Patellaluksaation periytyminen?

Hei, kysyisin seuraavaa: jos emolla on polvet 1/1 ja uroksella 0/0, voiko pennuille tulla ihan terveet 0/0 polvet? Onko tämänlaisesta yhdistelmästä kenellekään tullut ihan terve polvisia koiria?
Ilmoita

Voi tulla. MOnissa roduissa tuollaisia yhdistelmiä on, ja ykkösen polvet ovat hyvin lievä vika. Ykkösen polvet voi tulla "terveistäkin" vanhemmista, eli noista ei voi tarkkaan ennustaa, ja merkitystä on myöskin nartun kantamisajan ravitsemuksella, sekä myös sen uuden kodin vaikutus on suuri.

Toisaalta, itselläni on ollut täysin sököpolvinen koira, joka ei koskaan oireillut näkyvästi tai elämää haittaavasti. Tila pysyi muuttumattomana ihan vanhuuteen asti, esimerkiksi minkäänlaista nivelrikko muutosta ei tullut sen koko elinaikana. patella luksaation havaitsemisen jälkeen, tuli esille vasta koiran ollessa jo hyvillä vuosilla, alettiin kyllä antamaan glukosamiinilisää. Ei ollut aikaisemmin tarkemmin tutkitutettu, kun oli ihan seurakoira. ja tuolloinkin tuo asia tuli esille ihan sattumalta. Noh, koiran lihaksiston kunto oli peittänyt oireet. Joten jatkettiin sitten löydöksen jälkeen sen huolellisempaa ja suunnitelmallisempaa ylläpitoa myös.
Ilmoita
Ei-täysin-terveen koiran käyttämisen jalostukseen tulee olla hyvin perusteltua. 1-aste on suhteellisen lievä, mutta antaisin silti enemmän painoa koiran sukutaululle kokonaisuudessaan kuin pelkälle yhdelle tulokselle. Onko vanhempien/isovanhempien polvia tarkistettu, entä serkut jne? Jos patellaluksaatio näyttää vahvasti periytyvältä, niin silloin ei kannata pennuttaa. Toisaalta se voi olla syntynyt virheellisestä ruokinnasta, eikä siis ole perinnöllinen. Rotukin vaikuttaa; on ihan eri asia riskeerata kevytrakenteisten seurakoirien kuin molossirotujen tai vaikkapa juoksemaan luotujen vinttareiden terveys.
1 VASTAUS:
Ruokinnalla ei voi aiheuttaa tai estää telauran väärin kehittymistä. Jos geenit määräävät koiran rakenteen sellaiseksi, että lumpiot eivät pysy paikallaan, niin ne eivät pysy. Tietysti liukastelu ym. voi edesauttaa luksoitumista ja löysyttää polvia, mutta terverakenteinen(ja -geeninen) koira tarvitse aika tällin tullakseen polvivammaiseksi.
+Lisää kommentti
Tuosta yhdistelmästä voi suuremmalla todennäköisyydellä tulla sairaspolvinen koira kuin 0/0 0/0 yhdistemästä, joten jos voit valita pentueen tervepolvisista vanhemmista(jossa muutkin ominaisuudet ja vanhempien KOKO rakenne hyvä) niin sinuna teksin niin. Usein kylläkin helpommin sanottu kuin tehty, täydellinen yhdistelmä.
Ilmoita
Onko kenellä kokemusta 4kk ikäisen sileäkarvaisen noutajapennun polvi patellaluksaatiosta. Onko leikattu. Mikä ennuste.
Ilmoita
Minulla on 3,5 vuotias chihu. Ensimmäinen chihuni ja pelkään jatkuvasti, että se sairastuu patellaluksaatioon, silmä tai sydänvaivaan. Koira on tähän asti ja on edelleenkin täysin terve, mutta missä raja menee ja onko sellaista olemassakaaan jolloin voi huokaista helpotuksesta, tämä koira on perusterve.
Chihullani, Touholla on fantastinen luonne,
*

+++++++++++++++++++++++++++++++++++
1 VASTAUS:
Käytä terveystarkastuksessa, saat tietää tilanteen lonkkien, silmän ja polvien osalta
+Lisää kommentti
1 polvi ei yleensä oireile millään lailla. Katso, mitä ko. rotujärjestö suosittelee Joillain roduilla voidaan suositella mm. että molempien vanhempien yhteenlaskettu tulos ei saa olla yli 3.
Ilmoita
Riski on suurempi, koska kyse on perinnöllisestä ongelmasta. Miksi et ota pentua terveistä vanhemmista?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Patellaluksaation periytyminen?

Hei, kysyisin seuraavaa: jos emolla on polvet 1/1 ja uroksella 0/0, voiko pennuille tulla ihan terveet 0/0 polvet? Onko tämänlaisesta yhdistelmästä kenellekään tullut ihan terve polvisia koiria?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta