No niin, haluaako joku nörtti leikkiä tytölle sankaria?

tietoturvasta kysyn

Minulla olisi asiallinen tietotekniikkaan ja tietoturvaan liittyvä kysymys ja haluan ainoastaan asiallisia vastauksia. Voi olla, että joudun viemään tietokoneeni ammattilaisen tarkistettavaksi, mutta kysyn silti. Rikollisissa intresseissä kirjoittelevien kommentointia en kaipaa.

Pelästyin äsken todenteolla. Minulla on melko moderni tietokone ja käsitykseni mukaan tämän virustorjuntakin on kunnossa, olen virustorjuntaohjelmasta tälle koneelleni maksanut, eikä kyseessä koneellani siten ole maksuton virustorjuntaohjelma. Koneeni on temppuillut jo pidemmän aikaa, mutta eilen näytti, että tämä alkaisi taas toimia. Minulla on koneessani jokin Windows Media Player- niminen tiedostojen toistamis- ja jakamisohjelma, mitä tosin itse en _KOSKAAN_ ole käyttänyt, enkä edes perehtynyt koko ohjelmaan koskaan, koska en harjoita tiedostojen tai musiikin tai kuvien jakamista internetissä, enkä omaa internettuttavia.

Nyt minulla on suurinpiirtein likainen ja lähes raiskattu olo, kun huomasin, että ilmeisesti jotkut MUUT JA TASAN tarkkaan luvattomat tuntemattomat käyttäjät ovat mahdollisesti vierailleet koneellani ja mahdollisesti käyttäneet MINUN konettani ns. "isäntäkoneenaan" johonkin omaan nettitoimintaansa, mahdollisesti mm. tiedostojen jakelemiseen. Maksullinen virustorjuntaohjelmani ei koskaan ole ilmoittanut minulle mahdollisesta kyseisestä toiminnasta koneellani mitään. Suoraansanoen INHOTTAA, jos jotkut muut on käyttäneet mun konettani ja toivon, että se ei pidä paikkaansa, koska rikollistahan sellainen olisi, veikkaan... Asun alueella, jossa on tuhansia koneita samassa lähiverkossa, samassa talossakin on varmasti ainakin pari sataa tietokoneen käyttäjää ja kyllähän täällä välillä hämärähemmojenkin näköisiä naamoja pyörii, tällä alueella...

Mitä minun tulisi tehdä? Uskaltaako tällaista konetta käyttää internetissä käymiseen? Että jos joutuu epäilemään, että ulkopuolisia käyttäjiä olisi ollut koneellani? Löysin koneeltani aivan omituisia "laitteita", jotka pyyytävät muka lupaa käyttää konettani. No tänne koneelle ei ole asiaa! Miten estetään ja millaisilla asetuksilla, ettei kukaan voi jakaa tiedostoja käyttäen siihen vaikkapa minun konettani? Ei koneellani mitään huippusalaista sisältöä kylläkään ole, mutta en minä silti yhtään pidä ajatuksesta, että kun olen tällä koneellani käyttänyt esimerkiksi sähköpostiani jne.jne., että sellaisia asioita minusta päätyisi mihinkään.

Ihan todella toivon, että ykskään m*lkku ei nyt vastaa mulle, vaan ainoastaan jos on jotakin asiallista vinkkiä antaa tietoturvani parantamiseen, sitten voi vastata ja olen asiallisista vastauksista vilpittömän kiitollinen.:) Virustorjuntaohjelmani ilmoittaa, että on käytössä. Siksi uskalsin tänne palstalle tulla, vaikka en tiedä onko tämä riskaabelia liian kanssa, jos koneeni on saastunut. En halua jakaa konettani yhtään kenenkään kanssa ja asun yksin!

9

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nykyään ilmaiset virustorjunta ohjelmat ovat kehittyneet siinämäärin että ne suojaa jo hyvin konetta. Ja loppupelissä mikään virustorjunta ohjelma ei tunnista kiakkia haittaohjelmia ja niiden tule koneelle on käyttäjän syy.

      Kannattaa laittaa täysi tarkistus päälle ja tarkistaa kone myös esim Malwarebytes ohjelmalla.

      • tietoturvasta kysyn

        No enpä tiedä, luottaako tuohon vinkkiin vaiko ei. Ei ole minun syy, jos yksityiselle koneelleni yrittää tunkea luvattomia käyttämään tietokonettani, että tolta osin puhunnet ainakin p*skaa, vaikken minä mitään tietotekniikasta ymmärräkään. Ja minä sanoin, että mulla on maksullinen virustorjuntaohjelma tällä koneellani, ei maksuton. En halua, että tätä minun konettani esimerkiksi naapurihuoneistoissa asuvat käyttäisivät ilmaiseksi, koska minulla on virtustorjuntaohjelma maksettuna itselleni ja koska en ole antanut yhdellekään lupaa tulla minun koneelleni, enkä halua tietää, että mitä nimimerkkejä vaikapa samassa talossa kanssani asuvat omaavat tai pätkän vertaa siitä, mitä tekevät, kunhan jättävät minut rauhaan koneellani ruippimiselta tai sellaisen yrittämiseltä.


        Olen kyllä yrittänyt tehdä täyttä tarkistusta virustorjuntaohjelmallani, mutta koneeni sammuu itsekseen aina ennen kuin mahdolliset löytyneet virukset olisi poistatettu. Virustorjunta on voimassa kuitenkin varmuudella, sen olen selvittänyt. Nyt en uskalla enää käyttää tätä konettani ainakaan mihinkään salasanapohjaiseen yksityiskäyttööni (eli en uskalla käydä sähköpostissa pankista puhumattakaan), koska _jos ja mikäli_ tämä kone on saastunut, niin minun yksityisiä asioitani voisi vuotaa. Ja et vastannut kysymykseeni: kysyin, että miten saa parannettua tietoturvaansa siten, että kukaan ei pääse laittomasti jakamaan tiedostoja tältä koneeltani tai käyttämään konettani. Jos sinulla siihen asiaan on sanottavaa, sitten kiitos kommentoi lisää, mutta muussa tapauksessa ei kiitos enää sinulta kommentteja.

        En ole elämässäni käyttänyt konettani mihinkään hämäräsivuilla käymiseenkään. Jos olen saanut viruksen, olisi sellainen peräisin tästä Suomi24:a tai vaihtoehtoisesti Youtubesta, missä olen verraten harvoin käynyt kuuntelemassa joitakin biisejä, mutta hämärämmillä sivuilla en koskaan ole edes visiteerannut. Enkä ole minkään nettiyhtesön jäsen, muuten. En minkään.

        Ehkäpä minun olisi pitänyt asetella aloitukseni kysymys siten, että voisinko mahdollisesti olla rikoksen uhri, jos luvaton käyttäjä/käyttäjät on todennäköisimmin käynyt koneellani tai pyrkinyt tälle. Ainakin koneeni huutaa usein niin oudosti, että tuntuu kuin suurtakin tiedostomäärää pyöritettäis tätä kautta ja minä itse en jaa kuvia, en musiikkia enkä tiedostoja, enkä edes harjoita sellaista nettitoimintaa.

        Mikäli vastauksesi oli asiallinen ja en vain ymmärtänyt, siinä tapauksessa pyydän anteeksi. En kuitenkaan saanut kysymääni asiaan vastausta.


    • 3rNCpY1J

      Tietoturva on aivan oikeasti vaikea asia ja tilannetta ei mitenkään helpota se että lähes kaikissa koneissa on Windows, jonka turvasta huolehtiminen vaatii tavallisen käyttäjää parempaa Windowsin tuntemusta.

      Ratkaisuksi tarjotaan virustentorjuntaohjelmia. Ne eivät kuitenkaan toimintaperiaattensa vuoksi tarjoa kovinkaan hyvää suojaa. Haitake pitää ensin tunnistaa, analysoida, vastaoimet tehdä torjuntaohjelman koodiin ja lopulta saada päivitys käyttäjien koneelle. Kun vuodessa tehdään miljoonia haittaohjelmia niin aina jokin ehtii levitä laajalle ennen kuin se on jokaisen virustentorjuntaohjelman havaittavissa ja tuhottavissa.

      Ainoa varma tapa päästä oletetuista tai todellisista haittaohjelmista on asentaa käyttöjärjestelmä ja ohjelmat uudestaan. Muuta varmaa keinoa ei ole. Huomaa että täydellinen asennus tuhoaa myös omat tiedostot, joten varmuuskopio pitää olla aivan uusi.

      Myös yleisesti levitettävä käsitys epämääräisistä sivuista on puppua. Käyttäjä ei voi tietää mistä haitakkeensa saa. Tutkimusten mukaan pornosovuilla oli keskimääräistä vähemmän haittaohjelmia kun taas uskonnollisilla sivuilla oli keskimääräistä enemmän.

      Tuo sammuminen on outo juttu. Kyseessä voi olla tietysti virransäästöasetus, joka laittaa koneen kiinni elle näppikseen tai hiireen ole satuttu pitkään aikaan.
      Vikaa voi olla myös Windowsissa tai virustentorjuntaohjelmassa. Uudelleenasennus auttaa yleensä sellaisessa tilanteessa.
      Kyseessä voi olla myös laitevika. Myös ylikuumeneminen aiheuttaa koneen sammumisen. Syynä on usein pölyn tukkimat jäähdytysrivat ja puhallin joutuu paahtamaan täysillä ja pitää meteliä.
      Meteli voi johtua myös kuluneista puhaltimen laakereista tai kotelon resonanssista levyn pyöriessä.

      Tietoturvan lisäämiseen on kolme keinoa.

      1. Opiskele tietotekniikkaa. Osaamattoman Windows ei tahdo pysyä kunnossa vaikka olisi ripakopallinen apuohjelmia.

      2. Naapurin nörtti tai joku muu luotettava ja osaava henkilö huolehtii koneestasi.

      3. Vaihda käyttöjärjestelmäksi jokin Linux tai BSD.

      Valitettavasti oikotietä tietoturvaan ei ole.

      PS
      Varmuuskopiot ovat tietoturvan kivijalka. Ohjelmat saa aina uusiksi mutta omia tiedostoja ei ilman kopioita.

      • tieoturvasta kysyn

        Kiitos sentään ainakin maalllikolle päällisin puolin asialliselta näyttävästä nimettömästä vastauksesta.:) Tosin on se surullista, että kun käyttiksen uudelleen asentamisen tarkoittaa käytännössä uuden tietokoneeen ostamista, jos oikein luin? En ole käynyt hämäräsivuilla tai tehynyt mitään outoa koneellani ja kysyin apua.

        Kyllä moni mun yliopistonikin tietotekniikkanero nykyisin sanoo, että älä h*vetissä käytä windowsia ( en tajua edes alkeita tietotekniikasta), mutta mutta mulle on aivan sama, että mikä käyttis tässä yksityiskoneessani on, kunhan yksityisyyteni on kunnossa.


      • tieoturvasta kysyn kirjoitti:

        Kiitos sentään ainakin maalllikolle päällisin puolin asialliselta näyttävästä nimettömästä vastauksesta.:) Tosin on se surullista, että kun käyttiksen uudelleen asentamisen tarkoittaa käytännössä uuden tietokoneeen ostamista, jos oikein luin? En ole käynyt hämäräsivuilla tai tehynyt mitään outoa koneellani ja kysyin apua.

        Kyllä moni mun yliopistonikin tietotekniikkanero nykyisin sanoo, että älä h*vetissä käytä windowsia ( en tajua edes alkeita tietotekniikasta), mutta mutta mulle on aivan sama, että mikä käyttis tässä yksityiskoneessani on, kunhan yksityisyyteni on kunnossa.

        Ei tarkoita vaan koneen nykyinen käyttis asennetaan siihen uudestaan. Eli konetta ei välttämättä tarvitse uusia.


    • Kauhee vuodatus

      Eikä yhtään infoa, siis MITÄ omituisia laitteita löydät. MISTÄ päättelet, että koneelle on tunkeuduttu. Älyttömän paljon helpompaa autta, jos tietää mitä kysytään. Porvoolainen Trolli ?

      • Aloittaja on 110% varmuudella trolli joskin aika taitava sellainen.
        Juuri tuo: ei kerrota mitään sellaista oikeaa tietoa josta pystyisi päättelemään yhtään paljastaa trollin. Jos trolli kertoisi jotain, ihan mitä tahansa oikeaa tietoa pitäisi trollin olla hyvin tietotekniikasta perillä koska muuten trolli jää valheesta kiinni alta aikayksikön. Nyt kun ei kerro mitään käyttökelpoista vaan lässyttää vain jotain yleispätevää tuubaa romaanin verran niin kiinnijäämisriski on pieni.


      • 3rNCpY1J
        f.e.dzerzhinsky kirjoitti:

        Aloittaja on 110% varmuudella trolli joskin aika taitava sellainen.
        Juuri tuo: ei kerrota mitään sellaista oikeaa tietoa josta pystyisi päättelemään yhtään paljastaa trollin. Jos trolli kertoisi jotain, ihan mitä tahansa oikeaa tietoa pitäisi trollin olla hyvin tietotekniikasta perillä koska muuten trolli jää valheesta kiinni alta aikayksikön. Nyt kun ei kerro mitään käyttökelpoista vaan lässyttää vain jotain yleispätevää tuubaa romaanin verran niin kiinnijäämisriski on pieni.

        Pitkä ja vuolas sepustus viittaa ennemminkin aitoon naisen tekemään kirjoitukseen. Finninaamainen trollikolli ei moista tekstijärkälettä saa aikaiseksi ja naisilla on pakonomainen tarve pälpättää epäolennaisuuksia.


    • PPAP2

      paljon tekstiä , vähän tietoa. kierrokset korkealla. uskalsit kuitenkin kirjoitella koneellasi tänne? tarjoamillasi "faktoilla" asiallisin neuvo on kehotus viedä mylly ns. pajalle. ihan mielenrauhan nimissä. siellä selviää onko kone saastunut vaiko eikö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2072
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1946
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1895
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe