päiväunet

väsyny

Meillä lapset 3 ja 4-vuotiaat perhepäivähoidossa ja ovat tähän asti nukkuneet aina päiväunet hoidossa ja kaikki sujunut hyvin. Nyt on menneet jo pitkään illat aivan mahdottomiksi; hoitopäivinä (kun ovat nukkuneet 1.5h päiväunia) valvovat aina myöhään eli nukahtavat vasta klo 21.30-22 ja useimmiten nukkuvat tällöin vaan 8-9 h yössä ja illat menee nukuttamisessa...kun taas jos ei nuku päiväunia vloppuna, niin sitten nukahtavat erittäin hyvin illalla ja nukkuvat 11-12h putkeen yöllä! Vuorokausiunimäärä jää siis itse asiassa paljon vähemmäksi jos nukkuvat päiväunet. Hoitajan mielestä ennen klo 14 nukutut päiväunet ei pitäisi vaikuttaa iltaan, mutta kumma kun meillä selvästi vaikuttaa? Mielestäni on tärkeämpää, että lapset nukkuisivat yöllä hyvin ja pitkään kuin se, että he nukkuisivat paljon päivällä...

36

566

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakkopäikkärit

      Voi vastata hoitajien puolesta...

      1. Syy on sinussa kun et leiki lapsesi kanssa tarpeeksi
      2. Et harrasta mitään lapsesi kanssa
      3. Et ole lastesi kanssa illalla ulkona tarpeeksi
      4. Lapsi haluaa viettää aikaa kanssasi eikä sen takia nuku illalla
      5. Päiväkodissa ei suvaita yksilöitä jotka ei nuku
      6. Jotkut on sitä mieltä että et saa viedä harrastuksiin lastasi
      7. Sinulla on kurinpito-ongelma kotonasi
      8. Olet ulkoistanut kasvatuksen päiväkodeille
      9. Olet vaan väärässä, parempi että lapsesi ei ole päiväkodista hakiessa väsynyt
      10. Laitat lapsesi liian myöhään nukkumaan

      Tässä lyhykäisyydessä vastaukset mitä olet tehnyt väärin. Jos haluat lueskella hoitajien mietteitä aiheesta niin ohessa linkki edelliseen keskusteluun.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/11476030

      Älä missään nimessä arvostele heidän työtään. Saat siitä vastaukseksi sen perinteisen vastauksen eli " vie lapsesi muualle hoitoon jos ei kelpaa". Eli ei saa arvostella eikä valittaa vaan syy on sinussa jos lapsi (suurinosa lapsista) ei nukahda illalla ajoissa.

    • jooppis

      Tahdot ulkoistaa lastesi kasvatuksen KOKONAAN yhteiskunnalle. Lapsesi on hereilläoloaikanaan vain hoidossa ja kotona sitten nukkuu, eli et näe itse lastasi hereillä kuin mahdollisesti viikonloppupäivisin. Viikolla kasvatuksen hoitaa kokonaan joku muu.
      Eikös se ole kiva nähdä lapsiaan hereillä viikollakin?

      • jooppis

        mielestäsi siis: On parempi että lapset nukkuvat 11-12 tuntia siitä ajasta jonka itse voisit olla heidän kanssaan täyden hoitopäivän jälkeen???


      • alkuper.

        Just just, kuules minä olin kotiäitinä pitkään (3.5 vuotta putkeen), tämän jälkeen lapset olivat hoidossa vain 3 päivää viikossa (tein osa-aikatyötä) ja vasta nyt siirryin kokoaikaiseksi työntekijäksi kun lapset ovat vanhempia, mutta lapset ovat edelleen VAIN 4 päivää viikosta hoidossa! Nainen on naiselle aina susi näköjään....Ikinä lapset eivät ole hoidossa turhaan. Olisin halunnut tehdä osa-aikatyötä pitempään, mutta se ei enää onnistunut työssäni (pakon sanelemana siirryin kokoaikaiseksi tai työpaikka olis lähteny pian). Lapset ovat hoidossa 4 päivänä viikossa max. 8h, klo 16 heidät haetaan kotiin ja siinä jää vielä 5h illalla aikaa hyvin olla lasten kanssa! Miksi kukaan hoitaja ei koskaan sano, että hyvät ja pitkät yöunet ovat tärkeitä lapselle? Onko sinusta ok, että leikki-ikäinen nukkuu vain 8h yöllä päiväunien seurauksena? Tämän takia lapsi on väsynyt ja kiukkuinen sitten aamulla kun ei illalla uni tuli...Ja kyllä, ulkoilemme lasten kanssa joka ilta usemman tunnin. Ja kyse on siis vain päiväunien rajoittamisesta, siitä että nukkuvat nyt 1h päiväunia!! Eilen kokeiltiin tätä ja ilta meni paremmin: lapset nukahtivat hyvin klo 21 ja heräsivät pirteänä klo 7 aikaan. Neuvolassakin sanoivat, että leikki-ikäisen pitäisi nukkua yöllä 10h, miksi kukaan hoitaja ei koskaa tähän neuvoon ota kantaa??? Eikös se ole tärkeintä, että lapsi nukkuu yöllä riittävästi vai onko kyse siitä, että hoitaja haluaa itse päästä helpommalla ja nukututtaa vielä 3-5-vuotiaitakin yli 2h päivällä?


    • jooppis

      Eli jos lapset eivät nuku hoidossa päiväunia, heidän täytyy illalla olla nukkumassa klo 19.00, jotta haluamasi 12 tunnin yöunet tulevat täyteen. (edellyttäen että aamulla klo 8.00) ovat jo hoitopaikassa ja haet heidät klo 16.00) Jos haet heidät klo 16.00 ja menet kotiin vietätä haidän kanssaan valveillaoloajasta kolme tuntia ja tästäkin ajasta hoitopaikan ja kodin väliseen matkaan menee, aikaa, samoin muihin kotitöihin kaupassakäynteihin jne. (kun itse sanot ettet pidä lapsia turhaan hoidossa, niinoletan että kotityöt ja kauppareissut hoituvat lasten kanssa).
      Minun laskujeni mukaan viettäisit siis neljänä päivänä viikossa lasten kanssa 3 tuntia iltaisin ja kolmena päivänä sitten päivän verran miinus ne 12 tunnin unet.

      Haluat että pph viettää lastesi hereilläoloajasta 8 tuntia neljänä päivänä viikossa.
      Aika paljon. Mutta hyvä että nukkuvat kotona.
      Neuvolassa sanotaan myös, kuten lastenpsykiatritkin, että päivälepo on alle kouluikäisele tärkeää aivojen kehityksen kannalta. Ja nukkuvaa lasta ei saa herättää. Siksi ammattilaiset eivät herätä nukkuvaa lasta, se kuuluu heidän toimenkuvaansa.

      • alkuper.

        Mikä ihme sua vaivaa, luepas viestini kunnolla ennen kuin rupeat haukkumaan muita! En sanonut, että lasten pitää olla nukkumassa klo 19 tai että heidän pitää nukkua 12h! Olen erittäin tyytyväinen jos lapset nukkuvat 9-10h ja pääsisivät illalla edes klo 21 nukkumaan (siis nukahtaisivat)! Ja kyllä, esim. eilen hain lapset hoidosta klo 16 ja lapset nukahtivat klo 21 aikaan (kun olivat nukkuneet vain sen tunnin päiväunia), joten ehdin olla illalla 5h aamulla 1h heidän kanssaan! " Lisäksi hoitopaikkaan kävelee meiltä 2 min ja työpaikka vieressä, joten matkoihin ei kulu aikaa - lisäksi teen välillä töitä kotoa käsin illalla, jolloin haen lapset aikaisemmin hoidosta! Itse asiassa mikäli lapset nukahtaisivat klo 21 mennessä illalla, niin minulla olisi illasta aikaa jopa tehdä välillä töitä pari tuntia, jonka seurauksena siitä ne lapsetkin hyötyisivät, koska voisin tällöin hakea heidät jo paljon aikaisemmin hoidosta (esim. klo 14), mutta ilmeisesti tämäkin on huono asia?

        "Haluat että pph viettää lastesi hereilläoloajasta 8 tuntia neljänä päivänä viikossa. Aika paljon". Tuohan on kuule aivan normaalia elämää, on normaalia se, että yli 3-vuotiaiden lasten vanhemmat käyvät töissä ja useimmilla lapset ovat paljon enemmän hoidossa kuin meillä, turha tulla syyllistämään, tämä yht. kunta on rakennettu niin, että töissä on käytävä! Tuskin kukaan haluaisia viedä lapsia hoitoon jos olisi mahdollista elää yhden palkalla ja maksaa asuntolainat sillä pois! Vloppuna meillä on lepohetki, mutta useimmiten lapset eivät nukahda silloin, jonka vuoksi nukahtavat illalla klo 20 ja nukkuvat sitten 11-12h yöllä. EN MISSÄÄN NIMESSÄ OLE KIELTÄMÄSSÄ PÄIVÄLEPOA TAI PÄIVÄUNIA KOKONAAN HOITOPÄIVINÄ, VAAN KYSE ON PÄIVÄUNIEN RAJOITTAMISESTA TUNTIIN! jA


      • alkuper.

        JA MIKSI ET EDELLEENKÄÄN OTA KANTAA SIIHEN, ETTÄ ONKO NORM. UNIMÄÄRÄ 8H 3-4-VUOTIAILLE LAPSILLE YÖLLÄ? Ei kyse ole aikuisista (ja siitä kuinka monta tuntia hän on illalla lapsen kanssa), vaan siitä, että lapsi saa riittävästi unta. Jos nukkuu pitkät päiväunet, ei nuku riittävästi yöllä ja on siksi väsynyt. Miksi et ota siihen kantaa, miksi lapsi sitten illalla valvoo myöhään, herää aikaisin ja on väsynyt jos nukkuu esim. 2h päiväunet? Jos päiväunet on max. 1h tai ei ollenkaan, tällaista ongelmaa ei ole, lapsi herää pirteänä aamulla ja nukkuu kunnon yöunet, KERRO MINULLE MIKSI SE EI OLE TÄRKEÄÄ?


      • taas kerran
        alkuper. kirjoitti:

        JA MIKSI ET EDELLEENKÄÄN OTA KANTAA SIIHEN, ETTÄ ONKO NORM. UNIMÄÄRÄ 8H 3-4-VUOTIAILLE LAPSILLE YÖLLÄ? Ei kyse ole aikuisista (ja siitä kuinka monta tuntia hän on illalla lapsen kanssa), vaan siitä, että lapsi saa riittävästi unta. Jos nukkuu pitkät päiväunet, ei nuku riittävästi yöllä ja on siksi väsynyt. Miksi et ota siihen kantaa, miksi lapsi sitten illalla valvoo myöhään, herää aikaisin ja on väsynyt jos nukkuu esim. 2h päiväunet? Jos päiväunet on max. 1h tai ei ollenkaan, tällaista ongelmaa ei ole, lapsi herää pirteänä aamulla ja nukkuu kunnon yöunet, KERRO MINULLE MIKSI SE EI OLE TÄRKEÄÄ?

        Miksi vanhemmat eivät ajattele joskus sitä päivähoidon arkea ja hoitajien jaksamista. Se päiväuniaika on myös hoitajille pieni lepohetki ja se ei todellakaan ole kahta tuntia. Ensiksi lepohuoneessa luetaan satu ja koko ajan on ainakin yksi hoitaja valvomassa lasten unta. Hoitajat syövätkin lasten kanssa, ei ole erillistä ruokatuntia niinkuin muualla työssä ollessa. Erityislapsia on nykyisin useita ryhmässä ja riitoja tulee päivänmittaan useita ja niitä selvitellään. Melu on joskus niin rasittavaa, että illalla ei edes musiikkia jaksa kuunnella. Nyt jos ajatellaan,että lasten ei tarvitsisi nukkua ollenkaan päiväunia ei hoitajille jäisi pienintäkään hetkeä suunnittelulle yms. Ensimmäiset lapset heräävät jo alle tunnin nukkumisen jälkeen ja silloinhan hoitaja valvoo näitä lapsia. Usein on niin, että vanhemmat ensiksi vaativat, että lapsi herätetään tunnin jälkeen (mikä on asiantuntijoiden mielestä väärin) ja menee muutama viikko-kuukausi niin sitten pitäisi päiväunet jättää kokonaan väliin. Vanhemmat vaatikaa mieluummin lisää henkilökuntaa päiväkoteihin, koska koko ajan työskentelemme pienillä resursseilla.Sijaisia ei saada ja jos saadaankin niin se ei ole sama kun vakituinen hoitaja olisi paikalla..


      • alkuper.
        taas kerran kirjoitti:

        Miksi vanhemmat eivät ajattele joskus sitä päivähoidon arkea ja hoitajien jaksamista. Se päiväuniaika on myös hoitajille pieni lepohetki ja se ei todellakaan ole kahta tuntia. Ensiksi lepohuoneessa luetaan satu ja koko ajan on ainakin yksi hoitaja valvomassa lasten unta. Hoitajat syövätkin lasten kanssa, ei ole erillistä ruokatuntia niinkuin muualla työssä ollessa. Erityislapsia on nykyisin useita ryhmässä ja riitoja tulee päivänmittaan useita ja niitä selvitellään. Melu on joskus niin rasittavaa, että illalla ei edes musiikkia jaksa kuunnella. Nyt jos ajatellaan,että lasten ei tarvitsisi nukkua ollenkaan päiväunia ei hoitajille jäisi pienintäkään hetkeä suunnittelulle yms. Ensimmäiset lapset heräävät jo alle tunnin nukkumisen jälkeen ja silloinhan hoitaja valvoo näitä lapsia. Usein on niin, että vanhemmat ensiksi vaativat, että lapsi herätetään tunnin jälkeen (mikä on asiantuntijoiden mielestä väärin) ja menee muutama viikko-kuukausi niin sitten pitäisi päiväunet jättää kokonaan väliin. Vanhemmat vaatikaa mieluummin lisää henkilökuntaa päiväkoteihin, koska koko ajan työskentelemme pienillä resursseilla.Sijaisia ei saada ja jos saadaankin niin se ei ole sama kun vakituinen hoitaja olisi paikalla..

        Okei, tulihan se sieltä, kyse on siis hoitajan paras, ei lapsen ja perheen paras :-) ja taas kerran: luepa viestini uudestaan, lapseni eivät ole päiväkodissa, vaan perhepäivähoitajalle, jolla ei ole kuin meidän lapset hoidossa! Lisäksi hoitopaikka on yksityinen, josta maksamme 200 e /kk enemmän kuin kunnallisella juuri siksi, että hoito on yksilöllistä. Viestistä paistaa, että sinä ajattelet vain itseäsi (et lapsia tai vanhempia) ja sitten kehtaat syyllistää vanhempia jos he eivät jaksa valvoa lastensa kanssa klo 23 asti illalla koska ne lapset nukkuivat paljon päivällä, että hoitaja sai "levätä"? Eli ensin arvostelet vanhempia jos he eivät jaksa illalla valvoa lasten kanssa klo 23 asti, mutta kuitenkin nostat esille sen, kuinka hoitaja jaksaa? Arvasin aivan oikein, ensin hoitajat syyllistävät vanhempia, vaikka itse ajattelevat vain ja ainoastaan itse asiassa itseänsä...onneksi saimme sovittua asiasta meidän lasten hoitajan kanssa!


      • pakkopäikkärit
        taas kerran kirjoitti:

        Miksi vanhemmat eivät ajattele joskus sitä päivähoidon arkea ja hoitajien jaksamista. Se päiväuniaika on myös hoitajille pieni lepohetki ja se ei todellakaan ole kahta tuntia. Ensiksi lepohuoneessa luetaan satu ja koko ajan on ainakin yksi hoitaja valvomassa lasten unta. Hoitajat syövätkin lasten kanssa, ei ole erillistä ruokatuntia niinkuin muualla työssä ollessa. Erityislapsia on nykyisin useita ryhmässä ja riitoja tulee päivänmittaan useita ja niitä selvitellään. Melu on joskus niin rasittavaa, että illalla ei edes musiikkia jaksa kuunnella. Nyt jos ajatellaan,että lasten ei tarvitsisi nukkua ollenkaan päiväunia ei hoitajille jäisi pienintäkään hetkeä suunnittelulle yms. Ensimmäiset lapset heräävät jo alle tunnin nukkumisen jälkeen ja silloinhan hoitaja valvoo näitä lapsia. Usein on niin, että vanhemmat ensiksi vaativat, että lapsi herätetään tunnin jälkeen (mikä on asiantuntijoiden mielestä väärin) ja menee muutama viikko-kuukausi niin sitten pitäisi päiväunet jättää kokonaan väliin. Vanhemmat vaatikaa mieluummin lisää henkilökuntaa päiväkoteihin, koska koko ajan työskentelemme pienillä resursseilla.Sijaisia ei saada ja jos saadaankin niin se ei ole sama kun vakituinen hoitaja olisi paikalla..

        Toivottavasti kaikki lastenhoitajat eivät ajattele samoin kuin tuo jooppis. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Ei kenelläkään muilla ole 2 tunnin taukoa keskellä päivää.

        Ja jos hoitajien musiikin kuuntelu illalla alkaa vaikuttaa hoitoon ja ennenkaikkea ohjaamaan lasten päiväuni rytmiä niin ehkä kannattaisi vaihtaa alaa.

        Onnea työnhakuun... tosin jos kerrot työnhaussa että haluat 2 tunnin tauon päivällä että voit suunnitella iltapäivän tekemisiä ja vaadit työpaikkaasi hiljaisuutta että jaksat kuunnella illalla musiikkia paremmin niin voi olla että et ihan heti pääse muihin hommiin.
        Lastenhoitajaksi sinun ei kannata hakea jos olet sitä mieltä että lasten pitää nukkua päikkärit yöunien menetyksen uhallakin... kysy vaikka siltä ammatinvalinta psykologilta sieltä työkkäristä jos et vanhempia usko.


      • paikoissa on eroa
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Toivottavasti kaikki lastenhoitajat eivät ajattele samoin kuin tuo jooppis. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Ei kenelläkään muilla ole 2 tunnin taukoa keskellä päivää.

        Ja jos hoitajien musiikin kuuntelu illalla alkaa vaikuttaa hoitoon ja ennenkaikkea ohjaamaan lasten päiväuni rytmiä niin ehkä kannattaisi vaihtaa alaa.

        Onnea työnhakuun... tosin jos kerrot työnhaussa että haluat 2 tunnin tauon päivällä että voit suunnitella iltapäivän tekemisiä ja vaadit työpaikkaasi hiljaisuutta että jaksat kuunnella illalla musiikkia paremmin niin voi olla että et ihan heti pääse muihin hommiin.
        Lastenhoitajaksi sinun ei kannata hakea jos olet sitä mieltä että lasten pitää nukkua päikkärit yöunien menetyksen uhallakin... kysy vaikka siltä ammatinvalinta psykologilta sieltä työkkäristä jos et vanhempia usko.

        Eihän se tauko kahta tuntia todellakaan ole. Siellä nukkarissa ollaan 45 min- tunti ja ne jotka ei nuku nousevat ylös. Pieni lepohetki ei tee kenellekään pahaa. Lepohetken jälkeen tehdään rauhallisia juttuja esim. Piirtämistä, pelaamista yms. Joissakin paikoissa nostetaan lapset ylös sadun jälkeen, vaikka olisivat nukahtaneet, jos vanhemmat ovat niin toivoneet tai lyhennetään päiväunien kestoa.Joissakin paikoissa taas yritetään pitää lapset makuulla mahdollisimman pitkään, sitä on vaikea ymmärtää.Työ on todella haastavaa nykyisin, eikä ammattitaitoisia hoitajia eikä varsinkaan opettajia ole riittävästi.


      • --...,,,---
        paikoissa on eroa kirjoitti:

        Eihän se tauko kahta tuntia todellakaan ole. Siellä nukkarissa ollaan 45 min- tunti ja ne jotka ei nuku nousevat ylös. Pieni lepohetki ei tee kenellekään pahaa. Lepohetken jälkeen tehdään rauhallisia juttuja esim. Piirtämistä, pelaamista yms. Joissakin paikoissa nostetaan lapset ylös sadun jälkeen, vaikka olisivat nukahtaneet, jos vanhemmat ovat niin toivoneet tai lyhennetään päiväunien kestoa.Joissakin paikoissa taas yritetään pitää lapset makuulla mahdollisimman pitkään, sitä on vaikea ymmärtää.Työ on todella haastavaa nykyisin, eikä ammattitaitoisia hoitajia eikä varsinkaan opettajia ole riittävästi.

        Mielenkiintoista on, että ap:n lapsilla on reilu vuosi ikäeroa ja kuitenkin molemmilla lapsilla päiväunien tarve on vähentynyt samaan aikaan. Voisiko siinä nyt kuitenkin olla myös vähän jotain muitakin ulkoisia tekijöitä, jotka tekevät sen etteivät lapset saa unta kuin vasta myöhään illalla? Aikaisemmista viesteistäsi olen lukenut, että sen jälkeen, kun olet mennyt töihin ja varsinkin sen jälkeen, kun aloit tekemään täyttä työaikaa, niin perheessänne on ollut aika paljon riitoja vanhempien välillä mm. kotitöiden tekemisestä. Riitely voi olla aikamoisen stressaavaa lapselle. Viikonloppuisin taas on aikaa enemmän ja kiireettömämpää, joten ehkä uni tulee lapselle silloin helpommin. Mitenkäs se yksi päivä, jonka lapset ovat mummon hoidossa, nukkuvatko päiväunia silloin?


      • Miten tyhmiä ajatuks
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Toivottavasti kaikki lastenhoitajat eivät ajattele samoin kuin tuo jooppis. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Ei kenelläkään muilla ole 2 tunnin taukoa keskellä päivää.

        Ja jos hoitajien musiikin kuuntelu illalla alkaa vaikuttaa hoitoon ja ennenkaikkea ohjaamaan lasten päiväuni rytmiä niin ehkä kannattaisi vaihtaa alaa.

        Onnea työnhakuun... tosin jos kerrot työnhaussa että haluat 2 tunnin tauon päivällä että voit suunnitella iltapäivän tekemisiä ja vaadit työpaikkaasi hiljaisuutta että jaksat kuunnella illalla musiikkia paremmin niin voi olla että et ihan heti pääse muihin hommiin.
        Lastenhoitajaksi sinun ei kannata hakea jos olet sitä mieltä että lasten pitää nukkua päikkärit yöunien menetyksen uhallakin... kysy vaikka siltä ammatinvalinta psykologilta sieltä työkkäristä jos et vanhempia usko.

        Sen tauon aikan hoitajalla on paljon töitä, kirjauksia, paperitöitä, suunnittelua....ei tosiaankaan vedetä lonkkaa kahta tuntia.


    • pph.

      Perhepäivähoitaja tekee 8-10 tunnin työpäiviä ja päivälepohetki on koko päivän aikana ainoa mahdollisuus minkäänlaiseen taukoon. Ei ole kahvi- eikä ruokataukoja. Päivälevon aikan täytyy tehdä kaikki kirjalliset työt ja suunnittelut, mahdollisesti valmistella seuraavan päivän ruokia ja välipaloja...
      Lapsi joka ei saa levätä päivän aikana ei kulu perhepäivähoitoon, vaan on aika siirtyä päiväkotiin, jossa kuitenkin on usempi ihminen töissä ja on mahdolisuus taukoihin vuorotelemalla.
      Työsuojelu on henkilökunnan asialla. Lepohetket auttavat jaksamaan. (Kuten auttavat myös lapsia jaksamaan pitkän hoitopäivän aikana, jota voi verrata aikuisten työpäivään)
      Se mitä vanhemmat tahtovat on heidän järjestetävissään. Voi palkata omanhoitajan kotiin ym.
      Hoitajan ja lapsen paras on kuitenkin lepotauko pitkän päivän hulinassa.

    • kyllä kai

      nyt perhepäivähoitajaksi ryhtyessä tietää että päivän pituus voi olla 10 h tai että hoidossa on eri ikäisiä lapsia.Kuulostaa omituiselta ettet huolisi sellaista lasta hoitoon joka ei päiväunia nuku..

      • haloooooota

        Onneksi niitä vanhempia on tosi harvassa, jotka vaativat etteivät alle 5 vuotiaat saa nukkua päiväunia. 28 vuoden kokemuksella enemmistö vanhemmista haluaa lastensa nukkuvan päivähoidossa, ja jotkut jopa vaativat sitä vaikka lapsi ei välttämättä tarvitsisi unta. Ja sen huomaa siitä ettei lapsi todellakaan nuku päiväunien aikaan.


      • pph.

        Kyllä minulla on ollut hoidossani lapsia, jotka eivät nuku ja se on todella rankkaa niin minulle kuin lapsellekin. Lapsen pitää kuitenkin osata olla hiljaa koska kaikki muut nukkuvat, tehdä esim palapelejä, katsella kirjoija tms. ja jos nukahtaa sitten vahingossa herättelin jatkamaan hiljaista tekemistään. Lapselle se oli todella hirveää. Nuokkua pöydän ääressä ja yrittää pysyä hereillä. Enää en suostukaan tähän järjestelyyn vaan kaikki lepäävät ja saavat nukahtaa jos väsyttää, ketään en enää ala väkisin hereillä pitämään.

        Onneksi kaupunkimme vasuun on kirjattu se, että lapsella on oikeus lepoon hoitopäivän aikana. Tätä noudatetaan kaikissa paikkakuntamme päivähoitoyksiköissä.


    • saat kuulostamaan

      asian siltä kuin vanhemmat huvin vuoksi kieltäisivät päiväunet,eiköhän useimmilla ole kunnon syy siihen.Mutta kuten aiemmin todettu että eipä tämä vääntö johda mihinkään..

      • syy löytyy

        No onhan vanhemmilla syy: Saada lapset ajoissa illalla nukkumaan kotona. (vaikka lapsia ei vielä väsyttäisi ja vaikka lapset haluaisivat viettää vielä aikaa vanhempiensa kanssa..)


      • syy löytyykin2
        syy löytyy kirjoitti:

        No onhan vanhemmilla syy: Saada lapset ajoissa illalla nukkumaan kotona. (vaikka lapsia ei vielä väsyttäisi ja vaikka lapset haluaisivat viettää vielä aikaa vanhempiensa kanssa..)

        On onhan hoitajila syy myös ylipitkiiin päiväuniin: päästä itse helpommalla työpäivän aikana. Onko sinusta "aikaisin" nukkumista se, että yrittää saada lapset nukkumaan klo 21 vaan onko sinusta normaalia se, että pikkulapset valvovat klo 23 asti illalla? Kuinka vanhemmat jaksavat enää käydä töissä, eihän siihen jää yhtään nukkumisaikaa enää itselle saati lapsillekaan? Neuvolassa muuten neuvotaan, että leikki-ikäiset tarvitsevat unta 10-12h YÖLLÄ ja jos nukahtaminen illalla venyy klo 22 asti, niin suosittelevat jättämään päiväunia, miksi hoitajilla sitten on eri suositukset? MIKSI EI OLE TÄRKEÄTÄ KUNNON YÖUNET LAPSELLE JA PERHEELLE?


    • sanoin kunnon

      syy.Tietty löytyy huonoja vanhempia niin kuin huonoja hoitajia.Mutta jos lapsi valvoo päikkärien takia esim. yhteentoista ilalla niin kenen on etu.Hoitajan kai.

    • Näkökanta

      Leikki-ikäiset ovat yleensä niin energisiä ja toiminnallisia, ettei pienestä nukkuhetkestä ole haittaa. Hoitajana se kokemus että jos lapsi ei levähdä ja nukahda hoidossa voi lapsi olla iltapäivällä jo tosi väsynyt ja sitä myöten liiankin levoton ja virtaa on jo liikaa. Jos taas lapsi saa torkahtaa, jaksaa paljon paremmin loppupäivän hoidossa (olotila lapsellakin jo parempi) ja uskompa että monelta juonittelulta säästytään illalla siellä kotonakin.

    • iskä.

      Lapset osaavat vedättää vanhempiaan monisssa asioissa, myös nukkumaan käymisessä. Se, että nukkuvat päiväunia, ei todellakaan vaikuta illalla nukahtamiseen, syy on ihan muualla. Lapsen kuuluukin kokeilla rajojaan, kaikissa asioissa. Vanhemmuuteen taas kuuluu huolehtia että kun on nukkumaan menoaika lapsi menee nukkumaan ja piste.
      Voisin lyödä vaikka vetoa, että jos nämä illalla valvovat lapset olisivat hoidossa ympärivuorokauden he nukkuisivat ajoissa illalla ja lisäksi ottaisivat päiväunet. Mutta hoitajaahan on niin helppo syyttää siitä ettei itse saa illalla lasta nukkumaan.

      • äippäää

        Onpas "iskällä" vahvat mielipiteet tuohon illalla nukahtamiseen.

        Lapsi illalla 9 sängyssä ja pyörii ja valvoo 2 tuntia illasta toiseen arkipäivisin. Onko se ihan tervettä HÄ? Onko se mielestäsi vedätystä? Kannattaisi ehkä joskus hommata niitä omia lapsia iskänkin niin opit kyllä milloin lapsi vedättää ja milloin ei.
        On se niin vaikea vaan tajuta että jos lapsi nukkuu normaalit 10 tunnin unet yöllä niin kaikki ei niiden yöunien jälkeen tarvitse päiväunia, edes 1 tunnin päikkäreitä. Jotkut toki tarvitsee ja heidän pitää antaa ne nukkua.

        Se on helppo huudella ja viisastella että päikkärit ei vaikuta yöuniin, mutta kun se lapsi valvoo ja pyörii sängyssään 2 tuntia niiden päivien jälkeen jos on päikkäreillä sattunut nukahtamaan. Ei ole meidänkään lapsi 2 vuoteen enää nukahtanut, vaikka on päiväkodissä pakko maata hiljaa sängyssään vaikka ei nukahda. Nuorempana nukkui ja tarvitsi, mutta siinä n. 3 vuoden kohdalla päikkärit vaan yksinkertaisesti jäi pois. Sitä ei näköjään hoitajat (ja iskät) tajua että lapsillakin on luontainen unentarve niinkuin aikuisillakin.

        Tekivät muuten lapsille kyselyn päiväkodissa ja eskarissa ihan meidän vanhempien tietämättä, että mikä on ollut kivaa ja mikä ei ole ollut mukavaa. Nähtiin tuo kysely sitten myöhemmin niin olipa kumpainenkin lapsi vastannut että kaikkein tyhmintä ollut nämä lepohetket....... mutta eihän niitä lapsia kuunnella nykyään kun nämä hoitajat ja "iskät" on tietenkin oikeassa...


    • ihan yhtä

      helppoa on näköjään syyttää vanhempia..Kenellekkään ei tuu mieleen että lapset ovat yksilöitä myös nukkumisasioissa.Jossain vaiheessahan lapsen unen tarve vähenee eli pakosta päikkärit vaikuttaa asiaan.

    • joustava ypph

      olet valinnut väärän hoitopaikan.
      jokainen hoitaja kun tekee tätät työtä omalla tavallaan.
      ehkä olisi paremmin pitänyt tutustua hoitajan tapoihin ja arvomaailmaan ennen kuin valitsee hoitajan.
      meillä ei pakkonukuteta.
      ja löytyy tilat leikkiä, vaikka toiset nukkuu.

      • hyvä hyvä

        Kunpa tuollaisia hoitajia olisi enemmänkin. Ikävä kyllä aina ei voi hoitajaa valita.

        Jospa joku päivä tähänkin asiaan saadaan ihan oikeat ja yhteneväiset ohjeistukset. Melko villiä tuntuu olevan päiväkodeissa käytänteet. Jokainen hoitaja toimii niinkuin hänestä tuntuu. Ja jotkut eivät välitä lapsen tarpeista pätkän vertaa.


      • Joustava ypph

        Tosin on sit ihan eri asia jos lapsi ei jaksa valvoa. Väkisin en myöskään pidä pystyssä. Siihen ei kenenkään rahkeet riitä. Pitää siivota jälkiä, tehdä välipalaa jne.
        Mutta jos lapsi jaksaa ja tykkää valvoa eikä sit kiukuttele loppupäivää on valvominen ok. Toki pitää osata olla huutamatta ja kiljumatta jne. Normi juttelu ja leikin äänet ei haittaa. Tekemistä ja puuhaa kyllä löytyy sille valvojalle. Mutta joka hoitajalla on oma tapa ja tyyli tehdä työtä ja jokaiselle löytyy varmasti se sopiva hoitopaikka.


      • joustava pph
        Joustava ypph kirjoitti:

        Tosin on sit ihan eri asia jos lapsi ei jaksa valvoa. Väkisin en myöskään pidä pystyssä. Siihen ei kenenkään rahkeet riitä. Pitää siivota jälkiä, tehdä välipalaa jne.
        Mutta jos lapsi jaksaa ja tykkää valvoa eikä sit kiukuttele loppupäivää on valvominen ok. Toki pitää osata olla huutamatta ja kiljumatta jne. Normi juttelu ja leikin äänet ei haittaa. Tekemistä ja puuhaa kyllä löytyy sille valvojalle. Mutta joka hoitajalla on oma tapa ja tyyli tehdä työtä ja jokaiselle löytyy varmasti se sopiva hoitopaikka.

        Noin toimin minäkin.
        Olen kunnallinen pph ja toimintani pohjautuu siihen, mikä on lapsen paras, ei yleisiin suosituksiin.
        Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja jos he kertovat että lapsi valvoo puolille öin niin sitten mietitään ydessä lyhennetäänkö päiväunia vai jätetäänkö ne kokonaan pois. Kokeilemalla löytyy paras ratkaisu.
        Myös neuvolassa on joskus jonkun lapsen kodalla kehotettu jättämään päikkärit pois. Näin tehtiin vaikka se aluksi tuntui julmalta. Se kuitenkin osoittautui lopulta oikeaksi ratkaisuksi ja lapsi perheineen sai nukkua kunnon yöunet.

        Päiväkodeissa ei tietenkään pystytä niin yksilölliseen hoitoon kuin pph:ssa, mutta tämä nukkumisasia kyllä pitäisi pystyä järjestämään. Pieni rauhoittuminen päivällä on paikallaan, mutta ei se vaadi sängyssä makailua.

        Tottahan se on hoitajalle helpompaa kun kaikki lapset nukkuvat, mutta kyllä sen kahvikupposensa saa juotua ja tehtyä paljon muutakin vaikka isommat lapset ovatkin hereillä. Vaatii hoitajalta vähän kekseliäisyyttä ja järjestelykykyä, mutta sehän on meidän työtämme.


      • A:P:U:V:A
        joustava pph kirjoitti:

        Noin toimin minäkin.
        Olen kunnallinen pph ja toimintani pohjautuu siihen, mikä on lapsen paras, ei yleisiin suosituksiin.
        Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja jos he kertovat että lapsi valvoo puolille öin niin sitten mietitään ydessä lyhennetäänkö päiväunia vai jätetäänkö ne kokonaan pois. Kokeilemalla löytyy paras ratkaisu.
        Myös neuvolassa on joskus jonkun lapsen kodalla kehotettu jättämään päikkärit pois. Näin tehtiin vaikka se aluksi tuntui julmalta. Se kuitenkin osoittautui lopulta oikeaksi ratkaisuksi ja lapsi perheineen sai nukkua kunnon yöunet.

        Päiväkodeissa ei tietenkään pystytä niin yksilölliseen hoitoon kuin pph:ssa, mutta tämä nukkumisasia kyllä pitäisi pystyä järjestämään. Pieni rauhoittuminen päivällä on paikallaan, mutta ei se vaadi sängyssä makailua.

        Tottahan se on hoitajalle helpompaa kun kaikki lapset nukkuvat, mutta kyllä sen kahvikupposensa saa juotua ja tehtyä paljon muutakin vaikka isommat lapset ovatkin hereillä. Vaatii hoitajalta vähän kekseliäisyyttä ja järjestelykykyä, mutta sehän on meidän työtämme.

        Hyvä että sinun ryhmällä toimii hyvin päiväuniaika. Minulla taas ongelmia miten jakaudun päivälepoaikana nukkuvien ja valvojien kesken. Eli pienin ei saisi nukkua,mutta kolmen muun toivotaan nukkuvan.Yksi ei jää sänkyyn niin ettei hoitaja ole vieressä valvomassa nukahtamista.Hän joka ei saa nukkua ei osaa olla hiljaa yksinään ja muutenkin en uskalla jättää valvomatta, koska on esim.kiinnostunut hellan nappuloista yms.Jos tämän taas laittaa sänkyyn odottamaan, nukahtaa ensimmäisenä. Ja tällä hetkellä en voi ajatellakkaan jättäväni näitä kolmea hereille, vaikka tämä yksi oppisikin nukahtamaan ilman valvontaa. Kahvikupillisen juon jos ehdin jossain välissä.Minusta on sama vaikka valvoisivatkin kaikki lapset,ovathan jo isoja, mutta kolmen vanhemmat toivovat päiväunia lapsilleen.


      • joustava pph
        A:P:U:V:A kirjoitti:

        Hyvä että sinun ryhmällä toimii hyvin päiväuniaika. Minulla taas ongelmia miten jakaudun päivälepoaikana nukkuvien ja valvojien kesken. Eli pienin ei saisi nukkua,mutta kolmen muun toivotaan nukkuvan.Yksi ei jää sänkyyn niin ettei hoitaja ole vieressä valvomassa nukahtamista.Hän joka ei saa nukkua ei osaa olla hiljaa yksinään ja muutenkin en uskalla jättää valvomatta, koska on esim.kiinnostunut hellan nappuloista yms.Jos tämän taas laittaa sänkyyn odottamaan, nukahtaa ensimmäisenä. Ja tällä hetkellä en voi ajatellakkaan jättäväni näitä kolmea hereille, vaikka tämä yksi oppisikin nukahtamaan ilman valvontaa. Kahvikupillisen juon jos ehdin jossain välissä.Minusta on sama vaikka valvoisivatkin kaikki lapset,ovathan jo isoja, mutta kolmen vanhemmat toivovat päiväunia lapsilleen.

        Tuttua on!
        Meilläkin on jouduttu opettelemaan nukahtamista niin että minä en ole vieressä ja taas vastaavasti sitä hiljaista tekemistä jos joku tarviikin minua nukahtamiseen.
        Eihän se hetkessä suju ja joskus on tosissaan joutunut miettimään miten saa homman toimimaan. Ajan kanssa yleensä löytyy ratkaisu.

        Jos ei toimi niin sitten ei auta muu kuin kertoa se lasten vanhemmille ja toivoa, että he ymmärtävät. Eihän yksi ihminen voi olla monessa paikassa yhtäaikaa ja kaikkia lapsia ei pidetä hereillä sen takia, että yksi ei saa nukkua. Joustoa ja ymmärrystä täytyy löytyä vanhemmiltakin


    • hyvä hyvä

      Onhan teitä näköjään enemmänkin jotka osaatta ja ennenkaikkea haluatte ajatella lapsia yksilöinä ja heidän parastaan. Hienoa huomata ettei kaikki hoitajat ole asenteella " päiväunet nukutaan ja se ei vaikuta yöuniin piste". Ja jotkut näköjään jopa keskustelee asioista vanhempien ja neuvolan kanssa aidosti että miten tietyt asiat hoidetaan. HIENOA.

      Juuri tuota asennetta olen itsekkin kaivannut tuolta kunnallisista päiväkodeista ja eskareista. Onhan sielläkin suurin osa asioista todella hyvin ellei jopa loistavasti, mutta muutamat asiat ovat kieltämättä nostaneet niskakarvani pystyyn esim. nämä päiväuni käytänteet.

      Meidän lapset ovat olleet pph:ssa jossa asiat oli loistavasti, sitten hieman vanhempina kunnallisessa päiväkodissa jossa näitä tiettyjä asioita karsastin. Sitten nämä yksityiset päiväkodit taas osaa taas kuunnella asiakasta eli lapsia ja tietenkin samalla heidän vanhempiaan, näin ainakin meidän ja tuttavien kokemuksien perusteella.
      Hieman ihme juttu että juuri kunnallisella puolella on eniten ongelmia ollut vaikka luulisi että siellä olisi yhteneväiset ohjeistukset sovittu.

      • pph1

        Hassua että puhutaan pakkonukuttamisesta. Lapsi ei varmana pakosta nukahda, nukahtaa vain jos on väsynyt.
        Meillä lepää kaikki, joka ei nukahda ei sitten nukahda.
        Isoin lapsi, jonka vanhemmat joskus marmattaa nukkumisesta, ei ole hetkeäkään hiljaa jos ei makoilisi, niin että muut saisivat unesta kiinni.
        Sitten valvoisi koko porukka ja vain lasten kanssa töitä tehnyt tietää mikä meno on iltapäivän.


      • Äippä..
        pph1 kirjoitti:

        Hassua että puhutaan pakkonukuttamisesta. Lapsi ei varmana pakosta nukahda, nukahtaa vain jos on väsynyt.
        Meillä lepää kaikki, joka ei nukahda ei sitten nukahda.
        Isoin lapsi, jonka vanhemmat joskus marmattaa nukkumisesta, ei ole hetkeäkään hiljaa jos ei makoilisi, niin että muut saisivat unesta kiinni.
        Sitten valvoisi koko porukka ja vain lasten kanssa töitä tehnyt tietää mikä meno on iltapäivän.

        Melko säälittävää toimintaa. Vaihda ammattia. Sinusta ei taida olla lastenhoitajaksi.


      • Toinen äippä
        Äippä.. kirjoitti:

        Melko säälittävää toimintaa. Vaihda ammattia. Sinusta ei taida olla lastenhoitajaksi.

        Melko säälittävä äippä. Anna lapsesi pois. Sinusta ei taida olla äidiksi.

        T. Kolmen lapsen äiti.


      • Äippä..
        Toinen äippä kirjoitti:

        Melko säälittävä äippä. Anna lapsesi pois. Sinusta ei taida olla äidiksi.

        T. Kolmen lapsen äiti.

        Joko teit yhteiskunnalle palveluksen ja irtisanouduit. Kaikki pakkopäikkäreille pakottavat hoitajat pitäisi sitoa sänkyyn jokapäivä kahdeksi tunniksi. Paskokoot hoitajat sitten sängyssä vaippaansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9194
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2698
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      150
      2484
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2019
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1458
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1320
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1316
    Aihe