Olen pian 15-vuotias tyttö ja pelkään sairastuneeni kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.
Taustalla on kiusaamista, vanhempien ero, isän alkoholismi, ukin kuolema ja jonkin asteita unettomuutta läpi elämän. Olen kasvanut melko epäsosiaaliseksi ja huonoksi tutustumaan ihmisiin, koska kiusaaminen ja syrjiminen alkoi jo päiväkoti-iässä. Masennuksesta on tainnut tulla kärsittyä myös pariin otteeseen, mutten ole osannut siihen nuorempana hakea apua.
Kuudennella luokalla kuitenkin kaikki muuttui, aloin yhtäkkiä sosiaalisemmaksi, rohkeammaksi, sain paljon uusia kavereita ja koko elämäni lähti nousuun. Tai niin luulin, en keskittynytkään enää kouluun, koska se vain ei tuntunut onnistuvan vaikka koko ajan olin motivoitunut ties mihin. Mitään en saanut aikaan vaikka pompin pystyssä vuorokausia väsymättä ja ideat lensivät, mutta onnistuin kuitenkin vain ravaamaan asuntoa ympäri lähes pakkomielteisesti. Arvosanat alkoivat romahtaa tämän kaiken takia ja koulumenestys kärsi. Silloin sillä ei kuitenkaan tuntunut minulle olevan mitään väliä ja kaikki oli "mahtavanihananloistavanmahtavaa".
Syyslukukausi meni niissä merkeissä, mutta kevään alkaessa jotain tapahtui. Masennus alkoi palailemaan. Yhtäkkiä mielialat heittelivät laidasta laitaan enkä enää osannutkaan pitää hauskaa kavereiden kanssa, todellisuus romahti päälle ja aloin epätoivoisesti paikkailemaan arvosanojani.
Kesällä mieliala romahti lopullisesti, riitelin kavereideni kanssa ja itkin kaikesta. Yläasteelle siirtyessä luokka pysyi lähes samana ja olin yksin. Kiusaaminen alkoi uudestaan, aloin olemaan poissa koulusta stressin aiheuttamien migreeneiden vuoksi ja nukuin välillä kokonaisia vuorokausia ja välillä valvoin pitkiä jaksoja. Välillä sain pirteyden puuskia ja oli aivan pakko tehdä jotain. Siivosin 12 tuntia putkeen koko kauheassa kunnossa olevan huoneeni. Numerot onnistuin jotenkin pitämään kunnossa ja selvisin seitsemännestä.
Kahdeksannella luokalla vaihdoin koulua ja toivoin sen auttavan, mutta toisin kävi. En enää saanutkaan tehtyä lähes ollenkaan koulutöitäni ja jäin kotiin nukkumaan, nukkumaan ja nukkumaan lisää sekä kärsimään kauheista migreeneistä. Välillä taas riehuin, vedin kaikki vaatteet ulos kaapeista, kiskoin verhoja alas, kirjoittelin seinille, levitin lehtiä pitkin lattiaa ja valvoin, mutten ollut pirteä niinkuin kuudennella vaan pohjattoman väsynyt. Eli koko toimintakykyni lamaantui ja vähäkin sosiaalinen elämäni päättyi. Lopulta sain apua, lievän masennuksen diagnoosin, lääkityksen (josta ei ole ollut mitään apua) ja paikan sairaalakoulussa.
Nyt oloni on parempi, vaikken saakkaan nukuttua normaalisti ja välillä saan turhautumiskohtausksia, joiden aikana haluaisin alkaa tekemään kaikkea tekemätöntä ja haukun itseni maanrakoon. Jatkan sairaalakoulussa yhdeksännellä kunnes saan kahdeksannen luokan opinnot loppuun. Sen jälkeen kuitenkin pitäisi palata normaaliin kouluun ja elämään, mutten ole kunnossa siihen. Yritin kertoa epäilyistäni kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, mutta sitä ei edes vakavasti harkittu.
Voisiko joku auttaa ja kertoa mielipiteensä, voisinko olla bipolaarinen, olinko hypomaanisessa jaksossa vai oliko se vain jokin itsevarmuuden puuska ja kuuluvatko näin pahat mielialan vaihtelut teini-ikään vai onko tämä jotain muuta? Kiitän jo etukäteen jos joku haluaa auttaa.
Vaikea teini-ikä vai kaksisuuntainen mielialahäiriö?
5
471
Vastaukset
- Pitkään kestää
Sen näkee luultavasti vasta myöhemmin. Minulla todettiin kun olin 18. ja nyt kolme pitkää vuotta myöhemmin vieläkin mietin josko minulla ei sitä olisikaan. Varmaan toiveajattelua, koska tosiasiat viittaavat muualle. Diagnoosin varmistumiseen menee jopa 8 vuotta.
- välikommentti
15-vuotiaaksi vaikutat fiksulta.
- Bipoman
Kaksisuuntainen lasketaan kai mielisairaudeksi eikä sitä siksi diagnosoida alle 18-vuotiaalla, vaikka oireet olisivat melko selvätkin. Eikä mielestäni kannata vapaaehtoisesti hankkia diagnoosia.
- lääkärit diagnosoi
Täytäppä tämä :
http://www.ksshp.fi/kyselyt/mdq/
ja masennuksesta tämä, mielellään silloin kun olet masentunut:
http://www.terveysportti.fi/xmedia/pgr/100.012.html
Mielialanvaihtelut kuuluu kyllä murrosikään koska hormonit jylläävät mutta masennusta ei tarvitse kestää vaan siitä voi mennä puhumaan vaikka noiden lappujen kanssa psykiatrille. Nukkumattomuus on itselläni ainakin ollut jatkuva bipo-oire. Olet kovin nuori ja et välttämättä halua vielä sotkea kehittyviä aivojasi neurolepteillä joilla bipoa hoidetaan mutta mikään ei estä silti hakemasta hoitoa sillä muitakin hoitokeinoja on kuten puheapu ja terapia. Mikäli tuo häiritsee elämääsi niin mene ihmeessä lääkärille puhumaan joko julkiselle tai jos menet yksityiselle valitse sellainen psykiatri listasta joka on erikoistunut masennukseen/kaksisuuntaiseen. Muista että lääkäreitäkin on moneksi ja kaikki eivät ole ns. masennusosaajia, silloin voi mennä toiselle lääkärille. Tsemppiä!- lääkärit diagnosoi
Niin piti sanomani että kaiken kokemasi takia sinulle voisi muutoinkin olla hyötyä puhua terapeutille. Terapeutin kanssa käytävä vuorovaikutus muovaa aivoja siinä missä lääkkeetkin.
Diagnoosi on vain sitä varten että potilasta voidaan hoitaa mahdollisimman oikein. Se ei määrittele sinua ihmisenä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi254799- 883734
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483165- 542677
- 2072655
- 522625
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322420- 1532350
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1091565