Seepriksen luonnonoloista

seeseepra

Seeprapeippo ei saa olla huoneessa jossa vetää. Mutta miten ne päsrjäävät luonnonoloissa silloin kun tuulee? Voiko kesällä pitää ikkunaa auki, vaikka häkki on siitä vain metrin päässä?

9

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kanaria-kasvattaja

      Seeprapeippo ei ole kovin arka lintu kylmyydelle, vaikka onkin kotoisin Australian kuumilta alueilta. Siellä yöt ovat usein kylmiä.

      Kesällä voi huoletta pitää ikkunaa auki häkin lähellä, kun vain huolehtii ettei lintu vapaana ollessaan karkaa ulos.

      Lintu ei kestä pitkiä aikoja kuumaa auringonpaistetta, vaan sillä tulee aina olla mahdollisuus päästä varjoon ja saada häkissään raikasta juomavettä sekä asiaankuuluvaa ruokaa.

      Omistan kanarialintuja, mutta olen aiemmin hoitanut myös seeprapeippoja.

    • -M-

      Tuota lintujen herkkyyttä vedolle korostetaan välillä vähänä turhankin paljon, ihan maalaisjärkeä voi käyttää senkin suhten. Omat tiput ovat ollet pihalla nyt kolmisen viikkoa. Sadesäällä osa murjottaa suojakopissa mutta seeprat yleensä kylmemmälläkin kelillä porskuttaa pihahäkin avoimessa osiossa. Ja ovat olleet parina viime vuonna ulkona pitkälle elokuun lopulle asti, eli eivät todellakaan ole kylmänarkoja.
      Pitää kuitenkin erottaa "tasainen" ulkona oleva viileys ja ikkunasta tuleva veto. Luonnossa linnulla on kuitenkin aina mahdollisuus siirtyä ja etsi suojaisempi oleskelupaikka. lemmikki on pakotettu pysymään siinä mihin omistaja on häkin laittanut. Lisäksi toki sekin vaikuttaa mihin lintu on tottunut, kesän jälkeen hiljalleen viilenevään säähän ulkona majaileva lintu ehtii tottua ja sopeutua, mutta jos sisältä tasaisesta 20 ja risat lämpötilasta yhtäkkiä ilman totutusta tuupataan 10-15 asteeseen ja tuuleen, voi kylmänkestäväkin lintu sairastua.

      Kesäaikaan voi kyllä tuulettaa ihan huoletta (ainakin jos ikkunassa on hyttysverkko tms karkailuja estämään), mutta talvella kannattaa olla varovaisempi niin ettei ainakaan suoraan kylmä viima osu lintuun. Voipi noita arpoessa ajatella ihan omakohtaisesti että on hieman eri asia istua tasaisen viileässä huoneessa (tai pihalla) tai lämpimässä huoneessa niin että jostain käy niskaan viileä veto, ja edelleen on eri asia onko se veto leppeää kesätuulta vai talvista viimaa.

      • Kanaria-kasvattaja

        Osaat -M- vastata hyvin! Mitä kaikkia lintuja Sinulla on? Mistä pidät eniten? Osaisitko kertoa myös kanarialinnuista?


    • seeseepra

      Kiitos vastauksista :) Minulla on vielä pari kysymystä:
      Pitääkö seepris enemmän ulko- vai sisähäkistä? Stressaisiko se vai pitäisikö se siitä, jos sitä käyttäisi ulkona häkissä?

      • Kanaria-kasvattaja

        Tietenkin linnut voi viedä omassa häkissään lämpimällä ulos tai sitten esim. rakentaa tai ostaa ulkohäkin. Seeprapeipot eivät helposti stressaannu, ne ovat kestäviä lintuja.


      • Kanaria-kasvattja
        Kanaria-kasvattaja kirjoitti:

        Tietenkin linnut voi viedä omassa häkissään lämpimällä ulos tai sitten esim. rakentaa tai ostaa ulkohäkin. Seeprapeipot eivät helposti stressaannu, ne ovat kestäviä lintuja.

        Lisään vielä, että omia kanarioita en vie ulos, koska ne nyt juuri pesivät, ensimmäinen poikanen on kuoriutunut!!! Lisäksi syy sisällä pitämiseen on myös se, että asunnossani parvekkeelle pääsee vain makuuhuoneesta, joten en voisi tarkkailla kunnolla lintujani.


    • -M-

      Meillä majailee tällä hetkelllä kymmenkunta seeprapeippoa, muutama harlekiinipeippo, lokkipeippo, pari kanariaa ja pari timanttikyyhkyä. Aiemmin on ollut papukaijojakin.
      En oikein osaa mitään erityistä suosikkilajia sanoa, jokaisessa on se oma viehätyksensä. Kanarioihin en sen syvällisemmin ole perehtynyt ihan perusjuttujen lisäksi enkä ole niitä ikinä pesittänyt, vaan tokihan niihin monet samat ohjeet pätee kuin muihinkin pieniin suoranokkiin. Ovat vaan sievinä laululintuina, ja tuo nykyinen pari on jo iäkkäämpänä muualta tullut eläkepäiviä viettämään.
      Harrikoita tekisi mieli vähän ottaa lisää ja ehkä jossain vaiheeessa pesittääkin jos sattuu sopiva terve ja vahva pari löytymään, mutta toisaalta ei ihan täyteen viitsisisi häkkejä kansoittaa kun nuo viimevuotiset seepralapsetkin on vielä myymättä...

    • seeseepra

      Meillä ei ole parveketta vaan piha, ja häkki on sen verran iso että sitä on vaikea siirtää. Pitäisikö häkki kuljettaa ulos tyhjänä ja tuoda linnut kuljetushäkissä vai olisiko siinä enää mitään järkeä?

      • -M-

        No omalle pihallehan voi ostaa tai nikkaroida toisen häkin ulkoilua varten niin ei isoa tarvitse raahailla eestaas ja siirtää vain tiput kuljetuhäkissä tarpeen mukaan. jos on kovin arat linnut niin sitten kannattaa kyllä melkein katsoa joku lämpimäpi putki ja pitää linnut vaikka useamman päivän kerrallaan ulkona ettei tarvitse jatkuvasti stressata kiinniotolla. Toki ulkona kannattaa sitten olla ihan ekstravarovainen siirrellessä lintuja häkistä toiseen etteivät vaan pääse karkuun.
        Tai sitten yksi vahtoehto voisi olla pitää linnut tilapäisesti kesän ulkoilukuukausina pienemmässä ja helpommin siirreltävässä häkissä jonka saa sitten lintuineen nostettua pihalle vähäksi aikaa kerrallaan. Lennättelee vaan sitten vähän enemmän vapaana sisätiloissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3467
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3189
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2378
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1831
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1559
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1476
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1441
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1390
    Aihe