Amerikanakita sukupuolierot

AmAkitaa pohtimassa

Olen muutamia vuosia haaveillut amerikanakitasta. Mahdollisuus omaan sellaiseen tulee noin 2-3 vuoden päästä. Minulla on aina ollut koiria, pääasiassa sekarotuisia, mutta kuitenkin kaikki erilaisia. Elikä ihan vasta-alkajalle koira ei olisi tulossa.

Minua vain mietityttää amerikanakitassa sukupuolien erot. Kummat nyt ovatkaan helpompia?
Yksilökysymys varmasti, mutta rodun harrastajat osaavat varmaan kertoa jotain sukupuolien luonne-eroista.

Minulla ei ole koskaan ollut omaa uroskoiraa, ja siksi olenkin toisinaan kallistunut enempi uroksen hankintaan. Mutta amerikanakita tulisi olemaan haastavin koira tähän mennessä, niin onko fiksua ottaa urosta? Tietenkään ei ole myöskään hyvä ottaa vaikkapa narttukoiraa, joka ei tunnukaan juuri oikealta. Uskon myös itseeni sen osalta, että pärjäisin uroksen kanssa.

4

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eiköhän tuo

      ole vähän kaikissa roduissa silleen että herrat kilvoittelevat daamien suosiosta. Siinä sitä sitten käytetään sitä ainoaa astaloa mikä koiralla on, eli hampeja.

      Kannattaisikohan miettiä sukupuolta siksi siltä kantilta että kumpiakos tuttavapiirissä on enemmän. Jos on uroksia, niin silloin on narttu varmempi valinta ja vastaavasti uroksen ottaessa tilaa itselleen ikävyyksiä. Jos tuttavapiiri on täynnä narttuja niin silloin voi uros aiheuttaa skismaa ja hammasten kiristelyä muuten sopuisasti eleville nartuillekin. Joten oikeastaan tässäkin mielessä kannattanee valita narttu.

      Oletko muuten miettinyt miten mahdollisesti tuttujesi suhtautuminen muuttuu sinuun valinnan ja hankinnan jälkeen? Ellet, niin sitäkin voisi olla syytä pohtia. Nimittäin voi olla että joudut vähän väkisin erakoksi ja syrjityksi toisten koiranomistajien taholta kun pelkäävät että sessesi ei pysykään hanskassa. Myös koirattomat ihmiset saattavat pelätä jumalattoman kokoista pystykorvaa.

    • AmAkitaa pohtimassa

      Tuttavapiirissä on suht tasaisesti molempia. Mutta en lähtisi muiden koirien tai ehtojen mukaan koiraa ottamaan, minullehan se tulee, eikä minun ja tuttujen yhteiseksi. Mutta ymmärrän pointtisi.

      Olenhan tuota erakoitumista ja poisjääntiä esimerkiksi koirapuistoista ja muista mahdollisista sosiaalisista tapahtumista miettinyt, eikä se oikeastaan haittaa. Erakkoelämään totun helposti, olen vähän ns. yksinäinen susi, viihdyn hyvin itseksenikin. Pyrkisin kuitenkin käymään puistoissa, ihmistenilmoilla ja koiratapahtumissa niin kauan kuin koiran osalta mahdollista. Sitten jos ja kun alkaa vieraskoiraggressioita tulla, tartun niihin miten pystyn, vaikka se onkin osa amerikanakitaa.

      Minusta on hyvä, jos koira on pidättyväinen, enkä oikeastaan haluaisi ylisosiaalista koirapuistokoiraa. Itseänikin miellyttää paljon enempi pitkät lenkit esimerkiksi kansallispuistoissa. Patikoimaankin voisi lähteä, mitenhän lie onnistuisi nukkuminen. :) Siis aikuisen koiran kanssa. Olisi ainakin turvallista!

      Koirattomien ihmisten pelko ei suoraan sanottuna minua kiinnosta. :D Heidän ei tarvitse tulla lähelle, tai sitten voivat asiallisesti huikata, jos tulen itse liian lähelle esimerkiksi kävellessä. En minä tarkoituksella kenenkään iholle änge, enkä anna koirankaan.

      Näin vähän ohi aiheen, mutta mitenhän koiranäyttelyissä tapaa aina niin hyväluontoisia koiria, vaikka rotu olisikin mahdollisesti aggressiivinen muita koiria kohtaan? :D En ole koskaan näyttelyissä tavannut aggressiivista koiraa. Voisi hyvin kuvitella, että juuri siellä niitä rähinöitä voisi syntyäkin, kun kaikki se häsläys ja vielä tuntemattomat koirat, huh huh.

    • ererre

      Kyllä kaikkien rotujen kohdalla ne nartut ovat keskimäärin lempeämpiä ja hallittavampia.

    • uio3

      Minulla on ollut sekä uros että narttu amerikanakita. Muuten ei eroa ole juurikaan ollut, mutta murkkuiässä uros koetteli enemmän. Tuon nartun kanssa on päässyt siinä suhteessa vähemmällä.

      Molemmat ovat olleet yhtä vieraskoira-aggreja ja pidättyväisiä. Koirakontaktit ovat vähentyneet rotuvalinnan myötä paljon, koska harvan koiran kanssa nämä tulevat toimeen. Monilla koiraihmisillä on todella negatiivinen kuva amerikanakitoista. Ovat jopa positiivisesti yllättyneet, koska omani eivät ole missään vaiheessa olleet muiden haastajia ja rähisijöitä. Kunhan osaa pitää pienen etäisyyden muihin koiriin niin eivät nämä näe tarvetta alkaa haastamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2860
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2420
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2200
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2002
    5. 171
      1842
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1836
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe