Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

IL: Kansanedustaja: Pannat pannaan

RKTL rääkkää eläimiä

Tiistaina kävi ilmi, että Keski-Suomessa kaadetun karhun kaulaan syöpynyt seurantapanta oli aiheuttanut syvät haavat.

Kansanedustaja Reijo Hongisto (ps) on huolissaan kansalaisten turvallisuudesta. Pitkään poliisina ja eräyhdyshenkilönä toiminut Hongisto vertaa pannan aiheuttamia vammoja autokolarissa olleeseen karhuun.

- Kun auto törmää karhuun, poliisi järjestää valtavan operaation, jotta kolarissa ollut karhu jäljitetään maastosta ja tapetaan. Karhu muodostaisi uhkan vammautuneena. Perustellusti voidaan kysyä, miten kolarissa jalkansa katkaissut karhu eroaa kaulapannan vahingoittamasta karhusta?

Hongisto kertoo viime syksynä sattuneesta tapauksesta, jossa Ähtärissä ammuttiin pannoitettu karhu.

- Panta oli todella kireällä. Se oltiin leikattu puukolla auki, jonka jälkeen huomattiin, että pannan alla oli reikä, josta näkyi lihaskudosta alta, visvaa ja mätää. Sen iho oli syöpynyt rikki.

"Kyyjärven karhun vamma työtapaturma"

Myös Orivedellä helmikuussa ammutun karhun kaulasta löytyi verestävä haavauma. Tuolloin poliisi kuitenkin totesi, ettei vamma johtunut liian kireällä olleesta pannasta.

Iltalehden saamista kuvista on nähtävillä, että Ähtärin ja Oriveden karhujen vammat ovat hyvin samannäköiset. Syy vammoihin on epäselvä, mutta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola on sitä mieltä, etteivät vammat johtuneet pannasta.

Tiistainen Kyyjärven vamma on sen sijaan selkeämpi.

- Vastaavaa ei ole tapahtunut, että olisi selkeät vammat pannasta. On sattunut työtapaturma. Kun kyse on ihmisen rakentamasta tekniikasta, aina voi sattua jotakin, Kojola sanoo.

Haavoja ainoastaan pannan alla

Reilut 130 karhua on pannoitettu viidentoista vuoden aikana. Hongisto ei usko, että haavoittuneita olisi ainoastaan nämä kolme.

- Kuinka monella muulla karhulla on vammoja, moniko haavoittunut karhu on uhka ihmiselle? Pannoittaminen on lopetettava välittömästi. Jokainen pantakarhu on otettava kiinni ja sen tila tarkastettava, vaatii Hongisto.

Hongiston mukaan teoriaa pannan aiheuttamista vammoista tukee myös se, ettei näillä kolmella karhulla ole ollut vastaavia haavoja muualla kehossa, ainoastaan pannan alla.

RKTL:n Kojolalla on se käsitys, että pannoitetut karhut ovat hyvinvoivia eikä muita tapauksia kuin Kyyjärven karhu ole tullut esiin.

Ministeri: Panta ei vahingoita eläintä

Hongisto teki asiasta myös kirjallisen kysymyksen tämän vuoden helmikuussa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen vastauksessa sanotaan muun muassa näin:

- Panta voi aiheuttaa karvan kulumista, muttei muutoin vahingoita eläintä. RKTL:n antamien tietojen mukaan seurantalaitteet eivät ole aiheuttaneet minkäänlaista lajille epätyypillistä käyttäytymistä.

Karhujen seurantapantojen avulla analysoidaan muun muassa karhujen elinpiiriä ja levittäytymistä. Kojolan mukaan nykyään pannoitetaan selvästi vähemmän karhuja kuin aiemmin. Nykyisin keskitytään myös täysikasvuisiin naaraskarhuihin.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013082117393978_uu.shtml

7

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sellasta sattuu

      Tutkimus pyhittää keinot.

    • Usko oikeuteen

      Jäivät eläinrääkkäyksestä rysän päältä kiinni ja nyt yritetään asia kääntää muuksi.Nyt pitää teon tehneet laittaa syytteeseen niinkuin muissakin tapauksissa tehdään ja oikeuskäsittely normaaliin tapaan.Myös luvan moiseen tekoon antaneet syytettyjen penkille.

    • N..Puh

      Jos vanhat merkit paikkansa pitää niin asiaa pallotellaan ja suuresti ihmetellään ja jostain kumman syystä painetaan sitten villasella.Missäs kettutytöt ja muut "riinpiisin" porukat luuraa TÄSTÄ pitäisi nostaajo iso haloo.........

      • Paappa 2

        Jos ootta pualukkoja noukkimas ja alakaa märäntyny liha haisemahan, nii tiätäkää, pantakarhu on lähellä!!


    • montako vielä

      Tänään Kuhmossa uusi tapaus. Nuori uroskarhu. "Panta ei vahingoita eläintä" sanoo Koskinen

    • iuhiuh

      Voi hellanlettas kun ollaan nyt eläinten hyvinvoinnista huolissaa!
      Jos vaikka laskettaisiin ne kituvat eläimet jotka metsästyksen jälkeen jäävät metsään huonosti ammuttuina.....
      Ketään ei kiinnosta haavoittuneen hirven hyvinvointi kunhan saadaan vähän matkaa "tutkittua" ettei todisteita eli verta tai karvoja näy.

      • fillettrik

        Kyllä koirilla tarkistetaan. Mee popsimaan ituja sinne kampin aukiolle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe