Uusi suomalaiskoulu Aurinkorannikolle 600 lapselle!

Martti Pelho

Aurinkorannikolla toimivien kansainvälisten koulujen edustajat koontuivat taannoin ja kaikilla tuntui olevan samankaltainen ongelma: nykyiset koulujen toimitilat ovat entisiä korttelikapakoita ja varostoja. Niiden varaan ei voi rakentaa tulevaisuutta. Mistä ja miten saada asianmukaiset toimitilat lapsille ja kouluille?

Kansainväliset koulut perustuivat kokouksessaan komitean suunnittelemaan yhteistä koulupuistoa Aurinkorannikolle.

Puistossa kunnalta vuokratuille naapuritonteille rakennetaan 8-10 kansainvälisen koulun kompleksi yhteisine urheilualueineen, uima-altaineen. hostelleineen ja parkkipaikkoineen.

Aurinkorannikon kansainvälistä koulupuistoa ovat nyt suunnitelemassa espanjalaiset, englantilaiset, hollantilaiset, kiinalaiset, ranskalaiset, romanialaiset, ruotsalaiset, saksalaiset ja suomalaiset.

Koulupuiston uutta suomalaista koulu suunnitellaan 600 lapsen tarpeita varten. Kustannusarvio on 4,2 miljoonaa euroa. Kiinalaiset suunnittelevat avaavansa puistoon oppivelvollisuusikaisille lapsilleen koulun, jonne mahtuu 200 lasta.

Myös Fuengirolassa vanhassa korttelikapakassa toimiva Aurinkorannikon suomalainen koulu oli saanut kutsun kokoukseen. Koulun edustajia ei kuitenkaan näkynyt kokouspaikalla.

Martti Pelho
suuhygienisti,
Suomen vieraskielisen varhaiskasvatusliitto ry:n perustajajäsen (1991),
Kuopion suomalais-venäläisen leikkikoulun kannatusyhdistys ry:n perustajajäsen (1973) ja puheenjohtaja 1986-92
Pohjantien koulun (Kuopio) vanhempainyhdistyksen puh.joht 1994-98,
Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistys ry:n jäsen 2012-
Fuengirola

23

1163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pölhökustaa

      "Kustannusarvio on 4,2 miljoonaa euroa."
      No niin pelho, ei muuta kun keräilemään fyrkat kasaan ja höpinät vähemmälle.
      Ja sitten koulu pyörimään.

      ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      • kurraattorj

        Eihän tuo ole kustannus ole kuin 7000e/lapsi. Jätätte vaan ne 10 Iphonea ostamatta ja saatte lapsenne opintielle.


    • minäkö pölhö?

      Vaikuttaa ihan pölhön jutuilta.

    • Martti Pelho

      Jutustani jäi huolimattomuuteni takia pois maininta venäläisistä. Hei ovat mukana koulupuistohankkeessa ja suunnittelutyöryhmässä.

      Eri yhteyksissä (mm. Fuengirola-lehdessä, MEK:ssä ja suomalaisen koululla) on esitetty arvioita niiden lasten luvusta, joilla on Suomen perustuslaissa turvattu oikeus saada maksutonta perusopetusta Suomen perusopetusjärjestelmään kuuluvassa koulussa (tai kouluissa) Andalusian Aurinkokorannikolla.

      Esitetyt oppilasarviot tuleville vuosille ovat olleet 400-600 lapsen suuruusluokassa.

      Andalusian maakuntahallituksen arvion mukaan suurimmat kasvut Andalusiaan muuttavissa ulkomaalaisissa perheissä koskevat kiinalaisia, puolalaisia, ukrainalaisia ja venäläisiä.

      Maakuntahallituksen näkökulmasta (joka on EU:n avustustusten kautta osarahoittaja) kansainvälisten koulujen puisto on perustelluin ja halvin vaihtoehto. Liikenneturvallisuuden perusteella se on ehdottamasti myös paras ratkaisu.

      Eräs koululaisen isä on laskenut, että nykytilanteessa Aurinkorannikon suomalaista koulua eri rakennuksissa Los Bolichessa käyvät lapset suorittavat viikossa 25.000 tarpeetonta ja vaarallista kadun ylitystä suhmuroidessaan koulupäivänsä aikana vilkkaasti autoiltujen katujen yli.

      Koulun kulmilla aamuisin ja iltapäivisin vilkasta liikennetta valvova poliisi onkin jo vaatinut virallisestikin suomalaisen koulun siirtoa turvallisempaan paikkaan.

      Maakuntahallituksen arvioiden taustalla ovat matkailutilastot, joiden mukaan mm. viime vuonna peräti 200 miljoonaa kiinalaista ja 35 miljoonaa venäläistä matkusti kotimastaan ulkomaille. Kiinalaisten ja venäläisten matkailu ja muutto ulkomaille on lisääntynyt ja kasvanut tasaisesti viimeiset 20 vuotta.

      Espanja säilynee maailman matkailutilastoissa kärkisijoilla noin 70 miljoonalla vuosittaisella ulkomaalaisella matkailijallaan myös tulevaisuudessa. Heistä 11 miljoonaa saapui viime vuonna Andalusiaan.

      Ja kasvava osa tästä porukasta muuttaa lapsineen tulevaisuudessa Aurinkorannikolle.

      Martti Pelho
      suuhygienisti
      Fuengirola
      Andalusia

      • Oma koulu paras

        Martti,
        Onko venäläiset kiinnostuneet rahoittamaan hanketta merkittävillä varoilla päästäkseen kiinni suomalaisen koulun korkean pedagogisen tasoon?
        Suomalaisten ei ole järkevää kansallisen kilpailukyvyn takia, edes antaa venäläisille tätä alku- ja peruskoulutuksen tuomaa kilpailuetua tulevaisuuden työmarkkinoita silmälläpitäen. Meidän etu on, vaikkakin se hetkellisesti maksaa enemmän, pitää kiinni itsenäisestä kansallisesta koulu- ja kasvatuskulttuurista.
        Mitä tulee lasten koulumatka tulvallisuuteen, on parempi keino yrittää vaikuttaa liikennejärjestelyin lähialueen koulumatkojen turvallisuuteen, kuin lähteä pois alueelta. Koulumatkoista suuri osa tapahtuu vanhempien autoilla tuoden ja vieden.
        Ettei mainitsemasi viranomaistenkin puuttuminen ole lähinnä vähemmistön syrjintää, eli sorsitaan suomalaisia kun omat alueen asukkaat tiedetään ärhäkkäiksi etujensa puolustajiksi. Jos alueen päiväsaikaista liikennettä pitää alueella vähentää, puututaan suomalaisten liikenteeseen. Alueella on isompia kouluja, joiden puoleen ei ole liikenne asiassa käännytty.


    • Martti Pelho

      Minulla - kuten monella muullakaan - ei liene tarkempaa tietoa, miksi Fuengirolan kaupunki on sallinut rakennus- ja toimiluvat niin monelle koululle liikenteellisesti sopimattomiin paikkoihin Los Bolichessa. Perusopetusta lapsille ja nuorille antavia koulujahan lienee yhteensä seitsemän.

      Tilanteen korjaamiseksi Fuengirolan kaupungin rakentamisesta vastaavat esittivät jo vuonna 2000 suomalaiselle koululle muuttoa sopivampaan paikkaan ja asianmukaista, uutta koulurakennusta 50 vuoden edullisella vuokrasopimuksella osto-optiolla.

      Fuengirolan kaupunki uusi vuokratonttitarjouksensa tammikuussa 2011 suomalaisen koulun johdolle.

      Ei kelvannut. Koulun Hallituksen useilla jäsenillähän oli “vireillä ja valvottavanaan” koulun remontti nro 14:sta lisäksi omia rakennushankkeitaan omilla tonteillaan sattuvasti juuri kesällä 2011.

      Eikös Meidän Herramme johdatuksen luoma sattuma olekin ihana ja rahanarvoinen asia! Herra otti, Herra antoi, kiitetty olkoon Herran nimi!

      Lupaviranomaisen, Fuengirolan kaupungin, kannalta katsottunahan Los Bolichessa toimivilla kaikilla muilla kouluilla on asianmukaiset toimitilat koulun pyörittämiseen - paitsi ei suomalaisella koululla.

      Suomalaisen koulun johdon jäsenethän ovat yrittäneet kohentaa “omilla kuutamourakoinnillaan”vanhaa korttelikapakkaa maailman parhaaksi koulurakennukseksi yhteensä jo noin 7 miljoonalla, kulttuuri- ja opetusministeriön sekä lasten vanhempien maksamilla, eurolla.

      Lisäksi Fuengirolan helluntaiseurakunnan kirpputorin “miljoonatuotot” ovat menneet helluntalaisten Marokko-missioon ja kirkkojen rakentamiseen Marokon rannikolle.

      Olematta ennustaja, ensimmäinen vakavampi liikenneonnettomuus Los Bolischeksen koulujen aamujen ja iltapäivien sukkeloinnissa antaa poliisiviranomaiselle toimivallan ongelmallisen koululiikenteen vähentämiseksi.

      Tilanteessa Fuengirolan kaupunki joutuu uudistamaan tonttitarjouksensa suomalaiselle koululle.

      Perusteluiksi tultaneen esittämään liikenneturvallisuusnäkökohtien lisäksi sitä ettei yli 300 lapsen ja nuoren koulu voi jatkaa enää toimintaansa nykyisellä paikalla perusopetukseen sopimattomassa päärakennuksessa (korttelikapakka) ja lukuisissa tilapäisissä vuokratiloissa.

      Martti Pelho
      suuhygienisti
      Fuengirola
      Andalusia

      • jotain hyvääkin

        Nyt oppilasmäärä onkin romahtanut eli ongelma ei liene enää ajankohtainen?


    • Joko ovat valinneet

      Onko kenelläkään tietoa, kuka on uusi koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja ?

    • Ajatukset uusiksi

      Kyllä suomi-pojalle venäläisten raha kelpaa, turha sitä on kieltää.

      Koulupuisto ei ole yhteiskoulu, vaan yhteiselle alueelle yhteisiä rakenteellisia palveluja käyttävä yhteenliittymä kultuurillisin eroin, antaen kuitenkin kansainvälisen kosketuksen eri kultuurilähtökohdista peräisin oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen.

      Kannatettava keskustelun avaus Martti Pelholta.

    • keikku600

      "Onko kenelläkään tietoa, kuka on uusi koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja ? "

      Olen kuullut että se on joku Martti Pelho

      • Otatko itse selvää

        keikkuu600:lle. Älä viitsi lietsoa. Katso kevään kokouspöytäkirjat läpi, näet sieltä ketkä on valittu hallitukseen ja ketkä jatkaa. Olet aika lapsellinen ja läpinäkyvän typerä.


      • Pölhökustaako
        Otatko itse selvää kirjoitti:

        keikkuu600:lle. Älä viitsi lietsoa. Katso kevään kokouspöytäkirjat läpi, näet sieltä ketkä on valittu hallitukseen ja ketkä jatkaa. Olet aika lapsellinen ja läpinäkyvän typerä.

        Mikä mahtaa olla Pelhon motiivi näin aktiivisesti kirjoitella koulun asioista ? Millaiset siteet Pelholla yleensäkään on koulun toimintaan ? Onko Pelholla lapsia, jotka ovat käyneet Aurinkorannikon suomalaista koulua ?

        Olisikohan Pelho hammaslääkäri eikä vain suuhygienisti, jos hänen käymänsä koulut olisivat olleet uusia ja moderneja, tuskinpa.

        Lapsilleni koulun nykyisetkin tilat ovat olleet täysin riittävän hyvät ja oppimistulokset ja kouluviihtyvyys ollut loistavat.


      • kaukana hyvistä
        Pölhökustaako kirjoitti:

        Mikä mahtaa olla Pelhon motiivi näin aktiivisesti kirjoitella koulun asioista ? Millaiset siteet Pelholla yleensäkään on koulun toimintaan ? Onko Pelholla lapsia, jotka ovat käyneet Aurinkorannikon suomalaista koulua ?

        Olisikohan Pelho hammaslääkäri eikä vain suuhygienisti, jos hänen käymänsä koulut olisivat olleet uusia ja moderneja, tuskinpa.

        Lapsilleni koulun nykyisetkin tilat ovat olleet täysin riittävän hyvät ja oppimistulokset ja kouluviihtyvyys ollut loistavat.

        Ainakin numerot on annettu reippaasti yläkanttiin. YO-kirjoitusten tasosta näkee sen oppimisen todellisen tason.


    • Yhteisöllinen vastuu

      Yhteiskunnassa on ollut ja tulee olemaan yksilöitä, jotka kyseenalaistaa asioita.

      Yksilöllä on vapaus omaan mielipiteeseen, olipa se mikä hyvänsä ja edustipa se kulloinin mitä tahansa. M.P. toimii omien periaatteittensa mukaisesti, ilman henkilökohtaista motiivia taloudellisesta näkökulmasta. Yhteiskunnallinen motiivi pitäisi Meillä kaikilla olla, riippumatta asuinmaasta.

      Koulutuksen ja ammatin halventaminen nimim. "Pölhökustaako" osalta on asiaton, ja ammatista riippumatta kaikilla on oltava mahdollisuus, oikeus ja jopa velvollisuus ottaa osaa vallitsevaan epäkohtaan tai laittomuuksiin.

      Ammattikuntana ennenkaikkea toimittajien pitäisi esittää kriittisiä ja kyseenalaistavia kannanottoja, mutta niitä ei ole varsinaisesti esiintynyt pl. Ole -kustantamo lehtineen.

      Muut lehdet ja mediat eivät ole ottaneet mitään kriittistä tai kyseenalaistavaan kantaa tai esittäneet arvostelevia kommentteja. Aurinkorannikolla ei ole kuin yksi sanomalehti yksi aikakausilehti, ja ne on saman kustantamon julkaisuja. Loput kaksi ovat mainoslehtisiä, vailla toimituksellista kannanottoa tai objektiivistä asioiden käsittelyä, lähestyen aiheita subjektiivisesti ja ennakoiden rahoittajien eli mainostajien mielipiteitä ja asenteita.

      • veroveron

        Mielestäni veronmaksajien kukkarolle mentäessä olisi suotavaa, että nämä "asioiden kyseenalaistajat" ja "yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuvat" olisivat tässä tapauksessa todellisia suomalaisia veronmaksajia. Yhteiskunnassa on ja tulee olemaan aina epäkohtia, joihin voi puuttua ja pyytääkin voi vaikkapa kuuta taivaalta, mutta joskus kannattaa myös pysähtyä ajattelemaan mistä raha todellisuudessa otetaan.

        Uuden koulun voi rakentaa kuka tahansa, omilla varoillaan sekä alkaa pyörittää kuinka edullista yksityiskoulua tahansa, mutta miksi siitä pitää vain keskustelupalsoilla spekuloida. Jos joku palstan valittajista koulun haluaa, niin ensin pitää ostaa tontti ja sen jälkeen luvat ja kuvat kuntoon ja rakentamaan. Pitää toimia eikä vain odottaa, että muut tekee ja kustantaa.

        Raha tulee seinästä ja sähkö töpselistä. Vai mitä ? No, mistä veroeurot tulevat ?


    • dasfsagfgsgsh

      Näin koulun aloittamispäivänä, olen lukenut että koulussa opiskelee yli 300 oppilasta. Määrä perustuukin henkilöihin, jotka kuluttavat vuoden aikana penkkiä. Eli saman penkin kuluttajat sitten kertaantuvat. Yksi penkki voi olla kolme opiskelijaa

    • ??? ???

      Siis ymmärsinkö oikein dasfsagfgsgsh -nimimerkkiä. Eli näihin kolmeen sataan luetaan myös ja erikseen nämä syksyn ja kevään muutaman viikon tai kuukauden eri opiskelijat tai ainoastaan lukukauden opiskelijat. Ja ymmärsinkö oikein sen, että laskutapa kolmesataa, ei ole yksi opiskelija =koko lukuvuosi ?

      • Urpokin

        Et ymmärtänyt oiken. Mutta eihän se mikään ihme olekaan. Vain idiootit juntit etsivät "tietoa" suoli24:n kautta. =)


    • kannatan

      Suomalaisen kiinnostuneen tahon ei tarvitse eikä pidäkään liittyä tähän nykyiseen skandaalikouluun millään tavalla. Hanke on todella järkevä.

    • pelhopolho

      Onko tämä teinien suomi24 nyt joku sellainen paikka, johon tällaisia asioita kuuluu kirjoittaa... Ei taida Pelholla paljon järki päätä pakottaa, kun tänne kirjoittaa.

      • Karjlantäti

        Harmittaa, kun suomalaiset tällä tavoin internetissa toisia mollaavat, nimittelevät ja rumia puhuvat.
        Ei siis ole ollenkaan huhupuhetta se, että Fugessakin on suomalaisilla koko ajan joku riita meneillään.
        Hävettää - entä teitä?


    • 2004

      5 vuotta on kulunut eikä Pölhön suunnitelmista ole jälkeäkään. Hyvä esimerkki siitä kuinka paljon kannattaa täällä oleviin juttuihin luottaa.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe