Kultainen keskitie?

mitäteen

Onko teillä pidempään harrastaneilla hyviä ehdotuksia kasvattajista, jotka korostavat jalostuksessaan niin sanottua kultaista keskitietä? Harkitsen ensimmäisen sakuni hankintaa, ja toivoisin koirasta kaveria ainakin hakuun ja tokoon. Tärkeyslistan kärjessä ovat terveys, koulutettavuus ja työmotivaatio.

Ongelmaksi on muodostumassa se, että sakukasvattajat näyttävät jakautuneet hyvin selkeästi kahteen leiriin.

Näyttölinjaisissa epäilyttää terveystilanne, luisuperä, hermot, koulutettavuus ja työmotivaatio. Pelkään, että näyttislinjainen koirani kärsisi huonoista lonkista tai polvista, mutta ennenkaikkea heikosta päästä. Haluan tasapainoisen koiran, jolla on veressään tekemisen meininkiä ja palvelualttiutta. En kaipaa hötkyilevää, pelkoaggressiivista ongelmakimppua joka menee lukkoon pienimmänkin paineen alla.

Käyttölinjaiset taas ovat minulle ensikertalaisena mahdollisesti ihan liian kova pala, eikä itseltäni ohjaajana löydy erityisesti kiinnostusta esim. suojeluun harrastuksena. Käyttölinjaisissa pelkään, että tärisevä viettipommi kosahtaa käsiin, jos itselläni ei riitä rahkeet. Peruskoiran osaan kyllä kasvattaa ja kouluttaa kuriin ja nuhteeseen, mutta käyttissaku kun on ominaisuuksiltaan vähän toista luokkaa.

Mitä siis teen?

7

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fuss

      Käyttölinjaiset ovat ihan normaaleja koiria. Omani on pikku kennelistä ja harrastuksina pelastushaku ja vepe. Katsele eri kennelien tarjontaa. Monilla kenneleillä on treenileirejä vuosittain, osalla useita leirejä vuodessa. Niistä saa apua ja tapaa sisaruksia. Ihan peruskoiria, joilla harrastaa pääsääntöisesti mitä tahansa. Yhtään en ole katunut hankintaani. Minua peloteltiin ensin sakemannien sairauksilla ja sitten käyttölinjaisten viirupäisyydellä. Uskalsin ottaa askeleen - ja sitä en kadu.

    • mitäteen

      Eikös aika monilla käyttiskasvattajilla ole se ajatus, että koiria myydään vain kokeneille, (suojelussa) kilpaileville konkareille? Tai että ostajan pitää vähintäänkin lupautua harrastamaan aktiivisesti k.o. lajia? Pieni pelko on siitä, että minut nauretaan pellolle jokaisen käyttiskasvattajan luota, tai sitten saan jonkin maanantaikappalepennun.

      Itselleni ihanteellisin tilanne olisi varmasti saada jostakin käyttispentueesta se pieniviettisin, vähiten terävä pentu. Ja kasvattaja, joka ei höngi niskaan pk- eikä suojelutulosten suhteen. Itsestään selvää on se, että koiran kanssa mennään, tehdään ja treenataan, mutta kilpailemiseen ei löydy kiinnostusta.

    • suosittelen

      Kennel Evergrey's

    • Onnea etsintään

      Kysele pieniltä kasvattajilta millaista koiraa haet,fiksu vastuuntunteva kasvattaja neuvoo ja auttaa valitseen sinulle sopivan pennun.
      Hyviä pentuja löytyy :)

    • kasvattaja x

      Yksi vaihtoehto on etsiä sekalinjaista pentua.

    • zookki

      Saksanpaimenkoirakasvatus on tosiaan voimakkaasti jakautunut näihin kahteen leiriin eikä keskitien kasvatusta ole enää olemassa kuin korkeintaan mainospuheissa. Mutta minusta nykyisten käyttölinjaisten vaikeutta liioitellaan, kyllä voimakasluonteisia saksanpaimenkoiria on ollut aina. Liioittelun syynä on osin mielestäni nykyinen koirakulttuuri, joka inhimillistää koiria liikaakin. Pakotteesta on tullut melkeinpä kirosana. Ennen koirat olivat vain koiria. Totta kai positiiviset koulutusmenetelmät ovat ensisijaisesti suositeltavia, mutta kaikille koirille ne eivät riitä.

      • dfghjkjhgf

        zookilta järkevä ja asianmukainen kirjoitus. Sana "viettipommi" on vain näyttisomistajien haukkumasana käyttiksille. Mut väärin ohjattuna niistä saa kyllä ikävästi vuotavia piippareita. Ei voi liikaa toitottaa mustavalkoisuutta koiran koulutuksessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      155
      27408
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      191
      17396
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      340
      9139
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6328
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4083
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      191
      3738
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      21
      1614
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1457
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1205
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      50
      1134
    Aihe