Gerbiileistä kysymyksiä!

Hamm

Kysyisin muutaman asian gerbiileistä, toivottavasti vastaatte! :)

1: Ovatko gerbut yhtä seurallisia kun esim. Rotat tai degut?

2: Onko gerbiileillä sama ruokavalio kun hamstereilla tai hiirillä siemenseosta lukuunottamatta? Eli selvennös: voiko gerbiileille antaa samoja tuoreruokia kuin hamstereille?

3: Pärjääkö gerbiilit hamsterin vanhassa dunassa? Miksi häkki ei kelpaa?

4: Mikä puru on parasta, ja mikä huonointa/ huonoa?

5: Minkä kokoinen terra/ asumus gerbulle? ( jos gerbiileitä on 2-3 ? )

6: Kummasta kannattaa ostaa gerbiili; eläinkaupasta vai kasvattajalta?

7: tiedättekö hyviä kasvattajia?

8. Kumpi on parempi naaras vai uros? Mitä eroa niissä on? Voiko kahta urosta pitää samassa asumuksessa?

Kiitoos!

19

1951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • GerbiiliTietoinen

      1: En ole rotta tai degu ihminen, itselläni on gerbiilejä, mutta uskoakseni kyllä. Gerbiilit eivät välttämättä ol yhtä "sylittely" haluisia kuin esim. rotat. Toki ne voivat olla jos ne totuttaa hyvin ihmiseen :)

      2: Gerbiileille hyvä ravinto on joko jonkunlaiset rotta-hiiripelletit, tai sitten siemenseos. Pääasiassa hamstereilla ja gerbiileillä on samantapainen ruokavalio. Ja voi antaa kaikkea samaa (mielestäni) vaikken hamstereista tiedäkkään ;)
      Tässä on hyvä sivu mitä saa antaa: http://www.gerbiili.info/foorumi/viewtopic.php?f=24&t=8420

      3: Gerbiili pärjää dunassa, jos se on tarpeeksi iso. Tosin muovisessa dunassa on se vaara että gerbiili jyrsii itsensä siitä ulos. Gerbiileillä ei saa muutnkaan olla mitään muovista niiden asumuksessa, lukuunottamatta juomapulloa. Paras asumus on lsinen terraario tai vanha akvaario. Omani asuvat vanhassa akvaariossani. Häkkiä ei saa olla, koska gerbiili (voi) alkaa jyrsimään kaltereita, jolloin sen kuonosta kuluu karvat ja se voi tulehtua. Gerbiilit myöskin kaivavat puruissa ja puruja lentää ympäri asumusta, joten häkissä ollessaan on todennäköistä että purut lentävät lattialle. Dunassa on myös se huonoa että siihen ei saa niin paljon purua kuin terraarioon. Purua pitää olla vähintään se 10cm. Parasta olisi jos purua 20-30cm. Gerbiilin asumuksen pitää olla vähintään 30cm korkea. Muuten se rikkoo eläinsuojelulakia.

      4: Kaikki purut ovat ihan kelpoja. Tosin markettien purut eivät ole yhtä kuohkeita ja isolastuisia kuin esim. Agri-marketin. Kutterinpuruksi sanotaan.

      5: Kannattaa googlata. Mutta vähintään korkeus 30cm.

      6: Kasvattajalta saat varmemman tiedon eläimen terveydestä ja siitä että sitä on käsitelty pienestä pitäen. Itse otin omat gerbiilini kasvattajalta joka rekisteröi ne. Kun gerbiilit rekisteröidään ne voi viedä gerbiilinäyttelyiden viralliseen luokkaan. Toki eläinkaupastakin voit saada terveen ja pitkäikäisen gerbiilin mutta tieto gerbiilistä ja alkuperästä ei ole yhtä varmaa. Ja kasvattajalta ostaessa saat aina kysyttyä kun on kysyttävää. Kaikki tämä riippuu tietenkin yleensä kasvattajasta.

      7: Suomen Gerbiili-yhdistyksen sivulta löydät kasvattajia. Googlaa, en jaksa linkata ;)

      8: Uroksien ja naaraiden yhteiselossa ei ole mitään eroa. Tosin myöhemmällä iällä uroksien kanssa on helpompi totuttaa uusi uros, kuin naaraiden kanssa.

      Ja muistathan: Aina VÄHINTÄÄN KAKSI samaa sukupuolta olevaa sisarusgerbiiliä ;)

      • Hamm

        Kiitos vstauksesta! :)


    • 1. Jos tarkoitat lajitovereiden kesken, niin kyllä. Gerbiilit ovat laumaeläimiä. Toki ne voivat olla myös hyvin luottavaisia ihmisiäkin kohtaan, jos niitä on hoidettu ja käsitelty hyvin ja rauhallisesti. Se riippuu kyllä myös gerbiilin luonteesta.

      2. Juu, gerbiilin ja hamsterin ruokavaliot ovat hyvin samankaltaiset. Ja tuoreruokasuosituksetkin ovat samat.

      3. Dunaan ei mahdu gerbiileille tarpeeksi purua, joten en suosittele pitämään niitä dunassa. Lisäksi se on muovinen (gerbiileille ei saisi antaa mitään muovista, paitsi juomapullo). Ne jyrsivät muoviakin ja voivat saada jopa suolistotukoksen niellessään muovinpalasia. Muovi on kaiken lisäksi myrkyllistä.
      Häkki ei käy sen takia, koska gerbiilit ovat yleensä aika innokkaita jyrsimään kaltereita (= nenänpäästä kuluu karvat ja voi tulla nenätulehdus). Häkkiinkään ei yleensä mahdu tarpeeksi purua gerbiilien kaivelua varten.

      4. Parasta purua on Hunter. Se on pölytöntä ja yksi huonoimmista taitaa olla LoLo Pets. Purun pitää olla mahd. pölytöntä ja puhdasta.

      5. n. 50*50*50. Ehkä jopa vähän pienempikin... Mutta mitä isompi, sen parempi. :)

      6. Kasvattajalta. Eläinkauppojen gerbiilit voivat olla peräisin tehtailijalta...

      7. No mm. Moonwell´s on mielestäni hyvä.

      8. Uroksia voi (ja pitääkin) pitää samassa terrassa. Tosin ei toisilleen vieraita gerbiilejä saa noinvain yhdistää. Ne pitää totuttaa ensin toisiinsa kunnolla pienisilmäisen metalliverkon avulla. Uroksissa ja naaraissa ei ole paljoa eroja. Yleensä urokset ehkä haisevat enemmän, siis jos haistelee niitä.

      • Hamm

        Kiitos paljon! :)


    • arkakeppari

      Moij! Hamsterin ruoka voisi jättää rauhaan ja ostaa geerbiilewille omaa gerbiili ruokaaa

      gerbiilit ovat seurallisia.

      3,riippuu gerbiileistä
      4,puru on parasta,huonointa on paperi silppu ja multa paperi silppu on siksi huonoa koska gerbiilin pissa rupeaa siinä haisemaan,multa on siksi huono koska gerbiili likaantuu sinää.
      6,eläin kaupasta ostetut gerbiilit tulevat kasvattajilta joten sama asia.
      :)

      • Eläinkaupassa myytävät gerbiilit kyllä tulevat jonkinlaisilta "kasvattajilta", mutta pitää kiinnittää huomiota siihen, millaisilta kasvattajilta. Millaisista oloista ne tulevat ja että onko eläinten eläinkauppamyynti ylipäätään mitään eettistä touhua...

        Tiedän monta eläinkaupasta lähtöisin olevaa gerbiiliä, joilla ilmeni sydänvika. Ei se sydänvika noinvaan eläimelle tupsahda. Se on periytyvää, joten kasvattajan vika. Myös luonneviat ovat eläinkauppaeäimillä melko yleisiä.

        Mutta jos joku nyt ajattelee niin, että: "Jos ostan eläimen eläinkaupasta niin mähän vaan pelastan sen". Väärin! Tällätavoin vaan tuet koko touhua. Jos siis aikoo pelastaa eläimiä eläinkaupasta, niin periaatteessa ne pitäisi sitten varastaa... xD

        Toki eläinkaupoissa on erojakin, ja jotkut hoitavat eläimiään paremmin ja hankkivat hyviltä kasvattajilta. Itselläni on kyllä ihan harmillisen paljon kokemusta näistä huonoista eläinkaupoista. Monet eläinkaupat eivät myöskään tiedä eläinten oikeasta hoidosta mitään. Yrittäjyyteen ei vaadita minkäänlaista eläintietämystä...

        Esimerkkinä vaikka yksi eläinkauppa: myyjä yritti saada mut ostamaan gerbiileille suolakiven (suolakivi on gerbiileille tarpeeton ja jopa haitallinen), sitten mulle suositeltiin juoksupyörää, joka oli ensinnäkin liian pieni gerbiileille ja toiseksi: vaarallinen juoksupyörämalli. Jos haluaa antaa gerbiileilleen juoksupyörän, niin sen pitää olla umpinainen, riittävän iso (halkaisija väh. 25 cm) ja ei muovia. Juoksupalloja taas en suosittele millekään eläimelle.


    • 23456yu7i

      Öh, sori et ei oikeen litty nyt tähän mutta onko terraario jonka koko on 60 l (30x24x60 cm) liian pieni kahdelle tai kolmelle gerbulle?

      • No ainakin kolmelle gerbiilile on kyllä liian pieni. Enkä oo varma, kannattaako siihen laittaa kahtakaan... Mutta väliaikaisena asumuksena kahdelle se olisi ok. Ei välttämättä vakituisena terraariona.


    • zipluaby

      http://www.gerbiiliyhdistys.fi/ Sivuilta löytyy kaikki tarvittava.
      Ja tuohon eläinkauppajupakkaan vielä, että kyllä, kyllä niitä eläinkauppoja aina löytyy, missä eläinkaupan omistajalle eläimet tulevat jostain, mistä ko. henkilö ei edes välttämättä tiedä mistä ne tulevat ja eläinten olot ovat se ja sama. Ja kuten on varmaan tullut huomattua, niin asioilla on kaksi puolta, ja on olemassa niitä eläinkauppoja, missä eläimet kasvatetaan itse(ehkä takahuoneessa, vinkvink.) tai ko. henkilö tietää että eläimet tulevat hyvältä kasvattajalta.

    • ansgu

      Me ostettiin meidän gerbut Faunattaresta turtolasta Ne oli silloin 4kk ja kasvattajalta(eli kasvattaja oli tuonu ne kauppaan kai). Faunattaresta me haetaan ruuat yleensä joku Hiiri-Rotta sekotus ja vähärasvasta ruokaa josta me sitte tehää sekotuksia gerbujen lihavuuden mukaan (Yhdelle hiirulaiselle kyllä herkut maittaa joten koko porukka popsii nyt vähärasvaista ruokaa) Pakastetaan ruuat aina koska meillä oli tullu matoja ruokaan.Ne ei oo kuulemma vaarallisia mutta ei se kivoja oo ku matoja luikertelee niiku liskojen ruokakupissa. Lemmikkijutusta haetaan kans mm. Herkkutikkuja, Pellettejä, Jauhomatoja ja sellasia. Gerbil Naturea pidetään herkkuna koska siellä on aika paljon auringonkukan siemeniä.

    • moi gerbbu

      mä syötän gerbil naturea ja juoksutan usein mun gerbbuja (melkeen joka päivä) eli onko se jotenki huonoa ja mihn mun kannattais vaihtaa ? pliis vastatkaa!!!!!

    • Luulen todella

      Moikka toivottavasti vastaatte mä sain 2 päivää sitten 2kk vuotiaat gerbiilit ne on tyttöjä mutta luulen että toinen on poika toinen ketä luulen tytöksi on koko ajan pesässä ja ketä luulen pojaksi hakee ruokaa ja ravaa edestakas terraariossa voisiko mitenkään olla että tyttö on raskaana ostin eläin kaupasta

      • gerbiilitietaja1

        Katso onko pesässä poikasia ja punnitse gerbiiliäsi. Vie jollekkin kasvattajalle, joka osaa katsoa oikeat sukupuolet. Erota gerbiilit heti jos tulee ilmi että ne ovat eri sukupuolta.


    • Kysyjä

      Hei! Minulla olisi kyvymys. Kun gerbiilin tykkäävät kaivella puruihin tunneleita, joissa ne viihtyvät paljon. Jonakin päivänä haluan lisätä vaikkapa heinää, jolloin minun on tasoiteltava puru ja tunnelit tietenkin sortuva. Kysymys siis kuuluu, että vaikuttaako tunnelien sortuminen gerbiileihin jotenkin? Olen nimittäin havainnut, että jos joku gerbiileiden kaivauksista hajoaa, niin ihankuin ne hätääntyisivät ja alkaavat etsiä näitä tunneleita. Vaikka puruissa ei ole minkäänlaista reikää, mistä ne voisivat mennä purujen sekaan, niin ne vain tunkevat itsensä sinne siitä kohdasta, mistä ne ennen pääsivät tunneleihin, ennen niiden tunneleiden tuhotumista. Se minusta itsestäni näyttää todella kurjalta. Ihankuin olisin tuhonnut niiden kodin ta jtn. Ja sitten se, että ne tunnelit ovat saattaneet olla vaikkapa viikon niinden käytössä ja sitten kun minä sen purun tasoitan, niin tuntuu kuin niistä tunneleista olsi tullut niile jotenkin tärkeitä. Mutta onko se todellisuudessa niin vakavaa?

      • Sedä

        Miksi sun pitäisi tasoittaa puru kun lisäät heinää? Mikset vain länttää sitä keoksi siihen päälle? Ei tunneleiden hajoaminen haudanvakava asia ole, mutta ei niitä turhaankaan kannata romautella. Mun hiiret on esim niin ujoja että joudun päivittäin niitä käsitelläkseni ottamaan mökit pois, mikä kaataa osan tunneleista. Kyllä ne jälkikäteen ihmettelee tietysti, mutta pakko mikä pakko.


      • pvtbs

        ei ole niin vakavaa. gerbiili tuskin kovin kauaa edes muistaa kyseistä tunnelia. kaivavat mielellään uusia tilalle


    • Kysyjä

      Senkin takia mun on makko tasoittaa purua, koska meidän terraario on matala, ei mitenkään merkittäsävti, mutta kuitenkin sen varran, että kun siellä on sitä purua pikkuisen vajaa puolikas terra ja kun ne kaivelevat sitä purua ja tekevät syviä onkaloita, niin sitten se puru alkaa kasautumaan johonkin kulmaan. Sitten kun ne jatkaa niitten onkaloiden työstöä, niin sitten ne samalla potkivat sen purun pihalle sieltä terrasta lattialle. Ei sinne oikein mahdu edes lisäämään oikein sitä heinää, jos koko puru on yhtä vuorta vaan. Kyllä näitä syitä sen purun tasoittamiseen löytyy.
      Mutta kiitos vastauksesta! :)

    • venla-E11

      Moi mä oon saamassa 2 gerbiiliä mun serkulta se kyllästy niihin Minkä hintasia teraariot on?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      2177
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      2175
    4. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      2175
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      2174
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      2174
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      2173
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      2173
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      2173
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      2173
    Aihe