Vanha salaojitus olisi syytä uusia

kosteus pois

Työ on tehty ja sotku oli melkoinen. Mutta kyllä kannatti sittenkin. Hintaa projektille tuli vähemmän kuin keittiöremontille kylppäriremontista nyt puhumattakaan. Joten hinta ei ole kyllä esteenä kun taloon tehdään moderni salaojitus sadevesi- ja rännivesikaivoineen. Kun siitä tehdään kunnollinen ei tarvitse enää koskaan asian kanssa valvoa. Saa järjestelmän jonka voi puhdistaa ja huoltaa milloin haluaa (sadevesikaivot, rännikaivot).

Asia on nimittäin niin että JOKA AINOASSA vanhassa (1970-luvulla, 1980-luvulla tai 1990-luvun alkupuolella valmistetussa) talossa oleva salaojitus ei todellisuudessa toimi niin kuin sen pitäisi nykyasetusten mukaan toimia. Niissä useissa on vielä täysin mitäänsanomaton 60-80 mm salaojaputki jonka ovat juuret, hiekka ja muu moska tukkinut niin että toiminta parhaimmillaankin on puolitehoinen. Lisäksi niissä näkee vielä noita nurkankostuttajia eli kivipesiä johon rännivedet lorotetaan.

Poissa silmissä, poissa mielistä. Mutta kaivinkonemiehet jotka ovat kaivaneet noita talojen perustuksia auki ovat nähneet jopa hiekkapitoisilla mailla miten antaran ja sokkelin ympäristöstä löytyy paljon kosteutta.

Näitä siis tarvitaan:

1. uudet modernit 110 mm:n salaojaputket sadevesikaivoineen (hoitomahdolisuus).
2. Finfoam eristyksenä oikeilla kallistuksilla
3. Sepeli tai katkaisusora (esim. 4-20 mm) salaojahiekan sijasta
4. rännivedet eristyksen alta kulkemaan pois rännivesikaivojen kautta tontilta
5. Salaojavesi ja rännivesi EI samaan kaivoon (tulvavaara)
6. Patolevy
7. Suodatinkangas (mieluummin salaojaputken alle, ei sen ympärille)

16

2639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä ohje

      Tämä on taivahan tosi. Näin meillä tehtiin, kun yhtiön asuntojen seinät ja lattiat olivat vesimärät. Nyt ovat kuivat ja talossa tervellistä asua.

      Tosin taasen arvoisa oikeuslaitoksemme oli sitä mieltä, että kaikkialla on kosteuksia ja tällainen remontti oli turha, koska silmämääräisesti he eivät havainneet korjausrakentamisen valokuvista mitään vaurioita. Heh.

      Asuntonsa meille myynyt myyjä oli mittauttanut kosteuksia jo kymmenisen vuotta sekä korjaillut pahimpia löydöksiä sieltä täältä, siis poistanut oireita lähinnä. Omien sanojensa mukaan "härmää". - No, tällaisia moraalittomia ihmisiä on mualima täynnä.

      Eli nyt vaan tosiaan noudattamaan tämän viestiketjun aloittajan ohjetta. Helpommalla pääsee. Meidän 4-perheen taloyhtiön salaojien uusiminen maksoi vain 25.000 euroa ja siihen sai välittömästi lainan pankilta.

      • hohhailijaaaaa...

        Jos seinät ovat märkiä ja lattiat, niin vikaa on muussakin rakenteessa kuin salaojissa. Vaikka salaojat puuttuisi, niin ei vesi saa nousta rakenteisiin, vaan perustuksen ja puu tai kivirakenteiden välissä pitää olla niin vahvat bitumikermit, ettei rakenteet kastu. Härmää tulee juuri kiviseiniin, kun kosteus nousee maasta , eikä katkaisua ole.


    • rwefwe

      Ja varmasti on pakko käyttää Sitä Ainoaa Oikeaa Salaojaputkea, missään nimessä ei saa laittaa peltosalaojaputkea kun se ei kestä siinä talon seinän viereässä esimerkiksi maansiirtokoneen painoa. Se kestää sen vaan pellolla.

      • turvenuija..

        Oletko sitä mieltä, ettei nykyisillä pelloilla käytetä raskaita työkoneita?


      • Toinen turvenuija
        turvenuija.. kirjoitti:

        Oletko sitä mieltä, ettei nykyisillä pelloilla käytetä raskaita työkoneita?

        Peltosalaojituksissakin käytetään nykyisin paljon tuplasalaojaputkia, jopa luokkaa SN 8. Huonoa ylivuotista auringon polttamaa muovisalaojaa ei pidä kenenkään käyttää. Rikkoontu jo käsin vääntämällä ja hukkaan menee koko homma.


    • me mennään näillä

      " Asia on nimittäin niin että JOKA AINOASSA vanhassa (1970-luvulla, 1980-luvulla tai 1990-luvun alkupuolella valmistetussa) talossa oleva salaojitus ei todellisuudessa toimi niin kuin sen pitäisi nykyasetusten mukaan toimia."

      Meidän talossa ylläoleva sepustus ei pidä paikkaansa, vaan kaikki toimii niinkuin kuuluukin. Ihan itse olen salaojituksen tehnyt, ja se toimii ihan 100% varnuudella.Putket on 35mm puutarhaletkua ja ne on kytketty maan alla olevaan isoon muovipönttöön (30 litraa) josta putki talon viemäriin. Hometta meidän talossa ei ole missään, jos ei lasketa mukaan alajuoksuja ja parketin alla olevia huopamattoja, jotka on litimärkiä ympäri vuoden. Myöskin välikaton villoissa on sinihometta, koska katto vuotaa, mutta se ei liity tuohon salaojitukseen millään tavoin.

      • Keskustelu kannattaa

        Salaojituksen korostaminen on tyypillistä asiaa tuntemattomien juttua. Melko harva talo kuitenkaan sijaitsee pohjaveden pinnan alapuolella. Salaojituksella ei pelkästään kosteusongelmaa ratkaista.
        Koko homma on kokonaisuus, joka täytyy hallita ja siihen kuuluu tietysti myös vuotamaton rännivesi järjestelmä ja maakallistukset talosta ulospäin vesitiiviillä maalla vähintään 3 metriä ulospäin.
        Tuulettavat patolevyt ovat utopiaa, minkäänlaista tuuletusta ei niillä aikaansaada, sama koskee Finnfoamin vastaavaa keksintöä.
        Työkaverilleni tuli tuosta patolevystä 10 vuoden painajainen, vai tuliko se siitä ? Virhe oli kaivannon täyttö ylös asti sepelillä, jolloin kaikki pintavedet juoksivat perustuksiin. Toinen virhe oli kellarin koolaus puurimalla ja Haltex levy, kaikki alaosan rakenteet homehtuivat.
        Homma tehtiin uusiksi, patolevyt korvattiin Fuktisolilla, puurakenteet poistettiin ja kellari desinfioitiin.
        Nyt pelittää ja kellarin sisäilma on raikasta, eikä homeista tietoakaan.
        Lattian muovimatto poistettiin ja tilalle tuli tuuletettava lattia olisiko ollut Platon merkkinen.
        Näistä asioista meillä on jatkuva kina kahvihuoneessa, mutta se on ollut hyödyksi monille meistä.
        Siis homeen aiheuttaa puurakenne yhdessä kosteuden kanssa.


    • Suomalainen ongelma

      Aina halutaan se halvin vaihtoehto.
      Meillä oli valinta savipellolle. Läjä mursketta ja reunavahvistettu laatta, tai paalutus.
      Valitsimme paalut, sokkelipalkki, ontelolaatat. Riitävällä korolla. Tuuletettu alatila on varmasti kuivempi kun sahara. Ei huolta salaojien toimivuudesta tai kosteuden kapillaarista noususta. Alatila on aina tarkistettavissa huoltoluukusta ilman koko talon purkua. Jos joskus jotain talo ei miellytä niin purkaa ja rakentaa samalle perustalle mieleisen.

    • ,mb .b .b .mbnkj

      Salaojia tosin tapana pestäkin aina joskus. ne tahtoo mennä ajanoloon tukkoon. Riippuuhan se maaperästä ja miten putket tehty, ei ne välttämättä toimi vanhemmiten, vesi kun ei juokse ylöspäin kovin helposti. Siihenkin halvempi ratkaisu, pumppu.

      Suurin ongelma on itse rakentamisessa, ei niinkään salaojaputkissa. Aikanaan oli matalat sokkelit ja kellaritkin vanhoissa taloissa. Eihän ne toimineet mitenkään, oli salaojat tai ei. Typerin keksintö oli piilosokkeli. Salaojaremontti kallis, talon rakentaminen korkeammalle ois pitkässä juoksussa halvempaa.

      Arkkitehdit ja rakennusmestarit vähättelee asiaa, koska liian matala sokkeli tietää aina remonttifirmoille tuloja. Salaojia ei välttämättä edes tarvittaisi, jos rakennus tehty oikein ja pihatyöt hulevesikaatoineen olisivat kunnossa.

    • VOC

      Usemmiten tuo salaojaremontti tehdään vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Kosteuden poistaminen ei hävitä jo syntyneitä homevaurioita.

      • vahinkoja sattuu

        Useinmiten on housuissa jo kun terveystarkastajat juoksevat pakoon ja "saneeraajat" kolkuttelee ovella pöntöt kainalossa.


    • vesi puutttuu

      Pitäiskö meillä tehdä 10000€ remontti kun tarkastuskaivoissa ei ole kun hämähäkkejä ja muurahaisia? Miten sinne saa vettä?

      • Kokemusta on

        Ongelman ydin on aivan liian usein järjetön säästäminen ja tarjouksien pyytäminen. Sutta ja sekundaa piisaa halvalla ja ihminen on onnellinen hometalossaan.
        Kunnon materiaali ja osaava työn suoritus on tässä maassa tuiki harvinaista herkkua. Työntekijöiden motivoinnista nyt puhumattakaan.
        Normaali duunaristakin tulee talon rakennuksen työnantajana täysi mulkku, ei sillä tapaa kukaan yritä eteesi parasta.
        Kalliit materiaalit pilataan jo kiukuspäissään ja moni homma jää kesken tuulen, sekä tuiskun armoille.


    • Aina ei parane

      edes salaojittamalla, sillä jos talo on perustettu "vääränlaiselle hiekkamaalle" voi hiekan kapilaarinen nostokorkeus olla jopa 2 metriä. Tällöin salaojat pitää kaivaa pirun syvälle, ja sittenkkän ei ole varmuutta, että toimiiko kunnolla.

      Talon alle pitäisi tehdä kapilaarikatko oikeanlaisesta murskeesta. Tämä onkin sellainen remontti, että jää monelta tekemättä, kun pitää piikata kaikki lattiat auki ja vaihtaa maa-aineksia.

    • Viisas-telija..

      Kapillaarinen vedennousu ja maan kosteana pysyminen lienevät kaksi eri asiaa. Kapillaarinen vedennousu on käsittääkseni maan huokosten täyttymistä 100 %:sti vedellä ja kostuminen maan kosteana pysymistä ja huokosissa on ilmaa. Lieneeköhän tämä diagnoosi oikea? Viisaammat voi vastata.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe