Kemiantekniikka vai laboratoriala?

hy655

Kumpi olisi parempi vaihtoehto: kemiantekniikka vai laboratorioala?
Kummassa olisi parempi työllistymismahdollisuus?
Kiitos jo etukäteen vastauksista.

23

5901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olen paperimies

      Kemiantekniikassa valmistuu insinööriksi, laboratorioalalla laboratorioanalyytikoksi, joka on hiukan insinööriä alempi tutkinto.
      Ellei sitten siinäkin ole nykyään insinöörinimike jo käytössä?
      Ei kai Suomessa enää nykyään kemian alalla työllisty mitenkään helposti.
      Kemiantekniikassa on tietysti perinteisesti enemmän työpaikkoja kuin laboratoriossa, sillä laboratorioon riittää muutama työntekijä kun taas prosessinvalvojia tarvitaan useita.

    • Itsellesi sopivampi!

      No niin, joku jo vastailikin omia arvelujaan: "Ei kai Suomessa enää nykyään kemian alalla työllisty mitenkään helposti" ... - Tässä vähän tietoa.

      Tällä hetkellä tosiaan kemiantekniikan insinöörikoulutus on pienoisessa kriisissä, koska kemian alan insinööreistä varsin suuri osa on sijoittunut paperiteollisuuteen ja paperiteollisuus ja teollisuusalat yleensäkin ovat vähentäneet toimintoja Suomessa tosi paljon. Moni kemiantekniikan insinööriksi valmistuva on lähtenyt yliopistolle lukemaan kemiaa tavoitteena valmistua kemian opettajaksi, mutta niistäkin on tällä hetkellä ylitarjontaa. Jos ala kuitenkin houkuttaa, niin ehkä se on silloin sopiva. Osa kuitenkin työlistyy, ja ulkomaillekin voi lähteä töihin.

      Laboratorioalalla sen sijaan työpaikkoja on paljon muuallakin kuin paperi- tai kemianteollisuudessa. Laboratorioanalyytikoista varsin iso osa menee lääketeollisuuteen ja kosmetiikkateollisuuteen, joissa on isoja tuotekehityslaboratorioita. Analyytikko on yleensä työnjohtaja tai vastaa menetelmien valinnasta tai kehittämisestä. Lisäksi analyytikkoja työskentelee tullilaboratoriossa, elintarvikevalvonnassa ja lääketiteteen tutkimuslaboratorioissa. Toisin kuin insinööri, analyytikkohan voi valita erikoistumisen myös biotieteisiin. Laboratorioanalyytikot työllistyvät hyvin.

      Laboratorioanalyytikon tutkinto on 210 op ja kemiantekniikan insinöörin (AMK) tutkinto on 240 op. Laboratorioanalyytikoksi valmistuu siis n. 3,5 vuodessa ja insinööriksi n. 4 vuodessa, mutta tutkinnot ovat samantasoisia. (Myös esim. merikapteenin (AMK) ja muusikon (AMK) koulutukset ovat samantasoisia, vaikka ovat 270 op). Molemmat tutkinnot ovat siis AMK-tutkintoja ja vastaavat tasoltaan myös alempaa korkeakoulutukintoa, (bachelor-taso). Molemmista voi jatkaa opintoja YAMK-opintoihin tai yliopistoon maisteriopintoihin.

      Tämän vuoksi laboratorioanalyytikon koulutus on ehdottomasti parempi, jos ajattelee parempaa työllistymistä. Tärkeintä olisi kuitenkin ajatella omia taipumuksiasi: oletko mieluummin pikkutarkka, kärsivällinen analyytikko vai luova ja nopeita tuloksia tekevä insinööri? Harvoin insinööri-tyyppi pärjää analyytikkona tai päin vastoin. Joku tietysti ehkä voi olla tyyppinä niin siltä väliltä, että taipuu molempiin hommiin yhtä lailla.

    • Raksa-Antti

      Laboratorioalalta työllistyi 88% ensimmäisen vuoden aikana.

      Kemiantekniikan insinööreistä työllistyi 45% ensimmäisen vuoden aikana, mutta samassa tilastossa on mukana paperi, tekstiili ja pintakäsittelyalan insinöörit myös.

      Yleensä insinöörillä on vähän parempi palkka kuin laboratorioanalyytikolla. Mutta jos ei saa ollenkaan töitä niin ... :-(

      Ei sua sattumalta yhtään rakennustekniikka kiinnosta? Sillä alalla on töitä aina. Rakentaminen ei lopu koskaan!

      • RockyMountainOyster

        Surullisia tilastoja ja pitänevät paikkansa. Kun muistelen millainen olin itse niin työttömäksi olisin kanssa jäänyt. Prosessinhoitajana haaveilin kotikylän tehtaan työnjohtajan hommista. Ajan kuluessa haaveet vaihtuivat ja opinnoista on ollut hyötyä. Ymmärrys miten asiakkaiden prosessit toimivat on tärkeää.

        Työnsaantia helpottaa että insseillä kuitenkin on enemmän työmahdollisuuksia kuin laoratorioalalla.


    • hy655

      Kiitoksia viesteistä. Minut on hyväksytty molempiin aloihin. Olen hakenut eri yhteishaussa. Nyt pitäisi miettiä kumpaan menisin. Nimimerrki Itsellesi sopivampi valaisi asiaa hyvin. Molemmat alat kyllä kiinnostaa mutta pitää varmaan valita se, josta työllistyy paremmin.

    • kem.tek. DI

      Laboratorioala voi olla myös helpompi jos kemiantekniikan matematiikka osoittautuu sittenkin turhan hankalaksi. Laboratorioalalla voi opiskella biojuttuja joissa ei tarvita suuria matemaattisia kykyjä. Kemiantekniikka on raakaa laskentaa.

      • opoilija

        Joopa joo, sieltä tuli kunnon insinöörilogiikalla esitetty näkemys. Insinöörihän tietää, että matikka on vaikeaa, niin kaikki muu kuin matikka on silloin helppoa XD.

        Ihan oikeasti, ne "biojutut" eli mikro- ja molekyylibiologia on todella vaativia, ei sovi sille, joka haluaa helppoa. Helpommalla pääsee jos syventyy kemialliseen analytiikkaan.

        Kaikella kunnioituksella, sillä mikäänhän ei ole niin vaikeaa kuin AMK-insinöörien matikka XD.


    • kem. tek. DI

      AMK insinöörien matematiikka on ihan pelleilyä. DI matematiikka on oikeasti vaikeaa. No minunhan on varmaan turha verrata kumpi AMK tutkinnoista olisi vaikeampi, kemiantekniikka vai laboratorioanalytiikka. Mutta kemiantekniikassa vaaditaan aika rankkaa matematiikkaa ammattiaineissa DI tasolla ja koska samoja aineita on myös AMK:n puolella niin luulisin ettei ne sielläkään voi olla ihan helpoimmasta päästä. Tai oikeastaan se vaatii enemmänkin fysiikan tajuamista, mutta onhan siinäkin paljon laskemista. Kemiantekniikassa joutuu opiskelemaan esimerkiksi lämmönsiirtoa ja virtaustekniikkaa.

      • RockyMountainOyster

        KEmian puolella matematiikkaa ja fysiikkaa tarvitaan lähes jokaisessa ammattiaineessa. Teoreettisuus ei ole aivan samaa tasoa kuin yliopistolla. Itse olen ammattikoulupohjalla, alle seiskan peruskoulun päättötodistuksella opiskellut kaksi inssitutkintoa uskoisin monen muunkin siitä suoriutuvan. Muistan luokalla yhden tytön joka ensimmäisen tentin jälkeen totesi ettei hänen tarvitse osata matematiikkaa kun on tyttö. Hän sitten lopettikin joulun jälkeen ja vaihtoi talouskouluun. En tiedä mitä hänelle kuuluu nykyisin.


    • RockyMountainOyster

      Minulla on kemiantekniikan AMK-insinööri tutkinto v.1999 ja valmistuneista luokkakavereista pääosa päätyi operaattorihommiin eri tehtaille tai jatkoivat opintoja yliopistolla tai LTY:llä TTY:llä. Jos halua on niin toki ovat uralleen edenneet tuotannon vastaavan tehtäviin, laatu-, logistiikka-,suunnittelu tms. tehtäviin. Itse opiskelin päälle vielä koneinsinöörin tutkinnon mikä osoittautui hyväksi. Valmistuin kolmessa vuodessa kiitos vapautuksien yhteisistä aineista. Päädyin teollisuuden suunnitteluhommien kautta alan koneita valmistavan pörssiyhtiöön.

      Yhdessä vaiheessa elämääni seukkasin laboratorioanalyytikoksi opiskelevan tytön kanssa ja hänen mukaansa koulutus oli sellainen premium laborantti koulutus. Työtehtävät eivät eroa laborantin koulutustason tehtävistä mitenkään. Enempi lab.analyytikko valmentaa kemian teoreettisiin opintoihin yliopistolla. Esimiesasemiin tarvitaan monesti maisterin tutkinto.

      Inssinä puollan tietysti inssitutkintoa. Kehoitaisin kuitenkin jo nyt miettimään mitä tekisit isona. Tehtaiden varaan ei kannata laskea. Mieluummin kolmivuotinen prosessin hoitajan tutkinto ammattikoulusta. Kun suunta on alusta pitäen nouseva harjoittelun suhteen myös koulutusta vastaava työpaikka saattaa löytyä helposti. Itse panostaisin energiatuotantoon ja koneoppiin jos tällä kokemuksella aloittaisin opinnot uudelleen. Silloin prosessinhoitajan ammattikoulupohjalla haaveena oli työnjohtajan paikka kotikylän tehtaassa. Onnea opinnoille!

      • Mitä inssi tekee?

        "Työtehtävät eivät eroa laborantin koulutustason tehtävistä mitenkään."

        - On siinä ero. Ei kannattaisi kirjoitella tänne "tietona" jotain 90-luvun entisen tyttöystävän sanomisia.

        - Laboratorioanalyytikko valitsee tai tarvittaessa kehittää menetelmän, millä saadaan tarvittava tieto, ja sen jälkeen suorittaa tutkimuksen tai antaa sen laborantin tehtäväksi. Se, että tekekö itse vai tekeekö laborantti, riippuu mm. labran koosta, henkilöstötilanteesta ja siitä oliko menetelmä vasta uusi ja testausvaiheessa.

        - Laborantille "joku" kertoo menetelmän ja sen jälkeen laborantti suorittaa mittauksen tai kokeen ja laittaa tuloksen muistiin.

        - Kun tulokset ovat selvillä, laboratorioanalyytikko laatii raportin, tulkitsee tulokset ja osallistuu tuotekehitysryhmän kanssa pohdintaan siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.


    • hy655

      Kiitos taas uusista viesteistä. On vielä aikaa valita kumpaan menen. Mutta kyllä se todennäköisesti kallistuu kemiantekniikkaan.

    • liian uutta asiaa

      Jos työnantajan pitää valita joko laboratorioanalyytikko tai inssi, se valitsee inssin, koska työnantaja ei tiedä mikä analyytikko on. Tämä tulee muuttumaan vasta kuin tämänhetkiset työnjohtajat, jotka ovat vasta n. viiskymppisiä siirtyvät eläkkeelle.

    • mie92

      Vanha ketju, mutta siltikin.
      Olen vanhan ajan opistolaborantti sekä laboratorioanalyytikko. Analyytikko-opinnot eivät juurikaan eronneet kemian laborantin opinnoista.
      En tunne yhtään laboratorioanalyytikkoa, joka toimisi vähänkään paremmissa tehtävissä. KAIKKI tekevät ihan normaaleja laborantin töitä.
      Alkuperäinen ajatus oli, että analyyytikko oli jotenkin parempi tutkinto, jossa henkilö sijoittuisi työelämässä johonkin laborantin ja tutkijan välimaastoon. Tämä osoittautui kuitenki utopiaksi, koska ohjelma lobattiin huonosti elinkeinoelämälle ja todellisuudessa varsinkin lääketehtaat palkkasivat mielellään laborantin töihin(laborantin palkalla) näitä uuden tutkinnon omaavia.
      Laboratorioanalyytikko on paranneltu ja päivitetty versio laborantista-ei sen enempää.

    • JoblessUniversity

      Ei pääse töihin kaikki laitokset kuten VERIFIN JA Helsingin yliopisto eivät pysty ottamaan ketään kun sanovat palkkaavansa vain irtisanomiaan henkilöitä. Aika huono juttu julkiselta laitokselta. Älä opiskele tähän ammattiin jäät työttömäksi. Terveisin laboratorioanalyytikko jengi.

    • RacistFactorVerifin

      Yliopistoon et ainakaan pääse työkokeiluun omaan ammattiisi sillä sain seuraavanlaisen sähköpostiviestin:

      "Kiitos nopeasta vastauksestasi. Luin lauseen "Irtisanomiset tai lomautukset

      eivät ole esteenä työkokeilun järjestämiselle myöskään silloin, jos

      työkokeilun järjestävällä työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota työtä

      irtisanomalleen tai lomauttamalleen työntekijälle". Koska käsitykseni mukaan

      nyt tällainen on tilanne HY:llä, että jos jossakin yksikössä on joku henkilö

      irtisanottu, meillä on ensisijainen velvollisuus palkata näitä henkilöitä.

      Valitettavasti en voi edistää asiaasi.

      Kiitokset kiinnostuksestasi.

      Terveisin

      Paula Vanninen "

    • Labra88Lady
    • Biolady890
    • KumiNai-nen
    • NaiMelissa
    • SykeröintiOpe
    • NerdLabraajaAnssi

      Luokaa niitä työpaikkoja laboratorioanalyytikoille, Ei oo muuta sanottavaa tohon. Alalla on tosi kova kilpailu työpaikoista. Ammattibarometrin mukaan labra alalla ylitarjontaa ollut. Niin se vain on.

    • Anonyymi

      Bio-jutut on kyl vaativii.
      Kompromissinä toimii Bio ja kemian tekniikka.
      Syvennytään sekä Bio-juttuihin että kemiallistakin puolta löytyy.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      320
      7600
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      176
      1853
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1382
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1251
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1231
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      56
      1181
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe