Opintotuki riittää

Yökyök

Itselle opintotuki on aina riittänyt. Mihin te sitä rahaa tungette? Pääkaupunkiseutu erikseen ellet saa halpaa solua mut muuten. Kermaperseet haluaa yksiöön, autot ja ulkona syömään? Kotoa en ole avustusta saanut enkä makaronia syönyt. Yököttää suomalainen asenne kun saatte tuhansien eurojen koulutuksen käytännössä ilmaiseksi. Opiskelkaa nopeemmin ni pääsette toteuttaa itseänne sen rahan kautta.

14

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei sillä elä

      Lapseni tulee saamaan n.98€ opintotukea kun lähtee opiskelemaan. Melkoinen tuhattaituri saa olla että saisi sen riittämään edes ruokaan,saati kirjoihin,matkakuluihin,asumiseen jne. Onneksi on säästötili ja nuori hakee töitä koko ajan opiskelujen lisäksi.

      • merkkinimierkki

        mihin ihmeen matkakuluihin??? Matkustelusta kai opiskelija voi tilapäisesti luopua. Matkustelee sitten kun on työelämässä ja tienaa itse omat rahansa.


      • mytwocents1
        merkkinimierkki kirjoitti:

        mihin ihmeen matkakuluihin??? Matkustelusta kai opiskelija voi tilapäisesti luopua. Matkustelee sitten kun on työelämässä ja tienaa itse omat rahansa.

        Matkakuluihin kodin ja koulun välillä, nyt näin esimerkkinä. Omat matkakuluni olisivat julkisilla liikkuessa n. 200 euroa kuukaudessa ja yksityisautolla sama vastaava. Opintotukea saan 247 euroa käteen. Lounas koulussa maksaa 2,60.

        Kyseessähän on toki henk.koht valinta asua kauempana koulusta vrt. iloinen monikulttuurinen solu.

        Opintotuen riittävyydestä on ihan turha narista, oman elämänlaadun ylläpitoon se ei riitä. Nostan opintotukea vain muutaman kuukauden vuodessa, ja rahoitan elämäni muuten käymällä töissä (n. 100h/kk), eli vapaa-ajasta on turha puhua.

        Tietysti alkuperäisen kirjoittajan pointti tuhansien eurojen ilmaisesta koulutuksesta on hyvä. Ilmaisen koulutuksen takia tavallinen opiskelija, joka ei käy töissä voi käyttää opintolainansa elämiseen.

        Eniten tukikuvioissa minua häiritsee se, että toimeentulotuella elävä narkomaani/alkoholisti saa yli sata euroa enemmän kuussa "käyttörahaa", ja asumistuen kautta huomattavasti paremman asunnon, kuin omillaan asuva opiskelija.


    • Hempp@

      30-vuotias opiskelija, kuten minä sai opiskellessa opintorahaa 246 e/kk sekä asumislisän 201,60€/kk. Mikä hirveä kasa RAHAA JA TÄYSIN ILMAISTA!
      Tästä sitten olisi tarkoitus kustantaa jo pelkkä kämpän vuokra.

      Mikä asuminen kun mitä matkakulujakaan opiskelijalla olisi???
      Mutta asumisestahan voi tilapäisesti opiskelija luopua, etenkin kolmikymppinen.
      Btw, aika hyvin rinnastetaan opiskelija = yleensä 18 vuotias nuori jotka rahoilla rellestää.

      Mitenkäs me aikuisopiskelijat jotka ovat siirtyneet opintielle, eivät välttämättä siksi että töissä nyt oli vähän mälsää, vaan siksi että on PAKKO kouluttautua uuteen ammattiin muiden vaihtoehtojen ollessa hyvin vähäiset?
      Toisilla aikuisilla käy niin hyvä säkä että pääsevät ansiosidonnaisella ja vaikka millä tuilla opiskelemaan, itsellä ei käynyt niin hyvä säkä

      • Hempp@

        Lisäys: sekin muuten potutti, palkattomassa työharjoittelussa:

        Olet firmassa, vaikket ammattilainen olekaan etkä kaikkea vielä osaa, pyörit silti töissä muiden kanssa koko päivän. Et saa mitään korvausta, pelkästään 5€ ruokarahaa per päivä. 8h päivä, siinä femma, täähän kattaa kulut.

        Mitäpä sillä VIIDELLÄ EUROLLA saa?

        Mitä kuluja sillä katetaan? Hankit ruoat omasta pussista, saatat joutua maksamaan matkat työpaikalle omasta pussista. Auta armias jos duunissa joudutaan heittämään vähän keikkaa ja tapana on ABC:lla käydä lounaalla tai vaikka kahvilla. Läheks syömään? Eiku kyllä mä imen tätä ruisleipää pakussa (2kk putkeen). Kyllä siinä rahaa palaa aika kyytiä.

        Opiskelu, mieluummin oppisopimuskoulutukseen ensikerralla...


      • ei näin

        Jos asut liian kalliisti, se on oma valinta. Silloin ei kannata ruikuttaa siitä, ettei raha riitä edes vuokraan. Saat sitä paitsi opintolainaa tai toimeentulotukea, mahdollisesti molempia. Jos et hae, sekin on oma valinta.


    • revi siitä

      Miten pystyt pänttäämään kokeisiin jos asut solussa ja kämppikset mölyää kaiken aikaa, luukuttaa stereoita, nai, mölyää kännipäissään, tuo kasan mölyäviä kavereita soluun jne.? Miten pänttäät kokeisiin jos et kykene keskittymään lukemiseen kotona (siis solussa) etkä missään kirjastossakaan. Tämän lisäksi kämpästä häviää tavarat (kämppikset ja sen kaverit käy pöllimässä) etkä halua kuulla äänekästä naintia seinän takaa.

      • ei näin

        Hae toista asuntoa, jos et osaa kommunikoida kämppisten kanssa. Ehkä seuraavassa asunnossa on ne normaalit ihmiset kämppiksenä. Heitäkin on yllättävän paljon.


    • totesinettentuletoim

      Olen opiskelija saan noin 500 € (opintotuki ja asumislisä), jos ei muita tuloja niin ei veroja
      - hikinen soluhuone 257
      = 243
      - matkakortti 23 € (arvio en muista tarkkaan)
      =220
      - 2x14 edestakainen bussimatka äidille noin kerran kuussa
      =192
      - ylioppilaskunnan jäsenmaksu taisi olla pari sataa eli 200/12=17 € kuussa
      =175
      - budjetoidaan vaatehankintoihin 20 €
      =155
      - puhelinlasku 5 €
      =150
      :30 päivällä
      5 €
      - ruokalan lounas päivittäin 2,5€
      =2,5 €
      Ostapa tuolla iltapalaa ja JUHLI


      Tuosta sitten revin jotain aamu ja iltapalaa, hankin vaatteet,
      Suosittelen muuten keittämään riisiä ja soijarouhetta, on halvempaa kuin leipä.

      • ei näin

        Montako kertaa ne samat vaatteet pitää ostaa? Miksi siellä äidin helmoissa pitää ravata koko ajan? Minkä takia pitää ostaa matkakortti, kun kävellen tai pyörällä pääsee käytännössä ilmaiseksi? Hae asuntoa lähempää koulua, jos kunto ei riitä. Sitä paitsi 150€ riittää kyllä ruokaan, kun ostaa järkevästi.


      • ihanvaantoinenesim.

        No ensinnäkin maksimi mitä saa ilman lainaa on n. 460 € (verojen jälkeen). Siitä tosiaan se solukoppi 260 € pois, jää n. 200 €. Tästä sitten ruokaan vaikka se 150 € (vaikka söisi aina opiskelijaruokalassa lounaan, pitää kuitenkin kustantaa esim. aamu-/iltapala ja ruoka viikonloppuna, sillä usein opiskelijaravintolat eivät ole auki viikonloppuisin). Sitten jääkin jäljelle 50 €, josta vähennetään vaikka se bussikortti (esim. Helsingissä 23€/kk; on aika hiljaista kävellä joku 14km jostain Vuosaaresta keskustaan räntäsateessa ja puolestaan asuntoja ei saa keskustan läheisyydestä todellakaan alle 300e/kk), kännykkä (5€), ylioppilaskunnan maksu (esim. Helsingissä n. 100€/12=8€/kk). Siinä jääkin sitten 14 € esim. junamatkoihin, vaatteisiin, hygieniaan, vapaa-aikaan (esim. halutessaan UniSport kausikortti n. 90/vuosi=7,5€/kk). Ei siinä kauheasti tosiaan juhlita...


      • totesinettentuletoim
        ei näin kirjoitti:

        Montako kertaa ne samat vaatteet pitää ostaa? Miksi siellä äidin helmoissa pitää ravata koko ajan? Minkä takia pitää ostaa matkakortti, kun kävellen tai pyörällä pääsee käytännössä ilmaiseksi? Hae asuntoa lähempää koulua, jos kunto ei riitä. Sitä paitsi 150€ riittää kyllä ruokaan, kun ostaa järkevästi.

        Kahdella kympillä ostaa parit kalsarit. Jos on jo täydellinen vaatekaappi niin kyllä sillä elää pari vuotta, niin kuin minä olen tehnyt ja nyt se alkaa kulua kasaan. Ajattelisin että 20€ voisi olla hyvä summa pitää vaatekaappi samassa kunnossa kuin ennen, ns. poistot.
        Kerran kuussa mutsilla ei ole kovin paljon. Tuokin määrä jo joskus aiheuttaa tunnontuskia.
        Ja asunto niin läheltä keskustaa että sinne polkee järkevässä ajassa (alle 2h panostus päivittäin) vaatii kullä paljon enemmän kuin tuon pari kymppiä.
        Olisi kyllä kiva tietää mitä hän syö järkevästi. Yhden päivän kyllä syö riisiä ja soijarouhetta (halvin sörsseli minkä olen keksinyt, 2kg riisiä 4€ ja 500g soijarouhetta 2,5€), mutta kuvitteletko voivasi syödä noin joka päivä etkä ratkia?
        Sitäpiatsi kalja silloin tälläin on oikeasti investointi sosiaalisiin suhteisiin; ei ylellisyys.


    • tee11

      Minä opiskelin yliopistossa 6 vuotta. Kesät olin töissä. Kun valmistuin huomasin, että säästötilillä noin 10k euroa. Osakkeita saman verran. Pari tonnia käyttötilillä.
      Tarinan opetus: elä kitsaasti talvet ja opiskele. Kesät paina duunia.

      • kahvi22

        Jos vain saat sitä hyväpalkkaista duunia kesäksi, jotta voit säästää. Monet opiskelijat joutuvat tyytymään siivous/lehdenjako-työhön, jota on n.2,5 tuntia päivässä. Tällä tienaa kuukaudessa ehkä noin 600-700 euroa, eli kesäkuukaudet kituutellaan samoilla tuloilla kuin talvikuukaudetkin. Ei tuosta moni kymppitonneja säästele...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe