Onko oikein että opettaja valitsee ruoan valmistukseen koko koululle ruokia joihin hän on mieltynyt? Ruokia joita ei varmastikkaan valmisteta ylä eikä alakouluilla. Ruoanvalmistus pitäisi toteuttaa sellaisista ohjeista joita ennen amikseen tuloa on kouluilla tehty ja syöty. Esim makaroonilaatikko, lasagne, kalakeitto, jauhelihakastike ja perunat yms. Ei ketään nuorta kiinnosta mikään pinaattikastike tai keitto ilman perunoita. Minkäs teet, ne joutuu tekee mitä opettaja on valinnu. Valitanko reksille?
keittiöpuoli
8
194
Vastaukset
- opex
Tuosta on aika vaikea ottaa selkoa. Oletko siis kokkilinjalla amiksessa? Miksi ihmeessä siellä pitäisi opetella tekemään sitä, mitä on sitä ennen syöty koulussa? Tai ainakaan vain sitä. Koulu- tai ylipäänsä laitosruoka ei ole koko totuus ruuasta.
Tämä saattaa tulla sinulle yllärinä, mutta amiksen opetussuunnitelma ei perustu eikä sen kuulukaan perustua siihen, mikä "kiinnostaa nuoria". Toivon mukaan sitä tehtäessä on mietitty, mitä taitoja ja tietoja amiksesta valmistuva tarvitsee työelämässä. Työelämään on turha lähteä itkemään, että ei nyt kiinnosta tämä perunaton keitto tai että minä osaan tehdä kastiketta vain lihasta.- näin se vaan on
Pitäisi ottaa huomuoon myös se ettei raaka-aineita turhaan mene hukkaan sellaisen ruoan vuoksi mikä ei kelpaa. Nuortenko pitäis koko päivä olla nälkäsenä jos ruokana on jotai ihme soosia. Ruoan pitää olla houkuttelevan näköistä. Ravintolakin olis aika äkkiä konkurssissa jos tarjolla on jotain epämäärästä. Jos ei tiedä mistä nuoret tykkää niin olet huonosti ottanu asioista selvää. Tiedoksi vaan et kyllä se biojäteessä näkyy mikä menee ja mikä ei. Häviölle siinä jää ja koululle isot tappiot.
- niin 666
näin se vaan on kirjoitti:
Pitäisi ottaa huomuoon myös se ettei raaka-aineita turhaan mene hukkaan sellaisen ruoan vuoksi mikä ei kelpaa. Nuortenko pitäis koko päivä olla nälkäsenä jos ruokana on jotai ihme soosia. Ruoan pitää olla houkuttelevan näköistä. Ravintolakin olis aika äkkiä konkurssissa jos tarjolla on jotain epämäärästä. Jos ei tiedä mistä nuoret tykkää niin olet huonosti ottanu asioista selvää. Tiedoksi vaan et kyllä se biojäteessä näkyy mikä menee ja mikä ei. Häviölle siinä jää ja koululle isot tappiot.
Itse en koskaan tekisi isolle porukalle ruokaa jota en itsekkään söisi. Jos jotain ihme sooseja pitää keittää, opettas ne mielummin opparilla pienempänä määränä, kuin se et valitaampa tuosta koko koululle sienikeitto. Ei varmaan menis.
- opex
niin 666 kirjoitti:
Itse en koskaan tekisi isolle porukalle ruokaa jota en itsekkään söisi. Jos jotain ihme sooseja pitää keittää, opettas ne mielummin opparilla pienempänä määränä, kuin se et valitaampa tuosta koko koululle sienikeitto. Ei varmaan menis.
Sinä teet muuten juuri täsmälleen sitä, mitä käsketään. Arveletko, että suurtalouskokki tai tavallinen ravintolakokki ihan itse saavat päättää, mitä ruokaa valmistavat? En koskaan tekisi... heheh. Koulujen ruokalistat päättää ihan joku muu kuin keittäjä. Ja jos olet ketjuravintolan kokki, menu tulee sinulle valmiina kuin Manulle illallinen. Jos pääset hienompaan paikkaan, siellä keittiömestari ja omistaja kertovat sinulle, mitä teet. Ei kukaan kysele, mikä sinua kiinnostaa tai mikäs nyt on simopetterin lemppariruoka. Olisiko vaikka se kaikkien lasten herkku makaronilaatikko!
Sienikeitto on klassikkoruoka, joka löytyy todella monen ravintolan listalta, puhumattakaan metsästäjänleikkeistä ja -leivistä sienikastikkeineen. Pitäisikö kokkilinjan open nyt sitten siksi, että pentujen mielestä sienet on ällöjä, jättää niiden teko väliin amiksessa? Ihanko todella?
Ja mistä tässä päätellään, että ruokaa menee hukkaan? Opettajalla on budjetti, jota hänen on tarkasti seurattava. Hänen työhönsä kuuluu seurata myös hävikkiä, minkä hän varmasti tekeekin.
On se kyllä aivan järkyttävää, kun kaikki ei pyöri niiden omien mieltymysten ympärillä. Minä muuten tunnen monia ihmisiä, myös nuoria, jotka pitävät sienikeitosta. - niin 666
opex kirjoitti:
Sinä teet muuten juuri täsmälleen sitä, mitä käsketään. Arveletko, että suurtalouskokki tai tavallinen ravintolakokki ihan itse saavat päättää, mitä ruokaa valmistavat? En koskaan tekisi... heheh. Koulujen ruokalistat päättää ihan joku muu kuin keittäjä. Ja jos olet ketjuravintolan kokki, menu tulee sinulle valmiina kuin Manulle illallinen. Jos pääset hienompaan paikkaan, siellä keittiömestari ja omistaja kertovat sinulle, mitä teet. Ei kukaan kysele, mikä sinua kiinnostaa tai mikäs nyt on simopetterin lemppariruoka. Olisiko vaikka se kaikkien lasten herkku makaronilaatikko!
Sienikeitto on klassikkoruoka, joka löytyy todella monen ravintolan listalta, puhumattakaan metsästäjänleikkeistä ja -leivistä sienikastikkeineen. Pitäisikö kokkilinjan open nyt sitten siksi, että pentujen mielestä sienet on ällöjä, jättää niiden teko väliin amiksessa? Ihanko todella?
Ja mistä tässä päätellään, että ruokaa menee hukkaan? Opettajalla on budjetti, jota hänen on tarkasti seurattava. Hänen työhönsä kuuluu seurata myös hävikkiä, minkä hän varmasti tekeekin.
On se kyllä aivan järkyttävää, kun kaikki ei pyöri niiden omien mieltymysten ympärillä. Minä muuten tunnen monia ihmisiä, myös nuoria, jotka pitävät sienikeitosta.Voi niitä oppilaita joilla sä oot opena. Ei yksikään opettaja joita mä tunnen oo samanlaisia käsityksiä kun sulla paitsi se hirviö joka meikäläisellä on opettajana. Muut opettaa eri tavalla kuin meidän. Joillekkin on vaan jääny vanhentunut opetus tyyli päälle niin kuin sinulle. Eivätkä ne muut opettajat pidä sen opettajan tyylistä ollenkaan. Sienikeitto menee ehkä muutamalle ja myös opettajille, ravintolan a la carte on aivan eri juttu kuin koulun lounasruoka. En aliarvioi sienikeittoa mitenkään mutta en valmistaisi sitä sellaiselle porukalle turhaan joista tiedän etteivät siitä tykkää. Itse valmistaisin sitä tuttua turvallista ruokaa oppilaille, ravintola on asia erikseen. Jos et ymmärrä kouluruokalan ja ravintolan eroa oot väärällä alalla. Sitäpaitsi ammattikoiluissa opettajat valitsee valmistettavan ruoan koululle kun oppilaat opettelee suurkeittiöllä. Keittäjät silloin kun oppilaat ei oo keittämässä. Jos oppilaille laitettaisiin lista ruoista joihin opettaja on mieltynyt ja niistä tutuista ja turvallisista ruoista joita syödään ala-asteelta lähtien, mitä veikkaisit että oppilaat valitsis? Et taida kovin usein käydä ruokailun jälkeen biojäteastiaa katsomassa. Tarkotan sitä biojätettä mihin saa ne ruoantähteet laittaa lautaselta mikä on siinä likatiski linjaston vieressä. Ketjujen listat on asia erikseen koska siellä käy aikusempaa porukkaa syömässä.
- J Sukula
niin 666 kirjoitti:
Voi niitä oppilaita joilla sä oot opena. Ei yksikään opettaja joita mä tunnen oo samanlaisia käsityksiä kun sulla paitsi se hirviö joka meikäläisellä on opettajana. Muut opettaa eri tavalla kuin meidän. Joillekkin on vaan jääny vanhentunut opetus tyyli päälle niin kuin sinulle. Eivätkä ne muut opettajat pidä sen opettajan tyylistä ollenkaan. Sienikeitto menee ehkä muutamalle ja myös opettajille, ravintolan a la carte on aivan eri juttu kuin koulun lounasruoka. En aliarvioi sienikeittoa mitenkään mutta en valmistaisi sitä sellaiselle porukalle turhaan joista tiedän etteivät siitä tykkää. Itse valmistaisin sitä tuttua turvallista ruokaa oppilaille, ravintola on asia erikseen. Jos et ymmärrä kouluruokalan ja ravintolan eroa oot väärällä alalla. Sitäpaitsi ammattikoiluissa opettajat valitsee valmistettavan ruoan koululle kun oppilaat opettelee suurkeittiöllä. Keittäjät silloin kun oppilaat ei oo keittämässä. Jos oppilaille laitettaisiin lista ruoista joihin opettaja on mieltynyt ja niistä tutuista ja turvallisista ruoista joita syödään ala-asteelta lähtien, mitä veikkaisit että oppilaat valitsis? Et taida kovin usein käydä ruokailun jälkeen biojäteastiaa katsomassa. Tarkotan sitä biojätettä mihin saa ne ruoantähteet laittaa lautaselta mikä on siinä likatiski linjaston vieressä. Ketjujen listat on asia erikseen koska siellä käy aikusempaa porukkaa syömässä.
Opettajalta on aivan törkeätä asettaa nuoret ruokailussa näiden oman mukavuusalueen ulkopuolelle tarjoamalla jotakin muuta kuin pizzaa, hampurilaisia tai makaronilaatikkoa. Lisäksi keittiöpuolen oppilaiden opettaminenkin muiden ruokien tekemiseen kuulostaa varsin erikoiselta.
- opex
niin 666 kirjoitti:
Voi niitä oppilaita joilla sä oot opena. Ei yksikään opettaja joita mä tunnen oo samanlaisia käsityksiä kun sulla paitsi se hirviö joka meikäläisellä on opettajana. Muut opettaa eri tavalla kuin meidän. Joillekkin on vaan jääny vanhentunut opetus tyyli päälle niin kuin sinulle. Eivätkä ne muut opettajat pidä sen opettajan tyylistä ollenkaan. Sienikeitto menee ehkä muutamalle ja myös opettajille, ravintolan a la carte on aivan eri juttu kuin koulun lounasruoka. En aliarvioi sienikeittoa mitenkään mutta en valmistaisi sitä sellaiselle porukalle turhaan joista tiedän etteivät siitä tykkää. Itse valmistaisin sitä tuttua turvallista ruokaa oppilaille, ravintola on asia erikseen. Jos et ymmärrä kouluruokalan ja ravintolan eroa oot väärällä alalla. Sitäpaitsi ammattikoiluissa opettajat valitsee valmistettavan ruoan koululle kun oppilaat opettelee suurkeittiöllä. Keittäjät silloin kun oppilaat ei oo keittämässä. Jos oppilaille laitettaisiin lista ruoista joihin opettaja on mieltynyt ja niistä tutuista ja turvallisista ruoista joita syödään ala-asteelta lähtien, mitä veikkaisit että oppilaat valitsis? Et taida kovin usein käydä ruokailun jälkeen biojäteastiaa katsomassa. Tarkotan sitä biojätettä mihin saa ne ruoantähteet laittaa lautaselta mikä on siinä likatiski linjaston vieressä. Ketjujen listat on asia erikseen koska siellä käy aikusempaa porukkaa syömässä.
Voi niitä opettajia, joilla sinä olet oppilaana. Sinun opettajasi tehtävä on opettaa sinulle ja muille LISÄÄ ruuasta ja altistaa sinut erilaisille raaka-aineille sekä ruuan syöjänä että valmistajana.
Itse olen saanut oppilailtani useinkin positiivista palautetta siitä, että opettamistani asioista on ollut apua seuraavalla asteella. Hyvä opettaja ymmärtää, että on karhunpalvelus tehdä vain sitä, mikä on "kivaa" ja jo valmiiksi helppoa ja tuttua oppilaille. Se on mukavaa juuri silloin, mutta kyllä sitten ottaa päähän, kun ei seuraavassa koulussa tai työpaikassa osaakaan sitä, mitä pitäisi. Sinulle on tainnut jäädä vähän epäselväksi, mikä on koulutuksen tarkoitus. Se ei ole hauskanpito eikä oppilaiden mielistely.
Missä vaiheessa muuten sinusta sitten voisi alkaa laajentaa makumaailmaansa? Ihanko loputtomiin pitää lähteä siitä, että makaroni ja peruna ovat ainoita, mitä syödään? Miksi ihmeessä tuollaisella asenteella varustettu ihminen on pyrkinyt ruoka-alalle? - opex
J Sukula kirjoitti:
Opettajalta on aivan törkeätä asettaa nuoret ruokailussa näiden oman mukavuusalueen ulkopuolelle tarjoamalla jotakin muuta kuin pizzaa, hampurilaisia tai makaronilaatikkoa. Lisäksi keittiöpuolen oppilaiden opettaminenkin muiden ruokien tekemiseen kuulostaa varsin erikoiselta.
Heheh:) Harmi, että ironia ja sarkasmi taitavat mennä aloittajalta yli hilseen:)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.854960- 952794
- 432786
- 1992392
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj281994- 1331949
- 1781560
Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️161481Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan51299Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh3621298