Pakanakansojen käännyttäminen

Jumalan_nimeen

Mikäköhän on tämän tilanne nykyisin? Esim Amatsonian sademetsissä asuu arviolta noin 30 heimoa, jotka eivät ole tekemisissä sivistyksen kanssa, eivätkä ole kuulleet koskaan Jumalan sanaa. Nuo ihmisparat ovat yleensä likaisia, tyhjiä ihmiskuoria, villejä ja julmia.

Tähän pitäisi saada enemmän rahoitusta valiolta, jotta voisimme lähettää lähetyssaarnaajia sivistämään näitä unohdettua raukkoja.

3

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eri mieltä

      Minulla olisi muutama poikkeava näkemys ja kysymys esitettävänä.

      Millä perusteella esimerkiksi viidakossa asuvat heimot, jotka eivät ole kosketuksissa muihin ihmisiin, ovat huonommassa asemassa kuin me? Millä perusteella he ovat "sivistymättömiä"? Millä perusteella juuri meidän maailmankatsomuksemme ja tapamme elää on se oikea, joka heillekin tulee opettaa?

      Näin dokumentin heimosta, joka asui muistaakseni Etelä-Amerikan sademetsissä. Heimoon tutustuneen tutkijan mukaan he vaikuttivat onnellisemmilta, kuin useimmat länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa elävistä ihmisistä. Tämä useastakin syystä: he tietävät täsmälleen, miten luonnosta saa kaiken tarvitsemansa, joten heidän ei tarvitse murehtia tulevasta - toisin kuin meidän (joita kutsut siis ilmeisesti "sivistyneiksi"). Heillä ei ilmeisesti ollut kielessään aikamuotoja, tai ainakaan futuuria. Tästä syystä he eivät murehtineet tulevaa, vaan elivät hetkessä, pelkästä olemassaolosta nauttien - toisin kuin me. He elivät täydessä symbioosissa ympäristönsä kanssa, ja mikäli suurfirmat eivät tuhoa heidän elinympäristöään, he voisivat elää ikuisesti tässä tasapainossa luonnon kanssa - toisin kuin me. He pystyivät hoitamaan sairauksia hyvin tarkasti yrtein ja muilla luonnosta saatavin hoitokeinoin - toisin kuin me. Heillä ei ollut maailmankatsomusta, joka olisi oikeuttanut itsestään poikkeavien syrjimisen - toisin kuin meillä. Esimerkiksi tutkija oli otettu tasavertaiseksi heimon jäseneksi.

      Jotta toiveesi näiden ihmisten käännyttämisestä kristinuskoon olisi moraalisesti oikeutettu, sinun on kerrottava, miten he hyötyisivät tästä käännytyksestä. Miten kristinusko parantaisi heidän menestystään entiseen verrattuna? Miten se vaikuttaisi heidän suhteeseensa ympäristöön? Onko meidän yhteiskuntamme normein (esim. tulot, omaisuus) mitattavissa olevan omaisuuden ja menestyksen arvo verrattavissa heidän elämässään tärkeiden asioiden arvoon?Ja mikä tärkeintä: miten se lisäisi heidän onnellisuuttaan?

      Kerronpa vielä, miten dokumentti päättyi. Viimeisinä sitä kuvattuina vuosina länsimainen "hyvinvointi" oli viimein alkanut vyöryä heimon alueelle. Lapset pukeutuivat länsimaisiin vaatteisiin, ja heimoon oli saatu yksi tv. Heimo ei kuitenkaan kertonut onnellisuutensa lisääntyneen tästä. Länsimaiset "hienoudet" saivat lapset menettämään mielenkiintonsa perinteisiin elinkeinoihin ja haluamaan enemmän, ja mm. tv passivoi heitä ja vähensi sosiaalista kanssakäymistä ja ympäristön ihmisistä välittämistä. Lapset halusivat päästä osalliseksi länsimaisesta elämäntavasta, mutta heillä ei ollut mahdollisuutta hankkia niin hyvää koulutusta, että olisivat saaneet työtä, jossa menestyisivät edes kohtuullisesti. Toisaalta he eivät olleet oppineet heimonsa elintapojakaan, joten heillä ei ollut mahdollisuutta palata vanhaan elinkeinoon. He tippuivat siis tyhjän päälle.

      Surulliselta tuntui, että dokumentin viimeminuutit ennustivat sitä, kuinka viimeisimmät todella "vapaat" ihmiset ovat ajautumassa samaan hysteeriseen ja empatiakyvyttömään kilpailu-kulutus-yhteiskuntaan, jossa suurin osa meistä jo nyt on. Ainakaan minä en voi rehellisesti sanoa, että olen varmasti onnellisempi kuin nuo ihmiset tuossa heimossa olivat.

      "Nuo ihmisparat ovat yleensä likaisia, tyhjiä ihmiskuoria, villejä ja julmia.""Tähän pitäisi saada enemmän rahoitusta valiolta"

      Olethan varma, ettei käsityksesi villeistä, julmista ja likaisista alkuasukkaista ole peräisin jonkun muun kynästä? Mm. vanhoissa amerikkalaisissa sarjakuvissa tällaista stereotypiaa "viidakon villeistä" ja "nerokkaista tutkimusmatkailijoista" on moneenkin kertaan piirretty. Ja miksi juuri meidän, toisella puolella maapalloa, pitäisi saada tähän käännytykseen meidän valtioltamme rahoitusta Eikö olisi tärkeää kiinnittää huomio heihin, jotka lähellämme tarvitsevat apua, kuin heihin, joiden avuntarpeesta toisella puolen maapalloa emme edes ole varmoja? Asenteistasi näkyy myös hieman omahyväisyys; saatan aistia, ettet olisi valmis edes niitä länsimaista koulutusta hankkivia heimon lapsia hyväksymään itsesi kanssa tasavertaiseksesi kovin helposti. Korjaa toki, jos olen väärässä.

      • Kiitos!

        Kiitos kirjoituksestasi! Se on täyttä asiaa. Toivottavasti uskovatkin ymmärtävät sen, mitä tosin epäilen, sillä fanatasimi vaimentaa järjen äänen.


      • Eri mieltä
        Kiitos! kirjoitti:

        Kiitos kirjoituksestasi! Se on täyttä asiaa. Toivottavasti uskovatkin ymmärtävät sen, mitä tosin epäilen, sillä fanatasimi vaimentaa järjen äänen.

        Mitäs tuosta :) Näitä asioita olen pohdiskellut aika kauan, ja tuon dokumentin näkeminen vain vahvisti käsitystäni risti-käännytyksten oikeutettavuudesta. Tuntuu välillä melkein siltä, että kristitty nyky-yhteiskunta on sen kovasti mainostetun "pahan" toimintakenttä, joka vähitellen tuhoaa maailmasta kaiken aidon, ennen hyvänä ja arvokkaana pidetyn. Vain kilpailulla ja voitolla on enää väliä.

        Toki asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen, kuin ehkä provosoivasti annoin olettaa: tuovathan kontaktit ulkomaailmaan hyvääkin nykyisin koskemattomana eläville kansoille. Esim. sairaanhoito ja monet hyödykkeet. Mutta tässä virittämäni kysymys koskeekin sitä, kuinka paljon me oikeastaan tarvitsemme hyvään elämään, ja kuka on oikeutettu päättämään, milloin hyvän elämän määritelmä täyttyy.

        Tämän heimosta kertovan dokumentin lisäksi voisi mainita myös hiljan näytetyn tv-sarjankin, jossa muistaakseni amerikkalaiset perheet ottivat osaa kokeiluun, jossa heidän oli elettävä täysin ilman nykyajan mukavuuksia, Australian siirtolaisten elinoloissa. Ei siis sähköä, tietokoneita ym, ja kaikki tuotettiin itse. Jopa ne perheen angsteimmat teinit myönsivät kokeilun lopussa, kuinka mukavaa oli, kun perheet elivät toistensa varassa: jokaisella oli arvonsa ja jokaista tarvittiin. Myös lisääntynyt yhteinen ajanvietto lisäsi heidän onnellisuuden kokemustaan nykyelämään verrattuna.

        Joten näyttää vähän siltä, että kaikki nykyajan mukavuudet, hyvän elämän lähtökohtana pidetyt keksinnöt, eivät ehkä olekaan avain ihmisarvoiseen elämään. Jonkun pitäisi ehkä himmata vähän tahtia, mutta kuka pystyy? Entä kuka uskaltaa?

        Pyydän anteeksi kannanotoksi venähtänyttä vastaustani...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3610
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2972
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2860
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2738
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      22
      2644
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2445
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      248
      2112
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1877
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1807
    10. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      174
      1786
    Aihe