Minulla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, jonka ensimmäinen mahdollinen päättymispäivä irtisanomisen johdosta on ensi tammikuussa ja ''irtisanomisaika AHVL:n mukainen''. Olen asunut asunnossa alle vuoden.
Olen elänyt luulossa, että jos irtisanon sopimuksen etuajassa niin koko vakuus jää vuokranantajalle. Kuitenkin, jos irtisanoisin sopimuksen heti niin irtisanomisaikahan tavallaan venyisi tammikuulle?? Laissa sanotaan:
''Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Ehto, jolla vuokranantajan irtisanomisaikaa lyhennetään tai vuokralaisen irtisanomisaikaa pidennetään, on mitätön.''
Haluan vain varmistaa onko sopimukseni laillisesti sitova? Jos on, laskettaisiinko nyt tehtävä irtisanominen sopimuksen rikkomiseksi, ja onko vuokravakuus tarkoitettu tällaisia tapauksia varten vai pelkästään korvaamaan tuhoja ja maksamatonta vuokraa? Jäisikö vakuus kokonaisuudessaan vuokranantajalle?
Onko vuokrasopimukseni sitova?
5
320
Vastaukset
Ensimmäisen mahdollisen irtisanomisajankohdan määritteleminen on mahdollista toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa. Silloin kummankin osapuolen irtisanomisaika pysyy lainmukaisena, mutta ennenaikaisesti irtisanovan on maksettava sopimussakko toiselle osapuolelle. Sopimussakon tulee tietenkin koskea molempaa osapuolta ja olla molemmille osapuolille samansuuruinen, eikä se saa lyhentää vuokranantajan irtisanomisaikaa tai pidentää vuokralaisen irtisanomisaikaa, toisin päin kyllä).
Eli kyseessä on puhtaasti sopimusjuriidinen kysymys, sopimuksen vakuutena on molempia osapuolia sitova sopimussakko. Yleensä se on 1 kk vuokraa vastaava summa, joskus 1,24 kk vuokraa vastaava summa. Mikään sopimus ei kuitenkaan saa olla kohtuuton, eli jos ensimmäinen irtisanomispäivä olisi esim. 10 vuoden kuluttua sopimuksen alkamisesta ja sopimussakkona 150.000 €, niin se ei perus asunnonvuokrauksessa kestäisi oikeudessa (saattaisi kestää jos molemmat osapuolet ovat yrityksiä, mutta ei kuluttajan vuokratessa toiselta kuluttajalta jolle se on vain tapa hankkia voittoa, eikä ainakaan jos toinen on kuluttaja ja toinen ammattivuokranantaja).- asunnonvälittäjä
Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa voidaan määritellä sopimuksen vähimmäiskesto, siitä olen Välittäjä_LKV:n kanssa samaa mieltä.
Eri mieltä olen kuitenkin siitä että mahdollisen sopimussakon ja sakon suuruuden pitäisi koskea molempia osapuolia."Eri mieltä olen kuitenkin siitä että mahdollisen sopimussakon ja sakon suuruuden pitäisi koskea molempia osapuolia. "
Koska mennään kuitenkin niin lain hengen rajamailla (AHVL), niin en oikein jaksa uskoa että sopimus joka sitoo vuokralaista sopimussakon uhalla, mutta ei vuokranantajaa, kestäisi oikeudessa.
Kun lisäksi huomiodaan, että koko ensimmäisen irtisanomispäivän määrittelemisen idea on pitää vuokralainen asunnossa mahdollisimman pitkään, tai vuokranantajalla ei ole mitään syytä koetella rajoja kirjoittamalla yksipuolisia sanktioita. Jos vuokralainen irtisanoo ennenaikaisesti vuokranantaja saa korvauksen joka riittää uuden vuokralaisen etsimiseen, sehän on koko menetelmän idea.
Toki kuuntelen avoimin mielin perustellut kommenttisi.
- Voi itku!
Aloittajalle:
Jos ole alunperin jo tiennyt että ainakin vuoden verran uskot asunnossa asuvasi ja sanktio on määritetty, niin pitääkö sitten alkaa itkemään jos aikoo rikkoa alkuperäistä sopimusta ikäänkuin kysyä neuvoa muilta että miten "juu, kyl mä ainakin vuoden asun!" lupausta voit rikkoa maksamatta SINUN RIKKOESSASI alkuperäistä sopimusta? Eikö tuollainen ole aika kaksinaamaista touhua?
Siis itku alkaa silloin kun pitäisi moraalia neuvottaa, joka on vielä kirjattu mustaa valkoisella? - asunnonvälittäjä
Välittäjä_LKV:lle.
En siis tarkoittanut niin että sopimuksen minimiaika ja sopimussakko olisi vaan toisella osapuolella ja toisella pelkkä toistaiseksi voimassa oleva sopimus vaan niin että molemmilla osapuolilla on minimiaika ja vuokralaiselle voidaan antaa mahdollisuus päästä sopimuksesta aikaisemmin eroon sopimussakko maksamalla.
Perustelut:
toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen voidaan laittaa minimiaika. Mitään pakkoa tälläiseen sopimukseen ei ole laittaa mitään sopimussakkolauseketta. Mikäli mitään sopimussakkolauseketta ei ole laitettu niin kumpikin osapuoli voi lopettaa sopimuksen vasta minimiajan kuluttua.
Hyvin usein näihin sopimuksiin kuitenkin lisätään sopimussakkolauseke jolla vuokralainen pääsee sopimuksen eroon sopimussakon maksamalla.
En näe mitään estettä jättää sopimussakkolauseketta pois vuokranantajan kohdalta. Hänelle jää siis sopimus minimiajalla. Hyvin vaikea minun olisi kuvitella että vuokranantaja ainakaan menestyksekkäästi valittaisi asiasta käräjäoikeuteen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2257037Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää451305Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka291118- 75911
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal49885Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a62877Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.96846Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38801Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14776- 43753