Mitä mieltä olet sukupuolineutraaleista nimistä?

sukupuolineutraalius

Minkälaisia mielipiteitä teiltä löytyy koskien sukupuolineutraaleja nimiä? Oli ne sitten kutsumanimiä tai toisia etunimiä. Antaisitko tällaisen nimen lapselle, miksi, miksi et? Ovatko kummallekin sukupuolelle käyvät nimet sinusta hyvä vai huono asia?

Sukupuolineutraali nimi tarkoittaa siis nimeä, joka on yleisesti hyväksytty sekä tytön että pojan nimeksi. Puhutaan nyt vaikkapa ensisijaisesti Suomessa vallitsevasta nimikulttuurista ja täällä hyväksytyistä sukupuolineutraaleista nimistä, mutta toki voi kommenttia heittää myös muiden maiden ja kulttuurien nimikäytännöistä.

9

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • unisexy

      En minä ainakaan tunne mitään erityistä vastenmielisyyttä sukupuolineutraaleja nimiä kohtaan. Jos vaikka törmään mieheen joka ilmoittaa olevansa Vieno tai Rauni, niin hetken siinä ehkä kummastelisi, mutta eipä siinä nyt maailma pääsisi kaatumaan, vaikka itse molemmat miellän kuitenkin enemmän naisellisiksi nimiksi... Toisaalta, iäkkäillä ihmisillä sen voi pistää sen piikkiin, ettei silloin ollut vielä niin vakiintuneet nuo nimikäytännöt/mielikuvat. Jos joku tuttu pistäisi poikavauvansa nimeksi Vieno niin se kyllä kummastuttaisi ja ehkä vähän paheksuisinkin, koska nykyään kyllä Vieno on niin naisen nimeksi vakiintunut!

      Mutta jos nyt puhutaan näistä uudemmista nimistä, otetaan nyt vaikka esimerkiksi nimi Joa. Tunnen yhden pojan, ja yhden tytön, jonka nimi on Joa. Se ei ole vielä vakiintunut ihmisten mieliin ilmiselvänä tytön/pojan nimenä, joten ei se hirveästi haittaa kummallakaan...

      Unisex-nimien väkisin etsimistä en sitten kyllä yhtään tajua. Jos nyt rakastut vaikka tuohon Joa-nimeen, jonka haluat antaa pojallesi mutta saatkin tytön, niin jos sen tyttärellesi sitten laitat niin se on ihan ymmärrettävää. Mutta miksi pakolla pitää saada lapselle skpneutraali nimi? Mikä se hienous siinä on? Enemmän se minusta negatiivinen puoli on, mutta eipä se haittaa jos päättää olla piittaamatta. Itse en omana nimenä tykkäisi... Kiva jos ihmiset nimen nähdessään ajattelee automaattisesti poikaa, ja sitten saa yllättyä kun eteen ilmetyykin nainen. Tulee väärinkäsityksiä, eikä aina niin hauskaa kys. henkilölle ja kiusallista myös muille...

      • joku vain täällä

        Sehän juuri joillain on tarkoitus ettei nimestä heti tiedä kumpaa sukupuolta on, eikä välttämättä edes kerrota sitä kysyttäessä. Kasvatetaan lapset sukupuolineutraalisti, annetaan esim. lasten valita itse vaatteensa, eikä suosita poikien tai tyttöjen värejä tai leikkejä jne. Yritetään kasvattaa lapset ikäänkuin ilman sukupuolta, mikä ei omasta mielestäni kovin mahdollista ole. Ja mitä haittaa on siitä että tyttö tuntee olevansa tyttö ja poika tuntee itsensä pojaksi... Ilman neutraalikasvatustakin pojat saavat mun puolesta leikkiä nukeilla ja tytöt autoilla, ei siinä ihmeellistä.


    • nimistä vähän

      Suomenkielisissä nimissä ei ylipäätään ole sukupuolta eli kaikki ihmisten nimet on sopimuksenvaraisesti sukupuolettuneita. Minusta tuollainen sukupuolineutraali nimi tarkoittaa nimeä johon sukupuoli ei ole vielä perinteen mukaan sidottu eli jos suomenkieleen etunimeksi otettaisiin uusi joku vaikka nyt luontonimi niin sen antaja voi melko vapaasti päättää kumpaa sukupuolta se edustaa, mutta käytännössä naisellisia ovat mm. kaikki kukkanimet.

    • meillä täällä

      Ranskassa on paljonkin nimiä, joista lausuttuna ei voi tietää kummalle sukupuolelle kuuluvat, kirjoitusasu on toki erilainen. Esim Dominic-Dominique, Michel-Michèle, Gabriel-Gabrielle, Paul-Paule jne.

      Sitten on nimiä, jotka vaihtelevat sukupolvien välein, esim Camille. Viime vuosisadan aikaan se oli lähinnä miesten nimi, sitten se muuttui pikkuhiljaa naisten nimeksi ja nyt taas se on tulossa muotiin poikien nimenä.

    • Keijo Kullinen

      eunukit KIIHOTTAA mua !!!!!!!

    • olga6

      No esimerkiksi nimi Nikita on mielestäni ihan selvästi miehen nimi. Mieheni on venäläinen ja meillä on poika nimeltä Nikita mutta kun koulussa tulee vastaan myös näitä naispuolisia Nikitoja niin kyllähän se pistää miettimään mitä vanhemmat ovat lastaan nimetessään ajatelleet. Huvittaa lähinnä.

    • Pertti-Keijo

      Olen Pertti-Keijo ja ylepä nimestäni!

    • SammalPeite82

      voisin antaa Vennin, Syksyn tai Runon... Myrskykin voisi olla tytölle vahva, kaunis nimi joka antaisi toivoa siitä että lapsi kyllä pärjää elämässä! :)

      • GoldenStar

        en antaisi kylläkään näitä sukupuolineutraaleja nimiä omille lapsille, mutta en ole niitä mitenkään vastaan :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2286
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2094
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      171
      1893
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      171
      1692
    5. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      36
      1374
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      15
      1184
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    Aihe