Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Fiiliksiä Krakovasta:)

meku71

Olen lähdössä tulevana perjantaina Krakovaan ja olisin halunut kuulla fiiliksiä ja kokemuksia siellä käynneiltä. Positiivisia tarinoita, missä kannattaa käydä, millaisia ihmisiä tapasitte, ym. Löysittekö hyviä ostospaikkoja ja kun on kuumaa tulossa viilentäviä puistoja tms;) kivoja juttuja;) Matka fiilistelyä... Kiitos:)

19

6028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 20+1

      Hotelli oli Best Western Old Town. Se sijaitsi juuri vanhan kaupungin vieressä oikealla reunalla. Taksi kentältä sinne maksoi 90 zlotyä illalla klo 22 ja ajoaika oli 20min.
      Hotellin takapihalla on pieni bistro, jossa oli hyvä ruoka. 60-70 zlotua per hölö oluen kanssa, keitto ja pihvi. Vanhan kaupungin torilla infopistettä vastapäätä on Dominikanskan ja Stolarska kadun kulmassa kebab/pizzapaikka, jossa oli paljon ruokailijoita. Nopea palvelu ja tiskiltä näyttäen, mitä haluaa, kaikki onnistuu. Lounaaksi iso tortilla ja olut maksoi 20 zlotua.
      Ostoskatu vanhassa kaupungissa ei ole kummoinen.

      Suolakaivoksessa kävin, mutta se on vanhemmalle väelle rasittava reissu. Kierros alhaalla vie 2 tuntia ja odotus hisseille ja poispääsy maan alta tunnin lisää. Kierrokselle kannattaa mennä heti aamusta. Sisäänpääsy 73 zlotya. Hotellilta suolakaivokseen on taksi edestakaisin ehkä 200 euroa, mutta otimme saman, lentokentältä saamamme taksin seuraavaksi päiväksi ja ajelimme ympäri kaupunkia tunnin verran lisähintaan 100 zlotya (kun sattui olemaan englannintaitoinen nuori mies). Kierros alhaalla päättyy hisseihin, jotka tulevat maan pinnalle puolen kilometrin päässä lähtöpisteestä.
      Krakovassa on erittäin hyvä julkinen liikenne. Raitiovaunut ovat uusia, samoin bussit. Lippuja saa ostettua pysäkkien lähellä olevista kioskeista. 24 tunnin lippu maksoi 15 zlotya, 40 min lippu 3,80 zlotya ja 20min lippu 2,8 muistaakseni. Vaihtoja voi tehdä tuon ajan sisällä. Lippu leimataan bussissa.
      Rahaa kannattaa vaihtaa keskustan ulkopuolen pankeissa, kurssiero on 10% parempi. Esim Sienna-kadun jatkeena olevalla Wielopole-kadulla.
      Pieni olut Tyskie 0,3 on noin 7 zlotya tarjoiltuna. Iso 0,5 ehkä 8 zlotya. 1,5litran vesipullo kaasun kanssa laadusta riippuen 0,79...1,5 kaupassa.
      0,5 litran puolalainen Zystererowa vodka 19 zlotya.
      Paprika maustepussi matkamuistoksi 20g 1,79 zlotya.
      pieni Fanta 2,4 ja munkki 1,8 zlotya.

      Eka päivänä kannattaa ottaa sähköautoajelu, jossa tutkitaan sekä vanha kaupunki että juutalaiskortteli. Pyyntihinta on 300 zlotya 1½ tunnin kierrokselta, max 4hölöä, mutta neuvotellen pääsee edullisempaan sopimukseen. Jos otat tyhjän sähköauton lennosta, niin sinulla on parempi neuvottelutilanne hinnan suhteen. Autojen parkkiasemilla hinnat on tiukemmat.
      Raitiovaunut 4, 21 ja 22 ajavat Nova Hutan legendaariselle Kombinaatille.

      • Martta oli alasti

        Onpa suolakaivokseen menevällä taksilla hintaa- huhhuh ;)


      • huippu_matka

    • meku71

      Kiitos, tämä oli hyvä;) Mitä mieltä olit kaupungista yleensä?

    • 6+1

      Turhaan mainostettu. Mutta toki parempi vierailukohde kuin esim Varsova.

    • mrs matkaaja

      Aivan ihana kaupunki! Vietimme 6 vrk toissa kesänä. Yhdistimme lomaan myös Varsovan, jonne lennot olivat ja välimatka sujui kätevästi junalla. Meillä oli asunto vuokralla ihan keskustassa, Florianska-kadulla. (Pahoittelut, jos on väärin kirj.)

      Ainakin silloin hintataso oli todella edullinen. Jopa raatihuoneentorin ympärillä olevissa ravintoloissa. Matkamuistot kannattaa ostaa raatihuoneentorin keskellä olevasta rakennuksesta; pitkänmallinen rakennus, jonka sisällä vieri vieressä myyntikojuja.

      Juutalaiskaupunginosa on todella viehättävä ja jotenkin kivan rauhallinen. Sinne siis!

      Retkeilimme keskistysleirillä, suolakaivoksella ja Zakopanessa. Zakopanen olisi voinut jättää pois, vaikkakin näkihän siinä maisemia ja pyörähdettiin myös Slovakian puolella. Mentiin näppärällä pikkubussilla pikkuteitä pitkin. Palatessa isompia teitä. Suolakaivos oli ok, mutta kyllä keskitysleiri (A-B) on ihan ehdoton. Sinne pääsee toki itsenäisesti junalla. Me ostimme nuo kaikki kolme retkeä matkatoimistosta (siitä Florianska kadulta, joka on kävelykatu) ja olivat todellakin hintansa väärttejä kaikki. Maksettiin kahden aikuisen kolmesta retkestä 170 e. Ja kyllä kyllä, tiedän, että varmasti olisi päässyt halvemmallakin, mutta helppous oli avainsana ja ei aina ole nin kympin päälle.

      Mutta siis keskitysleirit pitää ehdottomasti käydä katsomassa. Meillä oli todella hyvä, loistava, englanninkielinen opas, joka itketytti tarinoillaan. Hänen isovanhempansa olivat leirillä kuolleet.

    • kiinnostaapi

      hyviä hotelli /huoneisto suositukisa Krakovasta?
      Entä kuinka tuo keskityslerin matkapaketti hoituu- kuinka pitkä / kulkuaika?
      Onko Krakovassa millaiset mahdollisuudet shoppailuun?
      Kiitos jos joku jaksaa vastata

      • mrs matkaaja

        Me vuokrattiin asunto P&J Apartments -muistaakseni noin, googleta tuo. Mutta on niitä paljon muitakin ja booking.comissakin asuntoja. Huom. Florianska-kadulla asunto kannattaa ottaa sisäpihan puolelta, muuten aika meluisaa. Matkasimme k-leirille bussilla. Olisiko matka kestänyt noin tunnin suuntaansa.

        Pikkuliikkeitä oli vanhassa kaup ja sitten ihan rautatieaseman vieressä on iso kauppakeskus.


      • Woi Hywä Tawaton

        Ei, Krakovassa ei ole kauppoja. Shoppailua voi harrastaa vain Suomessa, Puola ei kuulu shoppailulliseeen vyöhykkeeseen.


      • jljlkjöo
        Woi Hywä Tawaton kirjoitti:

        Ei, Krakovassa ei ole kauppoja. Shoppailua voi harrastaa vain Suomessa, Puola ei kuulu shoppailulliseeen vyöhykkeeseen.

        joopa joo... oliko viestissä mielestäsi aihealueeseen liittyvää infoa?


      • ps ps ps

        Olimme hotelli Poloniassa, ei mikään luxushotelli, mutta aivan loistava sijainti- ei juuri parempaa voi Krakovassa olla, ja erittäin hyvä aamupala


      • gjfhmnd
        mrs matkaaja kirjoitti:

        Me vuokrattiin asunto P&J Apartments -muistaakseni noin, googleta tuo. Mutta on niitä paljon muitakin ja booking.comissakin asuntoja. Huom. Florianska-kadulla asunto kannattaa ottaa sisäpihan puolelta, muuten aika meluisaa. Matkasimme k-leirille bussilla. Olisiko matka kestänyt noin tunnin suuntaansa.

        Pikkuliikkeitä oli vanhassa kaup ja sitten ihan rautatieaseman vieressä on iso kauppakeskus.

        ,


    • ps ps ps

      Taitaa tulla Mekulle liian myöhään, mut täs infoa jollekin muulle:

      Vierailimme Krakovassa muutama viikko sitten, tosi mukava kaupunki oli. Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja palvelualttiita. Joku sanoi, että Varsovassa ei välttämättä ole niin, mutta Krakovassa lienevät ymmärtäneet turismin arvon. Englannilla pärjää oikein hyvin, aivan vanhimpia torimummoja lukuunottamatta kaikki myyjät, tarjoilijat jne. puhuvat hyvää suomalaisten ymmärtämää englantia. Luultavasti myös saksalla pärjää.

      Se, missä kannattaa käydä, riippuu tietysti, mistä on kiinnostunut. Tunnetuimmat nähtävyydet ovat Wawelin linna, Mariankirkko, vanha kaupunki ja ennen kaikkea vanhankaupungin tori, joka on Euroopan suurimpia keskiaikaisia kaupunkitoreja. Jos on kirkoista kiinnostunut, niitä riittää toistakymmentä jo pelkästään vanhan kaupungin alueella. Torilla oleva vanha verkahalli on myös merkittävä nähtävyys

      Hieman vanhankaupungin ulkopuolella on Kazimierzin kaupunginosa, jossa juutalaiset pääosin asuivat ennen sotaa. Monet synagogat muistuttavat juutalaisuudesta vieläkin, muuten sitä ei huomaa. Veiksel -joen toisella puolella on alue, jonne natsit perustivat juutalaisille geton. Pienen pätkän geton muuria voi vieläkin sieltä bongata. Nämä alueet ovat kohtuullisen kävelymatkan päässä, mutta raitiovaunuilla pääsee myös ja aiemmissa viesteissä mainituilla sähköautoilla.

      Hieman kauempana on Nowa Hutan kaupunginosa, joka perustettiin sosialismin aikoina mallikaupunginosaksi. Jotkut peruskrakovalaiset kuulemma ylpeilevät sillä, etteivät ole koskaan käyneet siellä. Krakovassa raitiovaunuliikenne toimii vähintään yhtä hyvin kuin Helsingissä ja on edullista. Jossain aika uusissakin matkaoppaissa sanotaan, että lippuja voi ostaa kioskilta, mutta ainakin meille sanottiin niissä, että ostakaa automaatista. Automaatteja näkyi olevan monilla pysäkeillä ja joissain vaunuissakin, ja niissä oli ohjeet englanniksi. Liput leimataan vaunuun/bussiin mennessä. Bussilla emme liikkuneet, mutta hotellin ikkunasta katseltuna näytti, että busseihinkin voi nousta myös takaovesta, toisin kuin Suomessa. Lipuntarkastajia liikkuu paljon, joten lippu kannattaa ostaa.

      Auschwitzsissa tietenkin kannattaa käydä, matkaa on n. 70km. Suosittelen ehdottomasti ostamaan valmiin matkapaketin Krakovasta, jos ei välttämättä halua omatoimimatkailua puolalaisissa liikennevälineissä. Maksaa n. 25 euroa, sisältäen matkat opastuksen. Voin suositella Pietarin ja Paavalin kirkon vieressä Grodzkalla olevaa matkanjärjestäjää: homma toimi ja bussi oli ilmastoitu.

      Auschwitz I- leiriin joutuu kesäkaudella osallistumaan opastetulle maksulliselle kierrokselle klo 9-15. Tätä on näissäkin keskusteluissa kritisoitu, mutta koska siellä käy päivisin tuhansia ihmisiä, niin järjestely tuntuu järkevältä, oli melkoinen tungos muutama viikko sittenkin. Birkenaun leiriin, joka on n. 3km:n päässä, pääsee ilmaiseksi, ja leirien välillä on ilmainen non stop bussikuljetus. Jos haluaa mennä ilmaiseksi Auschwitzsiin, niin kannattaa mennä ensin Birkenauhun, ja 15:n jälkeen sitten Auschwitzsiin. Oikeastaan Birkenaun leiri oli vaikuttavampi, siellä saa kuvan koko homman laajuudesta.

      Sota-aikaan liittyen suositeltava käyntikohde on Veikselin takana (siellä geton vieressä) oleva Oscar Schindlerin tehtaaseen rakennettu museo/näyttely Puolan sota-ajasta.

      Ostoksista kiinnostuneille löytyy mm. valtava ostoskeskus galleria Krakowska rautatieaseman vieressä ja lukemattomia pikkuputiikkeja. Puolan hintataso on turisteille Eu- maiden alhaisimpia, erityisesti se näkyy ruuassa ja juomassa. Ravintolasta riippuen, hyvä päivällinen maksaa n. 1/4 - 1/3 Suomen hinnoista, lounaan saa suomalaisittain kahvirahoilla. Oluttuoppi maksaa vanhankaupungin torilla alle 3 euroa, hieman kauempana saa alle 2:lla eurolla. Kaupassa suomalaista vahvaa olutta (6-8%) vastaava olut maksaa alle 50 senttiä.

      Ja olihan siellä muutakin, mutta ottakaa lopusta itse selvää ;)

    • Koihjniuh

      Lukemattomia maita koluneena ja nyt puolan "löytääneenä" voin vain suositella sekä Krakovaa että Gdanskia, Varsovasta ei ole kuin läpikulku kokemukisa, joten siitä en voi sanoa mitään.
      Krakovan must paikka on tietenkin juuri vanhakaupunki ja vanhat juutalais kortelit Kazimirskin aluella lukuisine pop up ravintoloineen, Krakovan sodan aikainen Ghetto on myös käymisen arvoinen, tulosta Gheton kartta etukäteen netistä ja saat enemmän irti.
      Schindlerin Emalitehdas on nykyjään upea museo jossa toisen maailmansodan Krakova esittäytyy hyvin, sekä itse tehtaanjohtajan elämä.

    • AniaWorkInPoland

      Work for finnish speaker in Katowice (big city on south Poland => population over 300 000).
      If you are open-minded, interested to work and living in PL for a while (or loner) please contact me on [email protected] with short note from where you are and why you would like to work in Poland (you can write in finnish if you don't feel comfortable to write english).

    • ItseArkuri

      Suolakaivokset Krakovassa!
      Onko meno/ nousu maanpinnalle hissillä? Kärsin pahasta hissikammosta, eikö puolalainen hissi maan uumenissa totisesti houkuttele! Osaisiko joku auttaa... Kiitos! ☺

      • nopola

        Alas mentiin hissillä, ylös tultiin sellaisella helekutin ahtaalla mutta nopealla peltipurkkihissillä. Oli ihan hauska kyyti...


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2404
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      65
      2151
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      1983
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1692
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1612
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1410
    Aihe