Palkaton työharjoittelu

opiskelija2

Opiskelen tällä hetkellä sellaista alaa missä ei tarvitse maksaa harjoittelusta palkkaa ja voinkin sanoa että HYVIN harva firma maksaa tälläisessä tilanteessa, otetaan vaan ilmaiseksi työvoimaa joka tekee täysin samaa työtä kuin muutkin työntekijät ILMAISEKSI.

Koko systeemi on helvetin perseestä ja taas kerran pakotetaan opiskelijaa ottamaan sitä lainaa ja elämään velaksi. Ei tunnu työnantajatkaan tajuavan, että joku 500 euroakin kuussa on opiskelijalle jo hyvä summa kun sillä pystyy jo maksamaan vuokran...

Mites te muut, oletteko valinneet sellaisen alan jossa on palkka pakollinen vai onko käynyt samat kuin itselleni?

16

2553

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10+2

      En ole ottanut vastaan töitä, joista ei saa palkkaa. Laitoksellamme on myös puhuttu, että ei kannata ottaa vastaan niitä ilmaisen työn paikkoja, koska ne syövät paikkoja valmistuneilta jne (miksi sitä ketään palkkaamaan, kun porukkaa tekee töitä ilmaiseksi ja joka vuosi tulee uusia). Pitkän etsimisen jälkeen löysin itselleni harkkapaikan, josta sain edes 400e/kk . Se oli ihan ok opiskelijalle mielestäni. Toisen harjoittelun sain suoritettua kesätöissä, jossa sainkin sitten palkkaa yli 2000e/kk.

    • työ ON palkka

      Työharjoittelu ei ole koskaan palkatonta, koska siitä saa aina kultaakin arvokkaampaa työkokemusta joka on paljon kovempaa valuuttaa nykyajan työmarkkinoilla kuin mikään rahallinen korvaus! Rahapalkka on pelkkää työnantajan hyväntekeväisyyttä ja ne paikat missä sellaista saa löytyvät lähes yksinomaan suhteilla.

    • tympiintynyt

      "Työ on palkka" kuuleppas, yritäppä elää sellaisella 68e/kk seuraavan 5 kk ajan ja kerro sitten ylistäen että ai että kun sain raataa niska limassa ilman palkkaa!

    • Opiskelua sekin

      Työharjoittelu on osa opiskelua, ei opiskelusta saa palkkaa muutenkaan.
      Meillä kyllä mielestäni opettajat ihan kielsi että rahaa ei sitten saa ottaa vastaan.

    • 5tuiopå'

      Minkä takia työharjoittelussa pitää olla puoli vuotta? Luulisi että max. 2kk riittäisi näkemään mitä se työ on.

      Mut joo, voishan sitä palkan saamistakin harjoitella samalla.

    • Duuh

      Itse sain kuuden viikon harjoittelustani palkkaa 1000 euroa. Olisin mennyt ilmaiseksikin, mutta olihan tuo hyvä. Nyt olen samassa firmassa kesätöissä ja ensi keväänä tulen takaisin vielä puolen vuoden harjoitteluun.

      • Eshjonhdh

        Työharjoittelu on osa opiskelua. Mikset valita että opiskelusta ei saa palkkaa - ai niin saahan, opintotukea ja laina ilman vakuuksia!
        Työharjoittelussa vasta oppii sen työn, ei koulun penkillä istuessa. Missäs opiskelijat pääsisivät opettelemaan sitten käytännön työtä jos työharjoittelut olisivat palkallisia? Kuka työnantaja ottaa tuntemattoman, VIELÄ epäpätevän ihmisen palkalliseen työhön kun harjoittelijoitakin on moneen lähtööm, toiset osaavat mutta toiset ovat täysin kädettömiä joista on lähinnä vain haittaa työpaikalla.
        Lisäksi harjoittelussa saa ohjausta ja opetusta työhön, tähän menee jonkun muun työntekijän/yrittäjän aikaa myös koko ajan.
        Minä ainakin arvostan työharjoittelun työkokemuksena jos töitä haetaan, pelkkää opiskelua/tutkintoa en niinkään.


      • ....
        Eshjonhdh kirjoitti:

        Työharjoittelu on osa opiskelua. Mikset valita että opiskelusta ei saa palkkaa - ai niin saahan, opintotukea ja laina ilman vakuuksia!
        Työharjoittelussa vasta oppii sen työn, ei koulun penkillä istuessa. Missäs opiskelijat pääsisivät opettelemaan sitten käytännön työtä jos työharjoittelut olisivat palkallisia? Kuka työnantaja ottaa tuntemattoman, VIELÄ epäpätevän ihmisen palkalliseen työhön kun harjoittelijoitakin on moneen lähtööm, toiset osaavat mutta toiset ovat täysin kädettömiä joista on lähinnä vain haittaa työpaikalla.
        Lisäksi harjoittelussa saa ohjausta ja opetusta työhön, tähän menee jonkun muun työntekijän/yrittäjän aikaa myös koko ajan.
        Minä ainakin arvostan työharjoittelun työkokemuksena jos töitä haetaan, pelkkää opiskelua/tutkintoa en niinkään.

        "Lisäksi harjoittelussa saa ohjausta ja opetusta työhön, tähän menee jonkun muun työntekijän/yrittäjän aikaa myös koko ajan. "

        No aika vähäistä on se opetus ja ohjaus mitä työhön saa, ainakin useimmissa duunariharjottelupaikoissa. Itse olin harjottelupaikassa jossa käytettiin trukkeja, nostimia, nostureita yms. Ensimmäisenä päivänä sain ehkä max. 2 min ohjeistuksen yhdenlaisen nostimen käyttöön, muuten sain kaikki työkoneet opetella ihan kantapään kautta, kaikki erilaiset trukit yms.
        Viimeisen kuukauden hoisin yrityksen yhden suurimman asiakkaan kaiken tavaraliikenteen yksin, ja työkaverina oli henkilö joka ei edes osannut hoitaa ks. asiakkaan paperitöitä. Esimies tällä välin veti hyvin lungisti ja lusmuili ihan jossain muualla kuin työpaikalla.


    • palkatonharjoittelu

      Siinä vaiheessa kun teet samaa duunia yrityksessä kun kaikki muutkin ja ostat omat eväät/lounaan yms ja tili tekee miinusta joka päivä, niin kyllä suoraan sanoen ärsyttää. Kyllä isoilla yrityksillä luulisi olevan varaa heittää opiskelijalle se muutama sata jolla saisi maksettua sen vuokran.

      • Yhtjlöönkgs

        Niin no, aika monen koulun ohjeistuksessa harjoittelua varten lukee isolla ja moneen kertaan että harjoittelu on palkatonta.
        Ei sitä sina taida yritykset päättää.
        Vai pimeenäkö pitäisi maksaa?


    • kipuileva siili

      Oletko hakenut Kelalta opintotukea tai asumistukea? Itse ainakin ammattikoulussa ollessani sain Kelalta kumpaakin, ja jos työharjoittelu osui kesälle (jolloin en saanut opintotukea) niin silloin menin kaupungin sosiaalitoimistoon pyytämään toimeentulotukea. Olihan se ärsyttävää, työlästä ja hieman nöyryyttävääkin kinua joka paikasta rahaa, mutta ei siinä muu auta.

      Osalla luokkatovereista vanhemmat maksoivat jotain pientä, tai osa saattoi asua vielä kotona. Itse asuin omillani, eikä vanhemmat maksaneet mitään kulujani. Kyllä siinä tilanteessa pidin itseäni onnekkaana, että sain Kelalta ja sosiaalitoimistosta rahaa.

      Sinuna yrittäisin saada niitä tukia, älä ota lainaa ainakaan "heppoisin perustein". Sekin täytyy aikanaan maksaa takaisin, ja et varmaankaan vielä osaa sanoa tuloistasi valmistumisen jälkeen.

      Ps. aika kultaa muistot -itseäni suoraansanottuna "veetutti" olla työharjoittelussa, nyt vuosia sen jälkeen olen onnellinen että olen saanut harjoitella ja mokailla ihan rauhassa ennen työllistymistä.

    • OUKA kusettaa

      Töharjoittelija ei saa tehdä harjoittelupaikassa työtä, koska hän harjoittelee eli on toisen perskärpäsenä tai jos hän tekee työtä, nin se opastaja on aina pitämässä kädestä kiinni! Nykyaikana kustaan ihmisiä silmään tällä jalomielisellä vitun "harjoittelulla" ..Älkää alkako sellaiseen ilmaistyöhön!

    • OUKA kusettaa

      Muistakaa, että palkattomassa harjoittelussa ja palkallisessakin olette harjoittelijoita, ette työvoimaa! Aina pitää olla työopastaja perseen takana tukemassa"

    • ...

      Työnantaja antaa harjottelun alussa ymmärtää että työharjottelun päätteeksi olisi mahdollisuus päästä töihin, jotta harjottelija ei heittäydy hankalaksi, vaan tekee töitä enemmän kuin oman osansa. Työharjoittelun päätteksi tietenkään ei sitten oikeasti olekaan töitä tarjolla, vaan tyyliin "olemme sitten yhteydessä jos jotain ilmenee" tms. ja otetaan seuraava harjottelija tilalle.

      Jos ihan oikeasti arjottelijoita ei käytettäisi työvoimana, tulisi aika helvetisti lisää työpaikkoja.

      • Kusetusta!!

        Totta, ja sama ongelma työelämä- ja työkokeilussa.
        Älkää tehkö siellä työharjoittelussa yhtään mitään toisten töitä. Oppisopimuksessa eri asia!


    • Anonyymi

      Kenen vastuulla työharjoittelun aikana oppilaan poissaoloista on ilmoittaa koululle.

      Työpaikan vastuulla vai oppilaan vastuulla?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5639
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3465
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe