva

Haluaisin ihan todenperäisen kuvauksen siitä miten käytännössä tutkintapyyntö poliisille ilmeisestä petoksesta etenee, jos etenee. Eli kuka tekee ilmoituksen.Onko juristin tekemä ilmoitus jotenkin suositeltava? Miten kauan asian käsittely kestää. Jos asiassa päädytään syytteen nostamiseen joutuuko tutkintapyynnön esittäjä oikeudenkäynnin maksumieheksi? Mitä muuta pitäisi tietää?

3

1179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinne päin

      Tutkintapyynnön tekee yleensä vahingon kärsijä, mutta sen voi tehdä syyttäjäkin tai joku, joka epäilee rikoksen tapahtuneen. Tutkintapyyntöön ei lakimiestä tarvita.

      Jos olet asianosainen eli rikos on kohdistunut sinuun, niin sinulta kysytään onko sinulla vaateita eli tahdotko korvausta kärsimästäsi rikoksesta?

      Yleinen syyttäjä katsoo onko rikos sellainen, että syytekynnys ylittyy poliisin tekemän tutkinnan jälkeen. Siis ensin poliisi tutkii asiaa tietysti. Syyttäjä alkaa syyttää ilman, että sinulla on osaa tai arpaa, jos rikoksen luonne on sellainen, että yleinen etu niin vaatii. Tällöin et joudu maksumieheksi, vaikka häviäisit jutun, sillä juttuhan on syyttäjän, ei sinun. Jos taas haastat toisen oikeuteen vaikkapa kunniasi takia, niin maksat, jos häviät.

      Olen ymmärtänyt näin, mutta en ole lakimies, joten saattaapi olla vähän hatara selitys.

      Asioiden käsittelyajoissa ei ole mitään tolkkua eikä kai määräaikaa. Tutkinta voi kestää vuosia. Ja oikeudenkäynnin odottelu.

      • jotenkin näin

        "Syyttäjä alkaa syyttää ilman, että sinulla on osaa tai arpaa, jos rikoksen luonne on sellainen, että yleinen etu niin vaatii. Tällöin et joudu maksumieheksi, vaikka häviäisit jutun, sillä juttuhan on syyttäjän, ei sinun. Jos taas haastat toisen oikeuteen vaikkapa kunniasi takia, niin maksat, jos häviät."

        Syyttäjä voi syyttää myös ns. asianomistarikoksissa silloin kun asianomistaja vaatii rangaistusta, mutta jos ei syytä, niin antaa siitä päätöksen, jolloin asianomistaja voi viedä jutun tuomioistuimen ratkaistavaksi omalla kuluriskillä. Ja siinäkin tapauksessa että syyttäjä on ottanut asianomistarikosjutun hoidettavaksi asianomistajalla on mahdollisuus yhtyä syyttäjän syytteisiin tai vaatia lisää omalla riskillä. Syyttäjä voi ohittaa asianomistajarikoksissa asianomistajan määräysvallan ja vaatia rangaistusta, jos yleinen etu sitä vaatii.


      • 3+1500

        ***Asioiden käsittelyajoissa ei ole mitään tolkkua eikä kai määräaikaa.***

        Vähän sinne päin. Kaikilla rikoksilla on oma vanhenemisaikansa, jolloin tutkinta on tehtävä, samoin syyteharkinta. Vasta epäillyn haastaminen katkaisee rikoksen syyteoikeuden vanhenemisen. Sen jälkeen alkaa juoksemaan toinen, -rangaistuksen tuomitsemisen vanhenemisaika, joka on minimissään kymmenen vuotta rikoksen tekohetkestä.
        Lain mukaan sekä tutkinta, että syyteharkinta on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä.
        Aiheellinen viivytys on tutkinnan osalta esim. silloin, jos epäilty pitää etsintäkuuluttaa.
        Todistaja on lähetenyt esim. Venäjälle, toinen todistaja on Kanadassa jne... syitä riittää, joiden vuoksi tutkinta ei edisty, jolloin rikos ns. vanhenee.
        Useimmin rikos vanhenee kuitenkin silloin, kun ei tiedetä tekijää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      170
      4649
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4260
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2790
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1670
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1625
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe