Patellaluksaation periytyminen?

Aino3

Hei, kysyisin seuraavaa: jos emolla on polvet 1/1 ja uroksella 0/0, voiko pennuille tulla ihan terveet 0/0 polvet? Onko tämänlaisesta yhdistelmästä kenellekään tullut ihan terve polvisia koiria?

12

1667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .............

      Voi tulla. MOnissa roduissa tuollaisia yhdistelmiä on, ja ykkösen polvet ovat hyvin lievä vika. Ykkösen polvet voi tulla "terveistäkin" vanhemmista, eli noista ei voi tarkkaan ennustaa, ja merkitystä on myöskin nartun kantamisajan ravitsemuksella, sekä myös sen uuden kodin vaikutus on suuri.

      Toisaalta, itselläni on ollut täysin sököpolvinen koira, joka ei koskaan oireillut näkyvästi tai elämää haittaavasti. Tila pysyi muuttumattomana ihan vanhuuteen asti, esimerkiksi minkäänlaista nivelrikko muutosta ei tullut sen koko elinaikana. patella luksaation havaitsemisen jälkeen, tuli esille vasta koiran ollessa jo hyvillä vuosilla, alettiin kyllä antamaan glukosamiinilisää. Ei ollut aikaisemmin tarkemmin tutkitutettu, kun oli ihan seurakoira. ja tuolloinkin tuo asia tuli esille ihan sattumalta. Noh, koiran lihaksiston kunto oli peittänyt oireet. Joten jatkettiin sitten löydöksen jälkeen sen huolellisempaa ja suunnitelmallisempaa ylläpitoa myös.

    • Tsirpppi

      Ei-täysin-terveen koiran käyttämisen jalostukseen tulee olla hyvin perusteltua. 1-aste on suhteellisen lievä, mutta antaisin silti enemmän painoa koiran sukutaululle kokonaisuudessaan kuin pelkälle yhdelle tulokselle. Onko vanhempien/isovanhempien polvia tarkistettu, entä serkut jne? Jos patellaluksaatio näyttää vahvasti periytyvältä, niin silloin ei kannata pennuttaa. Toisaalta se voi olla syntynyt virheellisestä ruokinnasta, eikä siis ole perinnöllinen. Rotukin vaikuttaa; on ihan eri asia riskeerata kevytrakenteisten seurakoirien kuin molossirotujen tai vaikkapa juoksemaan luotujen vinttareiden terveys.

      • koira6

        Ruokinnalla ei voi aiheuttaa tai estää telauran väärin kehittymistä. Jos geenit määräävät koiran rakenteen sellaiseksi, että lumpiot eivät pysy paikallaan, niin ne eivät pysy. Tietysti liukastelu ym. voi edesauttaa luksoitumista ja löysyttää polvia, mutta terverakenteinen(ja -geeninen) koira tarvitse aika tällin tullakseen polvivammaiseksi.


    • koira6

      Tuosta yhdistelmästä voi suuremmalla todennäköisyydellä tulla sairaspolvinen koira kuin 0/0 0/0 yhdistemästä, joten jos voit valita pentueen tervepolvisista vanhemmista(jossa muutkin ominaisuudet ja vanhempien KOKO rakenne hyvä) niin sinuna teksin niin. Usein kylläkin helpommin sanottu kuin tehty, täydellinen yhdistelmä.

    • aul

      Onko kenellä kokemusta 4kk ikäisen sileäkarvaisen noutajapennun polvi patellaluksaatiosta. Onko leikattu. Mikä ennuste.

    • TOUHOLIINI

      Minulla on 3,5 vuotias chihu. Ensimmäinen chihuni ja pelkään jatkuvasti, että se sairastuu patellaluksaatioon, silmä tai sydänvaivaan. Koira on tähän asti ja on edelleenkin täysin terve, mutta missä raja menee ja onko sellaista olemassakaaan jolloin voi huokaista helpotuksesta, tämä koira on perusterve.
      Chihullani, Touholla on fantastinen luonne,
      *













      • joukkotarkissa

        Käytä terveystarkastuksessa, saat tietää tilanteen lonkkien, silmän ja polvien osalta


      • Anonyymi
        joukkotarkissa kirjoitti:

        Käytä terveystarkastuksessa, saat tietää tilanteen lonkkien, silmän ja polvien osalta

        Ollaan käyty ja koikki oli ok.


    • kerttul

      1 polvi ei yleensä oireile millään lailla. Katso, mitä ko. rotujärjestö suosittelee Joillain roduilla voidaan suositella mm. että molempien vanhempien yhteenlaskettu tulos ei saa olla yli 3.

    • Nlyi

      Riski on suurempi, koska kyse on perinnöllisestä ongelmasta. Miksi et ota pentua terveistä vanhemmista?

    • Anonyymi

      Otin koiramme polviterveiksi 0/0 tutkituista vanhemmista. Melko tyhjän kanssa näyttää olevan koko tutkimus, ei takaa mitään että pennut olisivat polviterveitä. Nyt 1v. vuotiaan koiramme toinen polvi on leikattu ja todennäköisesti joudumme toisenkin polven leikkaamaan patellaluksaatio takia. Lääkäri kertoi ongelman olevan perinnöllinen ja rakenteellinen vika.

      • Anonyymi

        Vai on se melkein tyhjän kanssa! Nimenomaan noiden tutkimusten aloituksen vuoksi resessiivisesti periytyviä vikoja ja sairauksia, kuten polvi-, kyynär- ja lonkkaongelmia, on saatu vähenemään hurjan paljon. Ne eivät kuitenkaan ole kokonaan koirapopulaatiosta kadonneet, sillä ne periytyvät resessiivisesti. Tiedätkö mitä se tarkoittaa? Miksi kaksi ruskeasilmäistä ihmistä voi saada sinisilmäisen lapsen?

        Kuvauksia on pakko tehdä, jotta riski ongelmien periytymiseen pienenee. Ei kuvista maagisesti pysty kantajuutta näkemään, mutta sairaat polvet näkee, jolloin sellaista koiraa ei sitten vahingossa mennä kasvatukseen käyttämään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1804
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1602
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      19
      1399
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe