Muutama kysymys todelliselta aloittelijalta..

Vasta-alkaja

Olen pitkään harkinnut, että ostaisin itselleni neitokakadun. Eikös ole totta, että uros on melkein kannattavampi ottaa ensimmäiseksi MIKÄLI on suunnitellut myöhemmin ostavansa sille kaverin?
Tärkein kysymykseni liittyy allergiaan. Minulla on aika paha kissa-allergia. Muita eläinallergioita ei ole todettu. Haluaisin kuulla kokemuksia siitä, onko allergia pahentunut vai onko peräti ollut oireetonta lintujen kanssa? Mahdollisuudet menevät kai tasan 50 ja 50.
Pitävätkö kakadut runsaasta valosta? Oma huoneeni, minne olen sitä suunnitellut, on nimittäin ikkunaton ja siten luonnonvaloa ei ainakaan ole. Tietysti minulla on mahdollisuus pitää häkkiä esim. olohuoneessa.
Viimeinen kysymys liittyy koiraamme. Millaisia kokemuksia teillä on koiran ja neitokakadun yhteiselosta? Meillä on ollut shetlanninlammaskoira jo vuosia ja mietin, mahtaisiko se tuntea reviirinsä uhatuksi linnun saavuttua?
Kiitos jo etukäteen vastauksista!

4

444

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ammuu

      Uros varmaan hyväksyy naaraan paremmin reviirilleen...
      Neitokakadut voivat olla tosi kovia "pölisemään".
      Niistä erittyy paljon pientä pölyä.
      Tottakai ne tarvitsevat valoa! Ja vapaana lentelyä päivittäin!!!
      Tuskin koirasi ja papukaijan välille painiottelua tulee... ei kokemuksia.

    • -N-

      *Eikös ole totta, että uros on melkein kannattavampi ottaa ensimmäiseksi MIKÄLI on suunnitellut myöhemmin ostavansa sille kaverin?*

      -Kyllä, koiras hyväksyy naaraan paremmin reviirilleen. Tosin monesti nämä ovat yksilökysymyksiä.

      *Onko allergia pahentunut vai onko peräti ollut oireetonta lintujen kanssa?*

      -Neitokakadut levittävät melkopaljon pölyä, joten kannattaa mennä allergiatestiin ihan varmuuden varalta ettei tule ikäviä luopumisia..
      Tosiaan jos on elöinpölylle tai hilseelle allerginen, ei suositella ottamaan laisinkaan. Se on ikävä kokemus sinulle ja linnulle jos se sitten vähän ajan päästä joudutaan luovuttamaan pois.

      *Pitävätkö kakadut runsaasta valosta?*
      -Linnuille TÄYTYY olla päivällä jatkuvasti valoa, sillä muuten käy niin, että se luulee koko ajan olevan yö ja nukkuu kokoajan. Jos oikeaa auringonvaloa ole, suosittelisin hankkimaan UV-valaisimen. Muutenkin pimeässä huoneessa tulisi olla jatkuvasti päivällä valoa.

      *Millaisia kokemuksia teillä on koiran ja neitokakadun yhteiselosta? *

      -En usko, että koirasi tekisi linnulle mitään. Riippuu yksilöstä, tietenkään ei kannata jättää samaan tilaan vartioimatta jos linnut ovat vapaita. Minulla on erilaisia kokemuksia koirista ja linnuista, yksi piti siitä valtavasti, mutta toinen taas oli jo aikeissa syödä, kolmas taas pelkäsi kuollakseen. Kun koira ei ole kovin suuri, en usko sen tekevän sille mitään. Kannattaa totuttaa pikkuhiljaa, voi olla linnuille aika stressaavaa jos koira kyttää koko ajan häkin ulkopuolella.

      En usko, että koira kokee reviirinsä uhatuksi, en ainakaan ole koskaan kuullut moisesta.

    • Euro

      Itselläni on ollut lintuja puolisen vuotta, ja olen pahasti allerginen kissoille (nenä ja silmät alkavat vuotaa hyvin pian asunnossa jossa on kissa, vaikka katti ei paikalla olisikaan). Toistaiseksi ei ole ollut linnuista minkäänlaista oireilua, tosin olen kyllä tietoinen, että se voi alkaa vasta useita vuosiakin myöhemmin.

      En kuitenkaan suosittele, että sijoittaisit linnun omaan huoneeseesi (oletan että nukut siellä, vai?). Neitokakaduista lähtee paljon "pölyä" (vai mitälie nöyhtää se sitten onkaan) ja ainakin meillä lintujen asuttamassa huoneessa pölyhiukkasia leijailee koko ajan. Jos joudut nukkumaan sellaisessa huoneessa, voit piankin alkaa oireilla. Eräällä tuttavallani oli aikoinaan seeprapeippoja, joiden kanssa hän nukkui samassa huoneessa. Hän ei ollut ollut millekään allerginen ennen sitä, mutta parin vuoden kuluttua hän joutui antamaan linnut pois pahan allergian vuoksi, ja on nyt allerginen kaikille lemmikkinisäkkäille ja -linnuille.

      Itse pyrin pitämään oireet jatkossakin loitolla tuulettamalla usein, siivoamalla huoneen säännöllisesti ja suihkuttelemalla lintuja melko usein, niin ne eivät pöllyä kamalasti. Tähän asti se on toiminut, toivottavasti tulevaisuudessakin.

    • -a-

      Neitsikan kohdalla on lähes sama kumpaa sukupuolta ensimmäinen lintu on. Molemmat kesyyntyvät yhtä hyvin. Eikä myöhemmin sille ole välttämätöntä hankkia kaveria. Ihminen korvaa sille lintukaverit. Pelkäksi koristeeksi lintua ei pidä hankkia. Sen kanssa on seurusteltava. Ja siedettävä myös sen ääntä.
      Riistaveriset, hyvin levottomat tai säikyt koirat (paimenrotuinen voi olla sitä myös) eivät sovellu. Koiralle lintu saattaa olla myös rasite. Pitää siis myös miettiä, soveltuuko lintu koirallekin. Muutaman vuoden kuluttua tilanne saattaa olla erilainen.

      Sheltin kanssa pitäisi sujua koira/lintusuhde ok. Edellisessä mainittiin hyvästä puhtaudesta, mutta niinhän se on koirahuushollissakin. Aina pitää ylimääräiset karvat tms imuroida. Ilmansuodatin on tarpeen myös lintuhuushollissa. Lintua ei kannata pitää omassa huoneessa, jatkuva pöly ajan mittaan saattaa aiheuttaa vaivoja. Useimmilla lintu/linnut ovat olohuoneessa. Jossa ne myös nukkuvat yönsä omassa häkissään. Siellä se ei koskaan ole yksinäinen. Ikkunattomaan huoneeseen sitä ei saa panna. Ikkuna huoneessa on myös näkymä, jota lintu seuraa kun se on yksinään kotona. Lisäksi sillä on oltava lintuvalot, koska luonnonvaloa ei tule riittävästi edes ikkunasta.

      Neitsikan pitää antaa lentää myös vapaana, sitä se tarvitsee paljon. Samalla pitää valvoa eläimiä miten ne käyttäytyvät toistensa seurassa. Lintu saattaa kävellä lattialla, leikkiä leluillaan ja koira myös. Paimenkoirat yleensä hyväksyvät pienen opettelun jälkeen uuden asukkaan reviirille. Se on opetettava koiralle, ettei lintuun saa koskea tai hätistää tai tms.

      Allergia-asia on mutkikas. Testeissä kannattaa erityisesti käydä koska sinulla on jo kissa-allergia. Linnuista lähtee samaa eläinpölyä kuin muistakin. Sinuna en ottaisi sitä riskiä. Linnullekin on todella ikävää ja julmaa joutua muuttamaan uuteen kotiin, jolloin siltä ei voi enää vaatia normaalia käyttäytymistä. Pahimmassa tapauksessa se huutaa parveaan (teitä) koko ajan. Ja siitä joudutaan taas luopumaan. Kiertolinnun elämä ei ole elämää.

      Ota lintu sitten kun tuo kissa-allergiasi on ollut pois muutamia vuosia. Kannattaa miettiä todella harkiten ja tarkkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe