lapsi lyö,nimittelee ja uhmaa!

pulassa13

Miltei neljävuotias lapseni on viimeisen parin kuukauden aikana alkanut lyömään ja nimittelemään meitä vanhempia. Erityisesti minä ,äiti saan siitä eniten osakseni,koska olen hänen kanssaan päivät. Aina,kun komennan häntä tai haen hänet jostain tilanteesta pois(leikin loppu,kotiinlähtö etc) hän läpsäisee minua ja sanoo tyhmäksi. Joskus en edes viitsi reagoida,varsinkin kun vieressä olevat kanssaihmiset hymistelevät vaivautuneena,että "jahhah,sitä ollaan uhmaiässä!" Yleensä otan hänen kädet tiukasti omiini ja sanon painokkaasti lyömisen ,sekä nimittelyn olevan väärin. Kerta toisensa jälkeen tämä tapahtuu. Joskus olen ihan raivon vallassa tämän lapsen kanssa ja epätoivoinen myös. Olen sortunut huutamaan hänelle,sekä tukistamaan ohimon hiuksista nirkoisesti. Tämähän ei asiaa auta,mutta niin on käynyt. Aikaisemmin häntä ei ole edes liiemmin tarvinnut komentaa,mutta tämä kauhea uhma ja väkivaltaisuus on tullut yhtäkkiä. Hän ei myöskään tottele perus tilanteissa,kuten lähtötilanteet, vaan jää leikkimään vaikka minä olisin kaupungin toisella laidalla jo. Käymme kerhossa ja siellä en ole koskaan nähnyt kenenkään lapsen lyövän ja nimittelevän äitiään. Minusta sellainen on epänormaalia käytöstä. Olisiko perheneuvolasta apua? Kokemuksia,neuvoja?? En kaipaa moraalisaarnoja,enkä kommentteja: "minä en koskaan hermostu lapselle,en huuda tms." Josko joku olisi ollut samassa tilanteessa ja voisi neuvoa. Lapseni saa kyllä rakkautta syliä,sekä huomiota. Rutiinit ja rajat ovat kunnossa.

8

343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuri pitää olla

      Olisko jäähy mitään? Tai vaikka tärkeän tavaran vieminen tietyksi ajaksi? Joku rangaistus pitää olla.

      • pulassa13

        Jäähypenkille joutuu aina pahanteosta(toisen satuttaminen,tahalliset teot,liika riehuminen yms
        ) Eipä ole tehonnut:( Olen johdonmukaisesti tiukka monissa asioissa,ja lapsi vikuroi aina komennettaessa. Tänään pidin hänelle puhuttelun,jossa kerroin,että ketään ei saa lyödä,se satuttaa ja loukkaa. Äidille tulee paha mieli ja eihän häntäkään lyödä,ei edes muut lapset. Huomenna hän taas tulee lyömään ja sama jatkuu. Joskus tunnen inhoa häntä kohtaan,sekä vihaakin. Se taas tekee minulle huonon omantunnon. Hänen siskonsa on aivan erilainen,mutta voi olla,että jatkuva kiusaaminen ja satuttaminen voi muuttaa hänetkin hirviöksi. Neljävuotias nimittäin on välillä aivan kamala pikkusiskoaan kohtaan. Olen epätoivon vallassa!


      • ...........
        pulassa13 kirjoitti:

        Jäähypenkille joutuu aina pahanteosta(toisen satuttaminen,tahalliset teot,liika riehuminen yms
        ) Eipä ole tehonnut:( Olen johdonmukaisesti tiukka monissa asioissa,ja lapsi vikuroi aina komennettaessa. Tänään pidin hänelle puhuttelun,jossa kerroin,että ketään ei saa lyödä,se satuttaa ja loukkaa. Äidille tulee paha mieli ja eihän häntäkään lyödä,ei edes muut lapset. Huomenna hän taas tulee lyömään ja sama jatkuu. Joskus tunnen inhoa häntä kohtaan,sekä vihaakin. Se taas tekee minulle huonon omantunnon. Hänen siskonsa on aivan erilainen,mutta voi olla,että jatkuva kiusaaminen ja satuttaminen voi muuttaa hänetkin hirviöksi. Neljävuotias nimittäin on välillä aivan kamala pikkusiskoaan kohtaan. Olen epätoivon vallassa!

        Mutta jos itse satutat lastasi tukistamalla, niin ei ihme ettei "ketään saa satuttaa"-puheesi tehoa. Sinun pitää keksiä joku muu tapa rangaista kuin huuto ja tukistus.

        Tehokkainta on jättää lapsi huomiotta, kun hän käyttäytyy huonosti ja antaa vastaavasti runsaasti kiitosta ja huomiota, kun lapsi käyttäytyy toivotunlaisesti. Sinun lapsesi on nyt siinä vaiheessa, ettei välitä negatiivisesta huomiosta, kunhan hänet vain huomataan.

        Lapsille tulee tälläisiä vaiheita elämässä, jolloin huomiota ei voi koskaan saada liikaa, eikä ole väliä, millaista huomiota se on. Tehkää jotain joka päivä yhdessä ihan vain kahdestaan.


    • juuioppp

      Meillä asustaa myös nelivuotias pieni neitokainen ja tuo käyttäytyminen kuulostaa ihan tutulle. Ei tosin ihan lyö, koska tietää sen olevan väärin, mutta huitoo minuun/isäänsä päin ja sanoo jotain "tyhmä, idiootti..." Ja aivan kuulostaa tutulle tuokin, ettei oteta kuuleviin korviin enää, jos jotain pyytää tekemään tai lähtemään jne.

      Itse en ole ottanut asiaa ihan noin vakavasti, vaikka se raivostuttavaa joskus onkin. Lyömisestä, joskus kun on sattunut huitaistessaan osumaan, viedään omaan huoneeseen ja näistä nimittelyistä saa puhuttelun. Eihän ne mitään tehoa. Parhaimmaksi apukeinoksi minä olen huomannut sen, että yritän antaa lapselle enemmän huomiota siitä hyvästä käytöksestä. Välillä, kun pikkusisko menee jo nukkumaan, ollaan kahdestaan sohvalla ja jutellaan. Nyt kun päiväunetkin jätettiin pois, on koitettu sillä aikaa tehdä jotain yhdessä, kun sisko nukkuu. Tämä juniori on tosi vaativa kaveri ja omii herkästi äidin itselleen, joten toisaalta on ihan ymmärrettävää, että isosisko hakee huomiota muuten.

      Jos koet, ettei hermostuminen/komentaminen auta, niin kokeile jättää huomiotta. Miten käy jos sanot "äitille tulee nyt paha mieli, kun sinä sanot noin rumasti, nyt saat olla ihan itseksesi", tai jotain muuta vastaavaa?

    • katsopa peiliin

      Väkivallasta seuraa väkivaltaa. Katsopas itseäsi peiliin.

    • Vielä normaalia

      Kyllä mä oon ainakin nähnyt lasten lyövän vanhempiaan. Ja sanovan tyhmäksikin (moni isä ja äiti on varmaan "tyhmiä"). Minunkin 2-vuotias joskus huitaisee suuttuessaan minua tai isäänsä (useimmiten minua) tai lempi pehmoleluaan. Vaikka on muutoin todella iloinen ja kiltti poika ja päiväkodissa käyttäytyy hyvin. Pitäisin sitä vielä normaalina. Mutta hyväksyttävää se ei tietenkään ole. Muistan eräiden sukulaislasten huitoneen vanhempiaan ja minuakin ja vanhemmat eivät aina toruneet...

      Huolestuisin, jos pieni lapsi alkaisi haistattelemaan (sellaistakin kuulemma on sattunut!) tai käyttäytyisi väkivaltaisesti muita lapsia kohtaan tai muita aikuisia esim. hoitajia kohtaan ym.

      En suosittele huutamista ja varsinkaan tukistamista. Fyysinen kurittaminenhan on jo laissakin kielletty. Ja jos yrität tehdä lapselle selväksi, että väkivalta ei ole ok niin minkä viestin tukistaminen antaa?

    • asefsdfsrgfj

      Johdonmukaisuus puuttuu, et viitsi komentaa lasta, kun muita on paikalla? Lapsi kokeilee juuri silloin kun häntä tullaan hakemaan jostakin päiväkodista, kerhosta, mummulasta, sillon aletaan repiä kukkia, heitellään tavaroita ja lyödään äitiä, vaikka lapsi varsin hyvin tietää, että semmoinen ei ole sallittua. Jäähy toimii hyvin, kunhan olet vain johdonmukainen siinä ja et anna periksi. Älä raivostu, lapsi huomaa sen ja nauttii siitä, että saa sinut provosoitua karjumaan ja räyhäämään. Mene vaikka toiseen huoneeseen rauhoittumaan tai laske kymmeneen. Tarkista onko lapsesi rajat nyt oikeasti kunnossa ja ettet ole antanut periksi, jos lapsi on jostakin asiasta kauan vinkuttanut.

    • Pipaloa

      Täällä samaa. Me vanhemmat ollaan nelivuotiaan tytön mielestä tyhmiä ja tyhmyreitä. Hammasta purrenn eteenpäin, josko joskus loppuisi. Myöskin lyömistä ja potkimista tullut, tosin alkoi vasta kun hoitoon laitettiin puolisen vuotta sitten. (En syyllistä tippaakaan siis hoitajaa, vaan siellä on luultavasti isommista ottanut mallia, en tiedä)

      Täällä lapsi selvästi odottaa että saa varsinkin minut, eli äidin, suuttumaan. Esim. eilen kaatoi tahalteen veden pöydälle, ja voi sitä lapsen huutoa kun "pakotin" hänet siivoamaan. Rauhallisesti annoin rätin käteen ja sanoin että nyt on siivottava sotku tai sitten on poistuttava ruokailulta jäähymatolle. Hetken kiljui kuin hyeena, onneksi sitten siivosi.

      Täällä on peili, auton tuulilasi ja kaksi jäähyPENKKIÄ mennyt jo rikki, siksi nykyään matto käytössä. Lapsi on aina ollut voimakastahtoinen ja jääräpää, toivon että se joskus loppuu ja lapsi rauhoittuisi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      406
      1623
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1308
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1245
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      173
      1220
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1007
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      916
    7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      844
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      836
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      830
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      189
      759
    Aihe