Ruotsin ja Norjan lappiin menossa

ghylt

Ensimmäinen kerta kun ollaan menossa autolla ulkomaille. Matka-aikamme on elokuussa. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Otamme vuokra-auton ja yövymme pääsääntöisesti teltassa, ehkä osittain motelleissa. Luin jostakin autopass:sta, mikä tuli vähän yllätyksenä. Luottokorttia kun ei omisteta, niin näinköhän jää passit hommaamatta? Onko paha juttu?

Miten sujuvat rajanylitykset? Suomen ja Ruotsin välillä tuskin ongelmia, EU-maita kun ovat, mutta entäs Ruotsin ja Norjan välinen raja?

Ja jos ikä on ratkaiseva asia, niin 22-23-vuotiaita ollaan kaikki ja 3-4 henkilöä lähtee.

Mietityttää nuo mahdolliset ongelmatilanteet lähinnä rajanylityksissä ja tietulleissa, kun kuitenkin vuokra-autolla matkassa ollaan. Kukaan meistä ei omista omaa autoa, joten se ei ole vaihtoehto.

Entäs vinkkejä vuokra-auton hommaamiseen? Lähdemme liikenteeseen Tampereelta, joten ajokilometrejä tulee melkoisesti. Auton hinnaksi saadaan yli 500 euroa viikolta bensat 400 euroa. Tuntuu aika paljolta. Toisaalta pohjoisesta ei tunnu autoja löytyvän ja Norjan puolelta vuokraaminen tuo sen ongelman, että mites sinne sitten päästään ilman autoa.

7

2554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nunnelli

      Hieno juttu lähteä autolla liikenteeseen! Tehtiin viime kesänä sellainen pienempi rundi Suomessa elokuun lopulla ja silloin oli kyllä teltassa jo aika kylmä, kun ollaan näinkin Pohjoisessa. Elokuun alussa on toivottavasti mukavempi olla ulkona, jos silloin menette :)

    • upeat maisemat

      Ei niitä rajoja tuolla Lapissa edes huomaa eikä yleensä kysellä yhtään mitään. Auto kannattaa kyllä vuokrata ihan Suomesta, Norjassa saa varautua siihen että kaikki maksaa maltaita - jos tuleev ilu teltassa, niin yöpykää Ruotsin tai Suomen puolella ja sapuskatkin kannattaa ostella näistä maista. Varatkaa aikaa, se mikä kartalla näyttää piskuiselta vuonolta kestää ajaa aika tovin, ensin yhteen ja sitten toiseen suuntaan vuonon rantaa ;) Ja varatkaa ihan oikeasti riittävästi lämmintä mukaan, sää voi olla ihan mitä vain pohjoisessa kesälläkin, ei olisi ensimmäinen räntäkuuro johon törmäätte. Verratkaa hintoja netissä noille autoille, hinnat ja tarjoukset vaihtelevat kovasti ja nämä vertaa.fi -tyyppiset sivut eivät aina huomioi jos jonkun sivulla on extra-tarjouksia (niitä kyllä harvemmin on ruuhkakuukausina). Motelleja on harvakseltaan, joitain mökkikylä-leirintäalue kompinaatioita enimmäkseen ja nekin täyttyy aikaisin, siis nuo mökit eikä ne mitään luxusta ole, harvoja lautalatoja ;)

    • kgsdjgjsdjgjsdgsg

      Kyllä se auto kannattaa ottaa suomesta. Helpottaakin kun saa alottaa matkan heti autolla.
      Tankkaukset ja kaupassakäynnit kannattaa hoitaa suomessa ja ruotsissa.
      Rajanylityksiä ei huomaa muusta kuin kylteistä ja siitä kun liikennemerkit muuttuu hieman. Passia ei kysellä missään kun ei ole tullimiehiäkään rajalla.
      Kannattaa katsella eri vuokraamoista ja valita halvin. Muutenhan noi vuokraamot ei yleensä eroa toisistaan. Paras olisi tietysti jos joltain tutulta sais vuokrattua/lainattua auton. Ja miettikää kanssa yhtenä vaihtoehtona matkailuauton vuokraamista. Ei tarvitse pystyttää telttaa ja ruokailut on helpompia. Eikä kylmä ja sadekaan haittaa yöunia. Kulutus tietysti vähän kovempi kun henkilöautolla.
      Ja ottakaa vuokraamosta tarpeeksi iso auto. 4 henkilöä tavarat (varsinkin jos nukutte teltassa) jossain ford fiestassa tai toyota yariksessa. No sanotaanko näin että voi olla että kaduttaa. Joku 1000km siirtymä lappiin voi tehdä tiukkaa ihan täyteen ahdetussa autossa.
      Norjassa liikkuminen on sitten hitaampaa kuin suomessa. Linnuntietä 100km matka voi ollakin tietä pitkin 300km, kun tiet menee rantaa pitkin eikä se ranta ole suora niinkuin suomessa

    • Luvan kanssa

      Alkomahoolia saa viedä vain vähän Norjaan... sama lienee röökin kanssa.
      Tulliteitä ei ole pohjoisessa paljon, mutta jos on niin yleensä maksut voi maksaa johonkin tietylle huoltsille paikan päälläkin.

      Tavallisen auton vuokraushintoja en ole vertaillut, mutta matkailuauto kannattaisi vuokrata esim. Rovaniemeltä verrattuna etelään. Muista pyytää lupa vuokra-auton viemiseen ulkomaille...

    • Vähän linkkejä.

      Lukase nuo linkit:

      http://www.tuomas.salste.net/doc/matkat/norja.html

      Tiemaksuista:

      http://www.autoliitto.fi/?x20043=3320103

      Yleistä:

      http://www.mattigronroos.fi/norjafaq.html


      Pari kertaa Norjassa ajelleena, niin varatkaa rahaa tiemaksuihin ja lautta/silta/tunnelimaksuihin. Ovat yllättävän kalliita.
      Eikä tunneli/tiemaksuja kannata jättää maksamatta, koska maksulappu kyllä löytää kotiin. Kokemusta on.

      Autopass on nykyisin automatisoitu, eli "tullipaikoissa" maksu menee automaattisesti, ja jos sitä ei ole maksanut, niin se peritään jälkikäteen. Tosin jos ajaa tullipisteen ohi maksamatta, sen voi ilman lisäkuluja maksaa vielä kolmen vuorokauden kuluessa.

      Tuossa jo sanottiinkin, että jos vuokraatte auton Suomesta, niin varmistakaa, että sen saa viedä ulkomaille. Kaikki vuokraamot eivät siihen anna lupaa.

      Ja Norja on kallis maa syödä, juoda ja majoittua.

    • ghylt

      Kiitos kaikille vastanneille. Nuo linkit olivat oikein hyvät, vaikka löysinhän ne itsekin. Pitää vielä tutkailla.

      Reittisuunnitelmat elää ja muuttuu, sillä tällä hetkellä ollaan menossa Tukholman ja Oslon kautta Keski-Norjaan (mm. Molde, Trondheim ympäristöineen ja Uumajan kautta Vaasaan tai sitten Tornion kautta kiertäen. Varmaan matkan aikanakin muuttuvat suunnitelmat) ja omalla autolla (!). Lappi jätetään siis kokonaan väliin, lähinnä siitä syystä että päästään huomattavasti vähemmällä ajamisella erityisesti Suomessa. Aikaakaan reissuun ei ole käyttää juuri viikkoa enempää.

      Tää reissu on pientä prologia tulevaisuudessa mahdollisesti tehtävälle Itämeren ympäriajolle. Vähän maistellaan että miltä se automatkaaminen maistuu ja onko tää niin hienoa miltä vaikuttaa. Hienommalta kyllä vaikuttaa kuin pisteeseen X tehdyt täsmäiskut.

    • siilihän se siinä

      Kaveriporukalla ollaan käyty useasti norjassa ja rannikko vuorineen ja vuonoineen on parasta reissu aluetta. Näitä lapin ja ruotsin tasamaastoja ei kiinnosta pätkän vertaa katsella, muuta kuin meno ja tulo matkalla pakosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe