Repeämät ja seuraava synnytys?

mamsi27v

Minulla on 2 lasta. Toinen syntyi pienenä, alle kolmikiloisena. Ponnistusvaihe kesti kuitenkin tunnin, ja lapsi jouduttiin lopulta avittamaan maailmaan mahan päältä painaen. Päätä tuli ponnistaessa aina vähän näkyviin, mutta vetäytyi takaisin. Kätilö puhui timmeistä alapään lihaksista, jotka "pistävät hanttiin". Tuloksena pienehkö, noin viiden tikin repeämä emättimeen sisäänpäin.

Toinen lapsi olikin suurempi, lähempänä neljää kuin kolmea kiloa. Taas ponnistusvaiheessa tasan sama juttu, pää tuli näkyviin mutta vetäytyi takaisin. Kun ponnistusvaihetta oli kulunut puoli tuntia, vauvan sydänäänet heikkenivät. Taas avustettiin vauva maailmaan kiireellä mahan päältä painaen. Kun pää tuli puoliksi ulos painamisen seurauksena, tunne oli kamala. Kipua en tuntenut spinaalista johtuen, mutta tunsin, kuinka vauva oli edellistä paljon suurempi ja ettei se olisi minusta ulos mahtunut ilman avustusta.
Tuloksena aika reilu toisen asteen repeämä, välilihaan peräaukkoon päin, mutta kätilön mukaan ei peräaukkoon asti. Tikkejä ei laskettu, niitä tuli paljon.

Toisen synnytyksen jälkeen olen ollut vähän kauhuissani. Muuten synnytys oli kaikin puolin helppo ja ok, mutta minua kammottaa näin jälkikäteen se "ratkeamisen tunne", kun lapsen pää väkisin painettiin ulos. Minulla on myös tämän toisen synnytyksen jälkeen ollut ilmankarkailua, ja aina kun tulee kakkahätä, pitää juosta kiireellä vessaan, ettei tule housuun... :/ Luin jostain piilevistä peräaukon vaurioista alatiesynnytyksessä, onkohan minulle käynyt näin...?

Kolmannesta lapsesta haaveilen, mutta ajatus synnytyksestä kauhistuttaa. Pelkään, että repeän seuraavalla kerralla vielä pahemmin, peräaukkoon asti. Alapääni on jo aika täynnä arpikudosta, käsittääkseni arpikudos ei jousta?
Mitä jos vauva onkin taas iso? Minulle jäi sellainen tunne, ettei paljoa isompi vauva minusta ulos mahdukkaan, tekemättä suuria tuhoja samalla.

Minua kiinnostaisi tietää, onko muilla samankaltaisia kokemuksia?
Jos olette synnytyksessä revenneet pahasti, miten kävi seuraavassa synnytyksessä?
Vai oletteko synnyttäneet sektiolla sen jälkeen? Sektiokin pelottaa minua, olen leikkauskammoinen, mutta toisaalta, mieluummin ehkä leikkaushaava/arpi alavatsassa kuin että alapää repeäisi niin, että kakkaisi housuunsa loppuelämänsä...

7

453

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mamikolmelle3

      Minulla ei ole samalaisia synnytyskokemuksia, mutta housuun päästämisestä sitäkin enemmän... Sun kannattaa mennä lääkärille juttelemaan tosta ilmankarkailusta, olet hyvinkin saattanut saada vaurioita synnytyksissä tuonne sulkijalihaksiin. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvin kuntoon, että niistä ei tule elinikäisiä ongelmia.

      Minä olen menossa peräsuolenripustusleikkaukseen. Mulla on luiskahtanut peräsuoli, sitä näkyy ponnistaessa peräaukosta. Sen jälkeen synnyttäminen alateitse on kielletty. Toivon vielä yhtä lasta, se tullaan leikkaamaan suunnitellulla sektiolla. Olen kokenut kolme alatiesynnytystä, joten se on jo nähty. Tuleehan sitten tämä sektiokin koettua.

      • Vauvaapukkaa

        Hei, nyt alkoi minuakin kiinnostaa ja haluaisin kuulla vastauksen jos tiedätte. Synnytin esikoisen vuosi sitten alateitse ja silloin jouduttiin leikkaamaan välilihaa jotta saatiin lapsi ulos reilu tunnin ponnistuksen jälkeen. Minulta tuli ponnistaessa myös peräsuolta ulos mutta kätilö sai sen synnytyksen jälkeen normaalisti työnnettyä takaisin. Sain paljon tikkejä alapäähän, myös niin paljon ettei niitä laskettu...kätilö sanoi ettei yli 20 tikkiä lasketa. Jälkeen päin ei ole ollut ongelmia kaasujen ja ulostuksen kanssa. Voinko siis synnyttää tulevan lapsen ihan normaalisti alateitse?


    • mamikolmelle3

      Jos sinulla ei ole ollut ongelmia pidätyskyvyn tai kaasujen kanssa, niin peräsuolesi on varmaan ihan kunnossa ja voit synnyttää alateitse.

    • Minä sain ponnistusvaiheessa mahtavat pukamat. Tosin ne kyllä paranivat melko nopeastikin, mutta vaiva jäi piileväksi. Vuosien myötä, kakalla käydessä, tuli aina vähän suolta ulos, mutta vetäytyi sitten itsekseeen takaisin. Vaiva paheni pikku hiljaa; vähitellen piti sormella työntää suolta takaisin. Sitten kävin pukamaleikkauksessa, tilanne parani. Nyt olen huomannut, että aina silloin tällöin tulee tahattomasti paukkuja alapäästä. Olen nyt 50 ja asiakaspalvelutehtävissä. Minkähänlainen pierupukki olen 10 vuoden päästä?

      Jälkiviisaana voin todeta, että olisi kannattanut ponnistaa jossakin muussa asennossa, kuin puoli-istuvassa asennossa, siinähän kaikki paine kohdistuu nimenomaan peräsuoleen. Esim. kontallaan tai kyljellään olisi ollut parempi. Kylkiasentoa kyllä ehdotettiinkin, mutta se ei silloin tuntunut hyvältä.

      Minulla myös kätilö painoi loppuvaiheessa reippaasti vatsan päältä, mutta koin sen hyvänä asiana - lapsi syntyi nopeasti sen jälkeen. Kipuja ei muuten ollut, kiitos hyvien puudutteiden. Mutta se vatsan päältä painaminen kyllä sattui, tuli valtava mustelma vatsaan, mutta se oli erilaista kipua kuin normaali synnytyskipu ja kesti vain vähän aikaa, ja tunsin samalla, että nyt tapahtuu.

      • mamikolmelle3

        Jos menet pytylle ponnistamaan, ja sinulta tulee sieltä ulos punainen ruusun näköinen juttu, niin se on peräsuoli. Sitten sinullakin pierujen alkuperä on löytynyt, elikkä relapsi, ulosluiskahtanut peräsuoli. Mä menen syyskuun alussa leikkaukseen, jossa suoli ripustetaan verkoilla ylemmäs, jotta se ei pääse enää luiskahtamaan.


    • kokjikjij

      Kiinostaisi tietää käytitkö jotain kipulääkkeitä näissä synnytyksissä?

      Mulla ekasta lapsesta "traumat" kun eppari leikattiin eikä se parantunut kunnolla. Toinen tuli luomuna hyvn nopeasti ja vain pieni nirhauma. Eka käynnistettynä, epiduraali ja ponnistusvaihe pitkittyneenä. Molemmat vauvat paino reilu 3500 gr.

      • En tiedä kysyitkö minulta vai joltakin muulta, mutta vastaan kuitenkin :) Minulle tarjottiin kaikki maailman kivunlievitykset mitä siihen aikaan oli saatavilla (ja olen siitä kiitollinen, sillä pelkäsin synnytyskipuja). Ammeeseen ja suihkuun en mennyt, koska tuntui turvalliselta olla lähellä sänkyä. Pallosta, keinutuolista, vyöhyketerapiasta, hieronnasta ja ilokaasusta ei ollut yhtään mitään apua. Aqvarakkuloita en ottanut. Mutta EPIDURAALI oli minulle taivas. Sen puudutteen jälkeen en tuntenut koko loppuaikana mitän kipua. Itseasiassa olen itsekin joskus ihmetellyt, että miten se oikein on edes mahdollista? Voiko epiduraali tosiaan olla niin tehokas, vai sainko reippaan annoksen, vai vaikuttiko pitkä ponnistusaika (50 min) niin turruttavasti? En tuntenut mitään edes silloin, kun lapsi tuli ulos, vaikka olin nimenomaan sitä hetkeä pelännyt. Alapää oli kyllä tunnoton pitkän aikaa. Lapsi syntyi aamulla, ja illalla rupesin ihmettelemään, että miksihän alapäätä pakottaa. Hoitaja sanoi, että se episiotomiahaavanhan siellä pakottaa. Vasta silloin sain tietää, että minulta oli leikattu väliliha. Olin istunut siihen saakka normaalisti. Voihan tietysti olla, että kätilö oli maininnut asiasta, mutta se oli mennyt minulta jotenkin ohi. Samoin tikkien laitosta en tiedä mitään missä vaiheessa hän ne ompeli (ilmeisesti silloin, kun otettiin valokuvia vauvasta). Enkä tänäpäivänäkään tiedä montako tikkiä tuli. Haava parani siis nopeasti eikä muita repeämiä tullut, mutta nuo suolivaivat jäivät.

        Melko tietämättömänä menin siis synnytykseen. Pelkäsin kipuja, mutta en osannut pelätä repeämiä, ja se, että pukamia voisi tulla synnytyksessä, se ei ollut koskaan tullut mieleenikään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4071
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3418
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2959
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2901
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2234
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2171
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1935
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1930
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1879
    Aihe