Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Budapest 10-15.7.2013

blues_brother

Heräsin herätyskellon raastavaan mekkalaan aamulla kello 7 lopen uupuneena. Olin edellisenä iltana erehtynyt hyvien ystävieni luokse grilli-iltaan. Ruoka oli maittavaa mutta juomaa oli liikaa. Väsymystä edesauttoi sekin etten löytänyt linjan 550 pysäkkiä Leppävaarasta, joten jouduin palaamaan yökortteeriin Helsingin keskustan kautta. Nukkumaan pääsin vasta kello 2 tienoissa. Matkan "kenraaliharjoitus" ei siis mennyt hyvin. :)

Lentokentälle ehdin kello 8 tienoissa. Muodollisuudet hoituivat nopeasti dropp inn -tiskillä ja turvatarkastuksessa ei ollut isoja jonoja. Join yhden oluen terästääkseni kuntoani, ostin päivän lehdet ja vaihdoin noin 38 euroa 9000 huffiin.

Lento lähti ajallaan ja meno oli tasaista. Kone oli puolillaan, joten tilaa oli mainiosti. Finnairin henkilökunta oli totutun ammattitaitoista ja ystävällistä. Lennolla oli tarjolla ilman lisäveloitusta virvoitusjuomia, vettä, mehua, kahvia ja sämpylä. Otin tuoremehun, kahvin ja sämpylän sekä ostin yhden oluen. Nautittuani näin aamiaisen alkoi olo tuntua taas hyvältä. Väsy kuitenkin vielä vaivasi, joten torkuin loppumatkan. Heräsin laskeutumisvalmisteluihin ja tunsin olevani valmis "seikkailuun".

Budapestin kentällä (terminaali 2A) kaikki sujui mainiosti vaikka siellä ei ollutkaan Aurinkomatkojen ystävällisiä oppaita opastamassa pallohukkaista turistia. Opasteet olivat selkeitä. Nappasin laukun mukaani ja astuin laukkuhallista saapuvien halliin. Suoraan edessäni oli Relay-kioski, josta ostin kaksi matkalippua. Kaksi siksi ettei linja-autossa leimattu lippu enää käy metrossa. Mondon mukaan yleisin syy turistien saamiin virhemaksuihin on se, että epähuomiossa on vaihdettu esimerkiksi linja-autosta tai ratikasta metroon tai toisin päin leimaamatta uutta lippua. Liput sinänsä ovat samanlaisia. Eräs suomalainen pariskunta oli käynyt ostamassa lentokentän postitoimistosta 7 vuorokauden lipun. Kertalippuja saa kioskeista ja joillakin metroasemilla on lippumyymälä. Lippuautomaatteihin käy vain kolikot, joten niitä kannattaa säästää.

Lentokenttärakennuksesta poistuessani käännyin opasteiden mukaan oikealle ja kävelin 50 metriä linjan 200 linja-autoon. Linja-autossa oli runsaasti tilaa ja tilaa matkatavaroille. Lipun hinnalla saa kuljettaa kaksi matkatavaraa, joiden sallitut koot ovat samat kuin lentokoneessa.

Linja-automatka kesti noin 20-25 minuuttia. Matkan aikana oli kiva seurata Budapestin esikaupunkialuetta. Kobanya-Kispestin metroasemalla oli selkeät opasteet, joita seuraamalla löysin helposti metron. Leimasin toisen lipun ja suuntasin laiturialueelle. Metrokyyti (20-25 minuuttia) oli aika "kuoppainen" mutta pääsin perille Corvin-Negyedin metroasemalle (asema on joissain vanhoissa kartoissa nimeltään Ferenc korut).

Metroasemalta oli noin kilometrin kävelymatka Thomas-hotelliin. Sain huoneen 61 kuudennesta kerroksesta. Huone on siisti ja muuten ok mutta ei siinä ole hotels.com -sivujen lupaamaa ilmastointia. Huoneessa on vain tuuletin. Luin kyllä netistä arvosteluja, joissa valitettiin ilmastoinnin puuttumisesta, joten osasin siihen varautua. Pari miestä oli tullessani respan luona vaatimassa parempaa huonetta. Sellaista ei heille ollut tarjolla. En viitsi itse lähteä kyselemään. Ei tämä huone mikään pätsi ole enkä oikein voin tähän hintaan (133 euroa 5 vuorokaudesta) kovin paljoa parempaakaan vaatia.

Sain siistin kahdella erillisellä vuoteella varustetun huoneen. Kaappitilaa on riittävästi mutta henkareita vain 4. Minibaarin (tyhjä) kunto selviää myöhemmin. Huoneen ikkunaseinällä on pieni kolmion mallinen erkkeri, jossa on pieni pöytä ja tuoli. Ikkunan saa auki. Ikkuna on niin ylhäällä, että siitä näkee ulos vain nousemalla seisomaan. Iltapäivän aurinko ei paista huoneeseen. Verhot ovat myös paksut. Ehkä ensi yöstä tulee kuitenkin kohtuullisen siedettävä? Ilmainen safety box toimii siten, että se suljetaan jollakin magneettijuovaisella kortilla. Sen jälkeen se avautuu vain tuolla samalla kortilla. Kannattaa siis otta matkaan joku bonuskortti tuohon tarkoitukseen. Hotellissa on ilmainen langaton internet. Huoneeseen saa yhden tavallisen avaimen, joka jätetään hotellista poistuttaessa respaan.

Nyt suuntaan suihkuun ja sitten pienelle tutustumiskierrokselle.

62

718

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Reddick

      Mistä vaihdoit tuolla kurssilla rahaa? Forexiltakin tuo summa forintteja pitäisi lähteä alle 30e? Vai tuliko jotain muita maksuja päälle?

      • Helsinki-Vantaan lentokentän Change Groupista vaihdoin. Tiesin, että on kallis mutta en halunnut alkaa ihan ensi töikseni Budapestissa vaihtamaan rahaa. Kurssi oli huono 262,8262 ja tuosta meni 4 euron palkkio.

        Täällä olen nähnyt kursseja väliltä 264-292. Noiden puljujen perimistä palkkioista en tiedä. Itse nostan rahaa automaateista mikä ei ole kyllä halpaa sekään mutta en halua kuljettaa paljon rahaa mukanani. Luottokortti on turvallisempi.


    • annalainen1

      Hei!!! Kerrohan sitten miten matka meni :) Mikä teki vaikutuksen, ja mikä kannattaa jättää väliin??? Oliko mestoja, mitä ehdottomasti suosittelisit???

    • Nordean kurssi on 281 tällä hetkellä. Itse hain kans vähän alkukassaa täältä muuten nostan seinästä.

      Hirveä matka kuume on kyllä. Maanantaina tuli liput hungaroringille ja pääse ensimmäistä kertaa katsomaan F1 kisat. Lähtö olis ensi viikon perjantaina

      • Rohmulat toisaalta kiinnostaisivat mutta inhoan ruuhkaa ja tungosta... ehkä joskus?

        Toivotan sinulle hyvää rohmulaviikonloppua sitten kun tänne suuntaat. :)


      • F1 fani

        Meille tuli liput kyseisen viikon torstaina. Tullaan sit myös perästä tiistaina 23 päivä Ryanilla Tampereelta. Tarkoituksena myös katsoa formulat;) ja siis meneehän siinä muutama päivä (to-su) sielä Hungaroringillä.
        Kyllä sielä taas näyttää tarkenevan;)
        KIMI VOITTAA !!!!!!!!!!!!!!!


      • Makkonen

        Vajaa kymmenen Hungaroring matkaa takana, ja hieno tunnelma kun suomalaisia on niin monta että tulee oikeasti kotikisa fiilis:) Häkä kun voitti vuonna 2000, niin parikymmentätuhatta suomalaista lauloi maammelaulua niin että pusta raikas, sitä fiilistä en ole kokenut enää sen jälkeen vaikka fudisdiggarina käyn suomen matsit kattomassa aina kun olen kaupungissa.

        Ja varo takseja,missään huijata niin paljon kun formula aikaan budapestissa. Ja suosittelen että katsot ravintoloissakin aina menulistasta, niin ruoat kun juomatkin, se että on hieno paikka ja tyylikäs ravintola, ei kerro sen luotettavuudesta mitään, itse otin kävelykadulla hienosta ravintolasta tuoppioluen ja maksoin sitten 150€!
        Sain tietty siepit ja vaadin nähdä menulistan missä niin lukee,niin kesti vartin kun tuotiin musteelta haiseva printti missä luki että että jus se olut oli tänään se 150€ :D

        Parhaiten pääset radalle kun menet aamulla aikasin tyyliin ysiltä punaisella metrolla pohjoiselle päätepysäkille Örs Verez Terelle ja hyppäät satojen muiden kanssa sieltä junaan joka vie radan lähelle, junia menee puolentunnin välein.
        itse harvoin mennyt lauantaina aika-ajoja katsomaan vaan shoppaillu ja jostain ravintolasta niitä telkusta katsonut kun siihen pätsiin menemiseen uhrautuu yleensä koko päivä. Ratahan on pustassa montunpohjalla ja lupaan että on kuuma!

        Hyvää matkaa, itse en tänä vuonna päässyt kun loma vasta elokuussa, ja silloin tullaan budaan Roger Watersin keikalle.


    • Keskiviikko 10.7.2013 jatkoa...
      Kiertelin hotellin lähialuetta. Oli liian myöhäistä lounaalle mutta kun vähän hiukoi ostin eräästä leipomosta "hot dogin" 60 sentillä. Ei ollut ihan perusjuttu ja olihan hyvää nam. Budapest on kaupunki minun mieleeni. Puolen litran tuoppi olutta maksaa 1 euron. Raday utcan kävely/ravintolakadulla sain litran tuopin 1,7 eurolla. Täällä syö ja juo hyvin ihan pikkurahalla. Ihan eri hinnat kuin Pariisissa. :) Toivottavasti Unkari ei siirry euroon.

      Keli oli kerrassaan uuvuttava. Lämpötila oli yli 30 astetta. Onneksi yöksi on luvassa alle 20 asteen lämpötiloja. Ostin lähikaupasta vettä ja virvoitusjuomaa ja palasin hotellille huilaamaan. Liliom utca, jolla hotelli sijaitsee, on hiljainen sivukatu, josta on pieni matka vilkkaammille kaduilla Ulloi utcalle ja Ferenc korutille sekä Corvin-Nagyedin metroasemalle. Sadan metrin säteellä on jo useampi kauppa, leipomo ja ravintola. Kilometrin säteellä löytyy jo kaikki mitä lomallaan tarvitsee.

      Hetken huilattuani kävin suihkussa ja vaihdoin taas vaatteet. Puhtaat vaatteet vähenevät uhkaavasti mutta onneksi ihan tuossa vieressä on itsepalvelupesula. :)

      Ensimmäinen tutustumiseni unkarilaisen keittiön saloihin epäonnistui surkeasti. Olin jo hyvissä ajoin päättänyt syöväni ensimmäisenä iltana gulassia. Pidän yleensä keitoista. Suuntasin Raday utcalle Punaiseen Postivaunuun = Vörös Postakocsi, koska Mondo kehui siellä saavan kunnon gulassia eikä mitään turistilitkua, jossa kelluu muutama paprikanpala. Jos Vörösin gulassikeitto on todella kaupungin parasta, niin en pidä gulassikeitosta. Pikkaisen kyllä epäilen kokin kaataneen vahingossa suolapaketin keittoon. Keitto oli nimittäin niin suolaista, että suola peitti kaikki muut maut. Juuri mausteiden käytössä unkarilaisten pitäisi olla hyviä? Keitto maksoi noin 1500 ft ja iso olut 600 ft. En muista paljonko perivät leipäkorista jonka toivat pöytään toki ensin minulta kysyttyään. Alkuun juomani gin tonicin gin maksoi 1000 ft. Lantringin hintaa en muista mutta lienee ollut noin 300 ft. Pääruokien hinnat pyörivät 3000-5000 ft tienoissa. Gulassikeitto alkuruokana olisi maksanut noin 700 ft. Kokeilen vielä jossain gulassikeittoa alkuruokana.

      Suolan maku oli niin voimakas, että ostin hotellille palatessani taas hot dogin. Toistaiseksi siis hot dog edustaa minulle unkarilaisen keittiön huippua. :) Pitänee jatkossa unohtaa Mondon vinkit ja palata vanhaan tapaan kierrellä vähän sivummalla ja mennä rohkeasti pieniin ruokapaikkoihin. Toki tuollakin menetelmällä kokee pettymyksiä mutta halvemmalla. :)

      Istahdin vielä muutamaan paikkaan juomaan oluen, viinin ja gin tonicin. Viini oli pahaa... talon viini oli loppunut ja tarjosivat minulle lasillisen jotain muuta punaviiniä. Juomat eivät oikein muutenkaan maistuneet kun suussani maistui vain suola.

      Suuntasin Tonavan varteen ja kävelin Tonavan rantaa pitkin kohti hotellia. Tonavan ranta ei ole mitenkään viihtyisä ainakaan tällä kohtaa. Rannassa kulki huonosti valaistu kevyenliikenteen väylä. Kevyenliikenteen väylän reunoilla oli ystäväporukoita, rakastavaisia ja nukkuvia reppumatkaajia. Mitään kahviloita tai baareja ei rannassa ollut. Yöelämä tuntuu keskittyvän kauemmaksi Tonavasta. Ihan kuin haluaisivat antaa Tonavalle yörauhan? Budan puolella rannassa on tosin vilkasliikenteinen tie. :)

      Palasin kuumaan huoneeseeni lopen uupuneena ja nukahdin miltei heti oikaistuani itseni sängylle.

    • Torstai 11.7.2013
      Heräsin kello 7 hyvin nukutun yön jälkeen. Sänky on ihan mukava eikä kuumuuskaan haitannut yöuntani. Yön viileys ei juuri ollut viilentänyt huoneen lämpötilaa. Jätin tuulettimen yöksi päälle.

      Aamiainen oli juuri niin vaatimaton kuin oletinkin. Kahvia, teetä, kaakaota, maitoa ja (tiivisteestä tehtyä) mehua. Hyvää sämpylää, leipää ja voita. Makkaraa, juustoa, kurkkua ja tomaattia. Muroja. Ei mitään lämpimiä ruokia eikä tuoremehua. Se mitä oli tarjolla oli ihan hyvää ei siinä mitään. Normaalisti syön hotellissa tukevan aamiaisen ja jätän lounaan väliin. Nyt aamiainen jää kevyeksi, joten voin testata Budapestin edulliset (alle 1000 ft) lounaat.

      Oleellisimmat puutteet hotellissa ovat toistaiseksi olleet ilmastoinnin ja tuoremehun puuttuminen. Vähän nuhjuinenhan tämä hotelli on mutta rauhallinen, siisti ja palvelu on ystävällistä. Hinta-laatusuhde on paikallaan ja sijainti erinomainen.

      Helteen pitäisi vähän hellittää mutta on täällä edelleen sen verran lämmin, että pitänee tyytyä shortseihin ja t-paitaan vaikka se tuntuu minusta näin suurkaupungissa omituiselta asusteelta. :) Tänään olen suunnitellut tekeväni kävelykierroksen keskustan suuntaan Mondon ohjeiden mukaan. Ensin käyn kuitenkin Keletin rautatieasemalla selvittelemässä kuinka pääsen maanantaina Wieniin.

      • parempi osoite:

        "Ensin käyn kuitenkin Keletin rautatieasemalla selvittelemässä kuinka pääsen maanantaina Wieniin."

        Käy mieluummin täällä: MÁV-START Menetjegyiroda 1051 Budapest József Attila u. 16. Olen itse ostanut aina kaikki junaliput sieltä. Saatat saada ne muutamassa minuutissa, mutta Keletillä voi huonolla tuurilla vierähtää vaikka pari tuntia.


    • Vinkki laitettu erittäin kiitollisena talteen. :) Kävin vasta tutustumassa paikkoihin. Vielä en ole lippuja ostanut.

    • Torstai 11.7.2013 jatkoa...

      Tarkoitukseni oli kävellä Szechenyi lanchidille eli ketjusillalle ja sitä pitkin Tonavan yli Budan puolelle. Kävelin ensin Raday utcaa pitkin Kalvin terille ja siitä pitkin Vamhaz korutia kohti Tonavaa Szabadsag hidiä. Ennen siltaa käännyin Vaci utcalle. Vaci utcan alussa alussa (eteläpäässä) on paljon turistikrääsää myyviä liikkeitä. Loppupäässä on sitten hienoja liikkeitä, joissa on todennäköisesti ilmastointi ja jotka eivät minua olisi silloisissa asusteissa päästäneet edes sisään. :) Ravintoloita on koko matkan. Mondon mukaan ne ovat joko kalliita tai huonoja tai sitten kumpaakin. Istahdin Vaci utcan varrella olevan ravintolan pöytään ja tilasin ison oluen. Olut maksoi 790 ft eli melkein 2 euroa!

      Jatkoin Vaci utcaa pitkin aivan sen loppuun Vörösmarty terille. Istahdin aukiolla sijaitsevaan ravintolaan ja join pienen oluen ja pienen kivennäisveden. Pieni olut maksoi jo 820 ft, kivennäisvesi 480 ft ja laskussa perittiin myös tarjoilumaksu 195 ft. Yhteensä tilaus maksoi 1495 ft eli melkein 5 euroa! Kivahan tuolla Budapestin ydinkeskustassa on käydä mutta ei siellä kannata syödä tai ainakaan juoda kovin paljoa. Keskustassa on lisäksi vahva turismileima. Turisteja liikkuu paljon enemmän kuin täällä sivummalla. Ei silti, että minulla olisi mitään muita turisteja saati sitten suomalaisia vastaan. Tällä vähäisellä kokemuksella suosittelisin valitsemaan vähän ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevia hotelleja kuten Thomas. Hyviä illallispaikkoja löytyy sivummaltakin ja huomattavasti edullisemmin.

      Tässä vaiheessa suunnitelmiini kuului piipahdun tutustumaan Keletin rautatieasemaan, jotta osaan maanantaina mennä sinne sujuvasti matkalaukkujen kanssa. Vörösmarty teriltä kävelin Deak Ferenc terille ja metroon M2, jolla pääsin Keletin rautatieasemalle. Ostin metroon kymmenen matkan lippuvihon hintaan 3000 ft eli säästin kokonaista 500 ft (=vajaa 2 euroa) verrattuna yksittäisiin lippuihin. Lippujonossa tutustuin mukavaan suomalaiseen pariskuntaan.

      Metro M2:sen vaunut ovat huomattavasti siistimpiä kuin linjan M3 vaunut. M3 kulkee Pestin puolella ja se on linjoista pisin. M2 alittaa Tonavan. Kolmas linja M1 on Euroopan vanhin metrolinja vaikka ei "maanalainen" oikeastaan olekaan. Metrolinja on kaivettu muutaman metrin syvyyteen ja sen päälle on rakennettu katto.

      Keletissä oli menossa isot maanrakennustyöt. Ilmeisesti varsin ränsistyneessä kunnossa oleva rautatieasema laitetaan uusiksi. Vähemmän kiva niille, jotka ovat valinneet Golden Park -hotellin. :) Melu ja pöly oli melkoinen.

      Keletistä palasin takaisin metrolla M2 ja vaihdoin metroon M1, jolla matkustin yhden välin Deak Ferenc teriltä Vörösmarty terille. Siellä maanpinnalle noustessani huomasin sään muuttuneen. Taivas oli pilvien peitossa ja vilpoinen tuuli oli voimakas. Päätin kevyesti vaatetettuna keskeyttää retken ja palata hotelliin metroilla M1 ja M3.

      Tässä vaiheessa kohtalo astui peliin. :) Nousin metrosta M3 yhden pysäkinvälin liian aikaisin Kalvin terillä eikä vartija päästänyt minua enää vanhalla lipulla takaisin metroon. Siitä suivaantuneena päätin kävellä Raday utcaa pitkin hotellille. Kuinka ollakaan löysin itseni siitä pubista, jossa ennen kello 18 saa litran tuopin olutta hintaan 490 ft.
      Tuopillisen vajetessa tutustuin Kaupunkirjaan ja päätin valita illaliselle siinä suositellun vähän sivummalla sijaitsevan ravintola Duplan, jossa kirjan mukaan saa valtavia annoksia perinteistä unkarilaista hyvin maustettua ruokaa hyvin edullisesti. Saa nähdä onko Kaupunkirjat luotettavampi kuin Mondo? Tiedot ovat tosin neljän viiden vuoden takaa, joten tuota ravintolaa ei välttämättä enää ole?

      Tovin olutta alas nieltyäni palasin takaisin edelleen kuumaan huoneeseeni. Matkan varrella varustauduin unkarilaisen keittiön yllätyksiin ja ostin leipomosta muutaman hot dogin. :) Olin jättänyt ikkunan kiinni, koska odotin helteistä ja auringonpaisteista säätä. Avasin ikkunan ja otin läppärin esiin. Tämän tekstin kirjoitettuani menen suihkuun ja otan nokkaunet, jotta jaksan illalla. Ajattelin panostaa aamuihin ja iltoihin. Päivällä voi ottaa päikkärit. :)

    • Torstai 11.7.2013 jatkoa...

      Pienen lepohetken jälkeen lähdin taas liikkeelle. Suuntana oli taas Mondon suosittelema ravintola tällä kertaa eri puolella kaupunkia Sas utcalla. Hurautin metrolla M3 Arany Janos utcalle ja kävelin Arany Janos utcaa pitkin Sas utcalle. Mondon mukaan ravintolan tunnelman piti olla nuorekas. Ravintola oli täynnä ja minusta tunnelma näytti kaikkea muuta kuin nuorekkaalta ja rennolta. Illallisvieraat olivat pukeutuneet hienoa iltaa varten. Vaikka olen itse kaikkea muuta kuin nuorekas, en edes kysynyt olisiko jossain nurkassa vapaa kolo yhdelle. Ehkä se oli virhe? No tuskin olisivat tällaista turistilta näyttävää turistia edes päästäneet sisälle. :)

      Tässä vaiheessa minulla oli jo niin nälkä eikä taskussani ollut kuin 11 000 ft, joten päätin ottaa hallitun riskin ja suunnata Kaupunkirjan vähintään neljä vuotta vanhojen suositusten mukaan vähän syrjemmälle ravintolaan, jonka piti tarjota valtavia maistuvia annoksia unkarilaista ruokaa erittäin halpaan hintaan. Kuullosti kyllä liian hyvältä ollakseen totta?

      Kävelin siis Sas utcaa pitkin Erzsebet terille. Matkan varrella oli Pyhän Tuomaan (Szent Istvan) kirkko. Erzsebet teriltä suuntasin pitkin Andrassy utia kohti Oktogon teriä. Andrassy ut on käsittääkseni Budapestin hienostokatu, jossa on hienoja liikkeitä. Matkan varrelle sattui myös ooppera. Täällä kuin Wienissä oopperaan ja konsertteihin saa edullisia lippuja mutta taidan jättää väliin. Tuskinpa näin heinäkuussa on mitään edes tarjolla? Oktogon ter taas on nimensä mukaisesti kahdeksan sivuinen aukio. Oktogon teriltä suuntasin Erzsebet korutia ja Kiraly utcaa pitkin Kertesz utcalle.

      Niinhän kävi ettei etsimääni ravintolaa enää ollut ja toinen Kaupunkikirjan suosittelema unkarilainen ravintola oli muuttunut kuubalaiseksi vaikka toki käytti edelleen vanhan ja perinteikkään ravintolan mainetta hyväkseen.

      Kun nälkä jo kurni suoslistossa enkä halunnut mennä kuubalaiseen ravintolaan, vaikka siellä olisi kuulemma ollut hieno sisäpiha, valitsin yhden ravintolan alueelta. Ja ei taaskaan mennyt niinkuin "Römssöössä". :( Jo olutta maistellessani ja ruokaa odotellessani huomasin, että joku oli töissä vieressä olevalla vanhan rakennuksen kunnostustyömaalla. Ei tuosta nyt suuren suurta haittaa ollut mitä nyt kaveri välistä kolisteli lautoja niitä kantaessaan. Menua selatessani huomasin ravintolan olleen aikaisemmin sotamies Svejkin ravintola. Hyvä ettei enää ollut. Sain niistä Prahassa tarpeekseni. :) Erehdyin myös toisen ja viimeisen kerran valitsemaan menun, johon kuului gulassikeitto alkuruokana. Keitto ei tällä kertaa ollut ihan yhtä suolainen kuin ensimmäisellä kerralla. Maistoin jopa paprikan suolan läpi. Ei se nyt pahaa ollut mutta suola maistui keiton syömisen jälkeenkin niin paljon suussani, etten osaa sanoa miltä pääruoka ja viini maistuivat. Minulle olisi aivan hyvin voinut tarjota punaviinietikkaa ja entisten asiakkaiden tähteitä roskiksesta kaivettuna... ehkä kyseessä onkin salaliitto, jonka tarkoituksena on syöttää turisteille tähteitä? :) Yritin vielä ruoan jälkeen huuhtoa yhdellä oluella suolan maun suustani... onnistumatta. Positiivista annoksessa oli hinta. Alkuruoka, pääruoka, lasillinen punaviiniä ja kaksi olutta maksoi vain 4900 ft.

      Huomasin, että Erzsebet korut muuttuu vähän matkan päässä Josef korutiksi, joka vie hotellilleni. Päätin siis nauttia viileästä (suhteellinen käsite) illasta ja sulatella ruokaa kävelemällä hotellille. Näin vaikka ravintolan vieressä oli useita takseja odottamassa asiakkaita. Huijaritaksit ovat tehneet rehellisille taksikuskeille karhunpalveluksen kaupungissa, jossa on hyvä julkinen liikenne ja melkein kaikkialle on kävelymatka. Kävelin hiljakselleen iltaelämää seuraten hotelliani kohden. Budapestissä näkee usein upeita Ferrarin urheiluautoja mutta vielä useammin kerjäläisiä ja kadulla asuvia, joista vain pieni osa näyttää alkoholisteilta. Olenkin ymmärtänyt Unkarin yhteiskunnan muuttuneen kovempaan ja kylmempään suuntaan? Tuolla hotelli Thomaksen kulmilla ei kerjäläisiä ja asunnottomia näe. He ovat keräytyneet ehkä osin turvallisuussyistä vilkkaammille kulmille. Positiivista on se etten ole nähnyt vielä ensimmäistäkään kulkukissaa tai -koiraa?

      Hotellin kulmille päästessäni paikalliset juottolat olivat jo sulkemassa. Olin myös jo senverran kuitti, että oli oikea aika suunnata pehkuihin.

      Vaikka on noita epäonnistumisia (varsinkin kulinaarisia) tullut korostettua ja joitain epäkohtia (omasta mielestäni) otettua esille, olen toistaiseksi nauttinut matkasta. Olen tutustunut kaupunkiin mukavilla kävelyretkillä ja istunut katukahviloissa seuraamassa kaupungin elämää. Rahaakin on mennyt kahden päivän aikana yllättävän paljon 60 euroa.

    • Perjantai 12.7.2013

      Taisi tulla eilen käveltyä liikaa. Nautin varsinkin aamuisista ja iltaisista kävelyretkistä suunnattomasti. Ongelmana on vain surkea kuntoni. :( Olin aamulla niin jäykkä, että piipahdin pienellä kävelyretkellä ennen kuin aamiastarjoilu alkoi kello 7. Nyt makaan vuoteessa ja odotan äsken ottamani särkylääkkeen tehoamista. Lihakset, jos minulla niitä edes on, ovat kipeät. Tänään olisi suunnitelmissa tehdä se kesken jäänyt kävely hotellilta Ketjusiltaa pitkin Budan puolelle ja ehkäpä myös Linnavuorelle. Päivästä näyttää tulevan helteinen, joten saa nähdä kuinka minulle käy?

    • Ensimmäiset todelliset vinkit Budapestiin matkustaville:

      Budapestiin (Tonavan kaupunkiin) tutustuminen kannattaa aloittaa ratikkalinjalla 2. Se on edullinen tapa tutustua Tonavan rantoihin. Ratikkalinja 2 kulkee Tonavan rantaa pitkin. Ratikka-ajelut ovat muutenkin hyvä tapa tutustua kaupunkiin siinä missä metrolla pääsee nopeasti paikasta toiseen.

      Suosittelen yhden päivän varaamista Linnavuoreen tutustumiseen. Ottakaa kotoa mukaan pieni kylmälaukku. Pakatkaa kylmälaukkuun juomia ja ostakaa vaikka lähileipomosta evästä matkaan. Jos otatte Suomesta mukaan termospullon saatte varmaan ostettua siihen kahvia vaikka hotellistanne? Ottakaa mukaan myös lukemista tai vaikka joku mukava seurapeli yhdessä oloa varten, jos ette sitten halua vain jutella ja nauttia ilmapiiristä. Linnavuorta suosittelen etenkin hellesäällä... siellä nimittäin tuulee. En suosittele omia eväitä siksi, että Linnavuorelta löytyvien useiden ravintoloiden hinnat olisivat korkeita... ainakaan suomalaisessa mittapuussa vaan siksi, että sieltä löytyy rauhallisia sopukoita, joissa on penkkejä varjossa tai auringossa. Hiljaisuuden, tuulen suhinan puissa ja linnun laulun saattaa keskeyttää välillä Budasta kuuluva hälytysajoneuvon ääni. Linnavuorella voi viettää kiireettömän iltapäivän vaikka aurinkoa ottaen tai varjossa kirjaa lukien ja eväitä mutustellen. Illalla tuolla voisi nauttia pullollisen hyvää viiniä. Löytyy sieltä toki muutama rauhallinen kahvilakin. Matiaksen kirkon ympäriltä kannattaa kuitenkin siirtyä Linnavuopren alueen reunamille. Kannattaa kiertää alueen reunamia pitkin ja etsiä se oma paikka.

    • Perjantai 12.7.2013 jatkoa...

      Päivä turistina Budapestissä.

      Suuntasin hotellilta suoraan Tonavalle. Nyt näin Tonavan ensimmäistä kertaa kunnolla päivällä. Petöfi hidiltä aina vihreälle sillalle Szabadsag hidille asti Tonavan rantaa seurailee rantapromenadi ja puistoalue. Voisin kuvitella lapsiperheen viihtyvän eväsretkellä puistoalueen leikkikenttien liepeillä. Puistoalueelle on tehty laudasta myös auringonottopaikkoja, joita reppumatkaajat tuntuvat öisin käyttävän majapaikkanaan. Asunnottomat sen sijaan tuntuvat viihtyvän vilkkaammilla alueilla. Rantapromenaadin varrella on myös paljon penkkejä. Yhtään kahvilaa tai kioskia en matkan varrella havainnut. Tonavan Budan puoleisella rannalla on vilkasliikenteinen tie.

      Vähän ennen vihreää siltaa tie pujahtaa Tonavan rannalle ja rantapromenaadi loppuu. Vihreän ja valkoisen (Erzsebet hid) välillä ei ole varsinaista rantapromenaadia. Sensijaan valkoisen sillan jälkeen rantapromenadi jatkuu ja siellä on sitten ihan riittävästi kahviloita ja ravintoloita kuin myös hotelleja. Arvelisin hintojen olevan myös korkealla? Matkan varrelle sattui mm. Marriot-hotelli, joka on rakennettu siten T:n muotoiseksi, että sen kaikista huoneista taitaa olla näkymä Tonavalle?

      Valkoisen sillan jälkeen on vuorossa Budapestin ensimmäinen oikea silta eli ketjusilta Szechenyi lanchid. Ylitin sillan ja tulin Clark Adam terille. Adam Clark suunnitteli sillan ja sen jatkeena olevan tunnelin, joka menee Linnavuoren ali. Nyt muutuin taas epäturistiksi ja valitsin 1000 ft maksavan köysiraitiovaunun Siklon sijasta tavallisen reitin 16 linja-auton, joka menee Linnavuoren ylätasanteelle. Suosittelen tuota linja-autoa liikuntaongelmaisille nimenomaan, koska sillä pääsee ylös asti. Ylhäällä linja-auto vanha kulunut Ikaros ohitti vielä vanhemman mutta ei niin kuluneen Rolls Roycen. :)

      Linnavuori on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa ja uudempaa sekä uutta. Sillä on nähtävyyksien lomassa tavallisia asuintaloja ja toimistoja kuin myös hotelleja, ravintoloita, turistikrääsää myyviä ja ihan tavallisia kauppoja.

      Päänähtävyys on toksi Matiaksen kirkko ja Kalastajalinnake. Kalastajalinnakkeen näköalapaikka yläkerrassa on maksullinen. Alakerassa on ravintola jo lienee kallis? Siellä ei ollut montaa asiakasta. Heillä oli useampia musikantteja viihdyttäjänään. Voi olla kaunis paikka illalla. Ehkä sinne kannattaa viedä tuleva puoliso kosintaa varten?

      Kalastajalinnakkeessa oli useita asterixia ja muita gallialaisia muistuttavia veistoksia. En ihmettelisi vaikka Uderzo olisi piipahtanut Budapestissä ennen kuin piirsi ensimmäisen Asterixin? Pariisissa en moisiin hahmoihin törmännyt?

      Hilton-hotellin julkisivu on jätetty ilmeisesti paikalla olleesta vanhasta palatsista mutta Tonavalle päin oleva takapuoli on tehty nykyaikaisesti lasista ja teräksestä. En vaihtaisi nykyistä kämppääni Hiltoniin vaikka ilmastointia kaipaankin. Huoneeni erkkeri on kuin parveke kun avaan ikkunan ja ympäristö on viihtyisämpää ja arkisempaa. No tuskin olisin samaa mieltä, jos olisin päässyt nauttimaan Hiltonin luksuksesta. :) Alueiden hintatasollakaan tuskin olisi merkitystä, jos minulla olisi varaa asua Hiltonissa. Kiinalaisen ja japanilaisen näköistä porukkaa Hiltonin ovista liikkui ulos ja sisään.

      Linnavuorella kannattaa kierellä laajemminkin. Sen reunamilta löytyy rauhallisia sopukoita vaikka hiljentymiseen ja näköaloja muuallekin kuin Tonavalle. Penkkejä joihin istahtaa on paljon ja rauhallisemmilta alueiltakin löytää baareja.

      Linnavuoren rinteillä on mukavan näköisiä asuinkortteleita. Alueita, joissa on viihtyisiä huviloita (ei varmaan köyhällistöeluetta) ja alueita, joissa on pieniä kerrostaloja.

      • Makkonen

        Hyvää tekstiä.
        Mutta Linnavuoreen pääsee kätevämmin kun hyppää punaiseen metroon joka alittaa tonavan ja jää pois Moszkva Térillä tai asema on kai nykyjään nimeltään Szell Kalman Ter ja siitä kävelee mäkeä ylös Varfok Utcaa (450m) ja olet viidessä minuutissa vanhan kaupungin portilla, yhdellä niistä.


    • Perjantai 12.7.2013 jatkoa...

      Olin huomannut linja-auton ikkunasta muutaman kivan ravintolan terassin Linnavuorelle kiemurtelevan tien varrella. Suuntasin kulkuni kävellen alas noita ravintoloita kohden. Istahdin ravintolan Gong terassille, joka on rakennettu tien ja jalkakäytävän väliin . Se ei ollut ns. turistivapaa ravintola. Tarjousmenun hinta oli ilmoitettu euroissa ja ruokalista oli monella kielellä. Söin maittavan annoksen. Annos mudostui leivitetystä kanasta ja runsaasta salaattiannoksesta. Enää ei ollut Napi-tarjouksen (lounastarjous) aika. Ruoka oli hyvää joskin kana oli budapestiläiseen tapaan hieman ylisuolattu. Salaatti tasasi makua mukavasti. Annoksen hintaan 2700 ft kuului pieni olut.

      Lopetellessani lounastani töihin saapui viehättävä nuori naistarjoilija, joka toi minulle sanojensa mukaan hyvän kartan huomatessaan minun tutkiskelevan karttaani. Kun hän vielä hymyili minulle nätistti ja jutteli hyvällä englanninkielen taidolla olin myyty. Ei keski-ikäinen mies muuta tarvitse. Join vielä palan painikkeeksi pari isoa olutta saadekseni tilaisuuden keskustella hänen kanssaan. :) Muutenkin olisi valmis suosittelemaan ravintola Gongia. Sieltä on hieno näköala katukuilua pitkin sekä Matiaksen kirkon torniin, että Gellertvuorella olevaan vapaudenpatsaaseen. Viereinen katu ei ollut edes iltapäivällä kovin meluisa.

      Lopulta minun oli pakko jatkaa matkaa. Ylitin sillan ja palasin ratikalla 2 hotellin läheiselle pysäkille. Pysäkki on Petöfi hidin alla. Siellä on myös kauppoja, kioskeja ja ravintoloita, joissa ainakin näin perjantaisena viikonloppuna oli paljon paikallisia. Tuokin paikka on tutustumisen arvoinen.

      • ttt4

        Suosittelisin tutustumaan Budapestissa Euroopan suurimpaan ja maailman toiseksi suurimpaan synagogaan,1074 Budapest, Dohány utca 2
        sekä Unkarin Kansallismuseoon.


      • ttt4 kirjoitti:

        Suosittelisin tutustumaan Budapestissa Euroopan suurimpaan ja maailman toiseksi suurimpaan synagogaan,1074 Budapest, Dohány utca 2
        sekä Unkarin Kansallismuseoon.

        Nuo jäivät seuraavaan kertaan. En ole käynyt missään pääsymaksullisessa paikassa enkä ole ostanut lainkaan turistipalveluita tälle kertaa.


    • Perjantai 12.7.2013 jatkoa...

      Hetken hotellilla levättyäni ja siistiydyttyäni suuntasi askeleeni ravintolakadulle Raday utcalle. Aika oli jo niin myöhäinen, että päätin syödä Raday utcalla. Alunperin suunnittelin meneväni Gongiin illalliselle. Raday utcalla valitsin Mondon suositteleman ravintola Soul Cafeen siistin ja valoisan terassin. Alkuruoaksi valitsin kalakeiton ja pääruoaksi lettuun käärittyä paistettua kanaa ja paprikaa. Kastikkeena oli paprikakastike. Tällä kertaa maut olivat kohdallaan eikä alkuruoka tappanut makua ja ruokahalua.

      Silmäni alkoivat luppasemaan jo illallisen aikana, joten palasin syötyäni hotellille.

    • Lauantai 13.7.2013

      Liikunta ja ulkoilma alkaa verottaa jaksamista, joten tällä kertaa nukuin puoli yhdeksään asti. Aamiaisella otin ensimmäistä kertaa pöydän ulkoa. Viereisessä pöydässä nautti aamiaista mukava suomalainen pariskunta, joka oli kiertänyt parin viikon ajan Unkaria autolla. Kuulostivat tyytyväisiltä lomaansa.

      Aamiaisen jälkeen suuntasin taas keskustan suuntaa. Menin metrolla Deak Ferenc Terille ja kävin vilkaisemassa Jozsef Attila utcalla sijaitsevaa (juna)lipputoimistoa. No sehän ei ollut auki kuin maanantaista perjantaihin eli haen lippuni huomenna Keletin rautatieasemalta.

      Olin varsin lähellä ketjusiltaa, joten suuntasin kohti Tonavaa. Täällä huomaa usein olevansa lähellä seuraavaa kohdetta, joten tulee käveltyä aika paljon. Ylitin joen ja suuntasin tuttuun ravintola Gongiin Linnavuorelle johtavalle Hunyadi Jano utcalla... sopii hyvin ravintolalle. Kartassa tosin kadun nimi loppuu samaan Janos. Tällä kertaa tilasin lounaaksi jotain mitä luulin kanalla ja muulla mössöllä täytetyksi paprikaksi. No se oli kanafile paprikakastikkeella. Hyvää se kuitenkin oli, joten ei tuo erehdys niin paha ollut.

      Kanssani samaan aikaan ruokaili mukava tanskalainen perhe, jonka kanssa vaihdoin muutaman sanan. En ollut huomannut, että ravintolalla oli nyrkkeilyteema... vaikka terassilla roikkui iso nyrkkeilyhanska. Siitä myös nimi Gong! :) Ravintolan isäntä jäi kanssamme juttelemaan kun kyselimme nyrkkeilystä. Hän oli ollut jonkin tason mestari... ainakin armeijan ja hän oli käynyt mm. Tanskassa nyrkkeilemässä. Hänellä oli tanskalaisen nyrkkeilyseuran standaari.

      Tällä kertaa minun piti piipahtaa sisällä ravintolan vessassa. Ravintola on sisältä huomattavasti hienompi kuin ulkoa voisi päätellä. Nyrkkeily oli esillä mm. valokuvissa ja palkinnoissa. Kaikkien nyrkkeilyn ystävien (,joihin en tosin itse kuulu,) kannattaa piipahtaa Gongissa huilaamassa. :) En uskoisi kuitenkaan nyrkkeilyaiheen häiritsevän niitä, jotka eivät ole nyrkkeilystä niin kiinnostuneita. Minua ei ainakaan häirinnyt. Tyylikäs ravintolasali sopii vallan hyvin hienompaankin ravintolailtaan. Ravintola ei ole ihan halvimmasta päästä mutta kyllä siellä nauttii kolmen ruokalajin illallisen juomien kera alle 6000 forintin juomat.

      Isännän kanssa pääsee hyviin väleihin myös, jos ihailee Matiaksen kirkkoa. Erityisesti katon kehuminen saa isännän innostumaan. Hänellä on vanha kattotiili ravintolan rekvisiittana aitoustodistuksen kera. Katto on uusittu vähän aikaa sitten... ja kaunishan se on. :)
      Jutellessani isännän kanssa tilasin gin tonicin ja vielä ginin kun jäitä ja tonicia jäi jäljelle. :)

      Gongista suuntasin linjan 16 linja-autoon, jolla jatkoin Deak Ferenc teriltä metroon M1. Suuntana oli tällä kertaa Varosliget. Nousin ylös turhan aikaisin Hösök terellä. Alueen keskellä on metroasema Szechenyi furdo. Alue on lapsiperheille ihan ehdoton viereilukohde. Alueella on "satulinna" vallihautoineen, alueen lammella voi meloa tukevan oloisilla kanooteilla (koko perhe sopii mukaan). Alueella on leikkipuisto, pomppulinna ja pingispöytiä. Sieltä löytyy eläintarha, tivoli ja kylpylä. Kylpylässä on kuulemma noin 70 asteen tervehdyttävä lähde/lähteitä. Paljon muutakin alueelta löytynee mutta minun piti jo palata hotellille. Kylpyläreissu jäi väliin kun Gongissa meni niin paljon aikaa. :)

      Hotellini lähellä piipahdin parissakin Tompa-puistokadulla sijatsevassa baarissa. Alue on todella viihtyisä. Alueen baareissa istuessaan voi seurata paikallista elämää. Alueelta löytyy useita edullisia baareja ja ravintoloita. Läheiseltä Raday utcan ravintolakadulta löytyy lisää hivenen hinnakkaampia ravintoloita. Hinnat ovat sielläkin kuitenkin huomattavasti halvempia kuin keskustan turistialueilla. Täältä ihan kiva suunnata nähtävyyksiä ja turistialueita katsomaan mutta ei täältä illalla kannata mihinkään lähteä.

      • ++++++++++++

        Aika lämmintä vettä on kuin 70 asteista kylpylässä ???? Taitaa olla altaassa tilaa uiskennella ?


    • Suosittelen hallia

      Jos kuitenkin kaipaat vaihtelua ruokailupaikkoihin, niin kauppahallin yläkerrassa on melko edullinen unkarilainen ravintola sekä useita tosi edullisia ruokailutiskejä. Halli on siis Vámház utcan päässä sillan kupeessa, toisella puolen tietä mistä alkaa Váci utca.

      • aika moskaa on ruoka

        Eiköhän kaikki turistit, jotka Budapestissä on käynyt ja käy ,löydä Kauppahallin, ilman sinun neuvojasikin


      • Kauppahallin huomasin ohi kulkiessani mutta sisään en vilkaissut. Tällä kertsaa en ehdi Kauppahalliin lounaalle.


      • makuasioita varmaan
        aika moskaa on ruoka kirjoitti:

        Eiköhän kaikki turistit, jotka Budapestissä on käynyt ja käy ,löydä Kauppahallin, ilman sinun neuvojasikin

        Ai jaa. monet on toista mieltä tuosta moskasta, kehuvat jopa gourmetiksi. Mm. Anthony Bourdain, Jamie Oliver ym. mutta kaikilla on toki oikeus mielipiteeseen. Sinullakin, joten kiitos siitä. Minä käyn aina hallissa kun käyn Budapestissä :-)


      • makuasioita varmaan kirjoitti:

        Ai jaa. monet on toista mieltä tuosta moskasta, kehuvat jopa gourmetiksi. Mm. Anthony Bourdain, Jamie Oliver ym. mutta kaikilla on toki oikeus mielipiteeseen. Sinullakin, joten kiitos siitä. Minä käyn aina hallissa kun käyn Budapestissä :-)

        Sain kyllä muuten ihan hyvää ruokaa mutta gulassi-keitto turmeli kummallakin kerralla liialla suolaisuudellaan makuaistini. Punaviinikin maistui sen jälkeen lähinnä suolavedelle. :)


    • Lauantai 13.7.2013 jatkoa...

      Tällä kertaa nautin illallisen hotellin viereisessä Chili-ravintolassa. Tällä kertaa jätin väliin unkarilaiset voimakkaasti maustetut (=suolatut) ruoat ja söin Chili con Carneen hintaan 1580 forinttia ( noin 5,5 euroa). Hotellia lähellä olevissa ruokaravintoloissa olut maksaa 400-600 forinttia ja kaljapaikoissa vain 290 forinttia. Kaupasta oluen saa 200 forintilla. Katteet eivät ole isoja ellei sitten olut ole 3 prosenttista, joka maksaa kaupassa vain 160 forinttia? No kuka sitä olutta nyt humaltuakseen joisi? :)

      Puolen yön aikaan aloin torkahtelemaan niin, että tarjoilijat alkoivat katsoa minua pitkään. Päätin, että oli aika siirtyä hotellihuoneeseen nukkumaan. :)

    • Hurja turisti olet

      Joko kävit 70 asteisessa vedessä uimassa??

    • Kylpylät jätin tällä kertaa väliin mutta tokkopa kukaan noin kuumassa vedessä uiskentelee. :) Szechenyin lähde on kuulemma Budapestin kuumin ja syvin. Pintaan tullessa vesi on 74-75 asteista. Se on myös mineraalipitoista ja uskaltavat ovat väittää siinä porskuttelemisella olevan terveysvaikutuksia. No taatusti on, jos yli 70 asteisessa vedessä ui. :)

      • On ruokasaa

        Onko hotellissasi aamupalalla munakokkelia ?


      • Kiitos!

        On mukava lukea matkakertomustasi!


      • On ruokasaa kirjoitti:

        Onko hotellissasi aamupalalla munakokkelia ?

        Ei ollut ei mutta vieressä oli ravintoloita, joista sai munakokkelin parilla kolmella eurolla. :)


    • kokkeliaivo

      Kiitos matkakokemuksistasi, ilahduttavaa että täällä käy selväjärkisiäkin, kokkeliaivo kyllä yrittää pistää joka väliin munakkaita kommenttejaan.

      • Kiitos kiitoksista... muillekin.

        Minä olen sen verran laiska etten jaksa alkaa kinaamaan täällä kenenkään kanssa. :) Jokainenhan saa olla mitä mieltä haluaa. Ei minulla ole mitään salattua tietoa oikeasta ja väärästä. :)


    • kyllä niillä pärjää

      Aivan turrhaa höpötystä. Oliko begonia ja marmelaadia aamupalalla ?
      Näitkö isoperseisiä Suomalaisia mötköjä siellä? Minä näin ,palasin Lauantaina Suomeen.
      Kamalia ovat Suomalaisen akat .

    • Momondo

      Kivoja juttuja nämä on, mutta ihmettelen, että aloittaja käy vain syömässä, mutta ei tutustu nähtävyyksiin (sisäänpääsymaksut ovat halpoja, samoin konsertit ja muut tapahtumat)), käy kylpylässä tai tee ostoksia.

      Mondolta on tosiaan ilmestynyt uusi painos Budapestista. Sen ja netin kanssa helppo tehdä virtuualimatkoja sitten vaikka Budapestiin

      http://www.mondo.fi/opas/budapest

      • B.P1

        Tuo Mondon opas ilmestyi vuosi sitten


      • Minä nautin kävelemisestä ja uusiin paikkoihin tutustumisesta sekä elämänmenon seuraamisesta jollain mukavalla terassilla istuskellessa. :)

        Tyydyn katsomaan noita nähtävyyksiä ulkoapäin mutta suurilta osin törmään niihin sattumalta kävelylenkeilläni.

        Mondo on hyvä kirja ottaa matkoille mukaan.


    • -marja-

      KIITOS blues_brother, olen lähdössä huomen aamuna Budapestiin ja oli ihana lukea sinun kertomuksia.

      • Nauti matkastasi. Sinne on edelleen luvassa helteitä. Linnavuorella on viileämpää ja siltä löytyy mukavia varjoisia penkkejä, joissa huilata.

        Aja ratikan 2 reitti läpi.

        Piipahda Raday utcalla ja Tompa utcalla.

        Todennäköisesti et kuitenkaan neuvoja tarvitse. Saattaa, että, että sinulla on pidempi kuin 5 vuorokauden kokemus Buadapestistä. :)


    • matkaopas 10
    • Enää en saa itseäni kello 7 aikoihin ylös. Ehdin aamiaiselle vain vähän ennen yhdeksää. Aamiaisen jälkeen suuntasin kohti Keletin rautatieasemaa lippujen ostoon. Ostin 13 775 forintin (noin 47 euroa) hintaiset liput 2 h 46 min kestävälle junayhteydelle. Hidas viiden tunnin yhteys parilla junanvahdolla olisi kuulemma maksanut noin 20 euroa.

      Seuraavaksi kävin toivottamassa naapurihotelliin asettuneen ystäväni tervetulleeksi Budapestiin.

      Suorittelen tätä aluetta majoituspaikkaa miettiville. Alueella on useampikin hotelli Thomaksessa ei ole ilmastointia mutta Corvinissa on. Taisi täällä olla Sissi-niminenkin hotelli.

      Edessä on viimeinen ilta Budapestissä, matkalaukkukin pitäisi pakata ja nukkumaan pitäisi päästä hyvissä ajoin, koska aamulla on aikainen herätys.

      Piipahdan vielä kerran keskustassa mutta illallisen syön jossain lähiravintolassa... ehkä tuossa samassa ravintolassa missä hotellin aamuiset tarjoillaan?

    • Sunnuntai 14.7 jatkoa...

      Iltasella kävin ensimmäseksi etsimässä viinitupaa nimeltään 6:3. Tuo viinitupa on Raday utcasta seuraavalla kadulla Tonavaan päin. Viinitupa löytyi ihan kadun alkupäästä, joten sinne oli lyhyt kävelymatka. Tuo viinitiupa on paikka, jossa monet jalkapallon ystävät piipahtavat Budapestissä ollessaan. Viinitupa kunnioittaa Ferenc Puskasta ja 1950-luvun kultaista joukkuetta. Tuo joukkue oli ensimmäinen, joka löy Englannin Wembleyllä ja peräti 5-3. Englanti yritti revanssia Unkarissa häviten 7-1. Tuo tappio on edelleen Englannin suurin. Mitä tuohon viinitupaan sitten tulee, se on kiinni sunnuntaisin. Tuokin kokemus jäi seuraavaan kertaan.

      Tähän mennessä oli lähtenyt hotellilta keskustan suuntaan. Nyt suuntasin Tompaa pitkin toiseen suuntaan. Sieltäkin suunnasta löytyi useita edullisia ravintoloita ja baareja. Mm. sporttibaari, jossa voi katsoa urheilua isoista televisioista... ikävä kyllä unkariksi selostettuna. Tien päässä oli viihtyisä puisto, jossa oli leikkikenttä ja pieni kahvila. Kiva paikka istuskella.

      Kävimme kaverin kanssa vielä illalla muutamalla oluella. Puoliltaöin suuntasin nukkumaan.

    • Maanantai 15.7

      Aamu oli viileä ja pilvinen. Sängyssä oli niin mukava loikoa, että jätin aamiaisen väliin. Nousin ylös vasta 7.30, viimeistelin pakkaukset ja lähdin kohti rautatieasemaa. Respa vaati minulta vielä 1500 forinttia, jotain veroa. Maksoin tuon mukisematta.

      Matka metrolla rautatieasemalle sujui jouhevasti vaikka metron liukuportaat ovat varsion nopeita. Luulisi vanhoilla ja liikuntarajoitteisilla olevan niissä vaikeaa. Hissejä en huomannut. Muutenkin liikuntarajoitteisten on vaikea kulkea Budapestissä.

      Minulla ei ollut paikkalippua, joten valitsin paikan sattumanvaraisesti. Juna tuli melko täyteen. Ravintolavaunuun mennessäni en nähnyt kahta vierekkäistä paikkaa vapaana. Yksittäisiä oli kuitenkin vielä vapaana. Ilmeisesti tästä syystä monet pariskunnat vaelsivat junan käytävillä paikkoja etsimässä. Kenenkään en nähnyt esittelevän paikkalippuja, joten niiden ostaminen tavallisena arkena ei liene yleistä?

      Junassa oli paljon interraillaajia. Paljon kauniita nuoria naisia. Ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa toivoin, että olisi "taas" nuori ja komea. :)

      Keksin myös paikan missä on tilaa ruuhkaisessakin junassa... ravintolavaunu. Syynä lienevät hinnat, jotka ovat Budapestin mittapuun mukaan korkeat. Olut maksoi 890 forinttia ja ateria, joka sisälsi kaksi jauhelihapihviä ja perunamuussia maksoi 2990 forinttia eli koko ateria maksoi 3880 forrinttia. Minulla oli vain 3600 forinttia ja 10 000 forintin seteli. Tietenkään heillä ei ollut tarpeeksi forintteja vaihtorahana, joten piti maksaa euroilla. :(

      Matka meni joutuisasti ja kestikin vain 2 tuntia 46 minuuttia. Ystäväni olivat minua vastassa Wien Meidlingin asemalla.

    • Wienin matkakertomuksella en enää ketään kiusaa. :)

      Osin siksi, että vietän pääosan aikaa Wienin esikaupunkialueella. Saatan toki piipahtaa Wienissä kerran tai kaksi ja varmasti käväisen Badenin kylpyläkaupungissa. Kumpaankin pääsen näppärästi tuosta vierestä lähtevällä Badner Bahnilla.

      Ja osin siksi, että asun ystäväni luona.

      Täällä Wienin esikaupunkialueellakin on paljon nähtävää ja kivoja reittejä käveltäväksi. Lähellä on useita viinitarhoja, joilla on mukavia viinitupia. Itävaltalainen valkoviini on hyvää ja edullista. :) Läheisellä viinituvalla perivät isosta lasillisesta 1,9 euroa ja litran pullosta 2 euroa! :)

      • Lilli M

        Kiitos mielenkiintoisesta Budapest-matkakertomuksestasi! Itse lähden kuudeksi päiväksi syyskuun alussa:) Budapest on uusi tuttavuus itselleni, sain hyviä vinkkejä jutuistasi. Tarkoitus on poiketa päiväksi Wieniin tai Bratislavaan. Mutta kumpaan? Matkakuume alkaa taas nousta, alkukesästä kävin Caprilla, Sorrentossa ja Amalfin rannikolla nauttimassa upeista maisemista, hyvästä ruuasta/viinistä ja rennosta oleilusta, nyt onkin mukava lähteä kaupunkilomalle. Mukavaa Wienin reissua!


      • Bratislava/Wien
        Lilli M kirjoitti:

        Kiitos mielenkiintoisesta Budapest-matkakertomuksestasi! Itse lähden kuudeksi päiväksi syyskuun alussa:) Budapest on uusi tuttavuus itselleni, sain hyviä vinkkejä jutuistasi. Tarkoitus on poiketa päiväksi Wieniin tai Bratislavaan. Mutta kumpaan? Matkakuume alkaa taas nousta, alkukesästä kävin Caprilla, Sorrentossa ja Amalfin rannikolla nauttimassa upeista maisemista, hyvästä ruuasta/viinistä ja rennosta oleilusta, nyt onkin mukava lähteä kaupunkilomalle. Mukavaa Wienin reissua!

        Jos olet vain päiväksi menossa, niin kumpi hyvänsä kaupunki on näkemisen arvoinen. Aivan samanlaisia ne eivät kuitenkaan ole. Sellainen asia on hyvä tietää (vaikka painaisi valinnan sitten kumpaan suuntaan tahansa), että vaikka Bratislava on nykyisin pääkaupunki, se ei kuitenkaan ole mikään suurkaupunki. Valinta Wienin ja Bratislavan välillä on kärjistettynä hiukan samanlainen kuin jos Suomeen tuleva turisti pohtisi, viettäisikö päivän Helsingissä vai Kuopiossa.


      • Lilli M kirjoitti:

        Kiitos mielenkiintoisesta Budapest-matkakertomuksestasi! Itse lähden kuudeksi päiväksi syyskuun alussa:) Budapest on uusi tuttavuus itselleni, sain hyviä vinkkejä jutuistasi. Tarkoitus on poiketa päiväksi Wieniin tai Bratislavaan. Mutta kumpaan? Matkakuume alkaa taas nousta, alkukesästä kävin Caprilla, Sorrentossa ja Amalfin rannikolla nauttimassa upeista maisemista, hyvästä ruuasta/viinistä ja rennosta oleilusta, nyt onkin mukava lähteä kaupunkilomalle. Mukavaa Wienin reissua!

        Tein vuosi sitten upean laivamatkan Tonavalla Wienistä Bratislavaan. Budapestistä pääsee kyllä laivalla Wieniin asti mutta matka Bratislavaan olisi varmaan paremman mittainen?


      • 9+11
        Lilli M kirjoitti:

        Kiitos mielenkiintoisesta Budapest-matkakertomuksestasi! Itse lähden kuudeksi päiväksi syyskuun alussa:) Budapest on uusi tuttavuus itselleni, sain hyviä vinkkejä jutuistasi. Tarkoitus on poiketa päiväksi Wieniin tai Bratislavaan. Mutta kumpaan? Matkakuume alkaa taas nousta, alkukesästä kävin Caprilla, Sorrentossa ja Amalfin rannikolla nauttimassa upeista maisemista, hyvästä ruuasta/viinistä ja rennosta oleilusta, nyt onkin mukava lähteä kaupunkilomalle. Mukavaa Wienin reissua!

        Jos päiväreissusta haluaa saada jotain irti niin mä menisin Bratislavaan. Sen keskusta nähtävyyksineen on käveltävissä ja aikaa jää kaupungin ilmapiiristä nauttimiseenkin.

        Wien on upea, ja sitä ehkä pystyy hiukan raapaisemaan päivän aikana (=lähdette Budapestista aamun ensimmäisillä junilla ja tulette takaisin illan viimeisillä junilla). Päiväreissu Wieniin on ok, jos ei ole "suuria" suunnitelmia, mutta jos esim. haluaa käydä Praterissa ja Hofburgissa sekä vaikka Naschmarktilla, niin silloin ehkä kannattaa jo jäädä yöksi että päivästä jää muitakin muistoja kuin kelloon katsominen. Tämä siis mun mielipide :)


      • huom.......
        9+11 kirjoitti:

        Jos päiväreissusta haluaa saada jotain irti niin mä menisin Bratislavaan. Sen keskusta nähtävyyksineen on käveltävissä ja aikaa jää kaupungin ilmapiiristä nauttimiseenkin.

        Wien on upea, ja sitä ehkä pystyy hiukan raapaisemaan päivän aikana (=lähdette Budapestista aamun ensimmäisillä junilla ja tulette takaisin illan viimeisillä junilla). Päiväreissu Wieniin on ok, jos ei ole "suuria" suunnitelmia, mutta jos esim. haluaa käydä Praterissa ja Hofburgissa sekä vaikka Naschmarktilla, niin silloin ehkä kannattaa jo jäädä yöksi että päivästä jää muitakin muistoja kuin kelloon katsominen. Tämä siis mun mielipide :)

        "aikaa jää kaupungin ilmapiiristä nauttimiseenkin."

        Kannattaa valita ajankohta ja jopa viikonpäivä tarkasti että pystyy saamaan siitä ilmapiiristä kaiken irti. Olen käynyt Bratislavassa eräänä kevättalvisena sunnuntaina ja kaupunki oli likimain yhtä hiljainen ja tekisi mieli sanoa melkein puolikuollut kuin tuolla aiemmassa viestissä mainittu Kuopio olisi vastaavana ajankohtana. Kyseessä ei ole mikään pienois-Praha, joka on täynnä ihmisiä ja toimintaa vuoden ympäri. Keskusta on tosiaan pieni ja päivän aikana jopa moneen kertaan käveltävissä. Päivämatkan kohteeksi ihan sopiva.


      • Makkonen

        Jos museoista tykkäät niin tutki ehdottomasti Arsenal museo, Sotahistoriallinenmuseo!
        Kertoo aika kattavasti Itävalta-Unkarin vaiheet ja muut sen aikaisen suurvallan vaiheet ja Habsburgien suvun tarinan Sissiä unohtamatta.
        Aivan mieletön mesta jos pitää historiasta, esim ensimmäisen maailmansodan aiheuttaneen F. Ferninandin salamurhan tavarat, esim auto luodinjälkineen, itse pistooli ja ruhtinaan veriset vaatteet ym ym.


      • Makkonen
        Lilli M kirjoitti:

        Kiitos mielenkiintoisesta Budapest-matkakertomuksestasi! Itse lähden kuudeksi päiväksi syyskuun alussa:) Budapest on uusi tuttavuus itselleni, sain hyviä vinkkejä jutuistasi. Tarkoitus on poiketa päiväksi Wieniin tai Bratislavaan. Mutta kumpaan? Matkakuume alkaa taas nousta, alkukesästä kävin Caprilla, Sorrentossa ja Amalfin rannikolla nauttimassa upeista maisemista, hyvästä ruuasta/viinistä ja rennosta oleilusta, nyt onkin mukava lähteä kaupunkilomalle. Mukavaa Wienin reissua!

        Olen molemmissa käynyt ja pidän kyllä Bratislavaa euroopan surkeimpana kaupunkina, sehän jäi aivan paitsioon Tsekkoslovakian aikana ja talot ja tiet sen mukaisia.
        Halvempihan se on kun Wien, mutta siltikin menen ennemmin Wieniin kun Bratislavaan.
        Olen eurooppaa kiertänyt vuosikymmenet ja asunutkin parissa maassa, joten on vertailupohjaa.


      • yhdyn edelliseen
        Makkonen kirjoitti:

        Olen molemmissa käynyt ja pidän kyllä Bratislavaa euroopan surkeimpana kaupunkina, sehän jäi aivan paitsioon Tsekkoslovakian aikana ja talot ja tiet sen mukaisia.
        Halvempihan se on kun Wien, mutta siltikin menen ennemmin Wieniin kun Bratislavaan.
        Olen eurooppaa kiertänyt vuosikymmenet ja asunutkin parissa maassa, joten on vertailupohjaa.

        Samaa mieltä. Syy siellä käymiseen voi olla oikeastaan vain se, että tuleepahan nähtyä keskieurooppalainen kaupunki aivan sieltä kehnoimmasta päästä. Jos jollakulla on mielessä esim. jääkiekon mm-kisojen aikainen Bratislava, niin se ei todellakaan ole sama asia kuin Bratislava tavallisena arkipäivänä. Vanhan kaupungin rakennuskantaa toki on jonkin verran kunnostettu, mutta heti rähjäisellä rautatieasemalla näkee mikä on kaupungin varsinainen olemus. Tsekin puolella oleva lähes samankokoinen Brno on muuten sen sijaan ihan kunnon kaupunki.


      • yhdyn edelliseen kirjoitti:

        Samaa mieltä. Syy siellä käymiseen voi olla oikeastaan vain se, että tuleepahan nähtyä keskieurooppalainen kaupunki aivan sieltä kehnoimmasta päästä. Jos jollakulla on mielessä esim. jääkiekon mm-kisojen aikainen Bratislava, niin se ei todellakaan ole sama asia kuin Bratislava tavallisena arkipäivänä. Vanhan kaupungin rakennuskantaa toki on jonkin verran kunnostettu, mutta heti rähjäisellä rautatieasemalla näkee mikä on kaupungin varsinainen olemus. Tsekin puolella oleva lähes samankokoinen Brno on muuten sen sijaan ihan kunnon kaupunki.

        Piipahdin Bratislavassa viime vuoden heinäkuussa. Ei se minusta mitenkään karmea paikka ollut. Mielestäni ihan vierailemisen arvoinen kaupunki.


      • sinänsä kyllä
        blues_brother kirjoitti:

        Piipahdin Bratislavassa viime vuoden heinäkuussa. Ei se minusta mitenkään karmea paikka ollut. Mielestäni ihan vierailemisen arvoinen kaupunki.

        Heinäkuussa se varmasti onkin parhaimmillaan. Vähän niin kuin Savonlinna, joka on hengissä vain oopperajuhlien aikaan. Kesäkuukausina Bratislavassa on runsaasti turisteja ja heidän viihtymisekseen nähdään jonkin verran vaivaa ja myös viheralueet ovat viihtyisiä, mutta talvella kaupungin kasvot ovat aika erilaiset kun puistojen puut ovat lehdettömiä, terassit kiinni, sää todennäköisesti sateinen ja kaduilla liikuskelee enemmäkseen vain paikallisia työmatkalla tai ruokaostoksilla. Unkarin maaseutukaupungeille tapahtuu talvisin sama asia, joten ei Bratislava siinä mielessä mitenkään ainutlaatuisen ankea paikka ole. Ainut ero on vain se, että se on pääkaupunki, jonka luulisi pysyvän elävänä ja vilkkaana vuoden ympäri.


    • lollukkainen

      Kivaa, kun toiset jaksavat kirjoittaa matkakertomuksiaan, ja vaihdellaan matkakokemuksia. Pistää vaan ***tuttamaan tämä, että täälläkin tartutaan tähän, että miksi et ole käynyt museoissa ja katsellut nähtävyyksiä'.. Minkä ihmeen takia jokaisen ihmisen loman pitäisi olla samanlainen, itseäni ei suoraan sanottuna kiinnosta paskaakaan kierrellä museoita ja nähtävyyksiä.. Tein sitä joskus, enkä saanut siitä mitään irti. Tykkään itsekin kierrellä kaupunkia, juoda terassilla muutaman ja syödä hyvin. Siitä on minun lomani tehty... nyt joku luultavasti nillittää siitä, että lähdetään ulkomaille vetämään perseet. Harvemmin niin tulee tehtyä, mutta jos tulee niin mitäs se keneltäkään on pois kuka siellä kännissä heiluu... te jotka nautitte museoita ym kierrellä, tehkää niin.. minä istua tönötän siellä terdellä ja piste! :) Mutta kiitos kertomuksista!!!! kohta budapestiin!!!

    • Formulat

      Huomenna on lähtö Budapestiin. Viikko siellä kaverin kanssa formula-meinikiä...
      Täältä on paljon tietoa tullut syömiseen ja liikkumiseen liittyen, hyvä niin. Edellinen Unkarin-reissu oli pikku skidinä joskus 80-luvulla ja siitä en kyllä paljoo enää muista.
      Jos on lisää vinkkejä niin antaa tulla vaan. Melkein kaikki viimeisimmät threadit olen kyllä lukenut.

      • on hyviä

        Hyvä tyttö maksaa 50 euro tunti


    • Kiitokset kivasta matkakertomuksesta!
      Hellettä riittää, formula viikonlopuksi on luvassa jopa 37-38 asteen lämpötiloja.
      Mutta näin suomalaisittain ajateltuna hyvähän se vain on, koska Lotus ja Kimi
      tuntuvat pärjäävän parhaiten näissä korkeissa lämpötiloissa.
      Kisat tulee kylläkin katseltua ilmastoidussa olohuoneessa tv:n äärellä.

      • Kimi jee

        Oletko niin kännissäsi ettet pääse radalle. Vai katseletko kotisohvaltasi?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2190
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1906
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      71
      1570
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1568
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1472
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      22
      1379
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1342
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1301
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe