Suomenpystykorva vai suomenlapinkoira

Kyseliä

Hei elikäs koiran ottoa suunnittelen ja nämä kaksi rotua on päävaihtoehtoina. Asun kerrostalossa (kolmiossa kämppiksen kanssa, joten ei niin pieni tila), lapinkoira jäi vanhemmille koska eivät halunneet että se joutuisi sopeutumaan kerrostaloon aikuisena. ja kokemusta on myös metsästyskoirista (saksanseisoja ja walesinspringerspanieli).

Enimmäkseen kiinnostaisi ottaa spk, mutta sen kanssa en metsästäisi, mutta mökki on suhteellisen lähellä ja siellä liikkuu ties mitä elikoita joita se voisi minulle spotata ja ottaisin kuvan(harrastan luontokuvaamista).

Lapinkoirien olen kuullut sopeutuvan hyvin kerrostaloihin, mutta spk:sta on hieman ristiriitainen käsitys. Joka tapauksessa tiedän, että kummatkin ovat energisiä koiria ja olenkin valmis käyttämään 3-4h päivässä ulkoilemiseen ja tietysti sisällä koulutus aktivointilelut.

2

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä todistan...

      ...koirani kanssa tuon kuulemasi väitteen epätodeksi. Kyllä pystykorvan kanssa pystyy elämään kerrostaloelämää. Välttämättä ihanteellisin paikka ei silti ole mikään kaupunkikeskusta vaan sopivan pienehkö lähiö missä metsät ja lenkkipolut alkaa miltei kotiovelta. Metsissä tulet luultavasti rämpimään paljon kun pystykorvan otat.

      Varaudu siihen että pystykorvan kanssa olet lujilla tuonne kolmevuotiaaksi saakka, sillä koira ei todellakaan ole omia mielipiteitä vailla ja oletusarvona sillä taitaa olla että mitä minä ajattelen sitä ajattelee myös omistaja. Näin ei aina kuitenkaan ole ;D

      Mutta kolmannen ikävuoden jälkeen, aikuisena, koira muuttuu yhtäkkiä aivan järkyttävän dramaattisesti. Ja siis todellakin parempaan. Voit jopa saada sen katsekontaktin joskus, mutta ainakin koira kuuntelee pienintäkin kuiskaustasi. Ja mikä parasta tottelee kuin ihmisen mieli.

      Ota koira pentuna(itse otin vuotikkaan) ja kouluta se pienestä pitäen tavoille. Varaudu silti tuohon nuoren koiran häröilyyn. Saat luultavasti unohtaa kaiken sen perinteisen koirakirjojen neuvonnan(koskee lähinnä seurakoiria) ja joudut keksimään luovia ratkaisuja. Spk on vähän sellainen omien polkujen kulkija, jota ei muiden mielipiteet kiinnosta.

      Suomenpystykorva vaatii paljon, mutta vastaavasti antaa myös paljon. Ja lisäksi se on pirun kaunis koira katsella. Se oppii myös paljon, vaikka onkin hankala opettaa.

      Tuossa iltasanomissa tai -lehdessä oli juuri juttua bordercollie Chaserista, ( http://www.chaserthebordercollie.com/ ) ja kun mietin niin tuo oman koiran sanavarasto ja ymmärryskyky ei dramaattisesti taida jäädä tuosta. Olen opettanut sille lähes koko pääasiallisen komentokäskykannan suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Ja kaikilla toimii. Suomeksi voin ohjeistaa koiraa pitkilläkin lauseilla ja hyvissä ajoin ennen risteystä tai henkilöä tai estettä minne mennään tai miltä puolelta kierretään. Ja mikä parasta, toimii usean ohitettavan esteen, ihmisryhmän tai lähekkäin olevien risteysten samankertaisella ohjeistuksella. Ihme juttu, enkä ole edes mikään yliopiston professori. Koira vaan alkanut ymmärtää kun sille jatkuvasti olen puhunut, opettanut ja ohjeistanut kotona ja lenkeillä. Tosin aikaa olen joutunut käyttämään tuplasti sen mitä tuo Chaseria opettanut henkilö joka ymmärtääkseni opetti kolmessa vuodessa tuon mitä se osaa..

      Että jos todella olet rakastunut suomenpystykorvaan niin ota sellainen ihmeessä, parempaa koiraa saa etsiä eikä välttämättä löydä. Ainakin mun koira on napa10 minulle.

    • kyseliä

      Kiitos vastauksesta:) Spk:n otan kunhan pentueen löydän:D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe