Vauva 10kk, liikkumattomuus

sylivauva 10kk

Hei! yritin etsiskellä netistä keskusteluita aiheeseen liittyen mutta aika vähän löytyi.
Eli meillä vähän päälle 10kk vanha poika vauva, ei liiku oikeastaan millään lailla. Fysioterapiat aloitettu 7kk iässä. Alussa ollut 4kk koliikki sekä maitoallergia, joten neuvolassa ja fysiolla sitä mieltä että siinä syy. Onko muita joiden vauvat olisi lähteneet liikkelle vasta tosi myöhään?

Meillä ei siis osta istua tuetta saati nousta itse istumaan, ei varaa juuri ollenkaan käsille mutta seisoo tukea vasten. mahallaan ei pitkiä aikoja viihdy, paitsi sängyllä, jolloin laittaa jalat ja pepun konttausasentoon mutta ei saman aikaisesti nosta yläkroppaa. yläkropan varaa kyynerpäille mutta ei kokonaan käsille. kääntyy kyllä ja pyörii kellonviisareiden mukaan. ainoa mitä osaa on tuo seisominen ja puhe kehittynyt paljon.

Itseä alkanut mietityttämään tämä liikkumattomuus, mutta lääkärissä ja fysioterapeutilla sitä mieltä että jokainen aikanaan... ennemmin en osannut stressiä tästä itselleni kehittää muutakun nyt vasta kun läheiset ovat alkaneet ihmetellä ääneen miksi poika ei liiku ja kyselevät onko poika käynyt tutkimuksissa..

eli onko jollain kokemusta tämmöisestä liikkumattomasta vauvasta?

22

2620

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eihätää:):):)

      Luulisi että lääkäri ja fyssari olis puuttunut asiaan, jos olis syytä huoleen :)

    • Ymmärrän!

      Hei! Ymmärrän enemmän kun hyvin tunteesi!!
      Itsellä poika nyt 15 kk ja lähti myöhään liikkeelle eikä vieläkään kävele ja murhe ja huoli alkaa jo painamaan tai on painanut kokoajan.
      Varsinkin muiden ihmettelyt kun meidän jässikkä vielä niin suurikokoinen niin kyselyä ja ihmettelyä on ihan kokoajan!!!hermot menee.

      Me ollaan käyty fysioterapeutilla 8 kk lähtien ja fyssarin ja neuvolan mielestä kaikki ok että on vaan arempi luonteeltaan ja tekee asiat vasta kun osaa täydellisesti.
      Muuten tosi viisas lapsi, ymmärtää mielestäni melkein kaiken puheen, osaa monia sanoja, näppärä käsistään,osaa näyttää kirjoista mitä vain kysyy jne, mutta nämä asiat eivät ihmisiä ihmeemmin kiinnosta vaan tärkeämpää tuntuu olevan tuo liikkuminen!!

      Meillä siis alettiin ryömiä tosi vaikean näköisesti n.9 kk ikäisenä, mutta ei mennyt kun noin metrin eteenpäin, muuten kieri. N. 10 kk nousi istumaan ja n. 11 oppi luojan kiitos konttaamaan sai edes hetken rauhaa muiden kyselyiltä.

      Ymmärrän että ahdistaa kun lapsi ei liiku ns. Normien mukaan, mutta älä anna huolelle liikaa valtaa kun kaikki todennäköisesti on ihan hyvin. Itse yritän hokea itselleni että jos jotain olisi pielessä niin eiköhän tuo fysioterapeutti olisi jotain huomannut.
      Yritä vain olla kärsivällinen, varmasti lapsesi pian lähtee liikkeelle( voi jättää vaikka ryömimisen väliin)

      Ps. Itse olen lähtenyt kävelemään melkein puolitoistavuotiaana enkä sitä ennen edes kuulemma osannut kunnolla kontata, mutta ihan normaali minusta on kasvanut. Liikuntanumero aina 9 tai jopa 10;)

      • jaksamista teille

        Ymmärrän minäkin, ystävälläni on hirmu myöhään liikkumaan oppinut tyttö. Syyksi on todettu suuri syntymäpaino, jolloin ns. laiskuus on jo synnynnäinen ja suuri arkuus yrittää vielä itse, reaktiokykykin oli tällä lapsella jälkijunassa, silti tuosta (nykyään 2v) on tullut aivan normaali ikäisiinsä verrattuna. En nyt väitä, että syynä on aina suurikoko, mutta sekin tuli mieleeni. Omalta kohdaltani ei ole tuota asiaa tullut eteeni, ovat saaneet kehittyä ihan omaa vauhtiaan, meillä päinvastoin pieniä olleet ja kova hinku ollut liikkeelle lähteä. Lapsethan ovat yksilöitä. Minulle on jopa tullut äiti-ihminen sanomaan: On se kamala, kun niin paljon antaa äiti lapsen energiaa kuluttaa, koska on niin pikkanen ja siro, olen vastannut tähän: No se on sen puolitoista sokeripakettia syntyessään ollut, joten ottaa myöhemmin koossaan kiinni ikäisensä. Tsemppiä kaikille äideille ja isille, jotka kamppailevat noiden asioiden kanssa, älkää heti ajatelko, että lapsella on jokin vika. Kyllä neuvoiloissa ja fys.terapiassa todellakin osataan hommat tehdä niin, että pystyvät kyllä havaitsemaan seikat, jotka voisivat olla lapselle vakavia.


    • Hipsutellen

      meidän tuttavaperheessä myös nyt 4-vuotias poika, joka vielä 11kk iässä ei edes kääntynyt vatsalleen! Silti lähti kävelemään vuoden ikäisenä. Eli elä huoli... kaikki etenee omaan tahtiinsa. ;)

    • Olisko näin

      Äitini sanoi joskus, että jos puhe kehittyy varhain tai ensin, niin kävely viivästyy ja vastaavasti jos liikkuu varhain niin puhe saattaa viivästyä... Ei mikään tieteellinen juttu, vaan vanhan kansan viisaus, mutta ehkä siinä on jotain perää. :)

    • äippä78

      Moikka,

      Meillä 10,5kk tyttö, joka istuu kyllä tuetta, jos istumaan laitetaan mutta muuten ei liiku. On kääntynyt molempiin suuntiin jo 5kk lähtien mutta ei konttaa ei ryömi. Olen itsekkin ollut huolissani mutta on kuitenkin aika tomera ja touhukas muuten, että kaipa se siitä jossain vaiheessa lähtee :) Emme ole käyneet fyssarilla. Ajattelin mainita asiasta 1 v neuvolassa, jos mitään ei tapahdu.

      Meillä kyllä tyttö "puhuu" paljon. Tulee paljon tavuja. Ehkä se liikkuminen sen takia on vähän myöhässä!

      Tsemppiä teille kovasti!! Ja eiköhän tulla kertomaan tähän ketjuun, jos nämä vauvelit alkaa yhtäkkiä liikkumaan :))
      Olen lueskellut netistä näitä juttuja ja näitä hitaammin liikkeelle lähtijöitä on yllättävän paljonkin :)

      • ehkä aiemmin?

        Sinuna kyllä ottaisin yhteyttä neuvolaan jo aiemmin. Ihan vain sen takia, että fysioterapeutti tsekkaisi, ettei ole mitään estettä liikkumaan lähtemiselle. En siis tarkoita mitään vakavaa, mutta yleensä tuollainen tsekkaus tehdään, jos lapsi ei ole 10 kk ikään mennessä lähtenyt liikkeelle. Samalla vanhemmat saavat vinkkejä siihen, miten lasta voi rohkaista liikkumaan. :)


    • älähän hättäile

      No liikkuuhan tuo jos pyörii navan ympäri, mahalta selälleen ja toisin päin, nousee konttausasentoon... Mitä tuosta huolehdit turhaan, oota rauhassa 1v.asti. Ehtii kuule niin paljo vielä juosta että harmittaa:) --- sanoo 5:n äiti, jollla kaikki lähteneet liikkeelle suht myöhään.
      Nuorin (9,5kk) oppi pari viikkoa sitten peräti kääntymään mahalta selälleen, joka usein on kuitenkin ensimäisiä taitoja. Muuten hänkin aikalailla osaa samat taidot kuin sinun ipanasi.
      Meillä on vain yksi oikeaopppisesti ryöminyt ja kontannut, muut on hiissuttanut kukin tavallaan. Ja kävely aikasintaa 1v 3kk. Ja vauhtia on sitten riittänyt! Ja kaikki on meillä ihan normaaleja lapsia.
      Jokaisen kehitys on tosi yksilöllistä, anna piupaut muiden puheille!!!!!

    • Puhua pälpättivät

      Jompikumpi tulee ensin puhe tai kävely. Meillä puhuivat ja laulelivat siis oikeilla sanoilla jo 1v6kk.
      Kävelyn opettelu meni reippaati yli vuoden ikäiseksi. Parempi niin, ei ole niin kauhea vahtiminen kuin niillä jotka kävelevät jo alle vuoden ikäisenä.

      • Eli omat..

        lapsesi ovat tehnyt molempia jo hyvissä ajoin? Miten se liittyy asiaan? Meillä nuorimmainen oppi 1v 5kk ikäisenä kävelemään, nyt kuukautta myöhemmin ei vielä sano yhtään sanaa.


    • Tanttu.

      Meillä oltiin täysin liikkumattomia 10 kk ikään asti.
      Sitten tuli 2 kk sisällä kääntyilyt, ryömiminen, konttaaminen, istumaan meneminen, ylös nouseminen ja tukea vasten kävely ja sitten taas stoppasi!
      Eli ensin hitaasti, sitten tosi nopeasti ja taas hitaasti. Lapsi 1v 4 kk eikä kävele.

    • ll35

      Minkä alan erikoislääkäristä on kyse? Pediatrisya? Neurologista? Vai mistä?

      • ed.

        anteeksi typo; piti olla pediatrista.


    • äippä78

      Meillä ei vielä tosiaan liikuttu muutama päivä sitten. Tyttö siis 9.8 täyttää 11kk. Nyt yhtäkkiä on noussut itse istumaan ja konttaa jo pitkän matkaa, joten ihan turhaan ainakin minä huolehdin tuosta liikkumattomuudesta!! :)

    • sylivauva 10kk

      Hei! ajattelin tulla kertomaan kuulumisia, eli meillä lähennytään nyt 11kk ikää. ei liikuta vieläkään muutakuin kellonviisareiden mukaan. Eli ei ole tapahtumut mitään muutosta. Mutta nyt on päällä jonkinlainen kausi... lapsukainen on siis ollut koko pienen ikänsä tosi itkuinen ja kitisevä tapaus, ja nyt ollaan taas menossa pahempaan suuntaan. Kitistään, karjutaan ja itketään päivät läpeensä, lattialla ei kiinnosta olla mutta eipä juuri sylissäkään. missään EI ole hyvä. Niin ja kiinteää ei enää syödä ollenkaan, maitona saa kaiken. ei vain suostu syömään.
      Huolettaa vain kun ei oikein voi liikkumiseen edistystä tullakkaan kun pitää tämän lapsen kanssa juosta taloa ympäri. Hohhoijaa, joskus ajattelin silloin kun lapsi oli 2kk ettei tämän kanssa voi pärjätä enää päivääkään, mutta olin siinä ajatuksessa että tämä helpottaa 4kk tienoilla, ei helpottanu, eikä vielä 6kk eikä 9kk tienoilla.... olisipa tämän joku sanonut jo ennen kuin lapsia edes halusimme :D toisin sanottuna tämä on ollut yhtä helvettiä, ja saa nähdä kauanko vielä on :/ En kyllä enää koskaan ryhdy tähän samaan uudelleen!
      tälläinen purkautuminen tänään :)

      • Oletteko..

        käynyt lääkärissä? Tuo ei kyllä normaalilta kuulosta jos päivät itkee eikä syö.


      • tutkimuksiin...

        Nyt minustakin kuulostaa kyllä siltä, että pitäisi tutkia lisää lasta. Onko teiltä millään tavalla tutkittu refluksin mahdollisuutta? Se voi tuntua vähän patenttiratkaisulta kaikkeen, kun siitä paljon nykyään puhutaan, mutta se on pahana ollessaan oikeasti lapselle kivulias ja esim. voi viivästyttää juuri liikkeelle lähtöä. Tuo, että lapsi ei suostu syömään kiinteää ruokaa ja itkee kaikki päivät saattaisi viitata siihen, että ruokatorvi on niin tulehtunut, ettei lapsi halua syödä. Refluksiinhan ei välttämättä liity ollenkaan pulauttelua, vaan kyse voi olla ns. silent refluksista, jolloin mahahapot vain seilaavat edestakaisin ruokatorvessa. Voi myös olla, että lapsellanneon muitakin allergioita, kuin maitoallergia ja ne oireilevat noin. Kovasti jaksamista toivotan, toivottavasti syy viivästyneeseen liikkumiseen ja itkuun selviää.


    • Voimia!!

      Voimia sinulle! Tiedän nuo fiilikset, tuollaisia ajatuksia itselläkin oli ja paljon.
      Valitetavasti ei voi muuta kuin yrittää olla kärsivällinen ja koittaa olla jotenkin päin!

      Oma lapsi lähti siis aikanaan konttaamaan 11 kk ikäisenä.
      Eikä vieläkään kävele kun tukia pitkin eikä halua pahemmin edes harjoitella, meinaa kyllä usko välillä loppua täälläkin:(

      Ja meillä ollaan oltu myös suurimman osan elämästä tyytymättömiä, hermot menee heti jos ei kokoajan ole joku ihme sirkus päällä!!
      Ruoan ja kotityöt kun yritän tehdä niin alkaa kyllä sellainen meteli, mutta olen päättänyt ne tehdä, hutakoon poika sitten lahkeessa kiinni:)

      Ehkä antaisit lapsen olla lattialla jonkun aikaa vaikka alkaisikin huuto?
      Hermothan siinä kiristyy, mutta ehkä uudet taidot siitä sitten tulisi pikkuhiljaa!!
      Itse koettelin omia hermoja kun poika ei osannut ryömiä niin pidin huudosta huolimatta lattialla niin oppi sitten parissa viikossa.

    • sylivauva 10kk

      Lääkärissä ja sairaaloissa ollaan juostu koko lapsen pieni ikä, eikä koliikin ja maitoallergian lisäksi muuta "vikaa" ole löydetty. Lapsi vain on erittäin vaativa tapaus. Eipä tällaisen lapsen kanssa elämisestä voi tietääkään jos ei itse sitä joudu elämään. Kärsivällisyyttä ja hermoja koetellaan päivästä toiseen.
      sirkus sana kuulostaa NIIIN tutulta, meillä täytyy olla jatkuva sirkus päällä, ja se jos joku uuvuttaa. Yksin ei viihdytä sekunttiakaan ja ihan fysioterapeutilta ollaanki ohjeeksi saatu ns. siedätys hoito että pidetään lattialla vaikka itku heti tulisi. Mutta tämä ei olekaan ihan pientä kitinää vaan suoraa huutoa joka yltyy ja yltyy. joten yli 5 min ei tätä pysty harjoittelemaan ilman että naapurit soittavat lastensuojelun paikalle!

      ja sillä todistan etten vain sano että huh huh ku on rankkaa, koska läheisetkin kieltäytyvät katsomasta edes 2 tuntia, vastaus on " ei ei, emme me pärjää, katsotaan kun lapsi isompi" että semmonen tukiverkosto. :( ja mikäs siinä, kahden olemme miehen kanssa pärjänneet tähänkin asti ilman minkäänlaista apua tai ns. omaa aikaa.

      olen vain odottanut että jos lapsi lähtisi liikkeelle niin olisiko sitten helpompaa? olisi enemmän tekemistä kun vain sylissä roikkua. mutta saas nähdä. kun tämäkin liikkumaan lähtö on jo kyllä aika pahasti jäljessä.
      Siitäkin on kuullut tutuilta ja läheisiltä jo kaikenlaiset kauhistelut, " pitäisikö viedä lapsi laajoihin tutkimuksiin, jos on joku pahasti vialla" mutta olen yrittänyt selittää ettei monen monet lääkärit nää siihen syytä.

      Ja tämä syömättömyys tod.näköisesti johtuu poskihampaiden tulosta. kun kuolataan niin paljon ja kylmä maito vain maistuu. etu hampaat siis kaikki jo löytyy. ja nekin ovat olleet työn ja tuskan takana.

      Eli kaiken kaikkiaan erittäin stressaava ja vaikea ollut tämä ensimmäinen vuosi... en kyllä kellekkään toivoisi samaa. Eräs neuvolan täti lohdutteli meitä näin " Jumala ei anna sellaista elämän taakkaa sellaisille ihmisille jotka eivät sitä kestä" kun voivotteli vaikeaa lapsostamme. ei paljo lohduttanut :)

      • Tutkimuksiin...

        Niin, mutta onko sitä refluksin mahdollisuutta oikeasti tutkittu? Tehty ruokatorven happamuusmittausta tai tähystetty tms.? Ei se olisi ensimmäinen kerta, kun terveydenhuollossa leimataan refluksilapsi koliikkivauvaksi ja "vaativaksi" vauvaksi. Ei ole normaalia, jos tuon ikäinen vauva ei rauhoitu edes sylissä, vaan itkee vaan. Ja hampaat voivat tosiaan aiheuttaa väliaikaisesti syömättömyyttä, mutta ei sitä kovin pitkään voi jatkua.


    • sylivauva 10kk

      ei ole tutkittu vaan sanottu että on refluksi, oli lääkkeet käytössä 1kk joskus 3kk ikäisenä. mutta sitten ne käskettiin lopettaa sillä niistä oli enemmän hyötyä kuin haittaa. eli sekin mentiin läpi periaatteessa ilman lääkkeitä ja se on nyt lääkärien mukaan poissa. Mistään muusta ei ole kyse kuin muksun huomion hausta.
      meillä on kumminkin vielä 2 viikkoa sitten syöty ihan hyvällä ruokahalulla mutta ei enää. ja tämä itku on sellaista itken että saisin kaikkien huomion, silloin ei itke ku leikitään esim. lentokonetta pitkin poikin taloa. kokoajan täytyy olla paljon sirkusta niin silloin ei itketä.

      • Uupunut

        Toivottavasti teillä ollaan jo voitonpuolella. Moten teillä menee nykyään?

        Vaikka tämä onkin ikävää kuultavaa niin purskahdin nauruun, anteeksi. En siksi, että vähättelisin tilannetta tai että siinä itsessään olisi varsinaisesti mitään hauskaa, vaan koska kuulostaa niin kovin tutulta että jotenkin se sai nauramaan. Olen myös vannonut ettei koskaan enää :D Täällä siis hyvin samanlainen nyt 10kk vauva. On tosin oppinut ryömimään 7kk ja nyt jo konttaa,istuu,nousee tukea vasten ja käveleekin jo yhdestä kädestä taluttaen mutta tuohon 7kk asti oli kyllä täyttä helvettiä kun ei viihtynyt yksinkertaisesti missään. On tosi vilkas tapaus ja sirkusta pitää olla kokoajan. Edelleenkin siis on hyvin kärsimätön ja narisee ja nurisee ja myöss itkee ellen huomioi narinaa. Sen saa kyllä nauraa räkättämään vaikka sanomalla pöö, mutta hermostuu myös yhtä nopeasti jos ei ole viihdyttäjää, ja tietenkään en aina voi toimia pellenä, se on todella raskasta kuten sanoit.

        Syliin haluaa mutta sylissä ei ole sekunttia pidempään kun alkaa venkuilla niin kovasti etten saa edes pidettyä.. Siis väkivalloin kiemurtelee pois, koska ei jaksa olla paikallaan vaan haluaa touhuta, kuitenkin kun lasken alas niin alkaa narina. Tämä liittyy varmaan luonteeseen ja temperamenttiin vain. Kova halu olisi mennä ja tehdä enemmän kuin mitä osaa. On äärettömän sosiaalinen ja haluaa paljon seuraa. Yleensä hurmaa kaikki mummot ja muut jokapaikassa minne mennään, hymyilee ja naurattaa ihmisiä ja vilkuttaa. Aina sanotaan että ompas iloinen ja hurmaava lapsi....juu onhan se jos IHAN kokoajan tapahtuu ja maisema vaihtuu. On siis tosiaan sosiaalisempi ja kontaktia ottavampi kuin tuntemani samanikäiset, mutta nämä tuntevani ovat paljon helmpompia tapauksia (haluamatta vähätellä heidän vauva-arkeaan, jokaisessa on varmasti työtä jokatapauksessa) istuvat ja ihmettelevät tai touhuavat omiaan.

        Tätä sillon tällöin hoitaa mummo ( ei asu samalla paikkakunnalla) sekä siskoni, mutta muille en viitsi edes ehdottaa..eivätpä ole kyllä tarjoutuneetkaan
        .
        Nukkunut tämä on yönsä aina hyvin, siitä olen enemmän kuin kiitollinen. Kun päivät ovat välillä kuin hullujen huoneella, niin yöllä tosiaan tulee uni ja ihan vain omassa rauhassa olo tarpeen.

        Nykyään saattaa jo joitakin hetkiä touhuta omia juttujaan, mutta ei hyvin kauaa. Leikkii välillä meidän koiran kanssa ja osaapa jopa sanoa tämän nimenkin. Kaikki ulkona liikkuvat koiratkin ovat tosin nykyään tämän nimisiä (hänen mielestään) :). Olisi mielenkiintoista kuulla, miten teillä menee nykyään?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe