Tarvitseeko häkkiä

linnuille iso koti

Onko linnulla niin peipoista isoihin papukaaijoihinkin pakko edes olla häkkiä? Meillä on nimittäin sen verran iso talo, että on yksi ylimääräinen huone, jossa linnut voisivat olla koko ajan vapaana. Huoneen koko on noin 3m joka suuntaan. Joskus aikanaan, jos hankkisin lintuja, olisin valmis uhraamaan koko huoneen niille enkä välittäisi, vaikka huone tuhoutuisi. Porailisin kaikenlaisia kivoja orsia seiniin, samoin ruokakipot ja rakentelisin kaikkia kiipeilyjuttuja yms. Olisiko toimiva ratkaisu?

4

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linnuille iso koti

      Niin ja haittaako, kun huoneen yhdellä sivulla on kaapit? Voiko lintu saada kaapin oven auki niin, että sen jalka jää oven väliin tai jotain?

    • -M-

      Eihän ne kalteriseinät häkissä mikään pakko ole, kyllä ne huoneen seinät ja ovet kelpaa ihan yhtä hyvin rajaamaan lintujen oleskelutilaa. Kaikkien papukaijalintujen kanssa vaan pitää miettiä se nokan tuhovoima. Jo undulaatti saa tapetit nakerreltua ja koloja listoihin ja ovenkarmeihin kun aikaa on määrättömästi, neitokakadu vähän enemmänkin lovea ja isommat kaijat pistää halutessaan säpäleiksi suunnilleen kaiken mikä ei ole valurautaa tai betonia (myös ne kaapit, ja saavat varmasti avattua ovetkin nokallaan). Kaikki sähköjohdot ja -laitteet siis luonnollisestikin pitää suojata erittäin huolellisesti papukaijojen kanssa.Toki riittävällä virikkeistyksellä järsinnän kohdetta voi koittaa suunnata, mutta aina ei ihmisen ja linnun ajatukset mene yksiin siitä mikä olisi parasta tai luvallista materiaalia nokkapuuhastelulle. Eli käytännössä jos kaikki seinät lattiat ei ole laatttaa/betonia niin ainakin isommille papukaijoille sen huoneen sisään tekisin jokun tilan nokankestävästä materiaalista, eli jonkinlaisen häkin vaikka sitten sen huoneen kokoisena etenkin jos ovat muutamaa tuntia pidempiä aikoja valvomatta keskenään kotona.

      Peipoilla ja kyyhkyillä yms suoranokilla ja undunkokoisilla koukkunokilla sitten ongelma on lähinnä siivouksen kanssa, jonkun muovimaton toki voi luututa puhtaaksi tai vaan levitellä sanomalehtiä oleskelukohtien alle. Kätevintä ehkä olisi niillekin laittaa jonkunlainen häkki, vaikka luukku olisikin aina auki, mihin voi laittaa lepopaikan ja ruokakipot, jolloin sotku pysyy todennäköisesti enimmäkseen helposti siivottavassa kohdassa. Tai sitten muuten vaan sisustaa huoneeseen muutama selkeä oleskelupaikka jonka alle voi nikkaroida kuivikelaatikot ja antaa huoneen muuten olla vaan vapaata lentotilaa.

      Pienten lintujen kanssa pitää kaapien yms kanssa tarkistaa ettei huonekalujen takana ole sellaista rakoa mihin lintu voisi pudita ja jäädä jumiin, ja kaikkien kanssa ettei kaapin ovi unohdu raolleen ja lintu jää loukkuun kaapin sisään. (Etenkin papukaijattodennäköisesti yrittävät perustaa kaappiin pesää jos sen sisälle vaan on pääsy)

      • linnuille iso koti

        Olen myös miettinyt, että kaappien ovet irrottaisi kokonaan ja jättäisi osan hyllyistä paikalleen niin, että siellä tosiaan voisi olla kiva nukkumapaikka näin linnun silmillä ajatellen. Patteri pitäisi ainakin irrottaa seinästä, etteivät linnut mene sen väliin, mutta se nyt ei ole mikään ongelma. Mutta tuo olisi ehkä hyvä, että huoneessa olisi kumminkin se häkkikin ja luukut auki koko ajan. Oppisivatko linnut tekemään tarpeensa häkkiin ja nukkumaan siellä? Paljonkohan maksaisi, jos huoneen kaikki seinät päällystäisi kaakelilla, etteivät lintujen nokat uppoaisi siihen?


    • Lintutäti

      Mahtavaa jos tulevat lintusi saavat lintuturvallisen, huoneen kokoisen lentoaviaarion. Viihtyvät aivan varmasti hyvällä virikkeellistyksellä, ehkä pari eri lajiakin siinä samassa tilassa kunhan ei mitään valkovatsa-arattia sentään ota mukaan rettelöimään. :D
      Minkä kokoisia, tai tarkemminknin mitä lajeja sinulla olisi tarkoituksena ottaa? Voisi vähän helpommin pohtiatuota suojauspuolta. Neitokakadujen takia ei esim. kannata alkaa lattiasta kattoon laatoittamaan, vaan tosi hyvä suoja on esim. paksu pressu tiukasti seinän päälle pingoitettuna ja kiinni niitattuna.
      Joka tapauksessa kannatan minäkin, että hankit häkin huoneen sisälle. Luettelempa sen positiivisia puolia:
      -Uusien lintujen suositeltu häkissäoloaika on viikko-pari. Näin ne tottuvat uuteen suurempaan ympäristöönsä, pitävät häkkiä turvapaikkanaan, oppivat palaamaan sinne milloin mielivät ja tutustustuvat turvallisesti pinnojen välistä huoneen toisiin lintuihin.
      - Siivoaminen mahdollisesti helpottuu, jos häkissä on jotain todella mukavia virikkeitä ja esim. jotain erityisherkkua saatavilla. Näin jätökset tipahtelevat suht. samaan paikkaan. "Sisäsiisteys" (ns. että linnut tekisivät tarpeensa aina häkkiin) vaatii taas pitkäpinnaisempaa koulutusta.
      - Jos esim. sairastapauksia ilmenee, lintuhan pitää eristää muista erikoishoidon takaamiseksi ja tartuntojen välttämiseksi. Jos siis linnut ovat oppineet menemään häkkiin ja eristys kävisi hyvin mutkattomasti.
      - Lintulamputhan ovat hyvin tärkeitä lintujen hyvinvoinnin kannalta. Häkin kattoon sellaiset olisi helpompi virittää, kuin alkaa vetää sähköjohtoja huoneen katosta asti. Siinä jo sähköjohtojen piilottamisesta voisi kehkeytyä ongelmaa.
      - Jos linnut oppivat menemään yön ajaksi häkkiin, niiden nukkumatila on helpompaa pimentää erityisesti kirkkaina kesäöinä, jolloin tirpat saattavat olla oikeita kuorolaulajia jos valoisa aika vain jatkuu ja jatkuu. Toki tämänkin voi ohittaa, jos saat kokonaisen huoneen mielestäsi pimennettyä tarpeeksi hyvin/yölliset kuorolaulannat eivät haittaa. :D

      Siinäpä muutama mieleentuleva positiivinen seikka. :) Ei häkki linnulle mikään vankila ole, vaan turva, lepo, ja nukkumispaikka. Ja jos pitäisit aina häkin ovet auki niin ei mitään ongelmaa. Tietenkään häkki ei ole välttämättömyys, mutta itse ottaisin viimeistään esim. noiden sairastapausten varalle. Siivoamiselta häkki ei varmastikaan sinua pelasta, vaikka saattaa siinä vähän auttaakin. ;)

      Jos irrotat kaappien ovet, voisit ehkä mieluummin saman tien irroittaa hyllytkin. Isommille papukaijoille tuollaiset pimeät hyllykolot voivat olla pesimäintoa virittäviä tekijöitä. Mieluinen nukkumispaikka on yleensä turvallinen ja hyväksihavaittu luonnonorsi jossain korkealla ja hyvällä paikalla. Häkki ei siinä tapauksessa välttämättä ole se ykkösvaihtoehto villimmälle linnulle, mutta jos kesyttelet ja viet aina linnut häkkeihinsä yön tullen, niin sinne ne oppivat menemään... ja tietysti se yön jälkeinen isoin ja haisevin kakka tipahtaisi hyvällä tuurilla sinne häkkiin. :D

      Takaisin hyllyihin... Hyllyttömiin kaappeihin saisit viriteltyä vähän isompaa leikkitilaa, rajattua sellaista. Taas voisi siivoaminen hieman helpottua.
      Jonkun hyllyn voisit vaikka jättääkin ja asettaa siihen herkuilla/suositulla lelulla houkuttelevaksi tarjotun matkahäkin. Jos linnut oppivat tännekin menemään suuremmitta stresseittä, olisi se taas suuri plussa siltä varalta, jos joskus pitää lähteä eläinlääkäriin, tai haluaisit joskus vaikka osallistua lintutapahtumiin ja viedä kavereitasi näytille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10596
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3013
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2127
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1878
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1636
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1438
    Aihe