Ensimmäinen koira kerrostaloon

Helmiiss

Hei! Perheemme on suunnitelemassa koiran hankintaa seuraavana kesänä. Perheeseemme kuuluu äiti,isä, ylä-asteelle menevä tyttö, täys-ikäinen tyttö. Tässä mietiskelimme rotuja, ja epätoivoisesti olemme selanneet muita blogeja mutta eipä sieltä vastausta ole löytynyt. Joten koira tulisi Kerrostaloon (200 neliöinen) melkein keskustassa. Huoneistomme alla sijaitsee toimisto tiloja, joten ovet paukkuisivat suht. Paljon. Koira olisi meidän ensimmäinen koira. Haluaisimme sen olevan keskikokoinen/iso koira. Toivoisimme koiralta:
-suht. Korkeaa energisyyttä (ei sentään hyppisi seinille jos on yksin)
-helppoa turkkia (ei trimmattavaa tai todella pitkää)
-helppoa koulutettavuutta (perus koulutus)
-hellyyden hakuisuutta
-sosiaalisuutta
-pitkää pinnaa

Koira asuisi kerrostalossa ja yksin ollessaan (enintään 7h arkipäivisin) saisi puruleluja ja virikkeitä. Koira saisi perus lenkit: aamulla 15-25min, iltapäivällä 20-30min (riippuu milloin koulu loppuu ja harjoitukset alkavat) illalla 40min-1h lenkki. Viikonloppuisin koira saisi pidempiä lenkkejä ja koitettaisiin harjoitella agilityä.

Koiria joita olemme miettineet:
-lk collie (suosikkimme (liian aktiivinen?)
-kutainen noutaja (helposti irtoava karva)
-labradorin noutaja

Eli siis toivomme koiralta: Helppoa koulutsta, helppoa karvaa, pitkää pinnaa, suht. Aktiivista, ei hypi seinille yksin ollessaan, sosiaalisuutta, keskikokoista/isoa koiraa.

Emme toivoisi: saalis viettiä, herkkä haukkuisuutta, pitkää karvaa, ruttu naamoja, vintti koiria.
Kiitos vastauksista jo etu käteen!!!

18

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terveystärkeintä.

      Ei kultsua kerrostaloon! Ei pärjää. Saksanpk on hyvä, terve rotu. Helppo kouluttaa pärjää kerrostalossa mutta tarkkana että saatte terveen. Onko teillä mahdollisuutta harkita viron tai venäjäntuontia, ollen terveempiä ja jalostus parempaa. Onnea koiranhankintaan.

      • edesvastuutonta

        OHHOH, ja lapsiko ulkoiluttaa viron tuontikoiraa, HUH HUH, lueppas lehtiä ja katto mitä spk:t on pureskellu viikon sisällä :(


      • Helmiiss
        edesvastuutonta kirjoitti:

        OHHOH, ja lapsiko ulkoiluttaa viron tuontikoiraa, HUH HUH, lueppas lehtiä ja katto mitä spk:t on pureskellu viikon sisällä :(

        Edesvastuutonta jos mietin tuota tekstiäsi se on aika totta ainakaan ensimmäistä koiraa en virosta ajatellut hankkia.. Toivon vielä lisää vastuksia:)!


      • en tajuu ollenkaan!

        "Terve rotu" ja "olkaa tarkkoja että saatte terveen" -eli mitä sä yrität nyt sanoa???


    • Helmiiss

      Okei kiitos terveystärkeintä! Minustakin terveys on tärkeintä;) onko saksanpaimenkoira helppo kouluttaa, ja eikö se ole aika aktiivinen rotu? Onko sinulla kokemusta saksanpaimen koirasta? plussaa tuohon alku tekstiin että siis pää asiallisesti koiraa taluttaisi 13v tyttö joten ei ehkä mitään tanskandogia! Kuitenkin vastuu on vanhemmilla:) onko kellään kokemusta nahkasta tai muista?

    • sienestäjä**

      Lyhytkarvaista collieta suosittelisin. :) Mulla ei ole ollut (itellä metsästysrotuisia koiria) mutta tutulla on niitä ollu useita, tällä hetkellä on kaksi, he asuu myös kerrostalossa perheen kanssa (kolme lasta, 3-14v), ja koiran kanssa harrastetaan mm. agilityä, hienon näköistä kun se on niin innoissaan aina siellä kentällä. Harkitsen itelle kanssa tuota rotua tulevaisuudessa. Upea luonne ja älykäs ja oppivainen. Yksilöissä tietysti eroja.

    • Nimimerkkillinen

      Miten olet ajatellut pysyä vastuullisena jos tyttäresi yksin koiraa lenkittää? Vai ajattelitko olla mukana joka lenkin, joka siis käytännössä tarkoittaa että YHDESSÄ lenkittäisitte koiraa?
      Lisäksi, jokaista koiraa (koosta riippumatta) voi taluttaa vaikka 4- vuotias (puhun kokemuksesta) kunhan koiralle on opetettu kunnolla hihnakäyttäytyminen ja ohitustilanteet. Saattaa mennä koiran ensimmäinen elinvuosi tuon hiomiseen, mutta kun luotat koiraasi (eli olet sen ensin kasvattanut) uskallat päästää sen vaikka kenen kanssa lenkille. Eli siis jos tosiaan tärkein asia sinulle (pitäisi olla) tyttäresi sekä myös koiran turvallisuus.
      Löytyykö teiltä aikaa koiran koulutukseen paneutumiseen? Tiesithän ettei koulutus tapahdu millään taikasanalla, vaan koirakokemuksella, koran lukutaidoilla sekä koiralle sekä itselle sopivan koulutusmenetelmän yhteisreseptillä.
      Liian usein näkee koiraa ostettavan lapselle leluksi/kaveriksi, mutta koirankoulutus jää taka-alalle. En väitä että tilanne olisi näin teillä, mutta huolestuneena koiraystävänä en haluaisi tällaistä tapahtuvan :/ se on ikävää sekä ihmisille että koiralle.
      Toivon teille onnea koiranhankitaan, kunhan olet itsellesi rehellisesti vastannut näihin kysymyksiin :)

    • Helmiiss

      Tämän viesti ketjun aloitti siis perheen nuorin lapsi (13.v). Tuossa aloitus tekstissä oli kaikki lenkit jotka itse voin ulkoiluttaa, mutta vanhemmat osallistuvat tietysti mukaan. Koira olisi koko perheen koira, mutta enimmät lenkitykset tulevat minulle. älkää saako sellaista kuvaa että haluan koiran itselleni koska minulla ei ole tarpeeksi leluja. Koirat ovat olleet pitkään tärkeä osa elämääni ja haluaisimme perheemme kanssa antaa yhdelle koiralle kodin. Aikaa koulutukselle olisi iltaisin ja kaikki lomat! Joten kai se riitttää ottaisimme koiran kesäloman alussa joten koira tottuisi taloomme ja perheeseemme. Kyllä ymmärrän että vastuun kantavat vanhempani, silti koko perhe on mukana koiran tekemisissä esim. Jos olen poissa he tietysti ulkoiluttavat koiraa! He myös tulisivat mukaani ulkoiluttamaan koiraa:) perheeni on miettinyt koiraa hartaasti ja nyt olisi rotu hakusessa. Voitte antaa kritiikkiä esim. Lisätkää lenkkien määrää tai jotain sinne päin. Sienestäjä olivatko tuttusi nahkat mukavi koiria? Olivatko ne alku aikoina tuhonneet paljon tavaraa? Voi myös kirjoittaa muista roduista! Kiitos jo vastanneille:)!!!

      • Provot huononee...

        Juu et muuten sata varmasti ole mikään 13-vuotias tyttö !!! :))))


      • ottaa päähän ärsyttää
        Provot huononee... kirjoitti:

        Juu et muuten sata varmasti ole mikään 13-vuotias tyttö !!! :))))

        Provot huononee...-nikki,et tullu aatelleeks että Helmiis,ap.,on omansa rekannut ja sillä kirjoittavat perheessä muutkin? Tää on huonoista provoista se lähes huonoin,mutta kai säkin sentään osasit 13-vuotiaana kirjoittaa? Edes aakkosia tunsit?


    • Hyvä aina,että pohditaan kunnolla :)

      Tuolla lukee suht korkea energisyyttä.Riippuu,mitä tuolla tarkoittaa kukin,mutta sen miten itse ajattelen,niin tuo liikuntamäärä on vähän vähän.Menee enemmänkin vähäenergisen puolelle jo.
      Saalisvietti on ja vähän käsitteellinen,koska se on aika vahvana useinkin nimenomaan yksilötasolla.Eli kun se on koiran normivietti.Usein myös energisillä sitä saattaa löytyä enemmän,muttei tuokaan mikään fakta ole.Rauhallisilta voi löytyä vahvana.Pitkälti tuo on kuitenkin koulutus/hallintakysymys.
      Jos 13 vuotiaan on myös tarkoitus ulkoiluttaa yksin,niin suosittelisin korkeintaan keskikokoista.Riippuen siinäkin vahvuudesta,niin vielä enemmän pikkukoiraa.
      Kun kuitenkin on niin,että se koira viimekädessä on hallittava myös fyysisesti.

      Kirjastosta on ainakin aikoinaan saanut Tapio Eerolan kirjoittaman koirakirjan.Rotuesittely,mielestäni realistisimmasta päässä.Siitä vois saada jotain osviittaa myös.

      • Jotain aatoksia

        Minunkin eka reaktio oli, että tuo lenkkimäärä on pienehkö, joten jos se tuohon jää, voi olla ettei ihan riitä, jos on vaikka sitten energiaa täynnä oleva lapukka kyseessä.
        Toisaalta ap. mainitsi että nuo mainitut lenkit on niitä joita hän voi itse tehdä, muu perhe ilm. voisi kantaa lenkityksestä myös vastuuta.

        Ja toisaalta jos koira saa olla kotona hyörimässä ja pyörimässä muun perheen mukana, eikä se vain nuku ja odota seuraavaa lenkkiä, tuokin voi vähäsen koiraa "väsyttää". Meidän koirasta ainakin huomaa, kun ei ole nukkunut päivällä niin paljoa, vaan on esim. jossain mennä viipotettu, vaikka kylässä, niin liikuntaa ei tarvi väsytysmielessä niin paljoa. Mutta sitte niinä päivinä kun aika hiljaista olemista vaan, niin ulospääsyn tarve on kovempi.


    • Helmiiss

      Kiittos vastanneille ja siis suht.energisellä tarkoitan että ei hypi seinille jos on yksin 4h päivässä:) ja juu nuo lenkki määrät ovat ne lenkit jotka 13-v tyttö olisi valmis taluttamaan:) silloin ku tyttö on esim. Kaverilla kyllä se lenkitys hoituu!:) vanhemmat myös leikkivät koiran kanssa ja hekin osallistuvat toimintaan, mutta tyttö pää asiallisesti lenkittäisy ainakin nuo lenkit:)

      • paimenet

        Itsekkin tässä miettinyt lyhytkarvaista colliesta kaveriksi, mutta vanha pappa tressaantuisi pienen räpiköijän seurasta niin antaapi olla (sheltti kyseessä)

        Lk collie on hyvä varmaan, ei ole ollut lyhytkarvaista, mutta pitkäkarvainen on ollut, josta sanottaen katsokaa tarkkaan mista hankitte koiran. Koiralla oli hermojen kanssa ongelmia, joutui kantapään kautta oppimaan. Eli (tosin oma mielipide) kannattaisi suosia pentua, jolla on vanhemmilla luonnetestit, laukaisuvarmuutta, ja tietenkin lääkärintodistukset lonkista ja cea:sta.

        Muistathan että lk collien turkki on kyllä helppo, mutta siitä tippuu karvoja kyllä, ja hieman karheana on tekstiilistä aika rasittava imuroida, joten jos sitä kammoksuu niin ei ole hyvä valinta.

        Sitten lenkittäminen. 13-vuotias voi pitää koiran hyvin, mutta painotetaan että koulutus on hyvä ja sitten astuu sekin kuvaan että koira voi olla varautunut toisia koiria kohtaan, jos sitä ei sosialisoida pentuna, joka johtaa ongelmiin ohituksessa. colliella on paimennusta veressa joten se voi lähteä paimentamaan pyöräiliöitä tms, jos koiralla ei ole tarpeeksi aktiviteetteja, joten olisi hyvä että koiralla on sitten myös kaikenlaista aivoja rasittavia leikkejä, saa puistossa juoksennella välillä, kun omaa pihaa ei ole.


      • Ylipäätänsä

        Ihan vain varmistaakseni kysyn, että kai tuo 13-vuotias tyttö on tietoinen, ettei mitkään kaverin luona kyläilyt tai muut "yllätys"-tai suunnitellut menot mene koiran hoidon edelle.
        Ja jos tahdotte vielä energistä koiraa suosittelisin aamulenkkien olevan pitempiä (ihan henk.koht. kokemuksesta)

        Ja kannattaa vaikka lainata kirjastosta vielä koirarotu kirja. Niissä yleensä on kerrottu liikunnantarve turkin hoito ja luonteenpiirteet yleisesti ottaen.

        Hyvä juttu, kun ihmiset tosissaan harkitsevat koiran ottamista ja perehtyvät asian tutkimiseen, kun nykyään näkee hieman liikaa juuri noita edellämainittuja "koira-leluja" lapsille. Jotka jäävät viikon tai kahden jälkeen vanhempien huoleksi ja koulutus on tuntematon sana.


    • Helmiiss

      Tuollaisena itsekkin luonnehtisin collieta:) Jos lk collien kouluttaa ja sosiaalista okein/hyvin siitä saa unelma koiran. (oma unelma koira unelma) ehkä nyt ollaa 99% collien puolella :) Jos on hyviä vinkkejä kouluttamiseen ja aktivointiin voi kertoa!! : ) kiitos vastanneille

      • Kun rotu on ok niin alatte kovasti ottamaan rodusta selkoa käytte vaikka näyttelyissä, soittelette ja katsomassa kasvattajien koiria ja jalostusnetistä otatte vanhemmmistä selvää.

        Niitä on myöskin ihan fiksuja koirakirjojakin olemassa ja niitä kannataa lainailla niikuin molossi mainitsi, lukea ja opiskella rotua voi myöskin netissä kasvattajien ja rotuyhdistyksen sivuilta niin saate varmasti hiukan parempaa tietoa rodusta kun täältä.

        Kannataisi kysellä rodun kasvattajilta ja omistajilta kun joskus otatte koiran, koirien koulutuspaikoista, rotuyhdistyksillä on ympäri suomea omia harrasteryhmiä sekä kennelliitolla on koulutusta sekä on myöskin yksityisiä koulutuspaikkoja koirille


    • Helmiiss

      Juu eli koira kirjoja etsiskelemään.:)! Kiitos kaikille neuvojille. Paljon hyviä neuvoja teiltä! KIITOS

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1795
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1405
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1232
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1227
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      85
      1048
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      1007
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      933
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      849
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      818
    10. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      191
      783
    Aihe