ohjaajan vaihtaminen

mantalii

Onko kellään kokemusta väitöskirjan ohjaajan vaihtamisesta? Minkälainen prosessi? MIstä syistä päädyitte vaihtamaan ohjaajaa? Itsellä voi olla edessä ohjaajan vaihtaminen, koska yhteistyö on vaikeaa, eikä ohjaaja edes tunnu ymmärtävän aihettani kovin syvällisesti..

6

2350

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • naboo grab

      Helpompaa kuin vaihtaa ohjaajaa (supervisor) on etsiä rinnalle apuohjaajia (advisor). Varsinainen ohjaaja on ns. tieteellinen ohjaaja, mutta voit pyytää jotakuta muuta esimerkiksi menetelmäohjaajaksi. Todellisuudessa tämä toinen voi panostaa paljon enemmän työhösi kuin varsinainen ohjaaja.

      Tieteellisen ohjaajankaan vaihtaminen ei ole mahdotonta, mutta harkitse tarkkaan mitä haluat tulevaisuudelta ja miten ohjaajan vaihtaminen vaikuttaa siihen. Ohjaajan vaihtamiapyyntö on kuitenkin osoitus epäluottamuksesta ja ohjaaja tai tiedeyhteisö eivät ota sitä kevyesti.

      Kirves voi kolahtaa myös omaan nilkkaan, sillä ohjaajan syyllistäminen on vihoviimeinen mitä kannattaa tehdä. Se kaatuu aina lopulta oppilaan niskaan, sillä pätevöitynyttä professoria arvostetaan aivan varmasti enemmän kuin märkäkorvaa ja huonosta ohjaajasta valittavaa jatko-oppilasta.

      Sinua aletaan helposti pitää vaikeana tapauksena ja ovet alkavat sulkeutua ympärilläsi. Huomaat, ettei apurahoja enää tipu, et saa suosituskirjeitä työpaikkoihin tai ne ovat negatiivisia, ja yliopiston sisäisessä sekä monesti myös Suomen muihin yliopistoihin esimerkiksi assistentuuria tai muuta virkaa hakiessa et ole short-listauksessa.

      Helpointa on yrittää pitää hyvät välit ohjaajaan ja hakea rinnalle apuohjaaja, joka voisi olla kiinnostunut esimerkiksi julkaisemaan yhteisartikkeleita tutkimuksestasi. Kiität vain virallista ohjaajaa muodollisesti aina kun tarpeellista ja teet mahdollisimman paljon itse sekä yhdessä apuohjaajan kanssa. Anna tieteelliselle ohjaajalle pala kunniaa ja pidä hyvät välit, niin tulee vähemmän vaikeuksia.

      Kannattaa myös pysähtyä hetkeksi miettimään, josko kuitenkin myös sinussa voisi olla vikaa. Monilla opiskelijoilla on turhan suuret luulot itsestään ja ohjaajan neuvoja pidetään hölmöinä ja epäasiallisina. Todellisuudessa kokenut proffa näkee, että kyseessä on opiskelijan asenneongelma ja varsinainen työ mättää tieteellisestä näkökulmasta --- opiskelija ei vain itse ymmärrä tai tahdo uskoa sitä.

    • nella

      Onko myös graduohjaajan vaihtaminen yhtä dramaattinen ja epäsuositeltava toimenpide varsinkin, jos haluaisi jatkaa yliopistolla, luultavasti?

    • Dekaani

      Ylläolevat kommentit ovat mielestäni Brezhnev ajalta. Kyllä väikkärin ohjaajaa on mahdollista vaihtaa tai nimetä kolmas ohjaaja. Vaihtoa tukevat sekä yliopisto ja tohtorikoulutusohjelman vetäjä, koska väikkärin tekijässä on rahaa kiinni. Samon väikkärintekijän oma intressi on saada mahdollisimman laadukasta ohjausta. Toinen asia on sitten ohjaajalle ja ylipistomaailmalle vieras pelottelu, uhkailu tai kiristäminen vaikkapa siintä, että jos vaihdat niin saat kärsiä. Yleensä terve yliopistomaailma poistaa tälläiset työpaikkakiusaajat yhteisöstään muutenkin, koska estävät yhteisön kehittymisen.

    • tuotapikaatothori

      Voi vaihtaa, itsellänikin oli aiemmin ohjaajana varsinainen repesorsa. Otin ja vaihdoin pikemminkin tuollaiseen väiskivemmelsääri-tyyppiin, jolta saa paljon paremmin porkkanaa.

    • Korkeakoulutettu

      Varsinainen ohjaaja voi pitää sivuohjaajan hankkimisen uhkana, ellei aloite tule pääohjaajalta itseltään. Joka tapauksessa pääohjaajan tulee hyväksyä sivuohjaaja(t). Itselläni kävi niin, että pääohjaaja, joka tosin itse tarjosi minulle sivuohjaajamahdollisuutta ja juuri tiettyä henkilöä, heittäytyi hankalaksi ja yritti jarrutella työtäni, kun sivuohjaajan toimesta sain paljon aikaiseksi. Pääohjaaja antoi esimerkiksi ohjeista, jotka olivat täysin ristiriidassa sivuohjaajan kanssa ja valitteli kun ei pysy kärryillä. Ei tietenkään pysynyt, kun tapasimme 1-2 kertaa vuodessa. Pääohjaaja jopa suositteli minua "pysähtymään" työssäni, etten "tee ratkaisevia virheitä". Se, että rahoituskauteni oli rajallinen, ei näköjään merkinnyt mitään. Välit tulehtuivat niin pahasti, että vaihtaminen oli ainoa vaihtoehto. Uuden pääohjaajan ja vanhan sivuohjaajan kanssa sain työn valmiiksi vuodessa vaihtamisesta. Muuten tekisin varmaan työtä vieläkin. Tohtoroiduin 5 vuotta sitten. Väitöskirjasta tuli varsin hyvä, mutta eihän minulle tutkijanura auennut. Toki tiedän, että riitautuminen vaikutusvaltaiseen ensimmäisen pääohjaajani kanssa ei ainakaan parantanut mahdollisuuksiani. Mutta arvostan mielenrauhaa ja valmista tutkintoani. Ja sitä että toimin kuten katsoin parhaaksi.

    • Anonyymi

      Entä pitääkö maski riisua tapaamiskerralla, jotta sivuohjaaja voidaan tunnistaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe