Kirkkohäät vs maistraatti

utelias pappi

Kuulin äskettäin yllättävän tilastotiedon: Vuonna 2012 Turussa puolet kirkkoon kuuluvien vihkimisistä toimitettiin maistraatissa. Siis kirkkoon kuuluvien! Tämä herätti pohtimaan, millä perusteella ihmiset valitsevat kirkkohäät tai siviilivihkimisen.

Jos ette kuulu kirkkoon, on siviilivihkimen pakollinen, mutta kirkkoon kuulumattomatkin voivat saada kirkkohäät kirkollisen siunauksen muodossa, täysin ilmaiseksi. Tätä eivät kaikki ehkä tiedä.

Ehkä ei myöskään tiedetä, että kirkollisenkin vihkimisen voi suorittaa pienimuotoisesti virastolla kahden todistajan läsnäollessa.

Toisaalta siviilivihkimiseen voi toimittaa myös viikonloppuna esim. juhlien yhteydessä. Tosin se on silloin maksullinen.

Miksi te olette päätyneet kirkolliseen tai siviilivihkimiseen? Onko ylläolevassa sinulle uutta tietoa? Olisitko valinnut toisin, jos olisit tiennyt kaikista vaihtoehdoista? Onko valinta elämänkatsomuksellinen, vai onko kyse enemmän mielikuvista ja tunnelmasta?

5

311

  Vastaukset

  • Todellakaan tämä asia ei taida kuulua yleissivistykseen,ja tiedot näistä ilmeisesti haetaan silloin kun se on itselle ajankohtaista..ellei sitten päädytä suoraan maistraatissa tapahtuvaan liiton virallistamiseen.
   Ehkä luulo kirkkohäiden hintavuudesta järjestelyineen saa hääparin `hoitamaan homman`maistraatissa.
   Itselläkin epäselvää näissä asioissa..eli voisiko utelias pappi tai joku muu tietäväinen vastata..voiko kirkkoon kuulumattomat vihkiä kirkossa/voiko kirkkoon liittyä kirkkovihkimisen takia?
   Tämä lienee yksi asia,jolla kirkko voisi nostaa profiiliaan seurakunnassaan,ottamalla asian esiin nykypäivän mediassa.

  • Vaimoni on jo 10 vuotta sivilivihkinyt pariskuntia. Tekee viikonloppuisin vihkimiset asiakkaiden valitsemissä juhlatiloissa. Seremonia hyvin samankaltainen kuin papin suorittama kirkossa. Käyttää maistraatin suunnittelemaa papinomaista kaapua ja lukee puheen nahkakantisesta kirjasta.
   Tyypilliset asiakkaat ovat semmoiset jotka eivät halua kirkkohäitä mutta kuitenkin hieman juhlallisemmat kuin leiman saanti paperiin maistraatissa virkaaikaan.
   Eli kirkkoon kuulumattomat ja maahan muuttajat, pariskunnat jotka kuuluvuat eri kirkkoihin etc. Myös samaa sukupuolta olevat pariskunnat koska pelkäävät kirkon negatiivista suhtautumista vihkimiseen. Nouseviin määrin on myös iäkkäämmät pariskunnat jotka menevät jo toiseen kertaan naimisin. Haluavat päästä helpommalla pienemmässä piirissä avioon.

  • Minä kyllä tiesin kaikki nuo uteliaan papin mainitsemat vaihtoehdot. Kuitenkin meille siviilivihkiminen oli ideologisista syistä ainoa vaihtoehto mitä edes harkitsimme. Kumpikaan emme kuulu kirkkoon, emmekä tunnusta mitään uskontoa, joten emme olisi edes saaneet kirkkohäitä, ja myöskin avioliiton siunaaminen papin puheineen olisi ollut kornia ja ajatusmaailmamme vastaista. Vihkiminen tapahtui maistraatissa perjantaina ja juhlat olivat lauantaina. Meillä oli isot tanssihäät (130 vierasta), joten ei kaikki siviilivihkimisen valinneet halua päästä halvalla, pienellä vaatimattomalla tilaisuudella, kuten monilla tuntuu olevan ennakkoasenne kun siviilivihkimisestä puhutaan.

  • Halusimme avioon mahdollisimman lyhyesti ja selittelemättä. Siksi valintamme kohdistui maistraattiin, vaikka molemmat olemme syvästi Jumalaan uskovia ihmisiä.

  • Tiedossa ovat, koska kaikenlaisia ratkaisuja on nähty tässä vuosien varrella, kun ystävät ja tuttavat ovat menneet naimisiin. Meille maistraatti oli ainoa kuviteltavissa oleva mahdollisuus, koska emme kuulu kirkkoon ja olemme ateisteja. Muutamat sukulaiset kaipasivat kirkkohäitä, mutta meidän juhla, meidän tavalla.

   Sivumennen sanoen minusta on ollut hiukan kummallista, kun muutamat uskonnottomiksi tietämäni ihmiset ovat kuitenkin halunneet suorittaa kirkkohäät kaikkinensa - kirkollinen siunaus on kuitenkin sisällöltään vahvasti uskonnollinen, miltä se mahtaa tuntua seistä siinä alttarilla osana tällaista rituaalia?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   124
   4405
  2. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   183
   3693
  3. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   90
   3520