Nirso kissa

-ilzku

Kuivamuonissa kelpaa mikä tahansa, mutta märkäruuissa pelkästästään Latz. Nyt meidän 2 -vuotiaalla leikatulla kollilla on alkanut olemaan jatkuvia virtsatietulehduksia ja eläinlääkärin suosituksesta olen yrittänyt siirtyä raakaruokintaan - ja tässä tulee ongelma: mikään raaka liha ei kelpaa. Pakasteseitikään ei kelpaa vaikka olisi keitetty tai raaka. Olen yrittänyt sotkea raakaa lihaa latzin sekaan, mutta sitten jää koko ruoka syömättä.

Eli miten tässä nyt pitäisi toimia?

6

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissanhäntä

      Eläinlääkärin mukaan kuivamuona on se, mikä aiheuttaa noita virtsatietulehduksia. Leikatuille kissoille pitää olla sitä steriloitujen kissojen kuivaruokaa. Veljen kissalle tuli tulehduksia tavallisista kuivapapuista, mutta kun hän muutti sen tuohon steriloitujen kissojen kuivaruokaan, niin loppuivat pissatulehdukset siihen.

    • kissa poika

      Tuosta nirsoudesta kysyisin myös. Kaikki haukkuu marketti ruoat mutta meidän kissa ei suostu syömään mitään muuta kun pirkka pusseja ja seitiä,kaikkea ollaan kokeiltu,eläikaupoista ostettua,raakaa lihaa ja mitä vaan löytyy mutta kaikki muu jää syömättä. Kissa on ihan terve ja erittäin vilkas kohta vuoden. Joku kohta varmaan sanoo että olisi ihan pienestä asti pitänyt kokeilla mutta olemme vaan kun ei syö. Toivon ystävällisiä kommentteja.

      • kaks kattia.........

        Sama meillä. Ei kelpaa eläinkaupan ruoat. Annan sitä mstä kisu tykkää ja ollaan kaikki tyytyväisiä. :)

        Kaikki kissat, niinku ihmisetkin ollaan erilaisia. Jos jokin ei maistu, niin se ei maistu. Pääasia, että kisuli syö ja on muuten terve. :)


      • opettelua

        No, tottahan se on että pienestä kaikki lähtee. Jos pentuna ei ole oppinut, niin huonosti aikuisena sitten muutokset tulee. Juuri siksi kannattaisi opettaa monipuolista ruokintaa, koska jos sairaus iskee ei ole niin vaikeaa muuttaa ruokintaa. Toki se ennaltaehkäisy tulee aina halvemmaksi kuin sairauden hoito, niin se vaan menee.

        Omilla kissoillani ei ole ollut mitään ongelmaa laadukkaampien ruokien syömisessä, koska ne on opetettu pennusta. Kaikki lihat menee pääasiassa, osa ei jostakin tykkää mutta osasta lihoja tykkää kaikki. Purkkiruoissa sama juttu, mutta meillä huonolaatuiset ei kelpaa vaikka osa markettien ruoista menee (ne laadukkaammat).

        Yksi kissoista ei ole koskaan syönyt kuivamuonaa ja se on naaraista suurikokoisin. Se syö lihaa sekä kosteaa teollista. Yksi leikattu uros taas ei syö kosteaa, vaan lihaa ja kuivaruokaa. Muille sitten kelpaa likimain kaikki pikkuisen vaihdellen.

        Minulla on ollut kissoja koko elämäni, maatiaisia sekä rotukissoja eikä ongelmia ruokinnan laadukkuuden suhteen. Siksi vähän epäilen, ettei jonkun kissat syö laaturuokia jos niitä vaan on annettu. Ruokavalikoima kuitenkin on niin laaja, ettei kissat pelkästään hintalappua tuijota ja jätä kalliimpia syömättä.

        Kissahan ei periaatteessa ole nirso, eihän se luonnossakaan kovin erilaisia saaliseläimiä syö, että vaihtelua paljon tulisi. Perussaaliit on hiiret ja myyrät sekä linnut ja liskot, joskus jäniksen tai rusakon poikaset. Osaa myyristä (päästäinen) kissa taas ei syö koska ne haisee tai maistuu "väärältä". Tämäkin opitaan jo pentuaikana emon opastuksella.


    • 15+6

      Kuivapapuja kissa ei oikeastaan tarvitse ollenkaan. Esim zooplussalta saa laadukkaita märkäruokia (merkkeinä mm. porta 21, applaws..) mutta niistä kannattaa katsoa, että ovat täysravintoa, ei täydennysravintoa.
      Kissan voi yrittää totuttaa muihin ruokiin, että ihan pikkuisen sekoittaa vanhaan ruokaan ja vaikka viikon välein lisää uuden ruuan määrää.

    • nestettä

      Pääasia on se, että kissa saa ravinnostaan riittävästi nestettä. Virtsakivien ja -kiteiden syntyyn vaikuttaa liian vahvaksi tiivistyvä virtsa, johon syntyy kiteitä ja kiviä. Jotta rakkoon syntyisi riittävä huuhtelu, on kuivaruoka pannassa koska se imee itseensä elimistöstä nesteet jota ei sitten riitä rakon huuhteluun. Viljat joita teollisissa ruoissa on usein liikaa, aiheuttaa myös virtsan ph:n muutoksen ja sitä kautta kiteitä ja kiviä. Jos taas syötetään virtsavaivaiselle vääränlaista ruokaa (tehostettu happamuus) on riskinä toisenlaiset kiteet ja kivet, joiden hoitoon ei enää ruokavalio ja neste riitä, vaan se vaatii leikkauksen.

      Tästä syystä laadukas teollinen ruoka raaka liha on ne parhaat menetelmät. Molemmissa on riittävästi nestettä (teollisissa usein 80% ja lihoissa 70% vettä). Kuivaruoassa vettä on vain 8-10%, joten jokainen ymmärtää mitä se elimistössä tekee. Kissoilta puuttuu luontainen janon tunne, joten monikaan kissa ei juo riittävästi. Veden tarve kissalla on 0,3-0,5 dl/elopainokilo, eli 3 kiloisen kkissan tulisi saada vettä n. 1-1,5 dl/päivä.

      Pyri saamaan kissa juomaan vettä muilla keinoilla, esim. ostamalla juoma-automaatti jossa vesi virtaa. Laittamalla juoma-astioita muualle kuin ruokintapaikalle ja laittamalla niitä moniin paikkoihin. Pyri syöttämään pääasiassa kosteaa ruokaa jossa ei ole viljoja (vehnää tai muita). Jos kissallasi on struviittikiviä, voit lisätä happamuutta mm. dl-metioniinilla, mutta varo lisäämästä liikaa koska se aiheuttaa sitten oksalaattikiviä. Lihansyöjän pissan tulisi olla hiukan hapanta, asiasta voit kysellä myös hoitaneelta eläinlääkäriltä lisää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      386
      1512
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1210
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      164
      1139
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      804
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      691
    Aihe