Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Tapani BAGGE: Punainen varjo

alvari.raappavaara

Lähihistorian tosielämästä jännitystä ja komiikkaa melodraamaan sotkettuna työstävä Baggen Mujus-sarja on päässyt neljänteen osaan. Eletään syyskuuta 1944, aseleponeuvottelut Neuvostoliiton kanssa ratkaisevassa vaiheessa ja isänmaan tulevaisuuden vaikutukset omiin elinoloihin haikertavat itse kunkin mieltä. Mujunenhan toimii ylietsivänä Valtiollisessa poliisissa eli Valpossa. Talon ylin saksalaismielinen johto varmistelee jo pakoreittiä muille maille vierahille, kun hävityn sodan jälkeen eittämättä komento talossa ja maassa muuttuu.
( Se, että tämäkin sota hävittiin näyttää toisinaan täysin unohtuneen leijonariipusjätkiltä ja muilta uusnatseilta.)
Maassa on sekavat ajat ja kaikesta pulaa. Toki tarvitseva aina viinaa löytää kun otto iskee päälle. Ja suhdanteita hyödyntävän konfoijarin kaveri kannattaa olla.

Bagge juoksuttaa rinnakkain ja lomittain useampaa juonisäiettä. Toki niistä köysi lopulta punoutuu, mutta osuuko se oikean syyllisen kaulaan onkin toinen juttu.
Valpo tutkii innokkaasti Tornissa asustavien uusien todellisten isäntien käskystä, Lauttasaaressa tapahtunutta venäläiskolonnaa luotsanneen upseerin murhaa. Ei meinaa selvitä millään vaikka apuna on rikospoliisin lisäksi myös joukko rikollisia. Joihin Mujusella on perinteisesti puoliavoimet ja lämpimät välit. Mujunenhan ei ole pahimmasta päästä tutkintavankeudessa olevien punikkien pieksijänä, kuten moni kollega.
Rinnalla kulkee omituinen murtosarja kohteisiin, joissa ei mitään rosvottavaa edes ole. Aivan heti ei selkeydy miten Saksan lietsomaa ja rahoittamaa vastarintaliikettä pitäisi lähestyä ja tutkia. Maanalaisen liikehdinnän lonkerot kun näyttävät yltävän kansakunnan kaapin päällekin, ja taakse, jos konkretiaa haetaan.
Kolmantena säikeenä mukana pyörii elokuvaprojekti, jossa kantavana voimana on kaunis ja omasta mielestään loistava näyttelija Louise veljineen ja kavereineen. Modernia taide-elokuvaa Bagge sivaltaa rankalla kädellä, eikä syyttä.

Ajalle ominaista lie luottamuksen puute. Kenenkään lojaaliudesta isänmaalle, työlle tai kavereille ei voi olla varma. Tästä luottamuksen puutteesta Bagge rakentaa lopulta varsinaisen verisen melodraaman, jonka tyylikkyydesta voidaan olla montaa mieltä. Muutenkin Mujusen polveilevan uran varteen jää sankka ruumiskeko, jota jotkut pitävät dekkarin laadun mittatikkuna.

Huolimattomuus on valitettavaa eikä ainutlaatuista CrimeTimen tuotannossa. Baggenkin olisi kannattanut luettaa teksti vielä kertaalleen jollakin kaltaisellani niuhottajalla ennen painokoneen pärähtämistä käyntiin jossakin Falunin perällä. Nyt hyppivät niin automerkit kuin henkilöiden nimet. Mujusenkin päivystävä pätkätyttöystävä vaihtaa välilla nimeä vaimovainaan kanssa, auto muuttuu ooppelista pösöksi sivua kääntämällä ja rikospuolen kollega on välillä Saralahti, välillä Sahalahti. Hieno kunnianosoitus edesmenneelle, Kangasalaan liitetylle makaroonilaatikkokunnalle, mutta ilmankin olisimme pärjänneet.

Suositella voi vain Mujus-sarjaan perehtyneille. Ensituttavuudeksi raskas (394s.) ja hieman sekava. Toki ajankuvana ansiokas. Jos tyylilajien välillä hyppiminen on tarkoituksellista eikä hengen köyhyyttä niin ihmettelen ratkaisua.

5

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Usassssa

      Oliko se Baggen veli joka sen kustantamon perusti sinne USA:aan?

      • Vuorenpeikkolainen

        Sekotat Sipilän veljeksiin. Ansiokasta toimintaa sinänsä levittää laadukasta suomidekkaria isolle kielialueelle. Vaikka tuliskin suvusta.


    • 6+7

      Tässä tulikin mainituksi pahimmat esteet suomalaisen dekkarin kansainväliselle menestymiselle.

      laadukas suomidekkari = mainostamalla myytävä räpellys.

      .. tulee suvusta = suhteilla, suhteilla.

    • Vironperäläinen

      Hitaat on hesarin kulttuuriherrojen kiireet. Tätäkin äityivät kehumaan vasta eilen.

      • jagaranda4

        Max Manner on ainoa, Antti Tuomaisen lisäksi, Crimetimen riveistä, jolta voi odottaa jotain uutta ja kiehtovaa. Ja Tuomainenkin julkaisee romaaninsa muilla...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2174
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2003
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      75
      1420
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1337
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1314
    8. 50
      1205
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe