5 kk urospentu karkailee

Maatorppa

Meillä on 5 kk ikäinen suomenlapinkoiran urospentu. Asumme maatilalla ja naapureita asuu lähimillään 100 metrin etäisyydellä. Koira on pihassamme usein irrallaan.

Pentu on enenevässä määrin alkaillut karkailemaan naapuriin liikettä nähdessään. Eikä ota tänne-huutoja kuuleviin korviinsa, jos on päättänyt lähteä. Normaalisti pihassamme ollessa on tullut kutsuttaessa ja saanut siitä herkkuja ja kehuja. Nyt on alkanut myös haukkua, jos vaikka harvoin käyviä mökkiläisiä liikkuu näkökentässä. Jahtaa ja haukkuu myös lintuja enenevässä määrin.

Kuinka saan naapuriin karkailun kuriin, ennen kuin siitä tulee ongelma? Tähän asti olemme menneet hakemaan sitä talutushihnan kanssa ja usein on sitten laitettu kiinni ketjuun ovenpieleen. Ketjussa koira on myös silloin, kun käymme vaikkapa asioilla ja koira jää yksin kotiin.

Entä ihmisten haukkuminen (vaikkapa ne harvoin nähtävät mökkiläiset tai vastaantulijat lenkillä)? Kuinka siihen tulisi reagoida? Täällä lenkkeiltäessä ihmisiä ei mitenkään sankoin joukoin liiku vaan lenkillä saattaa tulla vain 1 ihminen vastaan.

Yksi mieltä askarruttava asia on myös autojen perään lähteminen. Sitä tapahtuu välillä pihassa ja lenkillä (ei siellä siis pääse perään, koska on kytkettynä, mutta yritystä riittää). Taas on korvat tukossa eikä tule vaikka kutsuu.

Pentu on ensimmäinen koiramme ja siksi monet yksinkertaisetkaan asiat ei aina ole selvänä.. :)

8

412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lappalainen_again

      Koira on syytä kastroida nuorena, niin yksi motiivi karkailla poistuu. Olen pahoillani mutta oman kokemukseni perusteella ette voi millään estää koiraa karkailemasta, paitsi laittamalla sen aitaukseen tai juoksulankaan kun ette ole parin metrin säteellä "tilannetta kontrolloimassa". Pitäkää huoli että luoksetulo/kiinniotto on aina iloinen hetki koiralle, makupala ja kehut sillä hetkellä koiralle vaikka kuinka sapettaisi.
      Oma kaksivuotias lapinkoirani (narttu) on ollut karkailevainen puolivuotiaasta alkaen, ja jos omat hommat esim. myyrien tai riistan perässä kiinnostavat niin ei ole juuri korvaansa lotkauttanut kutsuhuudoille. Juuri kävi niin, että olimme ystäväni mökillä ja erehdyin päästämään koiran irti maastossa noin kilometri mökiltä. Jokin pieni hirvieläin lähti parin metrin päästä ja koira perässä. Huutelin muutaman minuutin etäisen haukun perään ja myrtsinä kävelin takaisin yli kilometrin matkan paikkaan, jossa koira oli ollut vain pari-kolme kertaa elämässään. No siellähän mökkimäellä, ystäväni kotipihalla koira oli odottelemassa iloisena siitä, että emäntäkin löysi lopulta takaisin : )
      eli lapinkoira taitaa palata pikemminkin paikkaan kuin kuljeskelevan ihmisen luo. Suuri ero lukuisiin paimenkoiriini nähden!

      Tuo autojen perään karkailu on myös tuttua tohinaa. Kun auto on lähes kohdalla, kielto ankaralla äänellä esim. "ei" jo ennen kuin koira kiihtyy ja riehaantuu. Samalla auttaisi jos osaa kulkea (seurata) kauniisti vierellä, ns. arkitottelevaisuus. Kehu kun auto ohitettu tyynesti.
      Ihmisten haukkuminen: kokeile ns. flooding-metodia, ota se mukaan joihinkin massatapahtumiin kuten ulkoilupäivä, ravit tai konsertti.

    • Cat1982

      Kuulostaa ihan normaalilta 5 kk ikäisen koiran toiminnalta.

      Meillä ei ole aitoja pihassa, ja meilläpäin kanssa liikkuu todella vähän ihmisiä, koiria jne. Meillä pentu tahtoi lähteä vieraiden kissojen ja muiden eläinten perään helposti. Myöskin alkoi vahtimaan ohi käveleviä ihmisiä ja koiria.

      Meillä opetettiin koiralle pikkuhiljaa olemaan vapaana pihassa. Ikinä se ei ollut pihassa ilman valvontaa, ja silloin kun se oli vapaana, niin silloin se oli mukana ihmisten puuhissa. Tärkeintä on pennulle peruskoulutus. Eli opettakaa kontaktin otto (katsekontakti ihmiseen), odottaminen paikallaan maaten tai istuen. Ja luoksetuloa muutenkin kuin se on lähdössä omille teilleen. Luoksetuloa kannattaa treenata ihan ilman häiriötä paljon pihalla, samoin odottamista.

      Mitä koira tekee normaalisti pihalla? Teettekö sen kanssa jotain vai onko se omissa puuhissa? Kannattaa puuhata koiran kanssa jotain etsintäleikkejä yms, ettei se yritä keksiä omaa puuhaa.

      Sitten naapuriin karkaaminen. Siihen auttaa ennakointi. Teidän pitää jonkin aikaa itse yrittää huomata ennen koiraa jos joku liikkuu jossain. Silloin ehtii ottamaan koiran kiinni ja hallitusti pyrkiä saamaan sen huomio pois vaikka naapureista kontaktiharjoituksilla ja pyytää koiraa etsimään nameja. Tai leikkimään lelulla. Sitä olisi hyvä tehdä aina kun jotain pientä häiriötä tulee, jotta se pystyisi toimimaan suuremman häiriön tullessa.

      Naapurin kanssa voi myös sopia, että he eivät huomioi ollenkaan pentua, jos se sattuu karkaamaan sinne. Ja kun se ei saa huomiota naapureilta, niin silloin voi kutsua pentua että se tulee kun kotona on kivempaa.

      Meilläkin kissojen jahtailu loppui ihan vaan siten, että ennen kuin päästin pennun vapaaksi, niin tarkastin että niitä kissoja ei ole paikalla. Ja jos jossain näin kissan, niin otin pennun kiinni ja sitten tehtiin kissan nähtyä kontaktiharjoituksia. Niitä ollaan tehty myös hihnalenkeillä, joten nykyään koira ei yritä jahdata niitä tai oraviakaan, vaan antaa ne olla.

      Kannattaa muutenkin tarjota toimintaa, varsinkin aivotoimintaa koiranpennulle (pitkiä lenkkejä kun ei voi vielä tehdä), jotta se ei yritä keksiä omaa aktiviteettia mm. jahtaamalla.

      Kuinka lyhyessä ketjussa koira on ovenpielessä? Onko se sisäpuolella vai ulkopuolella taloa? En kyllä jättäisi 5,5 kuukauden ikäistä pentua yksinään ketjuun ulos (tai sisälle), siinähän se oppii reagoimaan yleensäkin vaikka mihin, ja ei se turvallista ole koiralle.

      Ihmisten haukkumiseen usein auttaa se kontaktin ottaminen ja että koira oppii tarjoamaan kontaktia. Usein auttaa kun opettaa koiralle vaikka suulla tehtävän naksautuksen, jonka kuullessa koira ottaa kontaktia ja saa namia. Ja sitten kun lenkillä joku tulee vastaan, niin koira saattaakin kiinnostua sinusta, kun naksautat suullasi. Helpompi treenata ennen kuin koira ehtii reagoimaan ihmiseen (eli kauempana). Ja jos pentu haukkuu, niin silloin ei ainakaan tavata ihmisiä (ihan sama haukkuuko epävarmuuttaan vai että haluaa tavata niitä).

      Autojen jahtaamiseen myöskin kontaktitreeni auttaa usein. Koira voi pyytää istumaan ja odottamaan. Tai auton nähdessä ottamaan kontaktia. Mutta nämä siis vaativat harjoittelua kotona sisällä, sitten pihassa, ja sitten vasta lenkillä kun koira osaa ne.

      Ja kannattaa oikeasti ennakoida koiran kanssa, että autojen perään ei saa koiraa päästää. Sekin toimintamalli vahvistaa kokoajan itseään. Kun koira on pihalla vapaana, ja tulee joku auto jonka perään koira saattaisi lähteä, niin silloin ihmisen pitää huomata auto eka, että saa koiran kiinni (ettei pääse toteuttamaan haluansa) ja kontaktinottoharjoitus. Koiraa voi pitää ulkona myös pitkässä liinassa, jotta sen päälle voi astua ennen kuin koira ehtii lähtemään. Meillä on opetettu auton tullessa pysähtyminen tien reunaan (reunaan-käsky), ja pihalle autoja tullessa koira on opetettu ensin olemaan hihnassa vieressä ja odottamaan, ja vasta kun auto pysähtyy niin on saanut luvan mennä moikkaamaan ihmisiä.

      Kuitenkaan 5,5 kk ikäiseltä pennulta ei voi paljoa odottaa, ja sen takia pitää paljon ennakoida ja hallita tilanteita, ja pitää ottaa pentu sillon kiinni kun tietää että se saattaa lähteä. Jossain vaiheessa vuoden ikäisenä tai parin vuoden ikäisenä koiralle kasvaa korvat...

      Massatapahtumat ei välttämättä auta ollenkaan ihmisten tms haukkumista. Meillä ainakaan sillä ei ollut mitään merkitystä. Tapahtumissa koira oli nätisti kun oli niin paljon kaikkea, mutta omalla reviirillä tilanne on toinen.

    • teoria/käytäntö

      1. Kannattaa hankkia kirjoja, joista voit opetela miten koulutat koiraa. _ Se vaatii sitoutumista, aikaa ja harjoitusta. - Opit tuntemaan koirasi, kun työskentelet sen kanssa. Ilman harjoitusta ja opettelua ei tuloksia synny. Eikä niitä synny heti.

      2. Nuorta koiraa ei kannata kastroida. Sen fyysinen ja henkinen kehitys vaurioituu. Vasta vanhemmiten kastroimisesta voi keskustella kahdenkin eläinlääkärin kanssa, jos koiralla on koulutuksesta huolimatta ongelmakäyttäytymistä.

      Ongelma on useimmiten juuri siinä, että koira ei opi asioita siten, että omistaja laittaa pihalle kyltin koiraa varten: Ei saa poistua pihasta.

      • uroksia

        Jos koiran kastroi niin ehdottomasti 6 kk ikäisestä vähän alle 1-vuoden ennen sitä kuin koira oppii olevansa viriili. Ei tuttuni koiran vajaita ole vain hyvin ovat silti kehittyneet, kannattaa tosin miettiä halukaako kastraatiota vai ei se on lopullinen. Voi toki kokeilla kemiallista.

        Jos liian nuorena kastroimisesta olisi suurempi haitta kuin hyöty tuskin sitä tehtäisiin.


      • uroksia

        Eikä myöskään kaikkia opetella kirjata, työ tekijäänsä opettaa perusteet kannattaa opiskella mutta ei kaikkea, eikä kaikki opi niinkuin kirjassa vaan täytyy oppia tuntemaan koiraansa.

        Aloittajalle, kokeile olla sinä ja ympäristö kiinnostavampi kuin naapuri, voi olla myös uhmaa ja kokeilee rajojaan.


      • ookkonakaapunkista

        Et ole tainnut perehtyä pystykorva/lappalaisrotuihin juurikaan? Ei niitä yleensä kiinnosta valtavasti isännän/emännän miellyttäminen, siitä riippumatta miten valtavan pinon koirankoulutusoppaita tämä lukee. Paimenkoirarotuinen pentu tulee ottaa jos haluaa ehdottomasti pihalla pysyvän, luotettavan koiran. Vietit, mm. metsästysvietti, vahtivietti, uteliaisuus, ahneus ja sukuvietti, saavat lappalaiskoirat toimimaan ominpäin, itsenäisenä ja riippumattomana omistajasta. Paimenkoiraa sen sijaan kiinnostaa, mitä omistaja haluaa sen milloinkin tekevän.

        Itsellä on nyt kumpaakin yksi, että ihan kokemuksesta kirjoittelen. Ja on sulaa hulluutta yrittää pitää leikkaamatonta pystykorvaurosta maalla irti pihakoirana. Se vainuaa jopa kilometrien päästä juoksuisen nartun ja on mm. vaarassa jäädä auton alle kosioretkillään. Siis urosta voi pitää juoksunarussa tai aitauksessa kastroimattomana, mutta ei ilman valvontaa vapaana, muuten ollaan vastuuttomia.

        Täytyy tuntea kunkin rodun ja yksilön sielunmaisema, näissä jutuissa ei ole mitään yleispätevää, kaikkia koiria koskevaa!


    • Hei Hra/Rva Maatorppa!

      On vain niin tuttua, että nauratti lukea viestiäsi.
      Meidän nykynen lappisurkki oli nuorena liki samanlainen. Mutta siellä noin pikkusen yli vuoden vanhana alkoi tasoittumaan.
      ...pihasta karkailu jäi pois, kun oltiin extraherkkänä, noista veijjareista voi lukea lähdön merkit ja aikeen sai katkaistua luoksekutsulla helpoimmin. Tosin lapukka osaa olla omapäinen minun kanssa kuin koira ainakin, mutta mammalta lähti seikkaileen kun silmävältti pitkin kirkpnkyliä.. pitkällisten ja hartaiden puheiden jälkeen sain perheelle taottua, että koiraa kuuluu kunnioittaa, niin paljon, että kun sen kanssa ollaan pihalla, sitä ei päästetä seikkaileemaan tai koira jää sisälle tai laitetaan juoksulankaan...
      ...oman kokemukseni mukaan koira viihtyy paremmin juoksulangassa kuin tarhassa... jotenkin käsittää, että aitaus on häkki mikä häkki, ja arvatenkin ottavat ritolat jokupäivä...

      ...koiran yleisuteliasuus kaikkiin muohin liikkuviin ja elollisiin saadaan rauhoittumaan koulutuksella, jos Teillä on pienintäkään mahdollisuutta käydä jonkunlaisessa ryhmäharjoittelussa muutaman kerran niin lappis kyllä oppii keskittymään kouluttajaansa, jo 5-8 harjoittelu kerralla koira muuttuu aivan toiseksi. Minä olen ensimmäisenä ja toisena talvena käyttänyt metsästyskoirianikin joukkutreeneissä... Aluksi koira kouhottaa miten sattuu mutta äkkiä ne muuttuu... helpottaa lenkkeilyä, toisten sivuuttamista, ja osaa treenata sitten kotonakin (hyvässä koirakoulussa annetaan kotiläksyjä, ja ennenkaikkea neuvotaan mitä äijän tulee tehdä/mitä jätän tekemättä tai teen väärin)..

      ..kastroinnilla ei saavuta mielestäni mitään, se toimenpide on laiskajaakkojen mielenrauhaksi, siltikin koiraa pitää opettaa..

      kaippa siinä oli enemmät...

    • plumm

      Ohituksiin ja autonjahtailuun suosittelen johonkin isohkon kaupungin keskukseen missä on paljon ihmisiä! Siellä ainakin meidän koiramme pentuaikoinaan oppi kuuntelemaan ja luottamaan minuun paremmin. Ja mitä enemmän ihmisiä, sitä kiltimmin kävelee vierellä tai takana. Autojen jahtailu loppui kun seistiin Turun keskustassa yhden risteyksen varrella noin vartin. Aluksi halusi perään ja protestoi mutta sitten katsoi minua syvään silmiin ja istui hienosti viereen katseella "mitä me täällä tehdään?"
      Kun pentumme hihna lipsahtaa käsistä kun se haluaa linnun tai oravan perään sen saa useimmiten takaisin ottamalla esim pitkän kepin käteen ja houkutella sitä leikillä (ei koskaan käskemällä äreästi)..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      448
      4795
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1712
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1448
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1349
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1306
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1181
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      990
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      875
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe