Humanistin gradu työelämälähtöisesti?

Nossis

Huomio humanistit, erityisesti fennistit ja muut lingvistit! Mitä mieltä olette: onko humanistiopiskelijan mahdollista kirjoittaa gradu, joka kiinnostaisi työnantajaa? Onko kukaan kirjoittanut graduaan peräti toimeksiantona?

Aloin pohtia tätä siksi, että vastavalmistuneella ei mitenkään voi olla komeaa työhistoriaa, kun töiden hakeminen toden teolla alkaa. Kuitekin hyvän gradun tekeminen on jo sinällään osoitus monenlaisista kyvyistä. Itse valittuun aiheeseen on myös paneuduttu perusteellisesti, joten olisihan se nyt järkevää korostaa sitäkin saavutusta työnhaussa. Paljon useammin törmää siihen, että gradu on pelkkä pakkopulla ja omaa työtä pikemminkin vähätellään kuin oltaisiin siitä ylpeitä. Yliopistossa kuitenkin harjoitellaan nimenomaan sitä, että osaa esiintyä tutkimansa aiheen asiantuntijana, niin miksei aiheesta voisi puhua myös yliopiston ulkopuolella? Haen siis takaa sitä, että jos valitsee aiheensa hyvin ja tietää suurin piirtein, mistä alkaa myöhemmin töitä hakea, voisi ehkä käyttää myös gradua itsensä kehuskelussa kun sen aika tulee. Onko jollakulla kokemuksia, vinkkejä?

7

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • humhumhumanisti

      Ainakin käännöstieteessa gradut taitavat olla toimeksiantoja (termitöitä), mutta enpä tiedä, että onko ne sitten loppujen lopuksi työnantajia kiinnostavia vai ei. Luulisi, että esimerkiksi termityöt tai käännösmuisteihin/kääntäjien oloihin liittyvä gradu voisi jopa kiinnostaakin, vaikka käännöstieteen työtilanne on mikä on. Itse teen tietyn alan termeihin ja käännösongelmiin liittyvää gradua (aihetta en viitsi paljastaa) ja ainakin ohjaaja on kovasti kannustamassa yhteydenpitoa alan ammattilaisiin, jotta voisin saada suhteita ja mahdollisia työkeikkoja. Aihe on kuitenkin aika relevantti, sillä siihen liittyville tuotteille ollaan avaamassa uusia markkinoita.

      Ehkäpä joku kieliin liittyvä peli- tai tekniikka-aihe voisi olla työelämälähtöinen?

    • austerism1

      Jollain lailla työelämäviestintään liittyvä aihe saattaisi olla hyvä. Tai miksei vaikkapa jotain markkinointiviestintäänkin liittyvää mutta kuitenkin lingvistisellä otteella. Tai vaikka diskurssianalyysi talouden kielestä.

      Jos haluaa tehdä gradun, jolla "voi kehuskella" töitä hakiessa, niin silloin aihe kannattaa tosiaan olla sellainen, joka on helppo ja yksinkertainen selittää kuten itsekin pohdit. Ja tietysti sen on hyvä olla jollain tavalla sidoksissa reaalimaailmaan. Lue: itse kirjoitin englannin kielen ja kirjallisuuden gradun maskuliinisuuden ja teknologian representaatioista tieteisfiktiossa. Tosin töitä on kyllä riittänyt niin opettajana kuin kääntäjänä moisesta aiheesta huolimatta.

    • opiskelija turusta

      Itseänikin kiinnoistaisi tietää. Kirjoitan parhaillaan gradua englannista ja sivuaineena luen laskentatoimea (luultavastikin joudun tekemään gradun siitäkin). Oman kokemukseni mukaan useimmissa taloushallinnon tehtävissä kielitaito on eduksi ja vahva englannin taito ominaisuus jota usein vaaditaankin.

      • Tea Mahma

        Kaikenlaista vaaditaan, mutta tarvitaanko kielitaitoa on kokonaan toinen juttu. Olen työskennellyt nokialla, metsossa, wärtsilässä ja muutamissa muissa ns. nimekkäissä ja kansainvälisissä yrityksissä, mutta aika harvakseen kielitaidolla on ollut mitään käyttöä. Myyntitehtävissä kielitaidolle on käyttöä, mutta muutoin kielitaitoa tarvii lähinnä sisäisen konsernivistinnän ymmärtämiseen. Sisäine viestintä kertoo firman uutiset 5 minuuttia nopeammin kuin mediat. Ymmärtämättä jättäminen ei haittaa mitään ja nimekkäissä kv-yrityksissä on johtotehtävissä kouluja käymättömiä ja kielitaidottomia luettelemassa mitä kaikkea uusien tulijoiden on hallittava.

        Kielitaidosta ei tietenkään ole haittaa, mutta vaatimattomalla taidollakin pärjää pitkälle, ellei työtehtävä nimenomaisesti liity kielenhuoltoon, tai ulkomaantehtäviin.


    • Nossis

      Kielitaidon tarpeellisuus sinänsä menee jo vähän ohi alkuperäisestä aiheesta. Mutta niinhän se on, että on aloja ja tehtäviä joissa sitä oikeasti tarvitaan, ja joskus taas sitä painotetaan kun ei muutenkaan osata tehdä eroja pätevien ja sopivien työnhakijoiden välille. Kieliaineita opiskelevat kuitenkin useimmiten pyrkivät töihin, joissa kielitaidolla on merkitystä.

      Mitä graduun tulee, sen vääntäminen tuntuu vaan olevan niin irti tosielämästä, etenkin silloin kun ei ole suuntautumassa jatko-opintoihin ja tutkijan uralle. Siksi siihen saisi vähän potkua, jos joku työnantaja kiinnostuisi edes kysymään, että mistäs aiheesta kirjoitit... Jotain vinkkejä onkin tullut, kiitos niistä. Täytyy nyt vaan valjastaa kaikki luovuutensa sopivan aiheen muotoiluun.

    • austerism1

      Kielitaitoon liittyen voisi tietysti olla jotain oikeakielisyyteen liittyvää aiheena. Minkälaisia ongelmia oikeakielisyys tuottaa sellaisille, joille kieli on (yksi keskeisimmistä) työvälineistä? Toisaalta hieman "hauskempi" aihe: millaisilla kielikuvilla mainonnassa pelataan? Mainonnan diskurssien tutkimus on tosin varmaan suht. kaluttu aihe. Ja tietysti jalostaa täytyy ja rajata, mutta ihan pikaisena heittona siis pari ideaa, joilla edes jonkinlainen työelämäyhteys ja joista verrattain helppo kertoa. Ainakin copywriter-hommiin ehkä ihan käypä aihe.

    • on kokemusta

      Itse ajattelin kertoa graduasiasta työnantajalle ja sanoa, että jos hänelle tulee mieleen jotain, arvostan hänen mielipidettään. Alan töissä jo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe