Selittäkää minulle taolaisuus

ajj4

Koulussa kun sitä käsiteltiin puhuttiin lähinnä vain yin-yang-energioista, ja wikipedia antaa melko samat jutut. Kuitenkin tiedän joitain ihan fiksuja ihmisiä jotka tunnustautuvat taolaisiksi, kyse ei siis kai voi olla pelkästään mistään kuvitteellisista energioista ja (tieteen vääräksi osoittamista) dualismeista.

10

800

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nobody really

   Eipä sitä mitenkään yksinkertaisesti selitetä. Koulussa idän uskonnoista on aika pitkälti huuhaata, joka ei pidä paikkaansa. Taolaisuus vaatii sen verran enemmän älyllistä ponnistelua ymmärtääksesi sen, että eipä sitä ainakaan peruskoulun tai lukion tasoisilla kursseilla pysty edes auttavasti käsittelemään.

   Aloita daodejingistä jos kiinnostaa:

   http://ctext.org/dao-de-jing

   Tässä on myös hyvä kirja sinulle, jos olet omaksunut tieteellisen ajattelun perusteet:

   http://www.amazon.com/The-Tao-Science-Western-Knowledge/dp/0262690047

  • nobody..
  • KirjauduSisään

   Ongelma taolaisuudessa on usein se, että meillä ei ole vastaavaa perinnettä lännessä juurikaan. Se ei ole filosofia tai uskonto, se on enemmän elämäntapa tai elämänkatsomus. Taolla tarkoitetaan tietä, maailman virtaamista. Asioilla (henkisillä ja materiaalisilla) on lähde, josta kaikki ne tulevat. Kaikki ovat samaa alkuperää. Maailma kasvaa sisältäpäin, sitä ei ole luotu tai rakennettu, ikäänkuin kasvi saaden koko ajan uusia muotoja. Tao on tuo lähde, jotkut mystikot kutsuvat sitä nimellä Perimmäinen Todellisuus tai Alkuperäinen Syy. Mutta se ei ole meidän merkityksessä jumala. Tao on käsittämätön tai pimeä, millä viitataan siihen että sillä ei ole ominaisuuksia. Se on kokonaan kielen ulkopuolella, ei pitkä tai lyhyt, ei yksi tai moni jne... Se ei ole tietoinen tekemisistään, se tekee asioita itsestään, ilman motiivia tai tarkoitusta. Se ei pyri mihinkään. Se toteuttaa "omaa luontoaan".

   Kaikki asiat (em. olennot) ovat siis Taosta tai Taoa. Ihminen voi kokea Taon ainoastaan suoraan, oman suoran kokemuksen kautta. Ei minkään ajatuksen kautta tai filosofoimalla maailmaa. Ei-mieli termi kuvaa usein tätä. Eli hiukan samalla tavalla kuin aivomme suorittavat monia asioita ilman, että meidän täytyy ajatella niitä (vaikka käden nostaminen tai ruuansulatus), niin on mahdollista elää sopusoinnussa Taon kanssa ilman tarpeettomia ajatuksia ja "touhuilua". Asioilla on luonnollinen olotila, "sellaisuus" -ne ovat siis pohjimmiltaan jo sopusoinnussa. Mutta oma käsityksemme, maailmankuvamme, mielipiteemme -kaikki ajattelu -vääristävät tuon sopusoinnun. Kärsimys syntyy tuosta vääristymästä. Kun elämme sopusoinnussa tai oikeastaan kun luovumme sovinnaisista asioista (siis asioista, jotka ovat vain kuvia eivätkä suoraa todellisuutta kuten vaikka käsitys miten maailma on rakentunut) voimme saavuttaa tuon alkuperäisen tasapainon. Ihminen voi elää ponnistelematta ja rauhassa. Eräänlaista "tyhmyyttä", mihin viitataan usein taolaisissa teksteissä. Opimme pois siitä mitä kuvittelimme maailman olevan ja kohtaamme todellisuuden sellaisena se kuin se on.

   Viittasit tuossa dualismiin, taolaisuudessa ei ole varsinaisesti sellaista. Asiat syntyvät kun olosuhteet ja potentiaali yhdistyvät. Asioilla ei ole varsinaista omaa olemusta (vrt. vaikkapa sielu) vaan ne muodostuvat keskinäisessä suhteessa. Ei ole subjektia ja objektia, vaan on tapahtuma, joka muodostuu hetkeksi ja katoaa sitten. Asioiden jakaminen osiin tai kahtia, on juuri sovinnaisuutta. Se on vain tapa hahmottaa maailmaa, mutta todellisuudessa kaikki ovat ei-kaksi. Tarkoittaa sitä, että asioiden eritteleminen on vain ajatuksen ja kielen tapa. Maailma ei ole sellainen, se on jakamaton.

   En muuten ole taolainen, tuo oli vain minun tulkintani...

  • frra

   Jos tunnet Spinozaa niin Spinozan jumala on jotain samantyylistä kuin Tao...

  • zagpa

   Ovatko taolaiset eksistentialisteja? Mikä on taolaisten suhtautuminen ihmisen mahdollisuuksiin "uudelleenohjelmoida" itseään?

   • KirjauduSisään

    "Ovatko taolaiset eksistentialisteja?"
    Noista löytyy selkeitä yhtymäkohtia kyllä. Kuitenkin ero löytyy siinä, että eksistentialismi pysähtyy olemassaolon Angstiin, se on osa olemista. Taolainen sanoo: Ehei, kaverit. Menkää syvemmälle niin koko Angst katoaa.
    "Uudelleenohjelmointi?"
    Jos tarkoitat jotain NLP-tyyppistä suhtautumistapojen muutosta tai käyttäytymismallien muokkaamista, niin asia on käänteinen. Taolaisuus nimittää noita sovinnaisiksi eli ne ovat opittuja malleja. Taolainen uudelleenohjelmoi itsensä ulos kaikista ohjelmoinneista. Buddhalaisuus tulee tässä hyvin lähelle taolaisuutta.

    Oma tulkinta taas...


  • zeniläiset tietää

   Kannattaisi kysyä varmaan zen-buddhalaisilta. Zenin filosofia on rakentunut taolaisuuden ja buddhalaisuuden yhteentörmäyksestä. Zeniläinen jos on tutustunut omaan filosofiaansa tuntee molempia. Japanissa zeniläiset tutustuvat myös filosofiseen puoleen zazen-harjoituksen lisäksi.

  • fwmw

   Taolaisuudesta ovat saaneet vaikutteita kaikkien aikojen parhaat länsifilosofit, mm. Wittgenstein ja Heidegger

  • Totuus taolaisuudest

   Taolaisuus on okkultistinen uskonto ja siihen sekaantumalla avaat portit pimeyden voimille. Kannattaa siis miettiä!

   • Hohhoijaa

    Olisi varmaan ikävää elää siinä pelossa että demoneita pomppaa joka nurkan takaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Se olet todella sinä

   En voisi onnellisempi olla ❤️ Se olet oikeasti sinä joka mulle kirjoitellut ❤️ Mulla ollut ihan kamala ikävä sinua ❤️
   Ikävä
   146
   2398
  2. Miehelle tämä

   Voi olla tosi vaikea olla normaalisti kun sinua jos joutuu katsomaan. Olet niin komea.
   Ikävä
   135
   1362
  3. Jodel ei toimi

   Aina kun avaan jodelin se vaan crashaa välittömästi? Mitä voin tehä asialle?
   Viihde ja kulttuuri
   9
   1232
  4. Pim pom ovikello soi :)

   mitä tekisit jos kaivattusi ilmestyisi ovesi taakse :)
   Ikävä
   90
   972
  5. Mitä ikävöimäsi sanoi sinulle viimeisen

   Kerran kun juttelitte?
   Ikävä
   47
   954
  6. Miten Putin pystyy elämään hirvittävien tekojensa kanssa?

   Osaako joku sanoa, että miten Putin pystyy elämään kamalien, yli ymmärryksen menevien pahojen tekojensa kanssa? Vielä i
   Maailman menoa
   293
   923
  7. Naisten salibandyn Veera Kauppi on lesbo .

   Ja Ylen toimittajat hehkuttaa yli-sanoin ! YLE on sateenkaari yhtiö joka toimii verorahoin . ! Minkä signaalin sali
   Maailman menoa
   140
   883
  8. Asiat olisivat voineet olla toisin

   jos olisit näyttänyt että välität hänestä. Vain hänestä.
   Ikävä
   40
   794
  9. Olen nyt virallisesti homo

   Tulin juuri firman pikkujouluista. Tämä vanhempi nainen, joka on ahdistellut minua töissä, jatkoi ahdistelemistani pikku
   Sinkut
   70
   708
  10. Minulla on vain yksi jouluntoive

   Toivoisin ihmeen, että nähtäisiin. Mutta jos ei tänä vuonna, niin tuleehan noita jouluja.
   Ikävä
   30
   675
  Aihe