Selittäkää minulle taolaisuus

ajj4

Koulussa kun sitä käsiteltiin puhuttiin lähinnä vain yin-yang-energioista, ja wikipedia antaa melko samat jutut. Kuitenkin tiedän joitain ihan fiksuja ihmisiä jotka tunnustautuvat taolaisiksi, kyse ei siis kai voi olla pelkästään mistään kuvitteellisista energioista ja (tieteen vääräksi osoittamista) dualismeista.

10

859

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nobody really

      Eipä sitä mitenkään yksinkertaisesti selitetä. Koulussa idän uskonnoista on aika pitkälti huuhaata, joka ei pidä paikkaansa. Taolaisuus vaatii sen verran enemmän älyllistä ponnistelua ymmärtääksesi sen, että eipä sitä ainakaan peruskoulun tai lukion tasoisilla kursseilla pysty edes auttavasti käsittelemään.

      Aloita daodejingistä jos kiinnostaa:

      http://ctext.org/dao-de-jing

      Tässä on myös hyvä kirja sinulle, jos olet omaksunut tieteellisen ajattelun perusteet:

      http://www.amazon.com/The-Tao-Science-Western-Knowledge/dp/0262690047

    • nobody..
    • KirjauduSisään

      Ongelma taolaisuudessa on usein se, että meillä ei ole vastaavaa perinnettä lännessä juurikaan. Se ei ole filosofia tai uskonto, se on enemmän elämäntapa tai elämänkatsomus. Taolla tarkoitetaan tietä, maailman virtaamista. Asioilla (henkisillä ja materiaalisilla) on lähde, josta kaikki ne tulevat. Kaikki ovat samaa alkuperää. Maailma kasvaa sisältäpäin, sitä ei ole luotu tai rakennettu, ikäänkuin kasvi saaden koko ajan uusia muotoja. Tao on tuo lähde, jotkut mystikot kutsuvat sitä nimellä Perimmäinen Todellisuus tai Alkuperäinen Syy. Mutta se ei ole meidän merkityksessä jumala. Tao on käsittämätön tai pimeä, millä viitataan siihen että sillä ei ole ominaisuuksia. Se on kokonaan kielen ulkopuolella, ei pitkä tai lyhyt, ei yksi tai moni jne... Se ei ole tietoinen tekemisistään, se tekee asioita itsestään, ilman motiivia tai tarkoitusta. Se ei pyri mihinkään. Se toteuttaa "omaa luontoaan".

      Kaikki asiat (em. olennot) ovat siis Taosta tai Taoa. Ihminen voi kokea Taon ainoastaan suoraan, oman suoran kokemuksen kautta. Ei minkään ajatuksen kautta tai filosofoimalla maailmaa. Ei-mieli termi kuvaa usein tätä. Eli hiukan samalla tavalla kuin aivomme suorittavat monia asioita ilman, että meidän täytyy ajatella niitä (vaikka käden nostaminen tai ruuansulatus), niin on mahdollista elää sopusoinnussa Taon kanssa ilman tarpeettomia ajatuksia ja "touhuilua". Asioilla on luonnollinen olotila, "sellaisuus" -ne ovat siis pohjimmiltaan jo sopusoinnussa. Mutta oma käsityksemme, maailmankuvamme, mielipiteemme -kaikki ajattelu -vääristävät tuon sopusoinnun. Kärsimys syntyy tuosta vääristymästä. Kun elämme sopusoinnussa tai oikeastaan kun luovumme sovinnaisista asioista (siis asioista, jotka ovat vain kuvia eivätkä suoraa todellisuutta kuten vaikka käsitys miten maailma on rakentunut) voimme saavuttaa tuon alkuperäisen tasapainon. Ihminen voi elää ponnistelematta ja rauhassa. Eräänlaista "tyhmyyttä", mihin viitataan usein taolaisissa teksteissä. Opimme pois siitä mitä kuvittelimme maailman olevan ja kohtaamme todellisuuden sellaisena se kuin se on.

      Viittasit tuossa dualismiin, taolaisuudessa ei ole varsinaisesti sellaista. Asiat syntyvät kun olosuhteet ja potentiaali yhdistyvät. Asioilla ei ole varsinaista omaa olemusta (vrt. vaikkapa sielu) vaan ne muodostuvat keskinäisessä suhteessa. Ei ole subjektia ja objektia, vaan on tapahtuma, joka muodostuu hetkeksi ja katoaa sitten. Asioiden jakaminen osiin tai kahtia, on juuri sovinnaisuutta. Se on vain tapa hahmottaa maailmaa, mutta todellisuudessa kaikki ovat ei-kaksi. Tarkoittaa sitä, että asioiden eritteleminen on vain ajatuksen ja kielen tapa. Maailma ei ole sellainen, se on jakamaton.

      En muuten ole taolainen, tuo oli vain minun tulkintani...

    • frra

      Jos tunnet Spinozaa niin Spinozan jumala on jotain samantyylistä kuin Tao...

    • zagpa

      Ovatko taolaiset eksistentialisteja? Mikä on taolaisten suhtautuminen ihmisen mahdollisuuksiin "uudelleenohjelmoida" itseään?

      • KirjauduSisään

        "Ovatko taolaiset eksistentialisteja?"
        Noista löytyy selkeitä yhtymäkohtia kyllä. Kuitenkin ero löytyy siinä, että eksistentialismi pysähtyy olemassaolon Angstiin, se on osa olemista. Taolainen sanoo: Ehei, kaverit. Menkää syvemmälle niin koko Angst katoaa.
        "Uudelleenohjelmointi?"
        Jos tarkoitat jotain NLP-tyyppistä suhtautumistapojen muutosta tai käyttäytymismallien muokkaamista, niin asia on käänteinen. Taolaisuus nimittää noita sovinnaisiksi eli ne ovat opittuja malleja. Taolainen uudelleenohjelmoi itsensä ulos kaikista ohjelmoinneista. Buddhalaisuus tulee tässä hyvin lähelle taolaisuutta.

        Oma tulkinta taas...


    • zeniläiset tietää

      Kannattaisi kysyä varmaan zen-buddhalaisilta. Zenin filosofia on rakentunut taolaisuuden ja buddhalaisuuden yhteentörmäyksestä. Zeniläinen jos on tutustunut omaan filosofiaansa tuntee molempia. Japanissa zeniläiset tutustuvat myös filosofiseen puoleen zazen-harjoituksen lisäksi.

    • fwmw

      Taolaisuudesta ovat saaneet vaikutteita kaikkien aikojen parhaat länsifilosofit, mm. Wittgenstein ja Heidegger

    • Totuus taolaisuudest

      Taolaisuus on okkultistinen uskonto ja siihen sekaantumalla avaat portit pimeyden voimille. Kannattaa siis miettiä!

      • Hohhoijaa

        Olisi varmaan ikävää elää siinä pelossa että demoneita pomppaa joka nurkan takaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1980
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1539
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      140
      1397
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1318
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1250
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      273
      1067
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      992
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      120
      968
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      957
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      49
      787
    Aihe