Heinää seipäille

Kuinkahan moni palstalaisista on ollut mukana nostamassa heinää seipäille, ja ajamassa sitten latoon? Tuossa vesiletkulla huuhtoessani pihalaatat, kylmästä vedestä nauttien varpaissani, muistin nekin ajat.

Nyt vaikka onkin helle, saa sentään hakeutua varjoon, mutta annas olla kun pellolla aurinko porotti ja hiki virtasi:D
Olihan siinä oma viehätyksensäkin, monet tutut tulivat talkoisiin ja ruokaa oli varattu runsaasti.

Yksi suosituimmista kylmäruuista oli paistetut silakat etikkaliemessä, samoin silakkarullat uusien perunoiden kanssa. Kahvit vietiin kyllä pellonlaidalle varjoon, jonne levitettiin iso liina. Varjossa ruohikolla oli hauska istua kahvitauolla, ja ojaan jätettiin tonkka kotikaljaa.

Nyt ei saa enää ketään rehkimään, jollei nyt nostalgiaa halua kokea. Paalaus on voittanut, mutta itsekin tuon kokeneena ei heinäpaalien latominen heinälatoon kovin romanttista ole.

Huh huh,--painavia paketteja ne vaan olivat, mutta iloitsen, että sentään olen kokenut tuonkin raatamisen ajan, josta nykynuoret voivat saada pienen romanttisen aavistuksen vanhoissa Suomifilmeissä:D

23

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • *Kukkahame*

      Tuomarinkylän kartanon pelloilla oli muutamana vuotena heinäntekotalkoot, en tiedä vieläkö voi talkoolla teettää, siihenkin on tullut laki ainakin jonkunlainen.
      Myös jossain Vantaanjoen alajuoksulla oli vastaavanlaista talkootyötä ruokaa ne Korkeasaaren eläimet ja tarv itsee, ja kaupungilla on jotain peurojen ja hirvien syöttö pisteitä, heinää sielläkin talvella ja isot suolakivet.

      Paljon oli väkeä ja miehet ilman paitaa kuin silloin ennen!

      Vuosia en muista muttei kai enää 2000 luvulla, niistä tehdään sgtrutsinmunia kuin muistakin rehuista.
      Ei ole enää perinteet hallinnassa, vai jossain lehtopaikoissa jossa yritetään säilyttää kasvillisuutta, hewinä niitetään viikatteilla ja jätetään siihen ravinteeksi seuraavaan kesään.

      Minäkin leikkasin nurmen ja jätän sen aurinkoon kuivumaan, en haravoi sitä koska jo huommenna se on kuivunut ja nurmi on siisti.

      • Matamimimmi

        Minä olen maalaistalon tyttö, ja tiedän mitä on työnteko , millaista on heinäpellolla uurastaminen. Muistan senkin kun korjattiin heinää latoihin. Nykyisillä voimavaroillani kuolisin siihen "tallomiseen". Isoisäni jonka taloudessa elimme ja teimme työtä, oli melko ankara vanhanajan isäntämies, joka armollisesti lupasi uimapaussin määrätyin aikavälein. Siihen lähellä olevaan Saimaaseen sitten pulahdettiin välillä virkistäytymään.


      • Kateviljelyä harrastin mökkiaikoina. Ruohosilppu onkin hyvä jättää ravinteiksi nurmikonleikkuun jälkeen, jos ei tarvetta ole katteeksi.
        Ainoa haitta on sateella, jolloin se kulkeutuu jaloissa terasseille ja kenkiin.

        Mansikka pysyi puhtaana levätessään kuivuneessa leikkuujätteessä, siitähän vain sai ravinteita multaan. Katselin juuri mieltymyksellä, miten apila on levinnyt täällä pihanurmikolla, antaen syvän vihreän värin, jopa tammen ympäristöön. Tammi toimiikin nyt valtavana varjona, makuu ja työhuoneen puolella, olohuone onkin lähes pätsi iltapäivisin.

        Nyt on jo pahin paahde hellittänyt, mutta ehtii viikolla vielä seinätkin kivitaloissa lämmetä. Hyvä kun viilenee loppuviikosta, pysyy paljon pirteämpänä!


    • Olihan ihanaa kun sai uida välillä. Meillä ei ollut lähellä kuin pihalla vesipiste, josta sai kylmää kaivovettä:D Illemmällä oli Ollilanlampi minne saattoi mennä pyörällä uimaan, mutta sen vesi oli keskellä metsää aina kylmää.

      Eihän tässä iässä enään sellaista jaksaisi, sinne tuupertuisi, mutta mukava on muistella sitäkin aikaa.

      • Miksi matamimimmille on heti laitettu miinusmerkki? Aivan asialliseen viestiin laitetaan kuin kiusalla.
        Nyt viimeistään huomaa, että pelkkää henkilöön kohdistuvaa tuollainen on!


      • Matamimimmi
        sini-sirkku kirjoitti:

        Miksi matamimimmille on heti laitettu miinusmerkki? Aivan asialliseen viestiin laitetaan kuin kiusalla.
        Nyt viimeistään huomaa, että pelkkää henkilöön kohdistuvaa tuollainen on!

        Minä en itse näe miinus, enkä muitakaan merkkejä, joten ei harmita, eikä harmittaisi muutenkaan, vaikka näkisinkin.

        Saattaa olla,että miinuksia laittelevat jotkut, joiden punaisen väriseen aatemaailmaan en oikein mahdu. Enkä tahdokaan.


    • L.S.

      Muutimme sen vieraani kanssa, painoimme kumpikin plussaa.
      Kiva että matalamimmi on kirjoittelemassa. Nyt pitää lähteä.:)

      • Jatkoa:

        Vieraallani on tabletti laukussaan, internet siinäkin.


    • catleijaek

      Ei kai meitä ikäisiämme montakaan ole, jotka nuoruudessa olisimme säästyneet "raatamiselta". Työnteko antoi meille sitkeyttä ja kestävyyttä, josta nyt on hyötyä. Monitaitoisiksi opimme, kun monenlaista oli tehtävä

      Eikös nämä ole tuttuja töitä. Risujen kerääminen metsästä, sokerijuurikkaan ym harventaminen polttavassa helteessä kuumalla pellolla, kotieläinten hoitoa. Kun oli vielä ihan pieni piti koivunlehväoksalla huitoa kärpäsiä lehmistä, kun niitä lypsettiin. Marjastamaan oli mentävä, vaikka se ei aina olisi huvittanut, nyt se on mielipuuhaa. Perunat kuokittiin kuokalla maasta. Kyllä viikatekin oli tuttu työkalu tytölläkin. Oikeastaan kauran niitto oli mukavaa. Soututyttönä verkon kokemisessa ei ollut niitä mukavimpia hommia, vaikk' ei se niitä raskaimpia hommia ollutkaan.
      Lapsena ei ollut valittamisen mahdollisuutta, vaikka koulumatka oli kuusi kilometriä, pimeässä oli liikkeelle lähdettävä aamulla. Onneksi koulut alkoivat silloin vasta yhdekältä.
      Hyvän fyysisen kunnon näistä sai, jota sitten tulevassa ammatissa tarvittiin.
      Osaan kyllä arvostaa tätä eläkeläisen elämää.

    • havumetsäin maisteri

      "Panna heiniä seipäälle" tunnettiin myös ns. kaksimielisenä sanontana, jonka merkityksen voi hyvin kuvitella.

      • Matamimimmi

        KUn Catleija mainitsi lehmänlypsyssä toiminutta kärpästen ajajaa, niin meillä siihen oli termi: "Hositaan kärpäsiä". Aika tylsää ja virikkeetöntä puuhaa. Meillä ainakin lehmät lypsettiin sillon ulkona, ei ollut vielä lypsykoneista juuri kuultukaan.


    • Tuttua sekin oli aikanaan. Jämsässä ollessani toisella kymmenellä lehmipaimenena äidinisän siskon talossa Vaherin kylässä. Muistan hyvin kuinka tullessani päivän paimenesta lehmät menivät suoraan pieneen aidattuun hakaan, missä jouduin vielä tuohon huiskintahommaan.

      Muistan kaikkein voimakkaimmin, miten nälkä minulla oli, kun ruoka saatiin vasta lypsyn jälkeen. Joskus sain kyllä mukillisen maitoa talon vanhimmalta tyttäreltä joka lypsi.

      Kun aamupuuron jälkeen limonaadipullollinen maitoa, ja kaksi hiivaleivän viipaletta oli eväänä, oli klo 19.00 asti ruuan odottaminen jo ainoana mielessä:D

      Täti oli tunnetusti ns. nuuka, mutta niin oli talokin sitten vauras.

    • Atolfia

      Kun kaupunkilaistyttö pääsi maalle, niin se oli pelkkää juhlaa. Oi kun oli ihanaa, kun pääsi emännän mukana lehmiä huutelemaan kotiin ja sitten laittamaan lehmisavut ja suolat kiville ripottelemaan.
      Sitten oli vuorossa se lehmien ripsuminen ja kyllä sekin oli hauskaa puuhaa.

      Heinäpellolla oli aina aurinkoista. Haravointi oli lasten puuhaa. Seipäille luonti oli aikuisten hugi. Kaikkein hauskinta oli polkea heiniä ladossa ja jos sai sinne vielä hevosen avuksi, niin entistä jännittävämpää touhu oli.
      Emännän apuna sain viedä kahvit niitylle ja tuo tunnelma siellä ladon kupeella oli aina riemastuttava. Sai kuunnella aikuisten tarinoita ja kaskuja menneistä ajoista.

      Hevosten juottaminen ratsastain kruunasi vielä päivän.

      Siis pelkästään mukavia muistoja on jäännyt maalla olosta.

      • Liisa S.

        Ja mtien paljon kaikkea, kaikenlaista luonnon havainnointia ja kokemista, liikuntaa ja mahdollisuuksia omiin leikkeihin nimenomaan kesällä, talvethan sitten kyllä erilaisia.

        Ei ihme, että kevään kokemisen ja kesän tulon ilo on
        aina vieläkin niin koko ihmisen täyttävää. :)


    • tytön tyllerö
      • Nyt ollaan iltatuu-

    • fiiuliin*

      Minä olen ollut sen verran heinänteossa ettö tiedän miltä se tuntuu.
      Se oli silloin sota-aikaan ja vieraissa töissä oltiin , vaikka eihän minusta minkään työn tekijäksi ollut, olin silloin vielä lapsi.

      Mutta muistan sen kuivan heinän tuoksun kun heinäladon ohi vain kulki niin tuoksua oli ulkopuolellakin.

      Olen kylläm töitä joutunut vanhempana tekemään kuumassa , hikisenä.
      Urakka töitä painettiin ja juuri siihen kuumempaan aikaan (30) astetta ja ylikin tehtiin miesten ja naistenkin ulstereita.
      Kyllä käsivarsissa tuntui varmasti yhtä raskaalta kun sen heinähangonkin kanssa heiniä nostellessa.

    • paikalliset tavat

      Pientilallisilla ei ollut aina latoa luonnonheinää kasvaville niityilleen. Silloin laitettiin kuivatettu heinä suuriin aumantapaisiin ... niitä kutsuttiin sanalla pieles.
      Niiden päälle laitettiin pajuista tehdyt vitsakset kovia tuulenpuuskia varten, ettei ne hajoittaisi isoa heinävarastoa.

    • Terveiset Myyrmannista :) Siellä vietin pari illan tuntia viileydessä ja tankkasin tyhjään jääkaappiini tarvittavat. No,...seurasi muutama hellevaatekin sieltä, ja Suomalaisessa kirjakaupassakin viivyttelin. Huomiseksi kun on luvattu 30°, en viitsi paljon päivällä ulkoilla auringossa.

      Palatakseni aiheeseen olihan vielä heinänkorjuun jälkeen AIV rehun teko, mikä olikin helpompaa, kun niittokone silppusi apilan suoraan traktorinlavalle, ja tuore niitos oli jopa ihanan viileää siellä tornissa.
      Siinä vain asettelin silpun laitoja myöten ja isäntä hoiti liuoksen kaadon. Toki se salpasi hieman hengitystä kirpeydellään, mutta polkea ei tarvinnut sitä tiiviiksi, kun parin tonnin painoinen vesipatja täytettiin vedellä kaiken painoksi.

      Sitten se olikin raskaampaa repiä irti sieltä karjalle, mutta se on jo toinen tarina:D
      Hyvälle ja tuoreelle se tuoksui, ja lehmät olivat villeinä sen perään.
      Illan viileyttä ja viihtyvyyttä!

    • Tulihan tuota joskus seivästettyä heinääkin. Poudalla ja sateella. Tiedä sitten, mitä niistä sateella seivästetyistä tuli, renkinä olin ja homeista leipää silloin söin. Kotona ei koskaan homeista leipää syöty...

      Ei muuten ollut talkoita! Eikä ruokia erikseen varattu. Sitä syötiin mitä sattui olemaan. Eikä ollut kotikaljaakaan. Ettet vain olisi jostakin Suomi-filmistä noita asioita opiskellut?

      Heinäpaaleista ei minulla kokemusta ole, mutta latoon olen heiniä hangonnut ja nuorempana niitä siellä polkenut.

      Kyllä siitä arkisesta työstä on se romantiikka kaukana. Väärän mielikuvan olet noista Suomi-filmeistä saanut.
      Itse et ole kyllä kyseistä työtä tehnyt!

      • Kyllähän niistä vuosista karjatilan emäntänä olisi romaanin aiheeksi, mutta kun en ole päättänyt kumpaan kategoriaan se kuuluisi -- komedian vai tragedian, olen hymyillen jättänyt sen kirjoittamatta!


      • capt. cöpenick

        Kuten kymmenettuhannet muut työikäiset, lähdin 'etelästä' elantoani etsimään. Suurilla työpaikoilla oli yleinen käsitys, että tilalliset ne lonkkaa ja hyvää tiliä vetävät.
        Tuli sato tai kato, aina maajussi tukiaisillaan leveästi elää.
        Vaikka tiesin, ettei varsinkaan pientilalliset helpolla elämässsään pääse, en puhunut mitään näille kokemuksen syvällä rintaäänellä paasaajille.
        Kovaa ja niukkaa elämää se oli oikeasti. Siitä osoituksena laudoilla peitetyt autiotalot kaukana runkoteistä. Nuorten oli häippästävä niistä maisemista.


    • Voi näiden iltojen ihanuutta:D Ulkona saa istua lähes Eevan asussa, mukavan leuto henkäys vain hyväilee paljasta pintaa.

      Piha on vehmas keidas, päivällä liian kuuma, mutta illalla ei malttaisi sisälle tullakkaan. Vielä visertää lintuset,...ja tuon sepelkyyhkyn ääni on aivan ihanan rauhoittava.

      Viime kesänä varikset valloittivat tuijan pesäpaikakseen, mutta nyt on taas sepelkyyhkyt päässeet tuttuun paikkaansa kujertamaan.

      Ei huolta helteellä heinänteosta :D eikä mistään pakollisista töistä näin helteellä, mitä nyt koneellisen pyykiä selvitin.

      Nautinnollista viilenevää iltaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe