Hei!
Osaisitteko selittää tyhmälle rautalangasta seuraavan asian: peritystä kiinteistöstä menee luovutusvoittovero, paitsi, jos on omistanut kiinteistön ja asunut siinä 2 vuoden ajan. Kysymys kuuluukin, mistä ajankohdasta kiinteistön omistus lasketaan:
1) Henkilön kuolemasta
2) Testamentin lainvoimaiseksi tulosta (eli hyväksyttämisestä sukulaisilla)
3) Lainhuudon vireillepanopäivästä
vai
4) Lainhuudon saantopäivästä.
Eli siis sanotaan vaikka, että kiinteistön entinen omistaja kuoli 1.1.2010, testamentti tuli lainvoimaiseksi (eli hyväksytettiin sukulaisilla) 1.2.2010, lainhuuto pantiin vireille 1.3.2010 ja lainhuudatustodistuksen päivämäärä on 1.5.2010.
Onko kiinteistö luovutusvoittoverovapaa 1.1., 1.2., 1.3. vai 1.5.2012?
Kysymys perityn kiinteistön luovutusvoittoverosta
4
491
Vastaukset
- 20+12
Lakipykäliin perehtymättömänä pidän kuolinpäivää ratkaisevana saadun perinnön omistajuuden alkamiselle. Toivottavasti lakia tunteva korjaa. Nuo testamentin tiedottamiset tai moitteet ja huudatus ovat omistajuuden kaatamisen tai vahvistamisen lisätoimia, joilla omistaminen menee rekistereihin.
Tietysti vakituinen asuminen on oleellinen itse asiaan, eli luovutusvoittoverovapauteen. - tyhymäkysyy
Paljon Kiitoksia vastauksesta!
Tällainen ennakkotieto minullakin oli. Alkuun luulin että kyse olisi lainhuudon vireillepano päivästä, mutta tarkemmin asiasta tietoa etsittyäni ymmärsin, että laskeminen alkaa testamentin antajan kuolinpäivästä. Olisi muuten aika kohtuutonta jos omistamisen laskettaisiin alkavan vasta lainhuudon saantopäivästä, koska sen saamisessa kesti hyvin kauan.
Toki huomiodaan myös kiinteistöllä sijaitsevassa talossa asuminen, mutta sen osaltahan tilanne on helppo, koska vaihtoehtoja on vain yksi (kirjoille tulon päivä). Kiinteistön (ja nimen omaan kiinteistön) omistuksen laskemisen alkupäivä oli tosiaan hakusessa, eli oliko kyse kuolemasta, testamentin hyväksyttämisestä vai lainhuudon vireillepano- tai saantopäivästä.
Kyselin siis asiaa siksi, että pistin lainhuutopaperit hitaana hämäläisenä vetämään vasta useamman kuukauden myöhässä, kun en hoksannut aikaisemmin sitä tehdä.
Jos tarkentavia vastauksia tulee, olisin edelleen niistä kiitollinen! - Kokemuksella vaan
Näihin määräaikoihin kannattaa aina laittaa pari ylimääräistä päivää, varmuuden vuoksi.
Eli asuminen omassa asunnossa 2 v 2 päivää. - hankala änkyrä
Kahden vuoden aika omistamiselle lasketaan kuolinpäivästä. Lisäksi asumisen tulee olla yhtäjaksoista vähintään kahden vuoden ajan omistusaikana. Jos asuntoon muutetaan siis vasta kuolinpäivän jälkeen, lasketaan aika maistraattiin tehdyn muuttoilmoituksen päivästä (tai muuten todisteellisesta asumisen alkamishetkestä). Jos omistaja siis kuoli 1.1.2010 ja perijä asui siinä jo silloin, kiinteistön voi myydä 2.1.2012 ilman luovutusvoittoveroa. Ei tarvitse kahden päivän "varmuusmarginaalia", yksi riittää jotta ollaan yli kahden vuoden.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 906352
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303803törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283170Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3701726- 331398
- 271330
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi46959Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11956Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11880- 42859