kysely ravintola-alasta

kokki(nen)

Tykkäätkö työskennellä ravintola-alalla? Oletko kokki vai tarjoilija? Miten/miksi päädyit kyseiseen ammattiin ja kauan olet työskennellyt sen parissa? Oletko haaveillut toisesta ammatista vai oletko kenties opiskelemassa uutta alaa? Ois kiva kuulla kaikkien tarinoita :)

4

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ärtynyt rtt

      Minulla on ravintolakokin koulutus mutta se ei anna mitään valmiuksia työskennellä ravintolakokkina, ellei ole luokan parhaiden joukossa. Sain ensimmäisenä vuonna ykkösiä ammatillisista aineista (1-3 asteikolla) ja kaikki oli vaikeaa. Myöhemmin sain kakkosia muttei koskaan kolmosta, paitsi hotellipalveluista ja teoria-ainesta. Ravintola-alalla on hyvä olla sosiaalinen ja vähän ADHD tyyppinen. En ole kumpaakaan.

      Olen työskennellyt enimmäkseen tiskarina, välillä ravitsemistyöntekijänä (RTT). On helppoa vääntää salaatteja ja voileipiä mutta nekin vuorot ovat kiven alla ja niihin usein sisältyy tiskausta. Varsinaisia kokkivuoroja minulla on ollut vain yksi (nimellisesti kaksi mutta toisessa työnkuva vastasi RTT/tiskarin työnkuvaa). Nyt alkaisi olla välillä kokkivuoroja tarjolla mutten tiedä mitä valmiuksia minulla on. En tahtoisi työskennellä yksin ja olla vastuussa kaikesta. Usein paikoissa ei näe kirjallisia ohjeita vaan kaikki pitäisi muistaa sanallisesti. Usein ei myöskään kuule tai saa sanoista selvää, varsinkin jos työtoveri on maahanmuuttaja joka ei osaa tarpeeksi suomea.

      On syytä mainita että menin ammattikouluun yli-ikäisenä, melkein 10 v vanhempana kuin luokkatoverini, koska olen alan vaihtaja, mutta liian nuori aikuiskoulutukseen. Kun on kaksikymppinen, on väliinputoaja, joska on liian nuori aikuiskoulutukseen mutta liian vanha vasta yläasteelta tulleiden joukkoon. Jos menee ammattikouluun suoraan yläasteelta tai viimeistään lukiosta niin sopeutuu vielä joukkoon, ellei satu olemaan entinen koulukiusattu. Kokemus ravintola-alalta on että jos joku muu on urallaan samassa kohtaa kuin minä niin se on vain siitä syystä että se on ollut äitiyslomalla. Vähän ärsyttävää että itseään 8 v nuoremmilla työtovereilla on enemmän työkokemusta kuin itsellä.

      • wannabechef

        olet kyllä aivan oikeassa että 3 vuoden koulutus anna valmiuksia, ainakaan jos olet ns "surkeampi" opiskelija. olen 3 vuoden opiskelija, ja kokiksi pitäisi valmistua. ruokasi on täyttä páskaa, mutta silti pääset kurssit läpi. keväällä on paperit kädessä mutta osaaminen 0.


    • Kokki ja leipuri

      Olen suurtalouskokki ja toiselta ammatiltani leipuri-kondiittori.

      Työskentelen suurtalouskeittiöillä sijaisena. Vakipaikkaa ei ole, mutta kierrän sijaistamassa milloin missäkin (kouluissa, päiväkodeilla, vanhaikodeilla jne.). Ihan mukavaa tämä työ on, mutta on tylsää, kun säästösyistä lakkautetaan pienet keittiöt ja siirrytään valmiina tulevaan ruokaan ja isoihin keskuskeittiöihin. Mukavaa, jos pääsee välillä tekemään vaikka salaatteja, aamupalaa, välipalaa ja leipomaan. Muuten työ tuntuu pelkältä tiskaamiselta, siivoamiselta ja ruoan jakelulta. Huono puoli on myös se, että sijaisiin suhtaudutaan monissa paikoissa inhottavasti ja kohdellaan kuin alinta kastia. Eikä johdu vain minusta vaan olen jutellut muiden sijaisten kanssa ja jokainen tietää nämä inhottavat työpaikat.

      Huonoina puolina on keittiöiden meteli, ruokasalien meteli, jatkuva seisominen ja kävely. Ainakin minulla tulee jalat kipeiksi. Työpäivien jälkeen on aina väsynyt koko illan. Vaikka käytän kuulosuojaimia esim. tiskatessa, niin silti kuuloni on muuttunut herkäksi. Kaikki kovat äänet sattuvat korviin.

      Haluaisin sellaiseen keittiötyöhön, jossa pääsee enemmän ruoan kanssa tekemisiin. Sen takia alan kuitenkin valitsin. Ehkä joku henkilöstöravintola tms. olisi mukavampi tai muu, jossa voi myös itse vaikka vaikuttaa ruokiin ja ruokalistoihin. Isot keskuskeittiöt tuntuvat aika laitosmaisilta. Joku pieni tai keskikokoinen lounasravintola tai muu vastaava olisi ihan kiva.

      Ja ehkä enemmän tykkäisin olla leipomossa. Tai suurkeittiöllä leipurina. Leipureille ei vain tunnu löytyvän työtä, enkä haluaisi muuttaakaan muualle työn perässä.

    • Tarjoilija100

      Itse teen keikkatyönä tarjoilijan/baarimikon hommia,ja voin sanoa että tätä työtä en tule jaksamaan kovin kauaa. Oikea alani on aivan eri,mutta siitä valmistuminen häämöttää vielä 5 vuoden päässä. Ravintola-ala on joskus tosi mukavaa kun asiat menee putkeen ja kokee onnistumisen hetkiä,mutta joskus vituttaa rankasti. Työkaverit ovat yleensä mukavia tällä alalla , ja ymmärtävät ettet ole alkoholisti jos otat yhden tai kaksi lonkeroa töiden jälkeen. Raskas työ vaatii joskus raskaat huvit. Palkkaus on syvältä,mutta tipit piristävät päivää joskus vaikka melko harvinaista se onkin Suomessa. Nyt kun olen ekstrannut paljon on tullut nähtyä monenlaista paikkaa, melko rankkaa ollut aina vaihtaa mestaa ja opetella uusiksi aina mistä löytyy mikin asia... Opiskelijalle hyvää tienestiä ja saa arvokasta työkokemusta! Itse olen hiukan kyllästynyt kun tehnyt näitä hommia noin 3,5 vuotta nyt..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe