Rapun ulko-oven auki pitäminen kesällä

Eli kielletäänkö jossain säännoissä rapun ulko-oven auki pitäminen kesä päivisin.?
Tässä just tänään tuli Talotoimikunnan puheenjohtaja kännissä valittamaan, kun olin jättänyt rapun oven auki (päivällä. En yöllä)!!!
Itse en keksi mitään järkevää syytä, että miksi sen oven pitaisi olla kiinni silloin, kun se ei ole lukossa.
Ja syy miksi sitä olisin halunnut auki pitää on, että saisi vähän läpivetoa asuntoon postiluukun kautta ja tietysi asunnossa ikkunat ja parvekkeen ovi auki.
Kertokaa ihmeessä, jos tiedätte miksi sen ulko-oven auki pitäminen voisi joitain häiritä!!!!

33

757

Vastaukset

 • sama täällä, aina joku kii laittaa, mutta kerran oli lintuja lentänyt rappuun ja hankalia häätää

  • Sitä en ite tullu ajatelleeks, ja onhan se tietysti ikävää, jos niin käy, mut tässä rapussa on kuitenki isot ikkunat. Ettei se ylitse pääsemätön ongelma olis, mut onhan se tietysti ehan pätevä syy... Kai??? Aika harvinaista varmaan kuitenkin, mut kiitti, ku vastasit....


 • Yksi syy on se, että kun läpiveto syntyy, niin asuntojen ulko-ovet pamahtavat kiinni, niitä ei saa suljettua hiljaa. Ja kun kesällä porukka kulkee edestakaisin, niin jatkuva pauke ei tunnu todellakaan mukavalta.

 • Kysyppä siltä talotoimikunnan puheenjohtajalta mitä mieltä hän on postiluukun kautta tuulettamisesta, no älä kysy ei kannata.

 • miksi se ovi pitäisi olla päivällä sepposen selällään....en tajua?

 • Syy miksi oven kannattaa pitää kiinni myös kesällä on se että rakennuksen sisälämpötila ja kosteus kasvaa. Tämä johtaa siihen että varsinkin jos tulee kuumia kesäpäiviä niin huoneistot eivät pysy viileinä tai ei lämpene paljon jos porrakäytävää tuuletetaan. Sama syy siis miksi ei esim: kesällä kannata tuleettaa ikkunat ja mahdollisesti parvekkeen ovi auki pitempään kuin talvella eli muutamaa minuttia kauempaa. Kylmänä kesäpäivänä voi tuntua että oven ollessa auki niin porraskäytävä viilenee,mutta samalla kosteus kasvaa ja jos sää muuttu yli 20 astetta niin kosteuden takia tuntuu tukalammalta lämpö niin porraskäytävillä kuin myös aijan kuluessa huoneistossa.

  Esim.keski ja eteläeurooppalaiset monesti naureskelee pohjoismaalaisille "typeryksille" helle tai normaalia kuumempina päivinä juuri siitä että avataan kaikki ikkunat ja ovet ja luullaan että sillä on viilentävä vaikutus ja sitte kun ollaan rakennus myös sisäpuolelta lämmitetty kuumaksi ikkunoiden ja ovien aukipitämisellä niin lähdetään ostamaan kannettava ilmastointilaite.

  • Juu, en kanssa ole koskaan ymmärtänyt, että kun ulkona on 30C niin kaikki mahdolliset ikkunat ja ovet auki, että saadaan varmasti myös lämmitettyä sisätilat. Itse olen aina pyrkinyt pitämään kuumalla ilmalla ikkunat ja ovet mahdollisimman visusti kiinni, jottei lämpö tule ulkoa sisälle ja sisälle on edes hieman viileämpää.


  • Se on siirrettävä ilmastointilaite eikä ka nettava.. 😂😂😂


 • Itse suljen aina ulko-oven jos huomaan että joku on jättänyt auki. Kerran olen hiiren joutunut hätistelemään rappukäytävästä, onneksi ei vilahtanut kenenkään asuntoon ja onneksi oli vain pikku hiirulainen, rottaa en olis alkanut kepillä tökkimään.

  Tutulla oli käärme tullut kesäkuumalla vilvoittelemaan sisälle (omakotitaloon kylläkin), tämmöistä tosin ei tapahdu ehkä Helsingin keskustassa vaan enempi täällä "maalla".

  • Ymmärrettävää oven kanssa aukipito jotenkin.Mutta hyvät avattavat ikkunat tässäkin talossa.Ja kiinni pidettävä vaikka kuinka raitis ilma varjon puolelta virkistäisi.Maalle kai täs on muutettava.Nin tukala ja ankea tämä korrostalo muutenkin.


 • Ohikulkijat.

  Se kans yks syy. Ei kukaan halua puliremmejä tai romanian kerjäläisiä kiertelemään rapuissa. Sitäpaitsi, yleensä ulko-ovi kyllä pidetään lukossa aina, ihan turvallisuuskysymys. Teillä jokin mättää, jos se on lukitsematta päivisin. Sama kuin laittaisi kyltin "Varkaat, irtolaiset ja keräläiset tervetulleita".

 • Eli aloittajan viestiin, kyllä se voidaan kaiketi talon säännöissä kieltään. Syitä on monia miksi ei sitä auki kannata pitää, eläimet, juopot/pummit/ohikulkijat (eivät niin helposti tule kokeilemaan ovea jos se on kiinni koko ajan), pölyä ja muuta likaa tulee rappuun enemmän ymym. Ja tuo läpivetokin on yksi syy, ovet paukkuu kiinni ja sormia jää väliin, niin asunnon ovia kun myös mahdollisesti parvekeen ovia.

  Kyllä sitä todella monessa kerrostalossa pidetään ulko-ovia auki, ja alueesta paljon riippuu miten iso se turvallisuus riski on pitkältä. Mutta mielummin kyllä asun talossa missä ulko-ovet on koko ajan lukossa.

  Verhot kiinni päivällä niin ei pääse lämpö sisälle niin helposti, eikä tarvii sitten yrittää viilentääkkään niin paljoa.

  • Tässä talossa venäläisporukan pennut (muuttivat muutama kuukausi sitten) jättävät joka päivä rapun pienen oven auki koko päiväksi, ja monesti kun tulen myöhempään illalla kotiin, se on vieläkin auki.

   Ja vasta kun päästiin eroon edellisistä tummapintaisista naapureista, jotka talossa asuessaan rikkoivat lukon viisi kertaa, plus harrastivat kaikenlaisia muita kommervenkkeja oven auki pitämiseksi kavereillekin, joita ravasi yötä päivää talossa.

   Pitäisikö pitää saarna, ja kertoa järjestyssäännöistä pennuille, vanhemmille ei voi, kun taitavat olla ummikoita, enkä itse osaa venäjää kuin "ruki ver" ja se ei oikein taida sopia tilanteeseen.

   Mutta tilannetta en aio enää hyväksyä, säännöt on oltava samat kaikille.
   Ilmoitan kai tilanteesta isännöitsijälle, hänen hommiinsa asia kai kuuluukin.

   Harmittaa, kun aina pitää olla joku, joka ei kerrostaloelämän sääntöjä halua noudattaa.

   Enkä uskalla nukkua, ennenkuin olen käynyt tarkistamassa oven. Ei ole varmuusketjua, ja nuo pilipalilukot saa auki melkein kuka tahansa asian harrastaja.


 • Meillä on kerrostalossa heti ensimmäinen järjestyssääntöjen pykälä kieltämässä ulko-ovien auki pitämistä. Ne ovet pidetään kiinni, miksi rapun ovien pitäisi olla auki? Turhaa ilkivaltaa kerää kun ovet ovat muutenkin aina lukossa. Omassa rapussa naapuri availi ovia jatkuvasti, eipäs availe enää. Miksi muka pitäisi pitää auki?

  • Kerrostalojen ulko-ovien ja palo-ovien tai palo-hidaste-ovien jatkuva avaaminen käytävien pattereidenko viilentäminen? Samalla kuuluuvuus paranee toisaalta salakuunteluako tuo?Joulukuussa avataan ovia ja lähdetään töihin kiinteistöjen ovet sulkee,kuka sattuu kulkemaan.Lämmityskulut ja siivouskuluissa pölyä enemmän.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Kerrostalojen ulko-ovien ja palo-ovien tai palo-hidaste-ovien jatkuva avaaminen käytävien pattereidenko viilentäminen? Samalla kuuluuvuus paranee toisaalta salakuunteluako tuo?Joulukuussa avataan ovia ja lähdetään töihin kiinteistöjen ovet sulkee,kuka sattuu kulkemaan.Lämmityskulut ja siivouskuluissa pölyä enemmän.

   "Samalla kuuluuvuus paranee toisaalta salakuunteluako tuo?"

   Kerrotko tuosta yksityiskohtaiset perustelut....


 • usein käytävä on kuuma ja hajut sen mukasia, eli happea pitäs saada..

  • Porraskäytävien ovien auki pitäminen ei todellakaan viilennä taloa kuumana päivänä, päinvastoin, sillä koneellinen ilmastointi imee avoimesta koko ajan lisää lämmintä ilmaa taloon. Taloyhtiössämme tehdään pitkien kuumien jaksojen aikana siten, että ilmastointi pidetään päiväaikaan "pienellä" ja yöllä "täysillä" ja tällä tavalla viileämpi yöilma jäähdyttää talojamme edes jonkin verran.


 • Kerrostalon ilmanvaihto toimii kokonaisuutena. Yhden asukkaan kohdalla ainoa tapa saada läpivetoa on tuulettaa postiluukun kautta, mutta samalla tulee sitten sotkettua kaikkien muiden asuntojen ilmanvaihto. Sitten kolmannen kerroksen naapuri ihmettelee miksi asunnossa haisee paistuva liha kun viidennessä kerroksessa on saatu kiva läpiveto postiluukun kautta.

  Itselläni on näin talvisin käänteinen ongelma. Jotkut naapureistani haluavat välttämättä pitää rappukäytävän tuuletusparvekkeita auki pakkasesta huolimatta (kaupungin vuokratalo ja hälläväliä-meininki) ja niinpä asuntooni virtaa postiluukun kautta kylmää ilmaa niin, että lämpötila on n. 18 astetta. Sisäovea ei ole ja eteisen muusta asunnosta eristävä ovi ei ole ulko-oveksi suunniteltu, vaan siinä on (taas kerran ilmanvaihdon takia ihan suunnitelmallisesti) 2 cm:n rako alareunassa.

  Sen toki ymmärtää, että tavan pulliainen ei ole ilmanvaihdon asiantuntija, mutta tyhmimmänkin ihmisen pitäisi tajuta sen verran, että jos asuntoa olisi tarkoitettu tuuletettavaksi rappukäytävään johtavan oven kautta, siihen olisi rakennettu iv-venttiili. Näin ollen kun sitä venttiiliä ei ole, mikään sellainen ratkaisu joka johtaa vastaavaan lopputulokseen ei ole ilmanvaihtosuunnitelman mukainen. Ts. tuulettaminen postiluukun kautta sotkee todennäköisesti talon ilmanvaihtoa.

 • Aikuisten oikeesti ei mihinkään kerrostalokämppään raitista eikä viileempää ilmaa saa rappukäytävästä!!
  Meillä on ulko-ovi aina lukossa ja sisään tullaan vain ovikoodilla. Ennen tätä rapussa roikkui ulkopuolisia teinejä, kantautui hiekkaa sun muuta roskaa ja pyöräkellariin tuli varkaita. Nyt fillarit on säilyneet paremmin tallessa kun ei kuka tahansa pääse sisään.

  Asuntoni on kolmannen kerroksen kaksio, mutta ikkunoita on vain yhdellä puolella asuntoa, ainoastaan vessan/suihkutilan pikkuikkuna on toiselle sivulle taloa, mutta sen kautta ei läpivetoa saa. Minä tuuletan kesähelteillä asunnon öisin, kaikki avattavat ikkunat ovat auki. Laitoin ikkunoihin vaaleat verhot ja pidän verhot kiinni päivällä, avaan ne vasta töistä tultua. Näin aurinko ei pääse paahtamaan asuntoa kuumaksi päivän aikana.

 • Mää jätän aina kaikki ovet levälleen, kesät talvet. Vittuuks mitään välii kun fatta maksaa kaiken. Oon huumekuntootukses HEKAn Roihikses, mää annan palaa täysil, vittuuks muista. Mut mää oonki Turuust.

 • Terno, otatko kakkoseen? Fatta maksaa.

 • Jos varsinkin talossa on kellotettu koneellinen ilmanvaihto, joka siis pärähtää tiettyinä aikoina päälle, niin asunnoissa, ja yleensä porraskäytävän ylimmässä kerroksessa olevissa ilmanvaihtoräppänissä.
  Kun siis vinttikerroksessa ilmanvaihto vetää ilmaa pois, tulee tilalle oventäydeltä lämmintä, juuri helteellä nimenomaan. - Ja kun ulko-ovi on sepposen selällään, painovoimaan perustuva ilmanvaihto järkkyy.

 • Ihmisillä on kotivakuutuksia, jotka edellyttävät ulko-oven pitämistä lukittuna ympäri vuorokauden

  • Missä yhtiössä? Ja tarkoittaako ulko-ovi myös kerrostalon rapun ulko-ovea vai muuta ovea?


  • Anonyymi kirjoitti:

   Missä yhtiössä? Ja tarkoittaako ulko-ovi myös kerrostalon rapun ulko-ovea vai muuta ovea?

   Osta kotivakuutus ja tutustu sääntöihin. Lue myös järjestyssäännöt asukkaille. Ehkä kysymyksesi saavat vastauksia


 • Kaksi asiaa:
  1. se päästää helleilmaa porraskäytävään, eli siinä ei ole mitään järkeä ->kohta porraskäytävä on kuuma pätsi

  2. se sekoittaa talon ilmanvaihdon, joka pahimmassa tapauksessa täytyy tasapainottaa, mikä ei ole niin mikään kovin halpa operaatio.

  • Ei se mitään sekoita. Rapussamme ei ole tuloilma-aukkoa alhaalla, joten kattoimuri imee tuloilman asunnoista mukanaan ruoankäryt yms.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei se mitään sekoita. Rapussamme ei ole tuloilma-aukkoa alhaalla, joten kattoimuri imee tuloilman asunnoista mukanaan ruoankäryt yms.

   Totta helvetissä se sekoittaa. Ihan sama asia kuin joku sulkee ikkunoiden tuloilmaventtiilit, vain päinvastainen vaikutus. Ilmanvaihto on tasapainossa, kun asuntojen ovet ja ulko-ovet ovat kiinni, ja vastaavasti tuloilmaventtiilit auki. (Mikäli ilmanvaihto on tasapainotettu, kuten sen tulisi olla).


  • Anonyymi kirjoitti:

   Totta helvetissä se sekoittaa. Ihan sama asia kuin joku sulkee ikkunoiden tuloilmaventtiilit, vain päinvastainen vaikutus. Ilmanvaihto on tasapainossa, kun asuntojen ovet ja ulko-ovet ovat kiinni, ja vastaavasti tuloilmaventtiilit auki. (Mikäli ilmanvaihto on tasapainotettu, kuten sen tulisi olla).

   Kuka helteellä pitäisi rapun ulko-ovea auki? Heti sen huomaa kummalla puolen on kuumempaa.
   Ei itäpuolen asunnossakaan pidetä aamupäivän auringon aikana luukkuja auki.
   Tästä tehdään kamala ongelma.


 • Jos talon säännöissä on että ovet on kiinni ja lukossa päivisin ,niitä ei pidetä auki kesälläkään. Jos ovet on säännöissä vain öisin pidettävä kiinni saa olla päivisin ovi auki.

 • Olette keskustelussa aika hakoteillä .Talossa pitää lainmukaan olla PELAS-
  TUSSUUNNITELMA ,jossa on määritelty lain määräämät säännöt.
  Jokainen asunto on oma paloosasto , ovet ja postiluukut on ehdottomasti
  pidettävä suljettuina. Palokaasut ,veto,tupakansavut kulkeutuvat muihin
  asuntoihin. Ei ovet ole pelkästään varkaiden takia ,miettikää mitä käy
  tulipalotilanteissa!!!!!

 • Mix toi yx pilivvilauttelija C-rapusta tulee mun tontille? Mää oom tääl Kunilla Vääken 7 ainoo kum voi kävellä muna handus lasten leikkipaikoille. Mut mulla omkin kierosilmänen muija ja neljä erivärist vesipäätä.
  Mää ansaitsisin henkenpelastus tai jonku muun metallin, kun oom lisääntyny kun torakat. Ilman syytä, ja maalima menee päivvittuu kun tommoset kusipäätkin saa ääni oikeuden.

  Ammungko itteni?

  Hippiisä kunilla Vääken 7

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hieman säälittää suomalaisen duunarin sinisilmäisyys

  Ennen vanhaan ei käynyt pienessä mielessäkään, että tehtäisiin töitä ilman liittoon kuulumista. Se oli itsestäänselvyys. Suomen taloudella meni todell
  Maailman menoa
  154
  4164
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  143
  4124
 3. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  106
  3899
 4. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  100
  2859
 5. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1184