RC harrastuksen turvallisuus..

RC munkki

Tulipa tässä mieleen yleisestä turvallisuudesta rc-harrastus vs ihmisten jokapäiväiset laitteet ja vaaralliset esineet.
Yhteiskunta tuntuu asettavan paljon rajoituksia rc harrastus laitteille tietämättä tarkemmin niiden ominaisuuksista.
FPV laitteisiin tunnutaan suhtautuvan erittäin varauksellisesti eli lain mukaan niillähän ei saisi lennättää yksin, vaan pitäisi olla toinen lennokkiharrastaja, joka pystyy ottamaan lennokin haltuun, jos tilanne sitä vaatii.
Eihän tuosta apu ohjastajasta ole mitään hyötyä, jos lennättää näköyhteyden ulkopuolelle vaikka 1 km päähän.
FPV lennokkia ei saisi lennättää näköyhteyden ulkopuolelle, vaikka kantama riittää näköyhteyden ulkopuolelle.
Kyllä FPV lennätystä voi harrastaa yksinkin, kun lennättää tutussa ympäristössä ja pysyttelee lähi etäisyydellä.

Myös tavallisten lennokkien lennätystä ollaan rajoitettu, niin että lennätys on kohta sallittu ainoastaan jossain syrjäseudulla.

Todellisuudessa lennokkien aiheuttamat onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia.
Paljon vaarallisempia ovat normaalikokoiset autot, jotka aiheuttavat joka päivä onnettomuuksia ja joka päivä joku kuolee auton aiheuttamiin onnettomuuksiin.
Mitä tulee tavallisten lentokoneiden ja lennokkien vaarallisuuteen, niin kyllä tavallinen lentokone on satoja kertoja vaarallisempi ja ne saavat lentää missä tykkäävät.
Mikä tahansa lentokone, jos se jonkun vian takia syöksyy maahan asutetulle alueelle, niin yleensähän loukkaantuu kymmeniä ihmisiä ja muutama kuolee.
Aineelliset tuhot ovat myös mittavat.
Jos vastaavasti pieni ja kevyt puistolennokki putoaa maahan, niin eipä siinä kukaan kuole ja jos joku loukkaantuu, niin se ei kuitenkaan aiheuta suuria vahinkoja.
Eri asia ovat nämä tehokkaammat sähkölennokit ja painavammat lennokit, jotka maahan pudotessaan voivat aiheuttaa vakavampaa vahinkoa, varsinkin jos ihminen osuu niiden tielle.
Tosin rc-lennokeilla lennättävä käsittää lennokin aiheuttamat riskit ja valitsee lennätys paikan lennokin mukaan.

Kaikkein vaarallisin on ase, jolla ammutaan asutus alueelle.
Silloin vahinkoa voi aiheutua kilometrien säteellä.
Ampuma ase on tuhansia kertoja vaarallisempi asutus alueella, kuin yksikään lennokki.
Jos lennokkia lennättää vaakasuoraan asutus alueella, niin se pysähtyy muutaman kymmenen metrin säteellä, joko pensas aitaan, talon seinään tai johonkin muuhun esteeseen.
Ampuma-aseen luoti sensijaan voi lävistää asunnon seinän, minkä tahansa aidan ja muun esteen, eikä luotia edes näe suuresta nopeudesta johtuen.

Lopuksi voidaan sanoa, että rc lennokit aiheuttavat mitättömän määrän vahinkoa ja onnettomuuksia, kuin mihin ihmiset muualla jokapäiväisessä elämässään kohtaavat.

4

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • speedxkg

      Ei ne lennokit mitään vaaraa aiheuta, vaan ihan samoin kuin autoilla ym vehkeillä vaaran aiheuttaa vehjettä kuljettava / lennättävä. Nykyään ei kukaan näytä osaavan käyttää omaa järkeään vaan kaikki olisi oltava ohjeistettua, että osaisi toimia oikein. Minulle ei tulisi mieleenkään lennättää noita koneitani missään puistossa, urheilukentällä tai taajama-alueella missä ihmisiä taloja ym. Tuommoinen 2-5 kiloinen 100km/h lentävä kone saa aikaan ikäviä vammoja ja vahinkoja mikäli tulee ohjausvirhe tai tekninen vika. Onneksi on lennokkikenttiä ym paikkoja missä voi lennätellä ilman isompaa vaaraa.

    • RC-pilotti1

      Lennokkikentät vain tahtovat olla siellä kauempana. Niitä ei haluta tonne muutaman kiloimetrinpäähän. Vedotaan meluhaittoihin ja muihin vastaaviin. Käyttäjä kun joutuu maksamaan (epäsuorasti esim. kerhonkautta) sen kaiken todistelun ettei se ole taustamelua suurempaa. Varttuneemmat harrastajat pääsevät omilla kuluneuvoillaan kentille, mutta nuorilla on tilanne toinen. Minuakin on poliisit käyneet hätistelemässä alueilta jossa heidän mukaan ei saa leiriytyä, mutta havaitessaan kyseessä olevan lennätyksen antaneet jatkaa. Nykyisin vastaavia "vapaita-alueita" ei enää ole. Pakko asettua johonkin vähän liianlähelle josta sitten tulee sanomista vaikka kenenkään turvallisuutta ei loukattaisi. Ajetaan pois jotta menkää vaikka "mummoja potkimaan".

      Lennoikkitoiminta on tietenkin markinaalilaji. Siitä tiedetään yllättävän vähän. Kaukana olevat lennätyspaikat eivät auta tiedon lisäämisessä. Netti on harrastajan hyvä apulaine, mutta ei korvaa kerhotoimintaa. Moni on aloittanut yksin. Moni hyvä harrastaja on myös lopettanut ennekuin on päässyt edes hyvälle alulle. Tälläkin palstalla kysellään monesti onko joku hyvä RC-auto. kulkeek se kaheksaakympiä. hyppääkse hyvin. Haetaan siis jotakin extriimiä aivan tois arvoisista asioista jotka vain sattuvat viistämään kaukaisesti harrastus muotoa. Tämä koskee vähän kaikkia RC-harrastuksia. Lennokeissa on vielä vapaastilentävät ja siimaohjatut joinen mediaseksikkyys ei ole kovinkaan huimaava. Harrastusmuotona RC-lennätystä vaativampi. Kilpailumuotona vaatii useavuoden ennenkuin menestystä alkaa tulla ja kansainvälisesti jo satsaukset ovat merkittäviä ennen menestystä.

    • speedxkg

      Joo totta on, että "varttuneemmat" harrastajat pääsevät yleensä omilla kulkuneuvoillaan kentälle. Mutta ihmettelen nuorten vanhempien suhtautumista asiaan. Jääkiekko tai potkupalloharjoituksiin kyllä kuskataan jälkikasvua samoin kuin kartingradalle ja crossiradalle. Miksi ei kuskata lennokkikentälle?

      Pointti on kuitenkin se, että kaikkiin harrastuksiin pitää yleensä olla valmis matkamaan kotia kauemmaksi. Miksi lennättäminen olisi pokkeus?

      Kannattaa liittyä paikalliseen kerhoon, jos sellainen läheltä löytyy. Siellä saattaa olla kavereita, jotka ottavat mukaan kentälle, jos aikataulut ja matka käy yksiin.

    • RC-pilotti

      Minulla on tilanne hyvin nykyään. Lennättämään pääsee suoraan kotipihalta. Tosin naapurin kesantolellolle. Pyöräkoneet ovat siis out. Lähimmälle lennokkikentälle on vain 55-60km yhteensuuntaan. Seuraavakin kenttä on vain 80km päässä. Nämä siis viralliset.

      Aloittajalla on oikeastaan huoli yhdestä kapeaalaisesta osasta lennokki toimintaa. Tilanne on oikeastaan siinäkin jonkinlaisessa murrosvaiheessa. Sille ei oikeastaan ole sääntelyä ja asioita hoitava viraomainen ei ole oikein selvillä mitä sen pitäisi määräyksiin kirjata. Helpoin olisi kieltää kaikki. Varmuuden vuoksi ettei tule hankalia tilanteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      442
      2144
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      219
      1898
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1542
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1511
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1273
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1231
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      146
      1227
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      37
      1072
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1034
    10. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1026
    Aihe