Vinolaudoitus uuteen puutaloon?

Taloa suunnittelemas

Voiko uuteen puutaloon laittaa samanlaisen vinolaudoituksen seiniin mitä käytettiin ennen vanhaan mm. rintamamiestaloissa? Minua kiinnostaisi rakentaa omakotitalo jossakin vaiheessa, mutta en halua ulkoseiniin kipsilevyjä, vaan jotakin lautaa tai kestävää puulevyä.

13

3396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minävaantaas

      kyllä vinolauta käy, tervapahvin kanssa. määräysten mukaan vaan nykyään ehkäpä jokin puukuitulevy on suositeltavin, on vinolaudoitusta jäykempikin. kyprokki on 'äänenvaimentimena' sisäseinissä ok. mutta älä vaan sitä tuulensuojaksi laita, pienikin vuoto höyrynsulussa ja se on homeessa jo rakennusaikana, oli sitten tarkoitukseen 'sopivaa' tai ei...

    • asfsadfsdf

      vai puukuitulevy vinolaudoitusta jäykempi...
      Kysykää mitä sattuu, me vastaamme no tuota... mitä sattuu.

    • lkwor

      no varmasti levy on jäykempi kuin laudoitus, toki levyn pitää olla riittävän paksu ja riittävän tiheästi kiinnitetty runkotolppiin.

      • fhdikuyjdt

        Koetahan, kummasta tökkäät puukon läpi? Mitä jäykistykseen tulee, on vinolaudoitus omaa luokkaansa. Tuulenpidon kanssa onkin sitten huonommin, mutta sen takia takana on esim. bitumipaperi tai muu tuulensulkukerros. Vinolaudoituksesta on luovuttu työläyden ja siten hinnan takia.


    • lkwor
      • fhdikuyjdt

        Huokoinen tuulensuojalevy ja ns. haltex sisäverhouslevy ovat juuri puukuitulevyä. Puukuitulevyä saa ainakin paria paria paksuutta, tuulensuojalevyksi tarkoitettuna. Lastulevy on aivan eri tavaraa ja se on enemmän sisäverhouslevy tai sitten kalusteissa. Siitä ei saa puukkoa läpi helpolla.


      • tiatoo

        Puukuitulevy ja lastulevy ovat eri tavaraa. Materiaali on kyllä molemmissa puuta. Lastulevyssä on enemmän muita aineita. Se on hyvin kosteusherkkää eikä läpäise ilmaa yhtä paljon.


    • Rintamamiestalon om.

      Eihän sitä mikää estä vinolaudoitusta laittamasta seiniin, mutta mielestäni kunnolliset vinotuet ja kunnollinen tuulensuojalevy kyllä on parempi ja helpompi tehdä.
      Kipsilevyä en minäkään laittaisi tuulensuojalevyksi, vaikka tutkimusten mukaan sen tuulenpitävyys on huippuluokkaa. Laittaisin ennemmin kaksi ristikkäistä kerrosta tavallista "haltex" tuulensuojaa. Puulevy on aika kallista ja taitaa olla huonosti täällä saatavilla, amerikassa sitä käytetään yleisesti tuulensuojana.

      Rintamamiestaloja rakennettaessa vinolaudoitus tehtiin ulkopuolelle yleensä käytetystä betonilaudasta, jolle ei muuten ollut niin käyttöä. Naulatkin oikaistiin, että nekään eivät menneet hukkaan. Tervapaperi hoiti tuulensuojan virkaa ja usein tervapaperia laitettiin vielä vinolaudoituksen päällekin, kun julkisivulaudoitusta asennettiin.

    • nokiastad

      tuli vaan mieleen tuosta vinolaudoituksesta tosiaan sen tuulensuojatiiveys tarvii paperittaa, mutta mitens kun periaatteessahan talon rungon pitää olla ns. huokosempaa aina ulospäin mentäessä, mitens on laudoituksen laita? eikö lauta ole tiiviimpää kuin eriste? tietysti onhan höyrynsulkumuovi tiivein sisällä ja eihän ennen wanhaan käytetty kuin paperia ja toimi kaip jotenkin...

      • Rintamamiestalon om.

        Eihän se vinolaudoitus nyt niin tiivis ollut, etteikö olisi hengittänyt. Käytännössä n. 5mm raot lautojen välissä, kun laudoitus kuivui seinissä. Puutavara oli keväällä sahattu ja käytännössä siitä alettiin heti rakentamaan. Ensi laudoitettiin perustuksien valuihin muotit ja niillä laudoilla sitten tehtiin runkoon vinolaudoitus. Laudat kuivuivat käytännössä seinällä ja mitä olen rintamamiestalojen seiniä joskus purkanut, niin aika isot raot on lautojen välissä.
        Höyrysulkujahan ei näissä purueristeisissä taloissa juuri ollut, mutta käytännössä seinät olivat aika tiiviitä, kun sisäpuolella oli ilmasulkuna oksamassasta tehty pahvi purueristeen ja sisäpuolisen laudoituksen välissä tiiviisti. laudoituksen päällä oli pinkopahvi tapettien kanssa taikka Ensotapetti silloisilla öljymaaleilla käsiteltynä, joka kyllä oli aika tiivis ratkaisu.
        Yleensä rintamamiestaloissa oli 4" runko tehtynä 2"x4" puutavarasta, jolloin tuo purueristeen paksuus oli tuo hieman reilu 100mm ja se ei kyllä ollut oikein riittävä. Jotkut rakensivat kuitenkin talonsa 5" rungolla käyttäen 2"x5" puutavaraa ja saivat eristepaksuuden reiluun125mm, nämä talot olivat jo huomattavasti lämpimämpiä.
        Monissa rintamamiestaloissa kuitenkin suurimmat lämpöhäviöt tulivat yläpohjasta, kun sahanpurua ja kutterilastua ei tahtonut riittää ja käytännössä yläpohjissa oli eristettä vain 200mm, jos sitäkään. Seinissä sahanpuru laskeutui aika nopeasti ja koolinkien välit ammottivat tyhjyyttään seinän ja yläpohjan liittymän tienoilla. Samoin myös ikkunoiden alla eristeet laskeutuivat.
        Yksi merkittävä seikka rintamamiestalojen lämpövuotoihin seinissä oli, kun kiireessä rakennettiin ja seulomatonta purua laitettiin seinien väliin eristeeksi. saattoivat purun joukossa olevat tikut ja kaarnanpalat holvata, varsinkin 4" runkgossa, lisäksi liian pitkillä nauloilla naulattu ulkoverhous aiheutti yhtenäisen naularivin vaikeuttamaan eristeiden laskeutumista yhdessä tikkujen ja kaarnanpalasien kanssa. Nauloja oli sodan jälkeen erittäin vaikea saada ja niillä nauloilla naulattiin, mitä nyt satuttiin kulloikin saamaan. Jotain kuvastanee sekin, että suurillakin rakennustyömailla nauloja oikaistiin ihan miestyönä, joka tuntuu tänä päivänä aivan naurettavalta!!

        En silti tänä päivänäkään jättäisi kunnollista vinotuentaa pois puutalosta, vaikka en kokonaan vinolaudoitusta tekisikään. Mielestäni kunnolliset vinotuet "reivat" ovat tarpeen, vaikka käytetäänkin kunnollisia levyjä tuulensuojana.


    • eiääliö

      Vinolaudoituksesta ei ole mitään hyötyä, jos rakenne on oikein tehty. Käytä tuulilevynä esim. runkoleijonaa niin on jäykkä, hengittävä ja saat samalla lisäeristyksen. Sisäpuolelle ilman- tai höyrynsulku ja ek.kipsilevy. Itse vieroksuin aikoinaan kipsilevyä, mutta se on erittäin hyvä materiaali. Jäykkä ja täysin elämätön sekä paloturvallinen. Pinnoiteksi käy mikä tahansa materiaali ja kiinnitykset saa tehtyä vaikka kuinka painaville esineille tukilaudalla.

      Vanhoja rakenneratkaisuja käytettiin kun ei ollut muita materiaaleja sekä rakenteet olivat ohuempia ja huonommin eristäviä kuin nykyjään. Vanhat rakenteet ovat käytännössä plussan puolella koko syvyydetään. Jos rakenteiden paksuutta ja eritävyyttä kasvatetaan nykymääräyksille, niin kastepiste jää rakenteen sisään. Tämän takia vanhoja rakenneratkaisuja käytettäessä kannattaa todella miettiä mitä tekee.

    • Älä tee hometaloa!
      • Tuohon voi jatkaa,

        tä:
        http://pappasmurffi.nettisivu.org/viimeinkin-valoa-tunnelin-paassa-kun-rakennus-kosteus-hengittaa-niin-asukkaatkin-hengittavat-raikastapuhdasta-sisailmaa/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2315
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1940
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1735
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      169
      1703
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe