Uistelu purjeveneestä?

dippedilledorka

Tuli vaan ihan mieleen että purjeveneen nopeus olisi sopivalla tuulella aika optimaalinen uisteluun (2-5 solmua), mutta onko joku kokeillut tai kehtaa myöntää kokeilleensa uistelua purjeveneestä? Ajattelin laittaa (sataman ulkopuolella vasta) kiinni vapatelineen reelinkiin ja yrittää miten se onnistuisi isoilla selillä. Vai onko tämä idea ihan hullujen hommaa? Kyllähän nuo pallonkiertäjät valtamerillä pitävät viehettä vedossa ja saavat kalaakin.
Onko jotakin erikoista mitä pitäisi ottaa huomioon? Vavan pituus, syvääjät yms.

29

2524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seppomartti

      Valtamerellä tulee usein kalaa enemmän kuin viitsii syödä. Kyllä kala nappaa siellä spinnullakin ajaessa eli tuskin tarvitsee ajaa noin hiljaa kalan takia. Kala osaa uida venettä kovempaa. Ongelma on viehe ja siiman kiertyminen. Mitkään vaaput tai lusikkauistimet eivät toimi. Mustekalan kuva on paras. En tosin ole kokeillut Suomen vesillä tai Itämerellä.

    • Salmo Salar

      Kotivesille liikaa vauhtia. Max. 2.5 - 3 solmua on sopiva uistelunopeus kotomaisille kaloille. Maailman vesillä 5 - 8 solmua on ihan kelpo ottinopeus lämpimien vesien nopeille kaloille.

    • seppomartti

      Ei Atlantilla huhtikuussa 25-35 astetta pohjoista ollut lämmintä. Vesi 17-18 astetta ja ilma 14-15 astetta yöllä. Tonnikalaa tuli hyvin. SALMO SALAR vetää siimat ihan sykkyrälle 5-8 solmun vauhdissa vaikka on pari leikaria. Mahtaisko mustekalakuvat toimia Suomenlahdella ja Itämerellä, onko kukaan kokeillut?.

    • Homma skulaa

      On tehty tuota joka kesä 6,5kn ja ylös on tullut sekä taimenia että kuhaa järveltä ja mereltä.
      Kaksi ongelmaa on, 1.saada se vaappu uimaan kunnolla ja niiden viritys on tarkkaa. Niitä olen kaksi erillaista löytänyt jotka tuon kuus ja risat solmua kestää, bomber ja kosto.
      Kala kun nappaa niin piihin makaan ja homma käy kivasti
      Toinen ongelma on kanssapurjehtiat jotka ei osaa arvata että vedät "jarrua" perässä
      Joka kesä saa kiireellä vetää kamoja ylös ettei niistä tule kölin ruokaa

      Kireitä siimoja

      Rohkea rokan eikun kalan syö

      • Dippedilledorka

        Onko mitään painoja tai syvääjiä ollut käytössä? Ajattelin viritellä 150cm vavan sekä painouistimen ja kevyen lusikkauistimen. Vaaput on varmaan vähän vaikeita nopeammissa vauhdeissa?


    • Salmo Salar

      No 20 vuotta on tullut uisteltua taimenta, lohta ja kuhaa Suomssa järvi- ja meriolosuhteissa. Kalalajista, viehetyypistä ja veden lämpötilasta ja syvyydestä riippuen vauhti on ollut 1.5 - 3 solmua. Kaverit joskus kokeili ismopia nopeuksia vaihtaen squid-tyyppisiä vieheitä peliin, mutta ilman mainittavia tuloksia.

      Karibialla on tullut vedettyä marliinia ja muita lämpimän veden kaloja, vene menee silloin puoliplaanissa, squidit ja vastaavat perässä.

      Ongelmana Suomessa on, että tavoitellut kalalajit ovat kesäaikaan syvänteissä, ja pintausitelu saattaa tuottaa jonkun sattumakalan, mutta ei ole todellakaan tehokasta. Kylmän veden aikaan kalaa on pinnassa (vesi alle 12 astetta), mutta oikean vieheen löytäminen on vaikeaa. Lisäksi kylmän veden aikaan kalat tykää hitaammasta vauhdista. Niinikään harva uistin ui hyvin nopeusalueella 3 - 7 solmua (esim.). Meikäläiset kalat eivät myöskään perimätiedon mukaan ole kovin hanakoita ottamaan nopeaan uittoon, jostain syystä...

      Voitte toki mennä jonnekin uistelufoorumille kertomaan, että 99% Härmän uistelijoista tekee homman koko ajan totaalisen väärin.

      Symma Symmärym: sattumakalan voit saada, jos viehe on aina hinauksessa, mutta mielestäni ei maksa vaivaa. Voit toki kokeilla.

      • Salmo Salar

        No, kuha nousee kyllä kesäyönä pintaan syönnökselle, kun on tyyntä ja lämintä. Täydelliset olosuhteet purjeveneellä uisteluun, vauhtikin on tuolloin sopiva.


    • 1ooooooooooooooooooo

      Kesälomilla (70 luvulla) pikkupoikana faija laittoi uistimen usein perään josko olis saanut matkaevästä, valitettavasti koskaan ei tullut mitään mutta lapsille siitä oli paljon iloa ja puuhaa kun välillä piti kelata siimaa sisään kun saaristo on niin sokkeloinen.Kannattaa kuitenkin kokeilla josko muilla olisi parempi kalaonni.

    • kireitä siimoja

      Kyllähän toi uistelu onnistuu oikein hyvinkin. Minä uistelen paljonkin purjeveneellä. Nopeuden säädän keulapurjeella noin 1,5 - 3 solmuun, eli reivaan rullakeulan sopivan pieneksi myötäsellä. Autopilotti on mukava kaveri tähän hommaan, saa keskittyä kalastamiseen. Yleensä vedän kolmella vavalla ja siimoissa käytän pieniä painoja pitämässä roskat pois kuvista. Plaanareitakin kerran kokeilin, mutta se oli vähän häsläämistä kun väylillä alko kanssaveneilijät huutelemaan että teillä roikkuu jotain kyydistä!!! Itse suosin norjalaisia meritaimenpeltejä joilla on tullut useita taimenia merialueilta. Viimekesänä oli jopa tuplatärppi, kaksi taimenta yhtäaikaa kiinni...

    • 10+4

      Joo, onnistuu kyllä. Etsit vain sopivat uistimet hommaan. Sellaiset, jotka kestävät vähän kovempaakin vetoa ilman että alkavat pyörimään.

      Yksi taimen on jo tullut tälle kesälle Helsingin edustalta.

    • MITÄÄN et saa

      Kylläpä alkoi aihe kutea varsinaisia KALAVALHEITA.

      • 20+4

    • Purjeukko

      Hoh, monesti olen uistellut purkkarista. Viimeksi korppoon ja Nauvon välistä kun tultiin hiljaa iltayöstä joku aika sitten. Vauhtia oli 2-3 knots, ei tärpännyt.

    • dippedilledorka

      No nyt on kokeiltu uistelua purjeveneestä. Hommasin lyhyimmät vetovavat mitä löysin (150cm), mutta silti käytännöllisin vapa oli ns. meripilkkivapa vain 115cm pitkänä. Kelana toimii Okuman vetouisteluhyrrä. Ongelma vaan tulee siinä että jo 3,5 solmua on liikaa vauhtia lähes kaikille kokeilluille uistimille. Olen kokeillut vaappuja, lusikoita, vetopeltiä ja jigejä, mutta lähes kaikki menettävät uintinsa yli 3,5 kn nopeudessa. Ainoa joka toimii jotenkin tuossa nopeudessa ja sitä kovemmassa vauhdissa oli matojigi, mutta ei sekään kovin luonnolliseltanäyttänyt - hauskalle tosin, oli siinä madolla kiirettä.

      Täälläkin oli ehdotettu mustekalan näköisiä vieheitä ja toisaan jos noita matojigejä olisi nipussa muutama se ehkä voisi toimia? Mutta onko olemassa mitään lusikkaa tai peltiä, joka kestäisi kovempaa vauhtia? Miten vaikuttaisi houkutuslevyt uistinten uintiin kovemmassa vauhdissa?

      Ja vaikka tämä vaikuttaa off-topicilta, niin mielestäni tässä kuitenkin puhutaan purjehdukseen liittyvästä asiasta.

      • 2+13

        Kannattaa kokeilla mm. Kosto Uistimen sekä Hurus-Ukko vaappuja. Oman kokemuksen mukaan toimii jotenkuten vielä noissa vauhdeissa.

        Vielä en ole löytänyt peltiä, joka ei lähtisi pyörimään noissa vauhdeissa :(

        Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla laahusankkurin käyttäminen uistellessa (tai sit skuuttaa purjeet siten, että vauhti putoaa riittävästi).


    • seppomartti

      Onko kukaan koettanut mustekalan kuvia Itämeressä?. Se, ettei ole mustekaloja ei välttämättä estä kalan mielenkiintoa. Itämeren ulkopuolella ko tyyppi on ilmeisesti helpoin ja paras syötti ja toimii kaikissa nopeuksissa jos saa pysymään pinnan alla. Eri asia on, ettei spinnupurjehduksessa saa kalaa enää ylös ellei ole aivan pieni.

      • Lohimän

        Aave pelti on vastaus ja ratkaisu ko.ongelmaan.Sietää kovaa vauhtia ja kalastaa hyvin ainakin lohta ja taimenta.Se on tehty kovaan vauhtiin.Itse ostin muistaaksen honkkarista tai motonetista.Hyvä pelti paitsi ei mielestäni toimi muiden peltien kanssa jotka taas vaativat hiljemmän vauhdin.Eli Aave-pellit pelkästään eikä muita sekaan.


    • Nostan vanhaa ketjua.
      Uistinkalastuksesta paljon kokemusta ja hyviä muistoja mutta rannalta ja moottoriveneneestä.
      Kesällä 2018 kokeilin hommaa purjeveneessä autotallin löydöillä ilman tulosta. Kalaa sain vain ankkurilla johon jäi vanha pohjassa maannut verkko mutta viimeinen käyttöpäivä oli kaloilta mennyt jo aikoja sitten ;-)

      Tarkoituksena siis keskittyä purjehdukseen Suomenlahdella ja siinä sivussa vähän kalastella. Nyt hommasin kaksi tukevaa alle metrin mittaista venepilkkivapaa ja kaksi 6500 sarjan dööriä ensi kesäksi. Venepilkkivavat ovat siis kelakiinnikkeellä varustettuja virvelin vapoja ainoastaan lyhyitä. Laitan kansirakenteisiin 2 putkenpätkää vapojen telineiksi. Huomasin siis ensikokeiluissa normivavan hankalaksi purjevenekäytössä. Vanha 80-luvun pieni dööri vapoineen jäi heittokelaksi.

      Tuo vetouistelutekniikka purjeveneestä on asia johon tarvitsen neuvoja ja kuulisin mielellään muiden kokemuksesta. Mielestäni vauhti on useimmiten liian kova ainakin perinteiselle vaapun vetämiselle. Minkälaisia uistimia olette käyttäneet kun vauhti on 1-6 solmua? Miten olette ratkaisseet tuon tässäkin ketjussa esillä olleen syväyksen lämpimillä vesillä? Paino siimaan, syväyslevy vai erillinen syvääjä jossa uistelusiiman kiinnitys ja laukaisin? Joskus käytin siimaan pujotettavia pitkulaisia lyijypainoja ja ainakin juniorille ne olivat toimivia juttuja normaalissa uisteluvauhdissa.

      Onko teillä erilaiset systeemit viileälle ja lämpimälle vedelle?

      Onko hyviä ostovinkkejä uistimille ja jonkinmoisille värkeille joilla saisi uistimen uimaan syvemmällä.
      Varsinkin tuohon syväämiseen liittyen tarkoitus on siis purjehtia ei juurikaan pelehtiä minkään LyijySiimaPelti-värkkien kanssa.

      Vai onko parempi vaan heittää joku lusikka perään ja unohtaa syväykset ?

      • Peruna2

        Yksi paraislainen kehitti elektroniikan avulla syvyyttään säätelevän viehesysteemin atlantinylityksellään. Nimi oli Petteri joku. Veneen nimi aiheeseen sopien muistaakseni dx2/dt2.


    • 90luvullaolikalaa

      Dunkku veti viehettä läpi Tyynen Valtameren eikä saanut mitään.

    • Kalamees

      Kun Seppomartti vielä seikkailet palstalla, niin voitko tarkentaa mitä aikoinaan tarkoitit mustekalan kuvilla, myydäänkö sellaisia jossain, jopa Suomessa?

      • seppomartti

        Ne ovat muovisia värikkäitä syöttejä, joiden etupäässä on silmän kuvat ja pyrstöpää on muovirimpsuja. Koon ja värit saa ostaja valita. Punainen ja keltainen ehkä hyviä.. Yleensä yksi iso koukku rimpsujen peittämänä.
        Hyvä puoli, ettei kierrä siimaa ja aika usein tärppää. Pieni kuva, sopiva saaliskala. Harvoin saa niin pieniä, että pois heitetään. Huonoja puolia: pyrkii uimaan !iian pinnassa vaikka olisi 50g lyijyä, kerää sargassoa tai linnut nappaa. Siima usein katkeaa, jopa metallivaijerinen tapsi. Jos se tapahtuu huomaamatta niin kai silloin on hain terävät hampaat olleet asialla. Spinnuvauhdissa en koskaan ole saanut kalaa, joko siima poikki tai kalan suu repeää. 2-6 solmua on ok. Aamu- ja iltahämärä parhaat. Yksi nyrkkisääntö on siimanpituudesta: metrit=10 x solmut. 4s= 40m, 6s=60m. Eli syötti aika lähellä venettä, kun kalatkin kuulemma ovat siellä.
        Etelässä noita myydään kaikkialla, Suomesta tai Itämeren alueesta ei ole tuosta syötistä kalastuskokemusta.


    • Huihaii

      Kolmeen solmuun asti toimii mikä vain, sen jälkeen ei toimi mikään. Vedin kerran vaappua lähes tyynessä varttitonnarin perässä. Tuuli vähän paranteli ja unohdin koko vaapun, kun tuli säätöä purjeiden kanssa. Yhtäkkiä huomasin, että siima meni lähes kohtisuoraan alas - vaappu pisteli 25 metrissä, kun vauhtia oli 6 solmua. Kalaa ei tullut :)

      • seppomartti

        Vaaput ja lusikat ovat minun mielestäni toivottomia, vaikka olisi tuplasti leikareita. Siimat kiertyvät ja menevät sotkuun. Mustekalakuvat toimii ( jos on pinnan alla) vaikka 10 solmussa ja tonnikala sekä mahi mahi iskee. Ylös saanti on o!lut niin heikkoa, etten spinnun kanssa kalasta. Genoan kanssa voi rullata keulapurjeen pois tai pistää piihin.


      • Vetonaula

        Joku kotimainen kalastuslehti aikanaan antoi ohjeita kovaan vetoon sopivasta ustimesta ja sen valmistamisesta itse. Tuolloin tavoitteena oli yli 6 solmun vetonopeudet ja keinona saavuttaa tuo oli juurikin itsetehty ns VETONAULA, joka oli muistaakseni lattaraudasta hiomalla ja vasaroimalla valmistettu pitkähkö ja kapea metalli uisti, joka kelpasi esim taimenelle nopeassa vedossa.

        Tuo lehti saattoi olla vetouistelija lehti, mutta vannoa tuota en uskalla.


    • Kalamees

      Seppomartti, onko pistää linkkiä tänne talviseen härmään siitä mustekalajutskasta, tai millä nimellä niitä maailmalla myydään?

    • seppomartti

      Jokainen kalastusvälinekauppa niitä Välimerellä, Azoreilla tai Karibialla on myynyt. Katso vaikka nettikauppoja kuten Amazon: . Squid bait, squid lure, octopus bait tai lure.

    • Kiitos seppomartti. Tuo "Squid" oli se avainsana joka toi tarjonnan ruudulle. Ostin 10 ja 6 kpl setit eikä hinta todellakaan ollut paha.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2730
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      209
      1753
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1465
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1221
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      943
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      826
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      740
    Aihe