DIY Jet Thruster

Keroaer

Aika mielenkiintoinen systeemi tuo jet thruster, sähkömoottorilla pyöritetään vesiturbiinia ja vettä ohjaillaan sitten sähköisillä venttiileillä haluttuihin suuttimiin. Vaikuttaisi että tuolla saa ihan ok ohjattavuuden satama manoovereihin:
http://www.jetthrusters.com/
Hinta vain nousee korkeammalle kuin keula- ja peräpotkurin yhteishinta.
Mietin tuossa että tuo on niin yksinkertainen että mitä jos ostaa vaikka taloustalosta tämän tai muualta vastaavan:
http://www.taloustalo.fi/product/607/vesipumppu-polttomoottori-163cc-55hp-pro1tools
Asentaa sen peräkannelle laatikkoon veden pinnan alapuolelle, siitä putket joka kulmaan venettä ja niihin sähköllä ohjautuvat kuulaventtiilit.
Jäisi aika paljon kokonaishinta 4ke:n alle.
Sitten satamaa lähestyttäessä vain nyppäisi tuon polttomoottoripumpun käyntiin ja ohjailee veneen satamaan.
Vai riittääkö tuon tuotto? Hevosvoimat ainakin pitäisi riittää.
Tuollahan voisi varmaan hätätilassa sitten tyhjentääkin venettä ulapalla jos sattuu isompi reikä, tekee vain niin että imuputken saa tarvittaessä äkkiä irti ja pilssiin.
Mielipiteitä :)

28

1546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fasfasx

      Saattaa jo ne sähköllä ohjattavat kuulaventtiilit tarvittavassa kokoluokassa maksaa tuon 4k.

      • Keroaer

        No ei maksa. Ja jos maksaisi niin nuokin voi toteuttaa itse tavallisista kuulajousiventtiileistä.


    • Mielenkiintoinen ajatus vaikka vähän epäilyttääkin riittääkö tuossa paukut. Kun vesisuihkulla haetaan työntövoimaa tarvitaan joko painetta, suurta veaimäärää tai molempia. On sitten laitettava nämä suihkut purkautumaan ilmaan eikä veteen koska veteen purkautuminen pienentää purkausnopeutta ja siis rekyyliä. Sen voi jokainen kokeilla vaikkapa kylpyammeessa käsisuihkulla.
      Teknisesti tuon toteuttaminen onnistunee suht helposti. Käynnistinnarun voinee tuoda kipparin paikalle muutaman pylpyrän kautta. Kaasuvivun ohjaus onnistuu varmaan myös jos se käynnistymisen kannalta on tarpeen. Pensahana on syytä laittaa kanssa kauko-ohjattavaksi ettei tulisi pommia. Hyvä tuuletus, ehkä jopa koneellinen on tarpeen.
      Tietysti veneesi koko ja tyyppi on aika ratkaiseva. Tuota rekyyliähän voi kokeilla jo ilman veneeseen asennusta jolloin pahimmassa tapauksessa jää vain huokeahko moottoripumppu käsiin ja ainahan sille löytyy käyttöä.
      Onnea yritykselle jos siihen ryhdyt ja kerrohan sitten aikanaan miten kävi.

      • Keroaer

        Vene on 8m pitkä matkavene keskimoottorilla. Hyvin kankea ohjailla satamassa, siksi keulapotkuria miettinyt. Onko tosiaan niin että toimisi paremmin ilmaan purkautuessa, täytyy testailla. Luulen että voin saada pumppua lainaan jostain kokeisiin... Jos pumpussa ei riitä paukut, niin yksi vaihtoehto on laittaa isompi pumppu siivapyörällä magneettikytkimen taakse ajomoottoriin. Magneettikytkimen voisi saada vaikka jostain rikkinäisestä remmiahtimesta. Tuossa on tietysti oma hommansa sen hihnan ja kiinnityksien linjaamisessa.


    • Ajomoottorin käyttö ei taida olla hyvä ajatus. Siinä hankaloituu suihkujen ja potkurin yhteisoperointi. Merikytkinkin voi kärsiä kun joutuisi suihkuille pitämään kierroksia ja sitten äkkiä kytkemään potkurin.
      Voit muuten joutua kokeilemaan erikokoisilla suuttimilla maksimoidaksesi työntövoiman.
      Mitä siihen ilmaan purkautumiseen tulee on fysiikan lakien mukaista että jokaisella voimalla on vastavoimansa. Ei avaruusrakettikaan mistään aineesta ponnista.

      • En usko

        Näiköhän se ilmaan purkautuminen voi muuttaa vastavoimaa mihinkään.


      • vesisuihkumoottori
        En usko kirjoitti:

        Näiköhän se ilmaan purkautuminen voi muuttaa vastavoimaa mihinkään.

        Oletkos koskaan nähnyt kun vesijetti kiihdyttää vasta silloin tapahtuu kun suihku on ilmassa.
        Tuohan in ihan perusasia vesi toimii tulppana ja rekyyli on vähäinen.
        Helppo kokeilla. Laske letkulla vettä ämpäri täyteen. Sitten annat veden sohottaa kun letkunpää on vedessä nostat letkua ja hups, kun letku on ilmassa tunnet työntövoiman kasvaneen moninkertaiseksi.
        Turhahan tuollaista perusasiaa kuin suihkumoottorin toimintaperiaatetta kannattaa ihmetellä.
        Samaa-asiaahan tuo allaolevakin sotkee.


      • Joo..
        vesisuihkumoottori kirjoitti:

        Oletkos koskaan nähnyt kun vesijetti kiihdyttää vasta silloin tapahtuu kun suihku on ilmassa.
        Tuohan in ihan perusasia vesi toimii tulppana ja rekyyli on vähäinen.
        Helppo kokeilla. Laske letkulla vettä ämpäri täyteen. Sitten annat veden sohottaa kun letkunpää on vedessä nostat letkua ja hups, kun letku on ilmassa tunnet työntövoiman kasvaneen moninkertaiseksi.
        Turhahan tuollaista perusasiaa kuin suihkumoottorin toimintaperiaatetta kannattaa ihmetellä.
        Samaa-asiaahan tuo allaolevakin sotkee.

        Tyhmiä nuo venemiähet.
        Perämoottorin ropeliinkin kannattas laittaa putki ja vetää se ilmaan, niin kulkis paljon kovenpaa ku vesi ei vastustas potkurisuihkua ?
        Vai mitä ?


      • joopa joo
        Joo.. kirjoitti:

        Tyhmiä nuo venemiähet.
        Perämoottorin ropeliinkin kannattas laittaa putki ja vetää se ilmaan, niin kulkis paljon kovenpaa ku vesi ei vastustas potkurisuihkua ?
        Vai mitä ?

        Hei haloo.
        Näinhän on tehty. Propulsiota sanotaan vesisuihkuvetolaitteeksi eli kansankielessä jetiksi.


      • Niinpä niin.
        joopa joo kirjoitti:

        Hei haloo.
        Näinhän on tehty. Propulsiota sanotaan vesisuihkuvetolaitteeksi eli kansankielessä jetiksi.

        Ja kun vesisuihku puhalletaan ilmaan, niin hyötysuhde on huonompi kuin kuristamattomassa virtauksessa olevan potkurin kun se ympäröivän veden vastus puuttuu, ja työntövoima syntyy pelkästään puhallettavan massan liikemäärästä.


    • Vanha keksintöhän tuo on, pulpahtaa näköjään aina säännöllisin välein ikäänkuin uutuutena.
      Keskipakopumppu on siitä hyvä peli että kun kaikki puhallus/virtaus on poikki, paine putoaa lähes nollaan ja moottori ei rasitu jos virtausta ei ole.
      Toinen yleinen harhaluulo on että suihkun tyontövoima olisi suurempi ilmaan kuin veteen, harha johtunee juuri tuosta kylppärin vesisuihkun tuntemuksesta, suihkun paine kun on vakio , riippumatta mihin suihkutetaan, teho taas on paine-eron massavirran funktio, eli samalla teholla ja samalla suuttimella saadaan sama työntövoima, puskettiinpa sitä virtausta veteen tai ilmaan.
      Mitään uutta taaskaan ei ole , samoja asioita on koiteltu vuosikymmeniä sitten, todettu kaupallisesti ja käytännössä toimiviksi mutta lisä-arvoltaan turhiksi, siis järjestelmä hyötyymsä nähden turhaksi.

      • paine

        Juuri tuo paine-ero on se josta työntövoima tulee. Ilmaan suihkutettuna se ero on suurempi


    • tehotonta

      > Vai riittääkö tuon tuotto?
      Ei riitä.
      Jos pumppu tuottaa 10 kg/s 30 metrin korkeuteen, on pumppaustehoa
      (10kg * 9.81m/s^2 * 30m ) / s = 2943 J/s = 2943 W = 2.164 Hv
      Jolloin pumpun hyötysuhde olisi 2.164/5.5 = 39%

      Tuo pumppu tuottaa kuitenkin vain 7.5 l/s, ja sekin on maksimi tuotto, eli ilman korkeuseroa, 30 korkeuserolla tuotto voi olla vaikkapa vain 1.27 litraa sekunnissa, eli alle 5% hyötysuhde.
      Työntöä tuollaisella on maksimissaan suunnilleen saman verran kuin melomalla saisit aikaan, mutta polttoainetta kuluu sen 5.5 hv tehon mukaisesti.

      Mutta voithan laittaa 10 tuollaista pumppua samaan systeemiin, tai sitten hommata sen tarkoitukseen suunnitellun keulapotkurin tai perämoottorin tai saman sähköisenä.

      • Joo.
        Laskussas on kai sattunut pieni virhe tuossa tehomuunnoksessa (3kW=2.1 hv !! ), mutta asian ydin on juuri kuten kerroit.
        Noilla pumpun arvoilla saadaan työntövoimaa noin 10 kp (100N), joka on suunnilleen 1/4 siitä mitä samantehoisella potkurilla saisi, eli tosi onnetonta.


    • Molleriasdf

      Siis eihän tuolla pumpulla nyt pumpata sitä vettä mihinkään 30 metriin.
      Veden nopeus v=Q/A=7,5kg/s / ((pi/4)*0,05m ^2)=3800m/s
      Työntövoima 3800m/s*7,5kg/s=28647N, pitäis riittää.

      Joo, teoreettinen työntövoima on kauhea, mutta tuohan pienentyy heti kun vene liikkuu.

      Lisäksi suuttimet veden alle, voisi olla että kanssa veneilijät pitäisivät saapumista satamaan hieman epähienona jos samalla roiskisi vettä ympäriinsä pitkin laitureita ja naapuriveneiden kansia.

      • Molleriasdf

        No joo, pilkkuvirhe. 30N tuo on. Eli ei riitä


      • 10 on tehokasta
        Molleriasdf kirjoitti:

        No joo, pilkkuvirhe. 30N tuo on. Eli ei riitä

        juu, mutta 10 pumppua riittää aloittajan veneeseen.
        280N työntövoimaa, jos putket ovat 50-millisiä sisämitoiltaan, ja oletetaan totuuden vastisesti virtausnopeuden olevan sama koko poikkipinnalle.
        Todellisuudessa virtaus on putken pinnassa selvästi pienempi kuin keskellä.

        Eihän pumppaustehoa satamassa kauaa tarvi, joten 10 * 5.5 hp = 55 hp ei kuluta polttoainetta mitenkään liikaa. Toki halvemmalla pääsee hommaamalla alunperin tarkoitukseen suunnitellun laitteiston, kuten täällä jo sanottiinkin.


    • onhan näitä nähty

      Työnantajani isännöimässä liki 30-tonnisessa aluksessa ovat trusherien suuttimet n. 20cn vesirajan yläpuolella ja suunnattu viistoon alaspäin. Tosin pumpun tuotto ja paine ovat ihan toista luokkaa kuin tässä toistaiseks fiktiivisessä tapauksessa.

    • Keroaer

      Kiitoksia hyvistä kommenteista. Hyvä näitä vähän selvitellä isommalla porukalla ennenkuin alkaa reikäsahalla tekemään lasikuituun läpivientejä :D

      Joo, eli laskuissa on käynyt selviksi että tuollaisen pikkupumpun tehot ei riitä. Ainoaksi DIY vaihtoehdoksi jää että kytkee isomman teollisuuspumpun magneettiventtiilillä ajomoottoriin. Tällöinhän tosiaan potkuria ei voida käyttää, eli silloin tulee asennettavaksi kuusi suihkua, eteen molemmille sivuille sekä suoraan eteenpäin ja taakse vastaavat. Tällöin venettä voi liikuttaa thurstereilla myös edes takaisin. Tai vaihtoehtoisesti asentaa neljä thrusteria siten että ne on 45 asteen kulmissa viistoon. Tällöin pääsee eteenpäin kun käyttää molempia takathrustereita jne.
      Olisko tälläisestä setupista kommenttia että miksi ei olisi järkevä.

    • jore6

      Yksi vaihtoehto on asentaa veneen painopisteen kohdalle pystyakseli, jossa on painelaakerilla suuren massan (esim 50% veneen massasta) omaava kiekko. Kiekkoa pyöritetään moottorilla, joka on kytketty veneen runkoon.

      Kun kiekkoa kiihdytetään johonkin suuntaan, vene kääntyy toiseen. Kun vene on kiinnitetty mahdollisen jäljellä olevan liike-energia voi käyttää akkujen lataukseen tai vaikka jääkaapin kompuralle.

      Kysessä on siis keulapotkuriKERS.

    • edjfwejfg

      Joko selvitit mitä ne venttiilit maksavat?

      • Keroear

      • khgdfgsd

      • Keroear
        khgdfgsd kirjoitti:

        No mitä se "servo" tai toimilaite maksaa?

        Kaupasta ostaen varmaan paljonkin. Itse ajattelin tehdä romuauton tuulilasin pyyhkimestä, potenttiometristä sekä attiny 25 piiristä. Tarvii tuohon jotain tehoelektroniikkaakin vielä.


      • maan pinnalle siitä
        Keroear kirjoitti:

        Kaupasta ostaen varmaan paljonkin. Itse ajattelin tehdä romuauton tuulilasin pyyhkimestä, potenttiometristä sekä attiny 25 piiristä. Tarvii tuohon jotain tehoelektroniikkaakin vielä.

        Ja tarvitset vielä lisävälitystä, jotta paineenalainen 2" palloventtiili kääntyisi vielä kolmantenakin käyttövuonna. Lopputulos on niin hidas venttiili, että olet jo kolissut kiinni naapuriin ennen venttiilin aukeamista. Ilman lisävälitystäkin pyyhkijän moottori on liian hidas. Yhtä kauan kestää sitten venttiillin sulkeminenkin ja lopputuloksena olet neljän venttiilisi kanssa täysin sekaisin.


      • Keroear
        maan pinnalle siitä kirjoitti:

        Ja tarvitset vielä lisävälitystä, jotta paineenalainen 2" palloventtiili kääntyisi vielä kolmantenakin käyttövuonna. Lopputulos on niin hidas venttiili, että olet jo kolissut kiinni naapuriin ennen venttiilin aukeamista. Ilman lisävälitystäkin pyyhkijän moottori on liian hidas. Yhtä kauan kestää sitten venttiillin sulkeminenkin ja lopputuloksena olet neljän venttiilisi kanssa täysin sekaisin.

        Noissahan on alennusvaihde siinä jo valmiina. Takuulla riittää vääntö. Ei tuo nyt maltillisilla tehoilla mihinkään ole kolisemassa.


      • Keroear
        maan pinnalle siitä kirjoitti:

        Ja tarvitset vielä lisävälitystä, jotta paineenalainen 2" palloventtiili kääntyisi vielä kolmantenakin käyttövuonna. Lopputulos on niin hidas venttiili, että olet jo kolissut kiinni naapuriin ennen venttiilin aukeamista. Ilman lisävälitystäkin pyyhkijän moottori on liian hidas. Yhtä kauan kestää sitten venttiillin sulkeminenkin ja lopputuloksena olet neljän venttiilisi kanssa täysin sekaisin.

        Eipä noissa kaupallisissakaan mitkään häävin kokoiset moottorit ole:
        http://www.ebay.com/itm/Banjo-Electric-Ball-Valve-2-inch-FP-with-12-Volt-Motor-EV204FP-AG727411-/200866620195?pt=BI_Heavy_Equipment_Parts&hash=item2ec4956323


    • Ei toimi

      Satuin aikanaan olemaan paikalla kun tuota testattiin erään suomalaisen venevalmistajan toimesta. Lopputulema oli sen verran karu että jäi kokeiluasteelle eikä ole muillekkaan valmistajille tullut edes lisävarusteeksi. Itse asiassa keksintö ei ole edes uusi koska parikin Hollantilaista valmistajaa on niitä tehneet jonkin aikaa. Toinen lopetti tuotteen ja toinen meni konkurssiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      130
      2465
    2. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      109
      1474
    3. Anna minulle anteeksi

      Anna minulle anteeksi. Minä pyydän.
      Ikävä
      137
      1297
    4. Peräti 95 % persujen kannattajista rasisteja

      Kertoo EVA:n teettämä kysely. Pakollista yhdenvertaisuuskoulutusta tarvitsee siis paljon laajempi joukko kuin pelkästää
      Maailman menoa
      350
      1233
    5. Kun viimeksi kohtasitte/näitte

      Mitä olitte tekemässä? Millainen ympäristö oli? Löydetään toisemme...
      Ikävä
      105
      1140
    6. Olet kyllä vaarallisen himokas

      Luova, kaunis, määrätietoinen, pervo, mielenkiintoinen, kovanaama, naisellinen ja erikoinen.
      Ikävä
      99
      1045
    7. On minulla suunitelma

      Siitä ei vain tiedä kukaan muu kuin tällä hetkellä minä. Suunnitelma ja varasuunnitelma. Sinun takiasi nainen. Vain s
      Ikävä
      46
      759
    8. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      13
      741
    9. Palstan ylivoimaisesti suosituin keskustelunaihe

      Palstan suosituin keskustelunaihe näyttää olevan homoseksuaalisuus. Otsikoiden perusteella voisi kuvitella olevansa Seks
      Luterilaisuus
      252
      729
    10. Ei koskaan saatu tuntea

      Mitä olisi ollut painautua toisiimme vasten. Hengittää syvään, hyväillä ja rakastella vailla kiirettä. Tai repiä vaattee
      Ikävä
      33
      720
    Aihe