Epäoikeudenmukaista

Lakitietoa

Törkeää että lakia luetaan soveltaen että työttömän pitäisi elää omaishoidon palkkiolla ja omaishoitajaa verrataan YRITTÄJYYTEEN ja Ansaitsemiseen, onko tämä sitä Jyrki Kataisen mielestä OMAISHOITAJAN kunnioittamista ja arvokasta työtä. Lakia pitäisi selventää !!!

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Rouva puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Mikko Elon /sd näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 936/2002 vp:

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä lainsäädännön muuttamiseksi siten, ettei omaishoitajan työstä maksettava korvaus vähennä hänelle kuuluvaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea?
Vastauksena kysymykseen esitän kunnioittaen seuraavaa:

Omaishoitotyön vaikutus työttömyysaikaisiin etuuksiin - sekä ansioon suhteutettuun ja peruspäivärahaan että työmarkkinatukeen - on työvoimapoliittinen kysymys. Työttömyysaikaisten etuuksien saamisen edellytys on se, että henkilö on työtön ja kykenee ottamaan vastaan työtä työmarkkinoilla yleisesti sovellettavin ehdoin. Omaishoitajien kohdalla tulee tutkittavaksi se, ovatko he työttömyysturvalain ja työmarkkinatuesta annetun lain edellyttämällä tavalla työmarkkinoiden käytettävissä, vai onko omaishoitotyö niin sitovaa, että henkilön ei voida katsoa olevan kykenevä ottamaan vastaan työtä.

Sen, onko omaishoitajana työskentelevä henkilö työmarkkinoiden käytettävissä, tutkii työvoimaviranomainen antaessaan työttömyysetuuden maksajalle lausuntoa henkilön työttömyydestä. Kyseinen lausunto sitoo etuuden maksajaa eli Kansaneläkelaitosta ja työttömyyskassaa. Omaishoidon sitovuuden arviointi ei perustu lähtökohtaisesti omaishoitajalle maksettavan korvauksen suuruuteen, vaan siihen, kuinka sitovaksi hoitosopimus henkilön kohdalla on tehty. Jos omaishoitotyö edellyttää henkilöltä ympärivuorokautista hoitotyöhön sitoutumista, ei henkilön voida katsoa olevan kykenevä työn vastaanottamiseen. Tällöin työttömyysetuuden maksaminen estyy kokonaan.

Jos omaishoitotyö arvioidaan sitovuudeltaan niin vähäiseksi, että se ei ole este työn vastaanottamiselle, työttömyysetuus riippumatta siitä, onko kyse ansioon suhteutetusta tai peruspäivärahasta taikka työmarkkinatuesta, maksetaan ilman, että omaishoidon tuella olisi sen suuruuteen lainkaan vaikutusta. Tukea ei siis tällöin vähennetä työttömyysetuudesta eikä sitä myöskään sovitella.

Edellä todettu periaate, jonka mukaan työttömyysetuuden laji ei vaikuta siihen, kuinka omaishoidontuki sen suuruuteen vaikuttaa, on säilynyt myös hallituksen eduskunnalle antamassa esityksessä työttömyysturvalaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi (HE 115/2002 vp ).

Helsingissä 26 päivänä marraskuuta 2002

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho

1

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Todella pettynyt

      Varokaa omaishoitajat teidät ajetaan kohta niin ahtaalle, että joudutte maksamaan siitä että olette omaishoitaja, tämä nyky politiikka ajaa sairaat ja vammaiset ihmiset kohta kaikki sairaaloihin. Omaishoitajat ajetaan niin eriarvoisiin asemiin lukemalla lakia mielivaltaisesti ja peritään kelan kautta takaisinmaksuna. Omaishoitajiako muka kunnioitetaan arvokkaasta "työstä" Ja ****** ! sanon minä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5100
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      16
      2357
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1867
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1568
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1195
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe