Minne lomalle kuuden lapsen kanssa?

heidizaa33

Meidän perhe ei käy ikinä missään. Tämä johtuu täysin perheemme koosta ja tietysti rahasta, mitä kuluu PALJON. Minun ja mieheni lisäksi mukaan lähtisi kuusi lasta, jotka ovat kaikki alle 13-vuotiaita. Ikähaarukka menee: 12, 10, 7, 5, 3 ja 4 kuukautta. Mökkiä eikä venettä meille ei ole, emmekä pääse helposti kenenkään sukulaisen/tutun mökille.

Varsinkin vanhemmat lapsemme ovat alkaneet kysellä, miksi meidän perhe viettää aina kaikki lomat kotona. Kavereiden perheet reissaavat ties missä ja useamman kerran vuodessa. Se ottaa koville, kun oma lapsi itkee perheensä takia. Tiedän, ettei monilla ole varaa matkustaa, mutta meillä matkat tyssäävät enemmänkin perheemme suureen kokoon.

Ensi kesänä haluaisimme lähteä vihdoin jonnekin. Kohde saisi olla lämmin ja lapsiystävällinen. Eräs tuttuni ehdotti Egyptiä, mutta mellakoiden jälkeen se ei houkuta. Kreikan talouskriisin jälkeen sinnekään ei ole kova hinku. Onko kenelläkään kokemuksia Kanariansaarista lapsiystävällisenä kohteena? Entäpä Espanja, Ranska tai Italia? Kokemuksia otetaan mielellään vastaan :)

103

9050

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neuvoja

      Hei, ymmärrän ongelmanne. Eikö Bulgaria ole kesäkohteista edullisin? En ole itse siellä koskaan ollut, mutta sieltä löytyy myös perheille sopivia kohteita ja ilmat ovat kuulemma takuuvarmat. Mitään erikoissuurta hotellihuonetta teidän
      ei kannata varata, vaan jakaa porukkanne kahteen huoneeseen tyyliin 1 vanhempi ja kolme lasta.

      Puola on myös edullinen. Kannattaa ottaa halpalennot ja varata hotellihuone(et) netistä erikseen. Ilmojen kanssa menee kyllä tuuripeliksi. Pärnu on edullinen ja kiva, mutta kesälläkin usein sateinen, vaikka oppaissa muuta väitetään. Tosin voi olla myös mahtavat kelit, jos kohdilleen sattuu. Pärnuun pääsee ehkä halvimmalla siten, että ottaa Matkapoikien/Ikaalisten matkatoimiston kautta bussikuljetuksen pysäkiltä perille saakka. Tottakai pääsee myös omalla autolla.

      Kanarialle järjestetään huonosti matkoja kesäaikaan. Sen sijaan kannattaa suunnata manner-Espanjaan Fuengirolaan, Marbellaan, Malagaan, Barcelonaan jne. Tällöin skipatkaa taas matkatoimisto ja ottakaa lennot hotelli netistä, jos hintoja mietitte.

      Jätä Italia muutaman vuoden päähän, jolloin voit nauttia miehesi kanssa ruoasta, kulttuurista, shoppailusta ja nähtävyyksista kahden kesken : ) Ranska kannattaa skipata hintojen vuoksi.

      Auttaakohan tämä sekava sepustus yhtään.

    • Sama ongelma

      Mökki Ahvenanmaalta? Mökillä pystyisi tekemään safkaa itse joten rahaa säästyy. Kanaria on tosi kallis paikka.

      • suositan

        Pärnu Virossa.


    • kajoko1

      Bulgariaa en suosittele, sopii paremmin parikymppiselle sinkulle, joka jaksaa bilettää koko yön. Terassit kilpailee musiikinvoimakkuudella. Tai siis sunny beachilla tällaista, ei toivoakaan nukkua ennen kahtatoista.
      Mutta lento malagaan, taksit ei ota kuin 4 hlöä/taksi eli suoraan kentältä lähtee juna pitkin costa del solia aina fuengirolaan asti. Suosittelen siis junaa (Renfe), on edullinen ja nopea, eikä siis kulje kuin kahteen suuntaan, Malagan keskustaan tai fuengirolaan, tyhmempikin osaa käyttää, kun jopa minä selvisin siitä. Lennot kannattaa varata norwegianilta (www.norwegian.com) suoraan, heti kun ne tulevat myyntiin, tai tammikuussa matkamessujen aikaan Finnairilta. Huoneistoja saa alkukesästä edullisesti, mutta merivesi on kylmää. tosin meidän lapset, joita on kolme, nykyisin jo teinejä, mutta pienempinä heitä ei mereen saanut, sillä aallot ovat todella suuria ja pelotti heitä, tärkeämpää oli hotellin hyvä uima-allas, kuten uskon teilläkin oleva. mm. Benalmadena ja Torremolinos ovat Renfen varrella.
      http://www.renfe.com/viajeros/cercanias/planos/malaga.html ja linja on tuo C-1
      ja kun ottaa hyvän huoneiston, missä on keittiö, niin voi kokkailla itse ruokia, ei tarvi koko ajan käydä ulkona syömässä, Mercadona(iso vihreä teksti) tai SuperSol(punaisella) ovat kunnon ruokakauppoja, minimarketeissa on ruokottoman kallista. Lidlikin löytyy ;-)
      Googlemapsilla hyvä katsella vähän etukäteen....

      • mainostetaan lisää

        Jos on tosiaan tuonne Fuengirolan suunnalle päätymässä, ei kannata ottaa välttämättä pakettimatkaa. Majoitusta löytyy ihan luotettavilta suomalaisilta yrittäjiltäkin. Olen muutaman kerran käyttänyt www.par1golf.com firmaa. Järjestävät golf-matkoja suomalaisille mutta muutkin asiakkaat ovat tervetulleita. Koskaan ei ole ollut mitään ongelmia tai tullut pettymyksiä. Hoitavat myös autovuokrausta ja hakevat asikkaat joko kentältä tai juna-asemalta. Googlettamalla löytyy muitakin majoituksen järjestäjiä.


      • bmkdd

        Bulgaria on muutakin, kuin sunny beach...esim. alba, sozopol voisi olla lapsiystävällinen ja rauhallinen lomakohde..


      • Shut up!

        "Tai siis sunny beachilla tällaista, ei toivoakaan nukkua ennen kahtatoista."

        Umpimykkää lomapaikkaa tarvitseva ei oletettavasti suuntaa myös Espanjan Aurinkorannikolle. Sen verran sielläkin on jo paikallisia ja heidän mukanaan tulevaa elämisen ääntä.

        Täyshiljaisuutta löytyy helvemmalla Suomen metsistä.


      • Finnmatkat opas
        bmkdd kirjoitti:

        Bulgaria on muutakin, kuin sunny beach...esim. alba, sozopol voisi olla lapsiystävällinen ja rauhallinen lomakohde..

        Finnmatkojen opas suositteli www.easyword.org sanakirjaa matkalla. Toimii kuulemma todella hyvin.


    • joo...

      mökkivuokraus Suomesta

    • ei ymmärrä!!

      Kuka vääntää 6 kersaa????? Omapa on ongelmanne, kun ette lomalle pääse.

      • Perheen iskä

        No no, eipäs pidä arvostella noin kärkkäästi. Meidänkin perheessämme ( uusioperhe tosin ) on kuusi lasta ollut parhaimmillaan tai pahimmillaan. Olemme reissaanneet kaikkien lasten kanssa ulkomailla, mutta korkeintaan on ollut neljä lasta kerralla mukana. Joskus on menty isompien lasten kanssa ja joskus pienempien, mutta nykyään ei perheessämme ole kuin kaksi lasta, jotka ylipäätään vielä vanhempien kanssa reissaavat. Tila-auto oli aikanaan pakollinen hankinta, mutta sitäkään ei enää perheessämme ole. Monista kohteista löytyy
        huoneistoja kuudelle, mutta kahdeksalle on vaikeampi löytää.
        Noin ison katraan kanssa siis kuuden lapsen pitää hommata jo varmasti kaksi eri huoneistoa tai sitten suuri mökki tai talo. Mutta kivaahan se on kaikkien lapsien kanssa ainakin kerran matkustaa, että onnea vaan sopivan majoituksen löytymiselle!


      • Anonyymi

        Yksi kaverini sanoi, että se lasten tekeminen on niin kivaa. Tai oliko se kaverin vaimo, joka sanoi niin.

        He reissasivat kyllä aktiivisesti. Asuivatkin ulkomailla muutamaan otteeseen. Kaikki muksut eivät olleet aina mukana.

        Kun tuon ikäisten kanssa matkustaa, on yksi huomioon otettava seikka lasten kielivalinnat. Kiva, jos lapset pääsevät käyttämään opiskelemaansa kieltä.


    • turkki1

      Suosittelen Turkkia. Löytyy monia hyviä kohteita/hotelleja isollekin perheelle. Kannattaa tutustua Nazarin matkoihin. Itse ollaan oltu heidän matkoilla jo neljä kertaa Turkissa. Hotelleista kokeiltu Aqua Fantasya, Pegasos Resortia, Royal Wingsiä ja Royal Palacea. Kaikkiin niihin voisin lähteä uudelleenkin. Kertaakaan ei olla matkan aikana sairastuttu.

    • jukilii

      Turkkiin ehdottomasta. All inclusive matka, lapsien ali it saa halvalla kun varaa suomesta. Ja sir perillä ei mee rahaa lainkaan jos ei ostoksia tee. Muistaakseni Margareta hotelli oli halpa ja hyvä ruuat oli muutama vuosi sitten.

      • usch!

        No eihän se ruoka ole ilmaista, se vaan maksetaan jo ennen matkaa. ja syödään sitetn sitä hirveää mättöä kaikkine bakteereineen!!


    • Perheenisä vm. 1958

      Eipä tuo lasten kanssa matkaaminen mitään ihan kauheaa hommaa ole ja ei välttämättä maksakaan ihan kauheasti. Lentoliput halpalentoyhtiöltä taikka muuten vaan halvalla. Vuokraatte kohdemaasta asunnon, aika paljon on vuokrattavana 8h huviloita ja taloja.
      Egyptiä en suosittele, liian kuumaa kesällä pienten lasten kanssa ja muutenkin ei oikein sovellu.
      Italia Toscanan alue voisi olla ihan hyvä, jos lennot natsaa, eteläinen Ranska toinen hyvä ja Kroatia.
      Jos teillä on tila-auto, kannattaa myös harkita ihan omalla autolla matkaamista, lentolippujen hinnalla ostaa aika paljon polttoainetta ja maksaa tietulleja. Via Baltica on hyvä reitti ajella ja edullisia majoituksia on matkan varrella.

      Omat kokemukset hieman samansuuntaisia lasten kanssa, että koulukaverit matkasivat vaikka minne ja me ei missään. Eipä se sitten loppujen lopuksi kallista ollut matkustaa halpalentoyhtiöiden koneilla ja asua paikallisten joukossa. Nyt on useampana talvena oltu koko perhe lasten talvilomien aikaan jossakin ulkomailla. Googlettamalla löytyy majoitusta ja lentoja erilaisilla hakukoneilla ja lentoyhtiöiden sivuilta. Muutama ilta tietokoneen ääressä ja omatoiminen matka on hankittu.

      Matkavakuutukset vaan koko perheelle hyvissä ajoin ja eurooppalaiset sairausvakuutuskortit. Meillä oli pienet lapset merkittyinä minun passiin, joka ei taida enään (?) tosin olla mahdollista, joihinkin maihin piti olla viisumi, niin siinä tuli sitten säästöä, kun lapset meni minun viisumilla. Kaikki matkustusasiakirjat kannattaa skannata sähköpostiin, jos sattuu hukkumaan, niin sieltä löytyy ainakin jotain apua.

      Rohkeasti vaan suunnittelemaan matkaa!!

      • rea-listi

        Kuules kun Toscanassa on tosi kallista! Se on tasokasta seutua.
        Lapsilla on myös oltava omat passit nykyään.
        Kun menee vuokrataloihin, pitää olla myös kielitaitoa.


      • Anonyymi
        rea-listi kirjoitti:

        Kuules kun Toscanassa on tosi kallista! Se on tasokasta seutua.
        Lapsilla on myös oltava omat passit nykyään.
        Kun menee vuokrataloihin, pitää olla myös kielitaitoa.

        Toscanassa on edullisiakin alueita. Lennot Raikalla ja sopiva agriturismo vähän kauempaa isoista kaupungeista.


    • Tsunga11
      • Paljon matkustanut

        Moi
        Vähintään yks murrosikäinen, pari uhmaikäistä ja yks vaipoissa....ettekä koskaan matkustaneet. No, en kyllä suosittelisi ekaks kerraks mitään kovin suureellista. Kannattaa vähän kokeilla, miten se sujuu ensin vaikka ihan lähikohteessa. Vaikka sinne Pärnuun pääsee ilman pitkiä etukäteisvarauksia silloin kun lupaa hyvää säätä ja varsinkin sieltä pääsee pian pois.
        Muutoin en kyllä minkään autoreissaamisen paikasta toiseen voi kuvitella olevan tolla porukalla kovin rentouttavaa kenellekään. Harvaa matkailuautoakaan on 8:lle rekisteröity. Kolmen lapsen kanssa (kuten meillä) sen on kyllä ollut oiva matkustustapa lapsiperheelle.
        Vuokraisin teinä, jos pakko kauemmas lämpimää'n on päästä, jonkun talon tai huoneiston,jossa on tarpeeks tilaa ja uima-allas ja lapsille leikkipaikka lähellä, siis kävelyetäisyydellä. Toisaalta jos haluatte muutakin kuin siirtyä lapsia kaitsemaan lämpimään, all inclusive hotelli vois tuoda piedä rentoutusta vanhemmillekin. Miettikää, mitä te lähinnä haluatte; mikä on tärkeintä. Euroopassa hinnat alkaa olla lähes kaikkialla, ainakin Länsi-Euroopassa Suomen luokkaa tai enemmänkin.


      • Myös matkustanut
        Paljon matkustanut kirjoitti:

        Moi
        Vähintään yks murrosikäinen, pari uhmaikäistä ja yks vaipoissa....ettekä koskaan matkustaneet. No, en kyllä suosittelisi ekaks kerraks mitään kovin suureellista. Kannattaa vähän kokeilla, miten se sujuu ensin vaikka ihan lähikohteessa. Vaikka sinne Pärnuun pääsee ilman pitkiä etukäteisvarauksia silloin kun lupaa hyvää säätä ja varsinkin sieltä pääsee pian pois.
        Muutoin en kyllä minkään autoreissaamisen paikasta toiseen voi kuvitella olevan tolla porukalla kovin rentouttavaa kenellekään. Harvaa matkailuautoakaan on 8:lle rekisteröity. Kolmen lapsen kanssa (kuten meillä) sen on kyllä ollut oiva matkustustapa lapsiperheelle.
        Vuokraisin teinä, jos pakko kauemmas lämpimää'n on päästä, jonkun talon tai huoneiston,jossa on tarpeeks tilaa ja uima-allas ja lapsille leikkipaikka lähellä, siis kävelyetäisyydellä. Toisaalta jos haluatte muutakin kuin siirtyä lapsia kaitsemaan lämpimään, all inclusive hotelli vois tuoda piedä rentoutusta vanhemmillekin. Miettikää, mitä te lähinnä haluatte; mikä on tärkeintä. Euroopassa hinnat alkaa olla lähes kaikkialla, ainakin Länsi-Euroopassa Suomen luokkaa tai enemmänkin.

        Kyllä meidän perhe teki rohkean ratkaisun ja matkustimme ensimmäisen ulkomaanmatkan omatoimisesti Intiaan, oli matkassa murkkua ja pikkutinttiä. Hyvin meni, mutta rahaa ei sitten mennyt.
        Halvat lennot netistä ostaen, viisumit postin kautta lähetystöstä jne. Tilataksilla lentoasemalle, siitä se lähti.
        Aivan upea reissu!


    • Sama kuin edellä

      ...jatkoa vielä noihin maakyselyihin, joita oli aloittajan viestissä.
      Italiassa ja Ranskassa on aika kallista, Espanjassa halvempaa. Miten Kreikan talouskriisi estää sinne menemistä? Espanjassa on kaikkien alakertojen talojen ikkunat kaltereiden peitossa, mikä kertoo jotain. Englantia ei juurikaan osata jne.Kreikka on kyllä miellyttävämpi.
      Egyptiin ei (paitsi levottomuuden takia) kannata mennä, jollei halua välttämättä mahatautia. Ja jos ei alle kouluikäisiä hirveesti kiinnosta historia; pyramidit ja muut, muuta ei sitten olekaan kuin lämpöä ja snorklausvesiä. Esim. Hurgadassa hotellialueen ulkopuolella likainen mitätön kylä.
      Kairosta tietysti löytyy historian lisäks kaoottinen liikenne, slummeja keskeltä kaupunkia ja saasteista sumuinen ilma, mut tuskin sekään ihan teidän tähtikohde on.

      • vinkittäjä1

        Ei kait nykyään kukaan mene Egyptiin, tällä hetkellä kaikki jo varatutkin matkat on peruutettu.
        Ranska ja Italia ovat kalliita maita, se on totta eli paksut lompakot pitää olla.
        Espanja on ollut jo monta vuotta kallis sekin, espanjalaiset tulevat lomalle Portugaliin, kertoivat siellä.
        Tuollainen 10 000 e menee rahaa jo pelkkiin matkoihin 8-henkiseltä poppoolta.
        Eiköhän lähialueet olisi järkevämpi vaihtoehto, esim. Pärnu tai Latviassa Jurmala jossa on hienot hiekkarannat.


    • Yksi vaihtoehto

      Aloittajalle:

      te olette saaneet useita ja monenlaisia vastauksia. Koska olette ensikertalaisia matkailijoita ja teillä on noin pitkä sunnittelu- ja harkinta-aika, niin kehotan teitä ottamaan yhdeksi vaihtoehdoksi all-inclusive-matkan hintatasoltaan edulliseen maahan, kuten esimerkiksi Turkkiin tai Bulgariaan ja varaamaan koko paketin.

      Noin isolla lapsijoukolla ikähaarukkoineen en äitinä lähtisi ensikertalaisena matkaajana edes viikoksi ulkomaille mihinkään muuhun järjestelyyn kuin all inclusiveen.

      Jo lasten ikähaitari on mahdoton: kolmen aterian, välipalojen ja muun syötävän ja juotavan hankkiminen tuollaiselle lapsimäärälle on täyspäivätyötä jo kotona, saati sitten vieraissa olosuhteissa.

      All inclusivessa on tarjolla ruokaa ja juomaa aamusta iltaan, ja isommat lapset osaavat itsekin käyttää ateriapalveluita. Virvoitusjuomat automaateista, jäätelöt altaista, pitsoista ja hamppareista puhumattakaan ovat jatkuvasti saatavissa. Tuollaiset välipalat nielevät omatoimimatkalla suuret summat.

      All inclusive -matkat ovat silti vain yksi vaihtoehto. Teillä on aikaa talven mittaan punnita ja laskea omat mahdollisuutenne. Haustaa suunnittelua!

      • rea-listi

        Kauhistuttaa jo ajatuskin all inclusivesta! Kaikki vauvasta vaariin ronkkimassa likasin käsin ruokaa! Epidemia leviää helposti noissa paikoissa. Kommentoin tätä aikuisena ja AI on kyllä viimeinen konsepti joka minulle kelpaa.


    • Reippaasti matkaan

      Jos matkanne vain tyssäävät perheen suureen kokoon, niin sanoisin, että rohkeasti vaan matkaan. Meillä on uusioperhe ja ollaan matkattu koko porukalla. Matkoja on monenlaisia ja monen hintaisia. Tehkää kokeeksi joku matka tosiaan Bulgariaan taikka Turkkiin.
      Netti on niin helppo nykyään vertailla eri matkoja ja lentolippuja. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka, kun vain osaa etsiä.
      Me tehtiin alkuun muutama matka kotimaassa ihan bussilla ja pari kertaa junalla, että lapset oppi liikkumaan. Käykää nyt vielä ennen koulujen alkua taikka lasten syyslomalla retkellä Suomenlinnassa. Me liityttiin pariinkin yhdistykseen ihan sen vuoksi perhejäseniksi, että päästään näiden yhdistysten mukana erilaisille retkille bussilla, on oltu mm. kylpylässä, Linnanmäellä ja Suomenlinnassa. Pienimmäisen matkarattaissa kulkee koko porukan eväät ja pillimehut kylmälaukussa. Lapset oppivat liikkumaan hyvin tulevia pidempiä reissuja varten. Lasten kanssa on oikeastaa aika helppoa matkustaa, kun ei tee siitä liian vaikeaa. Pidempiä matkojakaan ei kannata vierastaa, lentokentillä pärjää hyvin ja lapset oppii nopeasti uusia asioita, koneiden vaihdot sujuu hyvin. Teilläkin kaksi pienimmäistä tarvitsee enempi apuja.

    • Aurinko <3

      Ensikertalaisina kannattaa suunnata Kreikkaan tai Turkkiin. Suosittelen jotain isompaa hotellia all inclusivella. Niissä on yleensä lapsille ohjelma, leikkejä ja pelejä sekä ruokailusta ei tarvitse tehdä kauheaa showta jos kaikille muksuille ei maistukkaan yhtäaikaa. Jos lapsetkin ovat ensikertalaisia ulkomailla niin all inclusive buffeteista löytyy varmasti kaikille jotakin syötävää ja yllätyksiltä voi välttyä. Turkissa Alanyassa ja Kreetalla ja Rhodoksella ollaan hyvin lapsiystävällisiä ja ainakin Alanyassa ja Rhodoksella pärjää vaikka vaan suomen kielellä. Rohkeasti vaan reissuun, suosittelen pakkaamaan vauvanruoat Suomesta mukaan ja lapsille paljon puuhakirjoja yms tekemistä lennoille...

      • pakkonauraa

        Ohjelma ei ole suomenkielistä, ota huomioon.
        Voi herra jestas että ruoka kotimaasta!!! kyllä ne ihmiset syövät myös muualla eli ruokaa saa. kas kun et sanonut että matkalaukullinen vaippoja mukaan myös!


    • lasten kanssa

      Olen reissannut myös vastaavan porukan kanssa; mukana on parhaimmillaan ollut pari murkkua, yksi leikki-ikäinen ja muutaman kuukauden ikäinen vauva. Hyviö reissuja ovat kaikki olleet, mutta erityisen mukavia kohteita ovat olleet Kanarian saaret (miinuksena pitkähkö lentomatka), Kreeta pariin otteeseen kokeiltuna (ja juuri siltä kotiutuneena kolmen lapsen kanssa), Bulgarian Albena joskus kauan sitten ja ehkä ennen kaikkea Turkin Alanya, jossa ollaan oltu parikin kertaa. Alanyan miinus on pitkä lentokenttäkuljetus, mutta jos otatte hotellin nimenomaan Alanyasta ettekä esimerkiksi Sidestä matkan varrelta, koko porukalle löytyy mukavaa ja suht edullista tekemistä. Viime kesänä mies ja poika 12 vee kävivät ajamassa kartingia, tulivat hakemaan hotellista, hinta jotain 20 egee. Koko perhe vesipuistossa päivän (2 aikuista, 2 lasta ja vauva) 25 egee (viime viikolla Kreetalla sama porukka plus yhdellä vuodella 85 egee). Alanyassa löytyy myös ihania lasten/nuorten vaatteita ilman tinkimistä liikkestä nimeltä Waikiki,
      Reippaasti vaan reissuun, rohkeasti mukaan. Lasten kanssa reissaaminen on ihanaa ja avartavaa. Muualla maailmassa lapsiin suhtaudutaan tosi ihanasti ja valitettavana tuliaisena on ajatus, että Suomi on jotenkin lapsivihamielinen maa ...

      • Myös matkustanut

        "erityisen mukavia kohteita ovat olleet Kanarian saaret (miinuksena pitkähkö lentomatka)"
        Kommentoisin tuota pitkää lentomatkaa, en ota kantaa Kanariansaariin muuten. Omat kokemukset lasten kanssa matkaamisesta pitkillä lentomatkoilla tosi hyviä. Lentomatkan voi jakaa sopivalla välilaskulla, pääsee jaloittelemaan ja kunnon wc on käytettävissä. Lapsille tulee ylimääräistä ohjelmaa lentojen vaihdon yhteydessä ja homma sujuu yllättävän hyvin, jos ei turhan tiukka vaihtoaika. Eli sen puoleen ei kannata pelätä pitkiä lentojakaan. Monet lentoyhtiöt antavat lapsille leluja ja lennon aikana voi katsella elokuvia taikka pelata omalla istuinpaikalla (ainakin niillä lennoilla, millä me on matkustettu). Lennon aikana on kuitenkin ruokailua ja välipaloja riittävästi, että aika kuluu niissäkin hyvin.


      • Äiti kanssa
        Myös matkustanut kirjoitti:

        "erityisen mukavia kohteita ovat olleet Kanarian saaret (miinuksena pitkähkö lentomatka)"
        Kommentoisin tuota pitkää lentomatkaa, en ota kantaa Kanariansaariin muuten. Omat kokemukset lasten kanssa matkaamisesta pitkillä lentomatkoilla tosi hyviä. Lentomatkan voi jakaa sopivalla välilaskulla, pääsee jaloittelemaan ja kunnon wc on käytettävissä. Lapsille tulee ylimääräistä ohjelmaa lentojen vaihdon yhteydessä ja homma sujuu yllättävän hyvin, jos ei turhan tiukka vaihtoaika. Eli sen puoleen ei kannata pelätä pitkiä lentojakaan. Monet lentoyhtiöt antavat lapsille leluja ja lennon aikana voi katsella elokuvia taikka pelata omalla istuinpaikalla (ainakin niillä lennoilla, millä me on matkustettu). Lennon aikana on kuitenkin ruokailua ja välipaloja riittävästi, että aika kuluu niissäkin hyvin.

        Mitä etua saa kuuden tunnin suoran Kanarian lennon jaolla kahteen osaan ja matka-ajan pidentymisen monilla lisätunneilla?

        Minä en näe sellaisessa ratkaisussa mitään järkeä. Päin vastoin, ensimmäinen huoli tulee jo kahdeksan ihmisen matkatavaroista. Ehtivätkö kaikki laukut mukaan koneenvaihtoon, mikäli lennot on saatu järjestettyä niin sopivasti, ettei tavaroita tarvitse itse ottaa välillä pois.

        Kuulisin mielelläni lisäperusteita sille, miksi pitempi matka-aika on parempi kuin lyhyt matka-aika.


      • Talvimatkailijat
        Äiti kanssa kirjoitti:

        Mitä etua saa kuuden tunnin suoran Kanarian lennon jaolla kahteen osaan ja matka-ajan pidentymisen monilla lisätunneilla?

        Minä en näe sellaisessa ratkaisussa mitään järkeä. Päin vastoin, ensimmäinen huoli tulee jo kahdeksan ihmisen matkatavaroista. Ehtivätkö kaikki laukut mukaan koneenvaihtoon, mikäli lennot on saatu järjestettyä niin sopivasti, ettei tavaroita tarvitse itse ottaa välillä pois.

        Kuulisin mielelläni lisäperusteita sille, miksi pitempi matka-aika on parempi kuin lyhyt matka-aika.

        Kanarian lento ei ole liian pitkä pienillekkään lapsille. Vauvalle ollaan yleensä saatu koppa penkin eteen seinään kiinnitettävä, jossa on voinut nukkua.
        Pitää vaan matkavarausta tehdessä pyytää jos mahdollista saisi paikat niin, että sen kopan voi laittaa.

        Isommille pelejä, välipalaa, värityskirja tai paperia mukaan ja lastenelokuvia näyttävät myöskin, kuulokkeita tarjoavat halukkaille.

        Eikä missään nimessä mitään välilaskuja pidentämään matkustusaikaa!


      • Myös matkustanut
        Talvimatkailijat kirjoitti:

        Kanarian lento ei ole liian pitkä pienillekkään lapsille. Vauvalle ollaan yleensä saatu koppa penkin eteen seinään kiinnitettävä, jossa on voinut nukkua.
        Pitää vaan matkavarausta tehdessä pyytää jos mahdollista saisi paikat niin, että sen kopan voi laittaa.

        Isommille pelejä, välipalaa, värityskirja tai paperia mukaan ja lastenelokuvia näyttävät myöskin, kuulokkeita tarjoavat halukkaille.

        Eikä missään nimessä mitään välilaskuja pidentämään matkustusaikaa!

        Niin en nyt tarkoittanut missään nimessä, että Kanarianlento olisi pitkä, vaan kokemuksiani pitkistä lennoista lasten kanssa. Kanarialle me ei olla matkattu itse asiassa koskaan lasten kanssa, vaan on suosittu Aasiaa ja näitä lentomatkoja me on tehty välilaskuilla.
        Lapsethan nukkuu paljon taikka pelaa jotain tai katsovat jotain elokuvaa lentokoneessa. Elokuviahan löytyy lapsille lähes joka lähtöön, kun vain hieman aikuiset katsoo, että mitä katsovat.

        Muuten tuota välilaskua ei kannata pelätä, vaikka monille se tuntuukin olevan ihan kauhistus. Kyllä lasten kanssa pärjää!


    • miksi keskellä kesää

      Miksi tuhlatte rahat kesäällä eteläkohteeseen? Ottakkaa silloin mielummin mökki jostain suomesta. Talvella kannattaa lähteä etelään, Egypti unohda samantien ei ole väliä onko siellä rauhallista tai ei, siellä on aina tosi rasittava liikkua ja luontoa ei ole minkäänlaista,muutama kuivunut palmu... Jos kaukomatka tuntuu kalliilta niin suosittelen Tenerifan Playa Amerikasta tai Los Cristianosta(ovat vierekkäin), tosi siisti paikka,aina sopivan lämmintä,läheellä lapsille iso vesipuisto ja autolla pääsee tutustumaan saaren korkeuksiin mistä tosi hienot näkymät merelle.
      Itse antaisin mielummin rahat hyväntekeväisyyteen kun että lähtisin kesällä johonkin Turkkiin...

      • Talvimatkailijat

        Olen samaa mieltä talvella etelään, lähin lämmin turvallinen on kanarian saaret.
        Kesällä on suomessakin ihan siedettävä ilmat, varsinkin tänä kesänä on ollut.


      • kajoko1
        Talvimatkailijat kirjoitti:

        Olen samaa mieltä talvella etelään, lähin lämmin turvallinen on kanarian saaret.
        Kesällä on suomessakin ihan siedettävä ilmat, varsinkin tänä kesänä on ollut.

        mekin päätimme yksi kesä jättää ulkomaan reissun väliin ja vuokrasimme viikoksi mökin. Mökki oli kiva, mutta mun tuurilla sataa tihutti koko viikon. Sinänsä se olis kyllä mahtavaa, jos se aurinko edes pilkistäisi


    • bniol

      Talvella ei yleensäkään ole kahdenviikon lomia.

      • Myös matkannut

        Talvellahan on vaikka kuukauden lomia. Kesälomia voi siirtää talvelle ja töitä voi tehdä sisään monessa työpaikassa. Lapset saa koulusta helposti ylimääräistä vapaata ala-astella, jos ottaa koulukirjat mukaan matkalle ja tehtävät etukäteen. Vanhemmat lapset voi tehdä läppärillä etänä koulutehtäviä.
        Olen itse yrittäjä, joten voin järjestää vapaitani talvella varsin helposti, mutta vaimoni on työsuhteessa valtiolle ja joutuu järjestelemään lomiaan, mutta hyvin onnistuu pari-kolme viikkoa talvelle, lapset ovat saanneet aina kouluista riittävästi vapaita ja vanhemmat lapset ovat tehneet tehtäviään etänä läppärillä. Pienemmille lapsille on pidetty "koulua" päivällä tunti-pari, että ovat pysyneet koulukavereidensa tahdissa matkan aikana.


      • kysyn vaan

        Eikö viikko riittäisi?


    • Suosittelen

      Jos kaikki asiat hyvin Turkissa vielä ensi vuonna niin menkää toukokuulla tai kesäkuun alussa Sideen Star park hotelliin all inclusive matkalle Pienehkö, erittäin siisti hotelli jossa koko ajan ohjattua toimintaa lapsille,kaksi pienempää uima-allasta yksi isompi. Monipuolinen aamiainen, lounas sekä illallinen. Ja kaiken tämän välissä vielä välipalat, limpparit, kakkuvadit jätskit ym. Yhtään ainutta räkäkänniläistä ei hotellissa näkynyt.
      Kesäkuun alussa ei vielä ole liian kuumaa ja luonto viheriöi kauniisti. Meren rannallekaan ei ole kuin muutama sata metriä matkaa. Ei kannata raahata paljoa vaatetta mukana kun jokapaikasta niitä pystyi ostamaan ja pikkubutiikeissa löytyy vaipat ym. Apteekkeja oli lähistöllä parikin kappaletta. Rattaat ja vaunut ovat tietenkin hyvät olla mukana.
      Tehkää reissu ensivuonna ja alkakaa säästämään sitä varten jo nyt. Ette kadu.

      • L-oma loma

        Aloittaja, jätä lapset kotiin ja käy lepolomalla.Varmaan tarvitset sitä
        ja loman jälkeen olet uusi ihminen
        Lapset pärjää ilman vanhempia esim.viikon jos vain löydät kaitsijan joka
        lienee suurin ongelma.


    • Perheloma vaan

      Minä puolestani en suosittele, että jätätte lapsis kotiin. On melkoisen epistä, että lapset jätetään kotiin ja vanhemmat ovat niin itsekkäitä lähtiessään pelkästään itse matkalle.
      Ketjun aloittajan nimen omaan kysyi, että mihin voisi mennä lasten kanssa, kun lapset kyselee matkoille pääsyä. Lapset vaan mukaan ja rohkeasti matkalle, talvea suosittelen minäkin paremmaksi ajankohdaksi matkustamiseen.

    • aloittajaheidi

      Kiitos kaikille asiallisista kommenteista! :) Kovan pohdinnan jälkeen päätimme miehen kanssa varata viikon all-inclusive matkan Alanyaan, Turkkiin. Minä menen kolmen nuorimman kanssa samaan huoneeseen, ja mies kolmen vanhimman. Hotelli vaikutti ihanalta - on allasta ja lapsille vaikka mitä tekemistä.

      Onhan se Alanya vähän.. no, rehellinen turistikohde, mutta sopiva meidän porukalle. Toivottavasti nelosen matkaoppaat ei osu just kohdalle :D

      • Bussissa istunut

        Hei,

        hienoa, että olette lähdössä kokemaan jotain uutta ja ennen näkemätöntä koko perheen kanssa! Alania on sekoitus turismia ja Turkkia, joten varmaan viihdytte ja koette paljon uutta ja mukavaa..

        Alaniassa käyneenä kerron kuitenkin, mihin teidän pitää nyt ensimmäiseksi varautua.

        Matka bussilla Antalyan kentältä Alanyaan kestää minimissään kaksi tuntia riippuen siitä, missä päin Alanyaa hotellinne on. Varautukaa siis matka-ajan reippaaseen pidennykseen lennon ja kenttäajan (= muodollisuudet matkatavarat) lisäksi ja varatkaa lapsille juomista, ruokaa ja muuta ajankulua pitkälle bussimatkallekin.


      • lomailija2

        Hyvää matkaa koko perheelle !
        Mainitsemasi televisiosarja antaa "hiukan" väärän kuvan turistimatkoista mutta toisaalta aika tylsää olisi muiden katsoa meikäläisen lomailua :) Mukavaa yhdessäoloa, lepo ja hyvää ruokaa ...


      • Perheloma vaan

        Hyvää lomaa vaan teidän perheelle! Olisi kiva lukea myös sitten aikanaan kokemuksistanne matkanne aikana.


      • triplamama

        Ihan hyvä valinta. AI loman paras puoli äidin näkökulmasta on lomaa myös itselle :) Ei tarvitse huolehtia kauppalistoista tiskeihin. Ainakin omat lapsemme viihtyivät siellä hyvin. Bussimatka tosiaan on aika pitkä, joten kannattaa varautua kerrospukeutumisella jos syksymmällä menette, että voi keventää vaatetusta heti kentällä. Kaupustelijoistakaan ei AI lomalla tarvitse kärsiä kuin tuliasten ostossa, jos niitäkään on pakko hankkia. T-paidat ja hupparit ovat oikeastaan ainoat, joita itse sieltä tuli edes katsottua.
        Espanja on tosin miellyttävämpi (eurooppalaisempi) ja ostosmahdollisuudet paremmat. Tori.fi kautta katselin juuri vuokrattavia loma-asuntoja. Niitä saa myös isoille perheille /porukoille. Plussana isot ja viihtyisät tilat (toki riippuu mitä vuokraa) ja oma vapaus, mutta haasteitakin löytyy lähes pakollisesta auton vuokrauksesta ja asunnon löytymisestä (ja sen vuokraajan kiinni saamisesta) takuumaksuihin (pois käytettävistä rahoista).
        Itse olemme matkailleet lähes kaikilla mahdollisilla tavoin, enkä osaa nimetä toinen toistaan parempia systeemejä. Kaikki reissut ovat olleet kivoja. Norwegianin lennoilla wifi käytössä, muille lennoille voi ottaa omat pelikonsolit tai elokuvat läppäri/padille. Ovat sitten käytössä kohteessakin.


      • Minarina

        Ihanaa Alanyan reissua teille! Itse en all-inclusivea siellä ole käyttänyt, toki matkustankin usein kahdestaan mieheni kanssa. Kymmenen vuoden tauon jälkeen olimme Alanyassa viimeksi kaksi kesää sitten, ja matkakohteena Alanya yllätti positiivisesti! Kauppiaat ei tyrkytä, niinkuin joskus 1990-luvulla vielä oli tapana, ostettavaa löytyy joka lähtöön ja hinnat huokeat, myös ravintoloissa. All-inc. matkailijana sillä ei suurta merkitystä tietenkään ole... keskellä kaupunkia on vesipuisto useine liukumäkineen yms, varmasti teinien mieleen ainakin ;)

        Ja rehellinen turistikohde, kyllä, mutta myös paikallisten asuntoja niin paljon, ettei ainakaan meille tullut sellainen olo, että kaupunki on tehty turisteja varten!


      • älämatkijonkusanomis

        "Onhan se Alanya vähän..." Mitä tarkoitat? Et ole käyny koskaan missään! Turistikohteita ne on kuule kaikki muutkin mihin pakettimatkoja tehdään!!! Alanya on ihana paikka, kävimme siellä 8 hengen perheellä 2011. Olemme käyneet siellä myös kahdestaan. Olemme paljon matkustaneet ja ihan parhaasta päästä on Turkki!!! ONHAN SE ALANYA VÄHÄN... HÖH!


    • helinä11

      Muille ketkä pähkäilee samoja asioita:

      Meidän uusioperheessä on vaihtelevasti jopa ne kuusi lasta(kaksi isompaa jo maailmalla opiskelemassa) ja silloinhan se vaatii rahaa kun matkustetaan kaikki.
      Ihan ollaan normi duunariperhe ja joka vuosi ollaan matkustettu lasten kanssa, ja jonain vuotena kahdesti, kuten tänä vuonna myös hiihtolomalla käytiin reissussa.

      Mutta parhaiten saa rahat tosiaan kulumaan kun ottaa valmismatkan, kun se taas itse buukattuna ja vaivaa näkemällä on huomattavasti edullisempaa näin isolle porukalle. Lennot saa edullisesti ja turvallisesti esim skyscanner.com kautta etsittynä ja hotellit booking.comin tai trivagon kautta.

      Kun löytää mieleisen lennon, ja jos ei ole kiire niin kannattaa seurata sen hinnan kehitystä, eri viikonpäivinä saattaa hinta muuttua paljonkin, ja sen vertailun hyöty korostuu silloin kun kun lähtijöitä on monta.

      Esim me olimme(2 4lasta) pari talvea sitten joulu Thaimaassa, Hua Hinissä, niin että lentoliput maksoi heinäkuussa vähiten, 560€ henkilö, ja oma talo kolmeksi viikoksi uima-altaineen maksoi 700€, eli reilulla 4 tonnilla saatiin ne perus asiat mitkä kuuluu valmismatkaankin.
      Vertailuksi niin naapurin pariskunta matkusti sinne yhden lapsen kanssa valmismatkalle ja maksoi sen saman.

      Nykyjäänhän ei noita buukatessa tarvitse luottokortteja, vaan electro visa tai visa depit kelpaa hyvin kuten verkkomaksamisetkin.

      Halpiksia kannattaa myös käyttää, ne on oikeasti mainettaan parempia ja tulevaisuudessahan ei muutamaa isoa lukuunottamatta varmaan enää muita tule olemaankaan.
      Meillä on halpiskokemuksia mm Ryanairista, Norwegianista ja Wizzairista ja kaikki hakannu mennentullen Finnairin. Halpishan tarkoittaa oikeasti käytännössä sitä että rakennat itse lentosi, mitä siihen haluat, ja mitä enemmän otat sitä enemmän maksat, mutta kokonaishinta on kuitenkin hiton paljon vähemmän kuin vaikkapa Finskillä.

      Uskomatonta mitä läheltäkin löytää kun oikein etsii. Joku suositteli jo Puolaa ja yhdyn siihen. Turusta lentää halpis Gdanskiin(lentoaika 1h) ja sieltä pääsee Sopottiin junalla puolessa tunnissa joka on aivan uskomattoman kaunis paikka!
      Sopottiin ollaankin menty nyt muutamana vuotena ihan pariskuntana kahdestaan pitkiä viikonloppuja viettämään, ja kertaalleen myös lasten kanssa ja lentoliput maksoi koko porukalta alle 200€! Ja nyt hiihtolomalla käytiin Gdanskissa samaan hintaan koko porukka. Suosittelen kaikille! Puolan hintatasohan on EU maiden edullisin.

    • Myös matkannut

      Asiaa kirjoitat! Näemmä samoilla systeemeillä teidänkin perhe matkustaa.
      Noita lentoja tosiaan kannattaa hieman seurata, meillekin kävi yhtenä talvena Intiaan matkatessa , että muutaman päivän pidempi matka tuli jokusen satasen vielä halvemmaksi lentojen suhteen. Eli kummasti säästää, jos on hieman pelivaraa ajankohdassa, mekin otettiin sitten lapsille koulusta ylimääräistä vapaata.

    • nonna742

      Hei! Voin lämpimästi suositella Turkkia. Lämmin ja taatusti lapsiystävällinen, voin
      sanoa 18 vuoden kokemuksella. Olen asunut siellä ja nykysin lomailen lapseni kanssa pari kertaa vuodessa Alanyan lähettyvilä.
      Hintataso on edullinen verattuna Etelä-Euroopan kohteisiin ja aurinkopäiviäkin enemmän.
      Isolla perheellä varmasti loma-asunnon vuokraus olisi varteenotettava vaihtoehto. Nuorimmat lapset voivat rauhassa nukkua makuuhuoneessa, kun vanhemmat vielä valvovat eikä tarvitse ahtautua pieneen hotellihuoneeseen.
      Jos ei halua valmistaa ruokaa, niin ravintolassa syöminen on halpaa Turkissa...

      • Rohkeastimatkaanvaan

        Omat kokemukset muualta, kuin Turkista lasten kanssa matkaamisesta (tosin ollaan me Turkissakin oltu koko perheen voimin, kun lentokoneeseen tuli vikaa ja jäätiin päiväksi Istanbuliin jatkolennolta...) ja hyvin on nekin menneet. Tuttavaperheemme, joka on melkoinen "uusioperhe" matkusti koko poppoon voimin pari vuotta sitten Turkkiin, kehuivat matkaa onnistuneeksi. Omasta asenteestahan homma on aika pitkälti kiinni ja kuinka osaa organisoida perheensä kanssa tuon matkan. Kyllä lasten kanssa pärjää maailmalla, ruokaa ja majoitusta löytyy!

        Tuo meidänkin yhden päivän Istanbull oli tosi mukava kokemus ja lapset tykkäsi ylimääräisestä ohjelmasta. Kierreltiin kauppoja ja tutustuttiin jopa paikallisiin, joka oli aivan uskomaton juttu, että satuimme vielä paikallisen "tilastokeskuksen" haastateltavaksi ja kun vaimoni tekee täällä Suomessa samaa työtä, riitti näillä vaimoihmisillä puhumista...


    • matkailija101

      suosittelen kanarialla ehdottoma puerto ricoa siellä paistaa melkein aina aurinko ja on lämmin kesänä ja talve vesikin on aika lämmintä minun mielestä paras paikka sopii myös erittäin hyvin lapsiperheille

      • Kanaria kallis

        Hintataso on aika kallis Kanarialla, varsinkin jos vertaa Turkkiin.


      • molemmis käynyt
        Kanaria kallis kirjoitti:

        Hintataso on aika kallis Kanarialla, varsinkin jos vertaa Turkkiin.

        Juuri toisin päin. Kanaria on jo edullisempi kuin Turkki, joka on hinnoitellut itsensä pihalle.


    • Reissu_pelle

      Koska olette kesällä lähdössä niin lämmintä on todennäköisesti missä vain Euroopassa. Lapsille olisi varmaan mukavaa päästä lentokoneeseen jos eivät ole aiemmin olleet. Hylkäisin siis maakulkuneuvolla tehtävät reissut tässä vaiheessa.

      Kaupunkimatkojen ystävänä suosittelen aina mieluummin kaupunkikohdetta joskin kustannukset helposti nousevat suuremmiksi kuin pakettimatkoilla turistirysiin. Majoitus tuo oman ongelmansa mutta esimerkiksi Berliinissä on hostelleja joista löytyy usemman hengen huoneita kohtuuhintaan. Puolassa tai ainakin Krakovassa on tarjolla edullisia huoneistoja aivan ydinkeskustassa.

      Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, on kaupunki mielenkiintoinen kohde myös lapsella. Ensinnäkin kaikki on uutta ja erikoista. Sen lisäksi voi löytuä ties mitä ihmeteltävää erilaisten nähtävyyksien muodossa.

    • Jospa Unkariin

      Vaikka olettekin jo valinneet matkakohteen, toisin palstan muille lukijoille vaihtoehdon ja mikseipä ap:n kysyjänkin käytettäväksi, Unkari. Lennot yllättävän halpoja ja suomalaisilla on useampikin lomapaikka siellä omistuksessaan, mahdollisuus mm. ratsastukseen hevosilla. Syksylläkin on vielä aika mukavia ilmoja koulujen syyslomien aikaan.

    • kakeiuyhs

      Wizzair lentää Budapestiin turusta ja siitä kaupungistahan löytyy kaikkea, eläintarhaa ja tivolia, kylpylää ja jokiristeilyä, name it ja hinnat on edullisia.

    • Korfu Paramonas

      Kreikan taloustilanne ei mitenkaan vaikuta matkailuun, saarilla ei ole edes mielenosoituksia ja hinnat esim.ruoan hinta on laskenut.
      Suosittelen Korfun saarta, vihrea ,kaunis ja ihanat hiekkarannat, lapsikohde Paramonas turvallinen aito kyla saaren lansirannikolla, iso villan lomahuoneisto johon voi majoittua iso lapsiperhe, keittio, iso kph,2 isoa mh seka oleskelutila jossa 2:lle makuupaikat, iso laatoitettu katettu kalustettu terassi vihreassa puutarhassa.
      Edullista lomailua isossa lomahuoneistossa,hiekkarannalle 400m. suorat lennot Finnmatkat ja halvalla paasee Norweigian.
      [email protected]

    • Afrodite*

      Kreikka on lapsiystävällinen maa. (Toisin kuin Suomi).
      Kreetan saari ja siellä ehkä Platanias, minne menisin lasten kanssa.

    • suurperhe lomailee

      Pakko on minunkin vielä kommentoida... Muutamat reissut heitetty viime vuosina noin suunnilleen samanlaisella kokoonpanolla. Tänä kesänä oltiin Turkissa valmismatkalla ja emme lähde enää Turkkiin, se maa ei ole vielä tällä vuosituhannella ja meitä ahisti se lasten lääppiminen ja tyrkyttäminen, ei kiitos. Eikä siellä ole enää sen halvempaa kuin muuallakaan...
      Edellisenä kesänä oltiin Espanjan fuengirolassa, itse varattiin lennot ja tila-auto, oli ihan älyttömän kätevää ja englannin kielen taito ei ole meillä edes mitenkään hyvä ja silti pärjättiin. Isolla porukalla on helpompi kun on auto ja voi tehdä niin kun itse haluaa. Suosittelen, Espanjasta saa edullisesti taloja/huviloita vuokralle, johon mahdutte kaikki. Isommalla kokoonpanolla hotellihuoneet alkavat ahistamaan ensimmäisen päivän jälkeen...
      Ensi kesän reissu on joko huvila Espanjasta tai sitten kokeilemme Kreikkaa...

    • elli7

      Olimme isolla porukalla (10 lasta) Mallorlla Alcudiassa. Lapsiystävälliset rannat,paljon tekemistä..

    • Reissuperheenisäx

      Onhan näitä kohteita mihin voi mennä lasten kanssa. Opetelkaa tosiaan nyt siellä Turkissa ja siitä sitten laajennatte muualle, kun lapset oppivat matkaamiseen.
      Halpislentoja löytyy monilta yhtiöiltä ja autoja voi vuokrata paikan päältä maassa kuin maassa.

      Vaan sitten tarjoaisin erään vinkin jatkoa ajatellen. Isommat lapsethan voi alkaa tekemään omia reissujaan erilaisten kerhojen ja yhdistysten kautta. Liittymällä esim. Partioon, pääsee ulkomaillekin turvallisesti ja eksoottisiinkin paikkoihin suhteellisen halvalla. Meidän perheessä vanhin poika harrasti partiota ja pääsi ulkomaille mm. Sveitsiin leirille. Oli pienemmille lapsille riittävä ohjema, kun vietiin porukalla isoveli Turkuun ja samalla tehtiin pienempien lapsien kanssa toisenlainen kotimaan reissu.

      Lapsethan kulkee mukana moneen paikkaan ja kotimaassakin voi tehdä pieniä reissuja, joka käytännössä maksaa polttoaineet ja halvat eväät matkan varrelta Lidlistä. Halpoja huvipuistojakin on tullut maahamme, joissa juuri isolla porukalla on halpaa, että kannattaa ottaa lasten kavereitakin mukaan, jos vain autossa on yhtään ylimääräistä tilaa. Sovitte vain tuttavaperheen kanssa vaikka vastavuoroisuudesta, niin teidän lapsia pääsee joskus ihan toisille matkoille. Lapset oppivat sosiaalisiksi ja kulkemaan. Nytkin meillä yksi tytöistä lähtee tuttavaperheen mukana ulkomaille Espanjaan heidän lasten seuraksi.

    • automatkaajat

      Hei, Minulla on sympatiat suurperheitä kohtaan. Jo matkailu Suomessa on hurjan kallista. Jos olette menossa automatkalle niin Tanskan Legoland on kiva. Jo laivalla meno Ruotsiin on lapsille hauska. Tanskasta ei ollut enää pitkä matka Saksaan jossa yövyimme Land Hotel paikoissa. ajelimme aina Saksasta Itävaltaan asti...
      Teille voisin suositella tuota Suomi-Ruotsi-Tanska-Saksa reissua. Itse ostimme ruokamme ostokset Lidlistä (paljon halvempaa kuin meillä) paitsi Tanskassa.

      • Reissuperheenisäx

        Sen verran tuohon matkailuun Suomessa... Että hurjan kallista on, jos menee kalliisiin paikkoihin ja syö kalliisti.
        Me jos on jouduttu yöpymään, niin on asuttu jossain hostellissa aika halvalla, viimeksi sellainen kristillisen opiston oppilasasuntola, jossa oli kesällä vapaata tilaa oppilaiden ollessa kesälomilla. Majoitus oli "älyttömän halpa", tosin piti keitellä itse aamupuurot, mutta ostimme matkalla eväitä Lidlistä ja siinä samalla kauraryynejäkin 0,45€ paketin. Pienemmille matkoille vaimo paistaa Lidlin pikku pizzoja (2.99€/paketti) valmiiksi eväiksi taikka tehdään voileivät kylmälaukkuun. Lasten ollessa ihan pieniä, kulki pienimmäisen rattaissa kylmälaukku huvipuistoissa ja söimme omat eväät aina sopivan hetken tullen.
        Pohjoiseen mennessä kannattaa hieman netistä katsella majoituksia, vanhoja kouluja on monellakin paikkakunnalla, joihin voi majoittua halvalla pidemmäksikin aikaa. Olimme oman perheen kanssa Sotkamossa varsin mukavassa paikassa yöpymässä http://koti.kainuu.com/kpokyla/heinis.html

        Pienellä etsimisellä Suomestakin löytyy ihan "taskurahalla" monenlaista aktiviteettia lapsiperheille.


    • M.......

      Suosittelen myös noin isolle porukalle, jossa paljon lapsia, ehdottomasti all inclusive -matkaa! Vanhemmat pääsevät kerrankin siinä mielessä helpolla, ettei tarvitse miettiä ruuan laittoa tai ruokapaikan etsintää. Ollaan jonkin verran reissattu (tosin yhden)lapsen kanssa, ja Turkki oli mieluinen valinta. Nazarilta saa hinta-laatusuhteeltan hyviä matkoja: hotellit on hyvää tasoa ja etenkin lapsille on viihdykettä. Oltiin juuri viime keväänä Pegasos Worldissa, ja voin suositella sitä. Mutta teillä on matkassa myös vanhempia lapsia, niin itse kokeilisin jotakin hotellia, jossa on enemmän vesiliukumäkiä. Tosin, Pegasoksen vieressä oli vesipuisto, jota sai käyttää, itse ei käyty, meille riitti pienen lapsen kanssa hotellin alueella olevat. Turkissa on edullista matkustaa paikallisilla pikkubusseilla ja niitä kulkee jatkuvasti, menee vaan pysäkille odotteleen.
      Näissä Nazarin hotelleissa on all inclusive: ruokaa saa säännöllisesti ja jatkuvasti, jäätelökin on ilmaista.

      Toki, voitte miettiä myös huvilan vuokraamista esim. Italiasta tai Espanjasta, mutta ruokapuoli täytyy hoitaa itse.

      Ja teillähän ei tuon juniorin matkasta mene hintaa :)

    • Matkailija5

      Turkkiin kannattaa lähteä. Lyhyet lennot, edulliset matkat, ihanat ihmiset, kaunis maa. Ottakaa vielä etukäteen all inclusive paketti, koska ison perheen kanssa se hyväksi koettu ja säästyy myös paljon rahaa.

    • fugegiirl

      Espanja aivan ehdottomasti esimerkiksi mallorca,fuengirola tai benalmadena. Loistava paikka ja fuengirolasta palveluita myös suomeksi. Ulkona syöminen muutaman euron per lapsi ja huomattavasti edullisempaa ruokaa myös kaupoista. Lisäksi vuokra-asunnot edullisia ja hienoja, sekä kaikki kävely matkan etäisyydella.

    • oieuriouio

      Me ollaan aina perheen kanssa matkustellessa vuokrattu oma huvila, mm. Kanarialta ja Kreetalta. Toimii vaan niin paljon paremmin kuin hotellihuoneet; on omat keittiö ja pesukone. Aamiainen on syöty "kotona" ja sitten eväät mukaan ja retkille ja rannalle. Päivällinen joka toinen pvä kotona ja joka toinen pvä ulkona. Iltapala kotona.

      Lomakohteissa ei helposti löydy tila-autoja vuokralle, joten vuokratkaa huvila rannan läheltä, kauppojenkin olisi hyvä olla kävelymatkan päässä. Matkanjärjestäjältä voi kysellä valmisretkistä ja bussilla/junalla pääsee omatoimisesti.

    • Höre

      no taikkuun ehottomasti!! perheen taaperot voi puuhastella norsusafarilla tai peuhata jonkun elukan kanssa ja ite voit silläaikaa ottaa kippoa vaikka terassilla tai rannalla. on muute halpaa olutta singaa tsangia ja mekonki viskiä ja sitte perheen isäntä hieromalaitokseen jos on hartiat jumissa ja tsuktsukilla hurautat kaikkiin näihin halvalla jossei heti löydy hotellin kupeesta. sääki o aina loistava ja aurinkorasvaa laitat vaa jatkuvasti ni ei kärtsäile pahemmin just niiku nenäja korvat ja tämmöset herkkiä kohtia. mutta pidemmitä puheitta aurinkoista matkaa madam.

    • äiskä -74
    • dsafgsadasa
    • äippä+ mimmu

      Niinkuin joku muukin sanoi, myös minä suosittelisin Turkkia. Ovat kovin lapsirakkaita ihmisiä paikalliset. Ja ehdottomasti all inclusive koska ei aikuisillakaan ole aina yhtäaikaa nälkä - lapsista puhumattakaan.Jää paljon säätämistä pois ja ihan pienetkin osaavat ohjauksen jälkeen itse hakea juotavaa ja syötävää. Eikä tarvitse murehtia että kun nyt ei maistunutkaan ja tilattiin ruoka eteen ja rahat meni hukkaan.Ja pian uudestaan nälkä. Kannattaa kuitenkin mennä alku - tai loppukaudesta koska Turkissa on suomalaiseen makuun ehkä liian lämmin ihan keskikesällä. Viime heinäkuussa 47...

    • sori vaan

      Tommosen sakin kanssa pysyisin visusti kotona!

      • jooo2

        Mee jollekkin toisellesivustolla "sori vaan#, suosittelen Italiaa kys perheelle.


    • uikanlovers<3

      kannattaa tulla tänne uimaharjun tropiikkiin sijaitsee lähellä joensuuta!! sinuna tulisin tänne :) täällä 24/7 aurinkorannat ja löytyy useita kauppoja :) viinakin saa sitten penskat ostettua p**ilta joten tervetuloa :)))

    • i like france

      En voi kuvitella millaistaolisi matkustaa kahdeksan hengen poppoolla.
      Ranska, Italia ja myös Espanja ovat kalliita maita eikä Ranskaan edes ole valmismatkoja.
      Portugali voisi olla sopiva, Kanarian saaret on tylsä, ei siellä ole mitään lapsille eikä aikuisillekaan. Talviaikaan se on vaan yksi niitä harvoja paikkoja mihin voi mennä kun ei halua pitkiä lentoja.
      Jos kehuu egyptiä, se tarkoittaa halpoja hintoja.
      Ymmärrän kyllä että etsitte edullista matkaa ja maata.
      Eikö Bulgaria tai Turkki sopisi?

    • musician00

      Kanariansaaret ovat kalliita en suosittele, mutta manner espanjassa halpaa:)

    • munm

      mummolaan

    • harri609

      elämäm kova kolu opetaa!!! haasteet pitää otaa vas taan!!!!!!

    • huoneisto

      Kannattaisi vuokrata appartamento esim. Italia tai Espanja.,Ravintolasyöminen noin isolla porukalla tulee aikakalliiksi. Ja kun on noinkin pieniä lapsia suosittelisin sitä. Italia on kovin lapsiystävällinen maa, Hyviä Lomia teille koko porukalle.

    • suosittelen

      iTSE SUOSITTELEN TEILLE TUNISIAA- On todella halpa ja hyvä ruoka,lapsiystävällisiä ja paljon ohjelmaa ja aktiviteetteja. Deturin matkat halpoja ja hyvät hotellit.
      Tai Turkki-

    • Portugalistapitävä

      Portugali on hyvä, ehkä jopa se kaikkein paras, vaihtoehto lapsiperheille. Tosi ystävällisiä ihmisiä ja pitävät lapsista, eivät ole niin "kuumaverisiä" kuin espanjalaiset. Eivät myöskään ole tyrkyttämässä tavaroitaan tai palveluitaan niin runsaasti kuin monessa muussa paikassa, käyttäytyvät hillitymmin. Azorit ja Madeira ovat todella kauniita saaria ja lämmintä on ympäri vuoden, lentoaika n. 6 tuntia Helsingistä. Heinäkuusta aina syyskuulle voi olla aika kuumakin, silloin ei kannata ehkä kaikkein liikunnallisimpien välttämättä lähteä. Mantereellakin on monia hienoja kohteita, sekä rantaihmisille että kaupunkimatkaajille. Lissabon on hienoimpia pääkaupunkeja Euroopassa. Madeiran paratiisisaarella on enemmän turismia ja matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista, mutta Azoreilla turismi on pienemmässä roolissa ja elämänmeno "aidompaa". Madeiralla ja Azoreilla löytyy myös rantoja, mikäli joku haluaa loikoilla osan lomastaan merestä nauttien. Noiden saarten paras anti on kuitenkin jossain muualla kuin rannalla, hiekkarantaa ei ole joka puolella. Voin esittää kiinnostuneille esim. kohde- ja hotellivinkkejä Portugalin matkaa varten, olenhan sieltä muutamia kokemuksia jo kerännyt.

    • pihimatkaaja

      Lähtisin siitä, minne sais halvalla lennot. Kohteessa asunnon vuokraus - ruoka tulee ravintoloissa niin kalliiksi. Lentoja katselemaan puolta vuotta aikaisemmin. Tuttavani suurperheellisenä on löytänyt Kreetalta halpoja majoituksia ja halvat lennot Haniaan.
      Pärnu on myös hyvä kohde - kylpylät ja hiekkarannat antavat tekemistä.
      Kyllä melkein kaikkialla muualla suhtautuminen lapsiin on parempi kuin meillä Suomenmaassa.

    • matkaan vaan

      Suosittelen Portugalia. Loppukesästä hinnat ovat alaalla ja lasten kanssa tekemistä riittää. Itse käymme usein Monte Gordossa, joka on suhteellisen pieni, mutta monipuolinen kylä. Lisäksi Portugali on tunnettu rehellisistä ihmisistä. Googleta alueen aktiviteettejä. Esim. Espanjan puolelle on alle kymmenen kilometriä ja lauttamaksu vain 1,50 euroa. Zoomarine Faron lähellä on ihan huippu kohde.

    • Pysykää kotona

      Tuollainen lapsilauma pilaa vaan muiden loman, enkä usko että se on oikeeta lomaa vanhemmillekaan, kun takuuvarmasti koko ajan saa vahtia katrastaan ja riidellä niiden kanssa ja häiritä muita lomalaisia.
      Pitikö sitä nyt yksi perhe alkaa lisääntymään ja täyttämään maa...

      • Tuo nyt oli...

        ..aika ajattelemattomasti kirjoitettu, sillä tämä lastenlukumäärä ei ole aina niin yksiselitteinen, vaikka kuinka olisi perhesuunnittelua.
        Mielestäni lasten kanssa on ihan mukava matkustaa ja kun aloittaa matkustamisen riittävän aikaisin lasten ollessa pieniä, tulee rutiinia puolin ja toisin. Lapset oppii aika helposti monia asioita ja matkalla ei juuri tarvitse huolehtia isompien lasten perään, kun he ovat jo matkanneet aiemmin.
        Suosittelen muillekin lapsiperheille, että matkaatte rohkeasti lasten kanssa ja käytte vaikka harjoituksen vuoksi saattamassa tuttavianne lentoasemalle kaikessa rauhassa koko perheen voimin. Sitten omalle matkalle lähdettäessä ainakin alku lentoasemalla on tuttua kaikille, eikä ole niin hirveän jännittävää.


    • Morri2

      Meillä on viisi lasta, nuorimmainen on nyt 6kk ja olemme lähdössä muutaman päivän kuluttua hyväksi havaitulle all inclusive lomalle Turkkiin. Ollaan lasten kanssa reissattu vuosien aikana (tuolloin siis "vain" neljä muksua mukana) Kanarialla, Bulgariassa ja kolmesti Turkissa. Ikähaitari on nyt tuosta 6kk - 14 vuoteen. Turkki on osoittautunut meidän perheen suosikiksi hienojen kelien ja hotellien myötä. All Inclusive on ehdottomasti kätevin valinta ja silloin helpottaa myös vanhempia viikon aikana kun ei tarvitse olla koko ajan kokkailemassa ja tekemässä välipaloja. Kyllähän tuo AL maksaa isolle porukalle aika lailla extraa, mutta mitä ollaan laskeskeltu niin edullisemmaksi silti tulee kuin tavallinen reissu. Ja eihän se tarkoita etteikö sitä joskus jossain ravintolassakin voi syömässä piipahtaa. Nazarilta ollaan saatu ehdottomasti paras hinta/laatusuhde mitä tulee hotelleihin ja matkoihin ylipäätään. Suosittelen vilaisemaan vaihtoehtoja sieltä ja muutama hotelli löytyy jossa isokin sakki majoittuu samaan huusholliin; Club Paradiso ja River Garden ainakin. Lasten kanssa reissaaminen on mahtavaa, lapset saavat ihania ikimuistoisia kokemuksia matkoilta!

    • Ei tarkoitus loukata

      Onnitteluni hyvästä lapsi onnesta mutta toivottavasti ette satu
      lomallanne naapuriini, luoja varjelkoon.

    • siis mine vaan kesällä esim bulgaria ,alicante, malaga, rhodos,mutta,mutta pelkät lennot ja vuokratkaa talo!! tai ottakaa kaikki isovanhemmat mukaan seuramatkalle ja kaksioihin mahtuu aina pari lisävuodetta. tai sisustakaa kotinne rannaksi,pitzzeriaksi, elokuva-nukke teatteriksi "lomaa" varten. uima-allas kylppäriin etc. tehkää jotain poikkeukellista (siis ei lisää lapsia) tai sit olkaa niinkuin ennenkin ja tehkää 7s......

    • mitäs tykkäätte

      Menkää kesällä Ahvenanmaalle, ei tarvitse hankkia passeja , kiva matkustaa laivalla, rauhallinen saari jossa voi kalastella, pyöräillä. On vaihtoehtoja yöpymisiin. Ja tuntuu kuin olisi ulkomailla.

      Sieltä käsin voi sitten käydä vaikka päiväreissulla Tukholmassa Grönalundissa tai Skansenilla jos haluaa.

    • kyyl

      miks hitos pitää nykypäivävä tehä noin paljon lapsia. ja menkää mieluummin vaikka englantiin niin lapset saa maistaa oikeaa brittiläistä viskiä oikein pullon suusta

    • Henia

      Hei, suosittelen kesällä lomailua Viroon esim. Parnuuseen. Pääsee huokealla hinnalla ja rannat on sopivia eri ikäisille ja tekemistä riittää varmasti kaikille :)

    • Kaisu2

      Suosittelen Turkin Kusadasissa sijaitsevaa Aqua Fantasy -hotellia. Nazarin kautta me varasimme matkan sinne viisilapsiselle perheellemme viime kesäksi, ja aivan täydellinen perheloma, kaiken ikäisille tekemistä löytyy :)

    • Lämpöön

      Miten pikkuvauvat kestivät lennon ja erilaisen ilmaston? Paukkuivatko korvat, tuliko sairauksia, kävittekö lääkärissä, mikä määrä itkua ja parkua? Olen itse lähdössä vauvani kanssa ensimmäistä kertaa ulkomaille lomalle. Lento on n. 10 tuntia. Kantsiiko sittenkään?

    • Lomalle
    • Kaksi lasta maximi

      Pysykää kotona, sairasta lisääntyä noin järjettömästi

      • Turha moralisoida...

        Ja hahhah, sanon minä! Elämäntilanteet vaihtelee ja vaikka kuinka suunnittelet, että hankit "vain" kaksi lasta, huomaat yllättäen olevasi suurperheen isä taikka äiti.

        Ihan vaan esimerkkinä, sitä ensimmäistäkään lasta ei yrityksistä huolimatta ala kuulumaan ja turvaudut hedelmöityshoitoihin, niin sitten voit olla vuoden päästä kolmen lapsen äiti taikka päinvastoin, saat yhden lapsen ja seuraavaa odottaessa huomataan, että odotatkin kolmosia... Tähän vielä sen jälkeen avioero ja tapaat mukavan yksihuoltaja isän, jolla on kolme lasta ennestään, siinä se!

        Vaan lasten kanssa matkustamiseen. meidän uusioperhe on matkustanut lasten kanssa monessa paikassa (lapset 5-16v.) ja hyvin on mennyt. Mielestäni lasten kanssa voi matkustaa vaikka minne, kun vain ensin opetellaan matkustamaan kotimaassa pienillä retkillä, että totutaan matkustamiseen. Ulkomaille sen jälkeen, mekin on matkattu omatoimisesti Intiassa monet talvet koko perheen voimin. Osa lapsista matkustaa jo ilman meitäkin ulkomaille, viimeksi 10v. tyttäremme oli Espanjassa tuttavien luonna tuttavien mukana.


      • suur1
        Turha moralisoida... kirjoitti:

        Ja hahhah, sanon minä! Elämäntilanteet vaihtelee ja vaikka kuinka suunnittelet, että hankit "vain" kaksi lasta, huomaat yllättäen olevasi suurperheen isä taikka äiti.

        Ihan vaan esimerkkinä, sitä ensimmäistäkään lasta ei yrityksistä huolimatta ala kuulumaan ja turvaudut hedelmöityshoitoihin, niin sitten voit olla vuoden päästä kolmen lapsen äiti taikka päinvastoin, saat yhden lapsen ja seuraavaa odottaessa huomataan, että odotatkin kolmosia... Tähän vielä sen jälkeen avioero ja tapaat mukavan yksihuoltaja isän, jolla on kolme lasta ennestään, siinä se!

        Vaan lasten kanssa matkustamiseen. meidän uusioperhe on matkustanut lasten kanssa monessa paikassa (lapset 5-16v.) ja hyvin on mennyt. Mielestäni lasten kanssa voi matkustaa vaikka minne, kun vain ensin opetellaan matkustamaan kotimaassa pienillä retkillä, että totutaan matkustamiseen. Ulkomaille sen jälkeen, mekin on matkattu omatoimisesti Intiassa monet talvet koko perheen voimin. Osa lapsista matkustaa jo ilman meitäkin ulkomaille, viimeksi 10v. tyttäremme oli Espanjassa tuttavien luonna tuttavien mukana.

        Kyllä lasten kanssa voi matkustaa ihan minne vaan, se on totta. Terve järki ja tavallinen kuri ja järjestys, ettei maksimoida riskejä - ja se on siinä. Mutta kallista se on.

        Me olemme kulkeneet iiden lapsemme kanssa paljon Pohjoismaissa. Vuokranneet edullisen talon ja asustelleet ihan eri maisemassa 3 viikkoa - kuukauden päivät edullisesti. Enimmäkseen on kokkailtu itse, mutta välillä syöty ulkonakin, valmiissa pöydässä.

        Kokeilkaa Pohjois-Norjaa! Se on eka kertaa reissaaville se eksoottisin paikka. Kesäyö ja valoisuus ja oikea meri ja aivan erilainen maailma. Talon mukavuuksineen saa kuukudeksi reilulla parilla tonnilla ja viikoksi noin tonnilla - ja voi kalastella mielin määrin lisäsapuskaa, jos haluaa. On lohijokia ja voi vuokrata veneen.

        Kokeilkaa.
        Tiedän parikin taloa rannikolta tuohon hintaan.

        Etelässä kuljemme talviaikaan jaetuilla porukoilla, mutta kesällä lomailemme koko väellä Pohjoismaissa noin. Kaksi autoahan teillä kai jo onkin, tai yksi iso???


    • Itse löysin vähän aikaa sitten kiinnostavan nettisivun, jossa kerrotaan erilaisista seikkailujunista. Seuraava on muumihenkinen juna, joka lähtee Helsingistä Naantaliin 7.8 ja tulee samana iltana takaisin. Tämä näyttäisi sopivan täydellisesti lapsiperheille, ja hintakin on kohtuullisen hyvä. Käy katsomassa reissujuna.fi

    • Anonyymi

      Kun matkustetaan niin alkaa jälkeenpäin valitus kun korona iski. Mitäs läksit. Perheen terveys etusijalle ja pysykää kotosumessa

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      509
      3675
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      465
      3435
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3020
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2322
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2190
    6. 221
      1614
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1407
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      99
      1300
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      91
      1274
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1100
    Aihe