Ammattikoulun työharjoittelu palkatta.

Turhautunut opiskelija

Ajattelin kirjoittaa tänne minun ja opiskelija tovereideni tapauksesta ja kuulla mielipiteitä asioista mielellään ketään hermostuttamatta. Elikkä olen itse kivirakentajaksi kolmatta vuotta opiskeleva nainen ja työnantajamme on saman hallin katon alla töitänsä tekevä kivirakentaja/suunnittelija joka selvästikkin haluaa ilmaista työvoimaa ja sitä koulun määräämänä myös saa. Minulla ja koulutoverillani alkaa ensi viikolla noppakiviasennus työt jota teimme jo viime keväänä palkatta. Työmaalla ei ole yhtään alan ammattilaista tekemässä töitä, vain me opiskelijat. Viime keväänä pääsin kulkemaan tuttavani kyydillä joten asiaan ei ollut mitään sanottavaa koska rahatilanne oli silloin parempi, joten pystyin maksoin hiukan aina kimppakyydistä, mutta nyt täytyy jo kysyä ihan täältä että miten asiat ovat jos joku tietäisi asiasta: elikkä meille ei makseta ruokarahaa koska kuuluisi käydä koululla syömässä. Bensaa kuluu 30 päivän aikana töissä kulkemiseen edes takaisin n. 10e edestä per päivä ja jos koululla käy syömässä, menee rahaa vielä enemmän pelkkään koululle ja takaisin työpaikalle ajoon (koululta työpaikalle n. 10km edes takaisin). En itse saa vieläkään vanhempieni tulojen takia opintotukea ja matkakorvauksien saantiin ei kilometrit riitä. Koulumme opettaja sanoi että pitäisi kulkea työnantajan kyydillä työpaikalle jolla ongelmat selviäisivät, mutta en itse ainakaan halua kulkea työnantajan kyydillä. Mitä mieltä olette? Palkkaa meille ei myöskään makseta, koska kyseisellä työmaalla ei ole rahoittajaa vaikka julkinen nähtävyys paikasta tulee. Voisiko tästä jostain saada netistä tietoa paremmin, kun pakotetaan työharjoitteluun paikkaan johon on pitkä matka ja varat riittävät juuri ja juuri koulussa käyntiin? Minä asun poikaystäväni siiven alla ja kuljen hänen autollaan koulussa että saisin tutkinnon suoritettua. Tilini näyttää joka kuukausi nollaa ja sossustakaan en rahaa saa, koska voisin ottaa opintolainaa. Jota en kuitenkaan halua periaatesyystä tehdä. Mielestäni minun ja tovereideni kuuluisi saada palkkaa, koska todistetusti teemme rankkaa fyysistä työtä ja työvälineemmekään eivät ole parhaimmasta päästä (esim. Työmaalla ei ole mitään muuta paikkaa minne mennä vaikka sateensuojaan kuin vähän matkan päässä oleva huoltoasema).

12

5744

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi voi

      Joo työharjoittelusta ei saa palkkaa. Deal with it.

    • ponu

      Jep deal with it

    • Otan osaa

      Tätä se nykyään on. Joko rupeatte sen työnantajan kyydillä kulkemaan ja syötte vain kotitekoista apetta (ei maksa sen enempää kuin koulun muonat) tai kaivatte omaa kuvettanne.

      Siitä ole edes kauan kun harjoittelijoille maksettiin pientä palkkaa opiskeluajan töistä ja kaikki osaavat pääsivät vakihommiin opiskelun jälkeen. Kyllä on ajat muuttuneet huonommiksi.

    • 11+15

      Ammattikouluissa ei ole työharjoittelua. Se on työssäoppimista, eli työpaikoilla tapahtuvaa käytännön taitojen oppimista. Työnantajajärjestöt ja opetushallitus ovat sopineet osaksi opetuksen viemisestä työpaikoille, koskapa kouluilla ei ole riittävästi mahdollisuuksia opettaa kaikkia ammattialaan sisältyviä käytännön käden taitoja. Samalla nuori oppii työelämän pelisäännöt ja työpaikat tulevat tutuiksi. Työssäoppiminen on mahdollisuus nuorelle osoittaa kykenevänsä oman ammattialansa työtehtäviin ja osoittaa ymmärtävänsä työpaikan rutiineja ja työaikoja. Parhaassa tapauksessa hyvin hoidettu työssäoppiminen antaa mahdollisuuden työpaikan saamiselle.
      Yhteiskunnan velvollisuus ei ole elättää työttömiä tai esim. opiskelijoita. Yhteiskunta antaa opiskeluun tukea, esim. opintotuki, mutta vastuu omasta toimeentulosta opiskelujen aikana kuuluu opiskelijalle itselleen tai opiskelijan huoltajille. Jos ei tule toimeen opintotuella, on mentävä ilta/viikonlopputöihin, mikäli ei halua käyttää yhteiskunnan takaamaa ja tarjoamaa mahdollisuutta ottaa opintolainaa opintojensa rahoittamiseksi.

    • 0+0=0

      no...en saanut edes arvosanaa edellisestä harjoittelujaksosta.

    • Opintolainaa vaan

      Itse opiskelen tällä hetkellä ja asun yksin. Olen suosiolla ottanut opintolainaa, koska kun nostaa lainat niin voi hakea toimeentulotukea kaupungilta. 300e tulee lainaa lisää kuukaudessa, mutta sitten saan 205e toimeentulotukea joka kuukausi. Eli ei siinä paljon häviä.

      Lisäksi sossu maksaa esim. terveydenhuoltokuluja, reseptilääkkeet, hammaslääkärikäynnit ym. Samoin jos samassa kuussa sattuu erääntyväksi sähkölasku (tarkistavat onko kohtuullinen) tai kotivakuutuslasku niin maksavat senkin(monesti nykyään vuokralla asuessa on pakko ottaa kotivakuutus).

      Minulla on paljon opiskelukavereita, jotka käyvät iltatöissä 8h koulupäivän jälkeen, eivät jaksa aina tulla ajoissa kouluun jos ollenkaan. Jää hommia rästiin ja pitää suorittaa myöhemmin. Opiskeluaika pitenee.

      Sain joululoman ajaksi hommattua edellisestä työpaikasta viikoksi töitä ihan kelpo palkalla, niin ei tarvitse joulukuussa mennä sossun luukulle.

    • Ilmanenduunari

      Mitä mieltä olette siitä, kun ja jos työnantaja käyttää vain ilmaisia työharjoittelijoita eikä edes palkkaa valmistuneita tai tavallisia työntekijöitä? Miten tälläistä pystytään kontrolloimaan?

      • tätmielt

        Oliko sittenkin kyse työssäoppimisesta? Työnantaja tekee hyvää työtä tarjotessaan työssäoppimis- tai harjoittelupaikan. Tästä on aina vaivaa työnantajalle, kun opettaa nuoria paitsi itse työhön myös työelämän tavoille.

        Kenelläkään yksityisellä yrittäjällä ei ole velvollisuutta palkata ketään mihinkään, ei myöskään velvollisuutta ottaa harjoittelijoita.


      • selvää.hyväksikäyttöä
        tätmielt kirjoitti:

        Oliko sittenkin kyse työssäoppimisesta? Työnantaja tekee hyvää työtä tarjotessaan työssäoppimis- tai harjoittelupaikan. Tästä on aina vaivaa työnantajalle, kun opettaa nuoria paitsi itse työhön myös työelämän tavoille.

        Kenelläkään yksityisellä yrittäjällä ei ole velvollisuutta palkata ketään mihinkään, ei myöskään velvollisuutta ottaa harjoittelijoita.

        Työnanatajalla on velvollisuuksia työssäoppijoita kohtaan.

        Aloittaja kertoi, että harjoittelijat tekevät työtä keskenään, eli työmaalla ei ole ketään ammattilaista vastuuhenkilöä ohjaamassa ja valvomassa. SE ON LAITONTA.

        Aloittajaa kehottaisin ottamaan yhteyttä työsuojelupiiriin.


    • 98y9as

      Jos olet täysi-ikäinen, voit hakea toimeentulotukea sossusta. Sinut katsotaan omaksi taloudeksesi, vanhempien tulot ei vaikuta. Vaikka et saa opintotukea, voit silti saada Kelan takauksen opintolainaan.

    • Anonyymi

      Yritykset haluu ilmaista työvoimaa. Oppilaat ei osaa sinne mennessään mitään. Ja työpaikalla sinua kohdellaan kaltoin. Enkä oo ees päässy työharjoittelusta läpi. Ammattikoulut on muutenkin täyttä paskaa ja "opetus" yhtä tyhjän kanssa.

      • Anonyymi

        Amiksissa pidetään lapset päivähoidossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1620
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe