Jämptien omistajat HOX!

neuvojen tarpeessa

haluaisin itselleni jämtlanninpystykorvan ja haluaisin kuulla kokemuksia siitä että jos omalla jämtillä on riistavietti niin onko se silti pysynyt irti pihassa ( ilman että tarvii pelätä että pinkoo heti mehtään jos koira vainuaa jotain mielenkiintoista ) ja jos metsällä käyttää niin ei jää jalkoihin pyörimään vaan lähtee etsimään jälkeä. kokemusta koirista on ja rodusta (isän koiria ollut ja omistan tälläkin hetkellä sakemannin ) joten en ole aloittelija vaan haluan tietää voiko miten saada koiran pysymään tietyissä paikoissa irti ilman että lähtee huitelemaan ja sitten metsässä päästään toteuttamaan itseään jos riistaviettiä on.

7

388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Khyyl maar

      Meillä on jämpti veljekset. Kun laskee irti niin hetken kääläilevät ja jos isäntä ei itse tajua metsään lähteä, sitten lähdetään ilman isäntää. Eivät siis pysy pihalla irti, metsävietti on voimakas. Ja sama on ollut niin monella jo ees menneillä jämpteilläni.
      Mutta muista, joka rodusta löytyy poikkeuksia!
      Mutta tähän ati mitä olen itse omistanut, eivät ole jääneet jalkoihin pyörimään, pitkä hakuisia koiria.

    • neuvojen tarpeessa

      kiitos vastauksesta :) harmi vaan jos ei saa opetettua että pihassa ollaan irti ja metässä ollaan sit miten tykätään ku eipä sit siitä saa sellasta leikkikaveria toiselle koiralle jos karkailla meinaa. mut toivotaan parasta ja pelätään pahinta :)

      • hookoonpyörykät

        Meidän 1vee3kk jämptiuros ei taatusti pysy lenkillä vieressä eikä pihassa ilman hihnaa. Kävin pentukurssilla koiran kanssa sen ollessa 4-5 kuinen ja silloin avoimella kentällä se keskittyi kyllä todella hyvin siihen asti kun namien (lihapullat ja nakit) avulla treenasimme ja touhusimme niin, että pyrin pitämään koiran huomion itsessäni herkkujen avulla, mutta heti 'joutoaikana' koira oli valmis lähtemään hajujen perään -metsään, toisten koirien hajuille jne.
        Tiedän että riistaviettinen koira on eri asia kuin joku enempi taluttajaansa seuraava rotu, mutta halusin silti yrittää harjoitella koiran kanssa jonkin asteista kontaktia ja tottelevaisuutta. Koira vetää todella lujaa kiinnostavan hajun perään ja pienenä naisena on välillä todella tekeminen etten mene hihnan jatkona. Koira käy metsällä miehen kanssa, itse en metsästä.
        Joskus saan lenkeillä pidettyä koiran huomion itsessäni namien avulla, toisinaan en. Irti hihnasta en uskaltaisi laskea, se pinkaisisi metsään toisten koirien tai mielenkiintoisten hajujen luo.


    • Koiruuksista...

      Meillä on pari jämptiä ja ajokoira. Niinkuin riistaviettiset metsästyskorat yleensä, eivät meidänkään koirat pysy pihassa irrallaan.

      Yleensä asia on niin, että jos metsästykoira pysyy irrallaan pihassa, se ei toimi metsässä, eli jokin mättää, eli sillä ei ole tarvittavaa riistaviettiä. Silloin se ei toimi metsästytilanteissa, kuten metsästyskoirilta odotetaan.

      Pidän erikoisena, melkein mahdottomana sitä jos metsästyskoira pystyy niin totaalisesti irroittautumaan metsästysvietistään, että pysyy pihassa irrallaan. Ja, että pystyisi metsässä kääntämään vietin päälle ja toimimaan metsästystilanteessa toivotulla tavalla. Voi varmaan olla mahdollistakin, mutta vaatii varmasti todella paljon koulutusta.

      Metsästyskoirat ovat jalostettu nimenomaan riistäviettisiksi.

    • sulo-love

      Mun jämpti Sulo yleensä pysyy pihalla, mutta se ei ole ollenkaan tavallista rodulle. Ainakin makupaloilla pysyy pihassa vaikka kissa juoksisi ohitse. Sulo on muutenkin tosi omituinen pystykorvauros; ei ole OLLENKAAN aggressiivinen toisille uroksille, kävelee hihnassa kauniisti ja osaa kaiken maailman temput.

    • metsään

      Juu ei ole vielä yksikään metsästyskoira pysynyt pihassa. Eli irti ei lasketa, ellei suunta ole metsään. Näin se vaan on.

    • Haku Nolla

      Koira joka pysyy pihassa ei ole itsenäisesti työskentelevä metsästyskoira!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      461
      3391
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      456
      3324
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      136
      2931
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2262
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2130
    6. Mitkä kolme sanaa haluat nyt sanoa ikäväsi kohteelle?

      Niitä tässä odotan.
      Ikävä
      192
      1487
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1377
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1246
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      86
      1242
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1070
    Aihe