Hylätty linnunpoika: mitä tehdä?

Väliaikainen emo

Hei,

Löysin siskoni kanssa tänään keskeltä tietä pienen linnunpoikasen. Nostin sen pois tieltä, ettei jää auton alle. Vähän aikaa odotettuamme emme kuulleet muita lintuja ja emme nähneet mahdollista pesää, joten toimme sen kotiin.

Väritykseltään se on kelta-harmaa, untuvaa vielä pään päällä. Ei osaa lentää eivätkä silmät ole auenneet. Lähestyessä se huutaa ruokaa.

Olen tehnyt sille pesäntapaisen kyhäelmän lampun alle ja ruokkinut hyönteisiä pinseteillä.

Nyt tarvisi lisäneuvoja. Miten usein pitäisi ruokkia ja mitä? Tiedättekö jotain hoitopaikkoja, minne voi viedä villilintuja? Onko jotain, mitä pitäisi tietää?

Olen harkinnut vieväni sen takaisin, mutta alueella liikkuu paljon kissoja ja pelkään, että se hyppii heti takaisin autotielle.

3

1100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkulintu.

      Pari vaihtoehtoa, joka kuvailustasi tulee mieleen: talitiainen, pajulintu, keltavästäräkki. Tosin monilla linnunpojilla on keltainen untuva ennen kunnon sulkatuppien tuloa. Kannattaa yrittää selvittää laji mahd. tarkasti ja tarjota luontaista ruokaa. Olet nyt poikasen emo, ns. käsinruokkija. Emot ruokkivat poikasia ympäri päivän, yölläkin. Liikaakin voi ruokkia, poikanen vetää ruokaa vaikka kuinka paljon. Se voi kuitenkin johtaa kuvun toiminnallisiin ongelmiin. Käsinruokinta ei ole suositeltavaa mm. lemmikkilintujen kanssa monestakin syystä, mutta lemmikkilinnunpoikasille on olemassa esim. erilaisia käsinruokintapakkauksia, voimaruokaa, jne. Ehkä niiden kokeilemisessa olisi potentiaalia. Niitä voi ostaa hyvin varustetuista eläinkaupoista. Ehkä apteekistakin.
      Harvoin linnunpoika putoaa pesästä vahingossa. Etenkään noin nuorena. Kyseessä on voinut olla oma emo, joka on pudottanut poikasen, tai vaikka käenpoika. Jos silmät eivät ole vielä auenneet, poikanen on n. 1-7 päivää vanha. Se voi olla myös alikehittynyt, jos ei ole saanut hoivaa (kuten ilmeisesti on.) Selviytymismahdollisuudet puutteellisessa ihmishoidossa ei ole hyvät. (En syyllistä, mutta käsinruokkiminen on hyvin tarkkaa puuhaa ja harvoilla on siihen välineitä.) Olet kuitenkin oikeilla jäljillä. Lämpö, suoja, ja jatkuva ruokinta ovat avainsanat. Se, ovatko ne juuri oikeat (täsmälleen oikea lämpötila, oikea ruoka joka ravitsee ja kansvattaa linnun ilman epämuodostumia jne.) ovat asia erikseen.
      Yksin lintu ei pärjää. Ei noin nuorena.
      Ilman oikeita emoja se on epätodennäköistä, mutta mahdollista.
      Sinulla on kova työ edessäsi, kaikki ei siitä huolimattakaan välttämättä onnistu, mutta toivotan onnea.

      • Väliaikainen emo

        Luulen, että kyseessä on talitiainen eli kokeilen räätälöidä nyt ruokavalion sen mukaan. Ensimmäisestä yöstä selvittiin, ja poikanen vaikuttaa suhteellisen virkeältä ja suolisto näyttäisi toimivan normaalisti. Tänään sitten lemmikkikauppaan etsimään noita käsinruokintapakkauksia ym. tarpeellisia varusteita.

        Kiitos paljon neuvoista! En ole koskaan aiemmin tehnyt mitään tällaista, mutta onneksi minulla on aikaa ja mahdollisuudet poikasen hoitamiseen siihen asti kunnes se pärjää omillaan. Toivotaan parasta...


    • lokki?

      Moi, mulla sama tilanne! Tosin poikanen on jo 10cm pitkä (sivulta) ja painaa ehkä 300grammaa! Silmät ovat auenneet, mutta ei osaa lentää. Ehkä lokki? Mitä teen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      629
      4593
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      51
      3603
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      104
      3491
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      3011
    5. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      13
      2469
    6. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2374
    7. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2281
    8. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      2120
    9. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      2055
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      48
      2013
    Aihe