Vanha luvaton rantasauna luvalliseksi

remppareino

Onko kenelläkään faktaa, että missä vuodessa menee raja, milloin vanha vesirajassa oleva sauna tulkitaan "luvalliseksi" rakennnusvalvonnassa ja milloin tulee purkukäsky? Ilmeisesti aikoinaan voinut tällaisen pienen rantasaunan rakentaa kiinteistölle ilman lupaa ja jossain kohtaa rakennuslaki on muuttunut siten, että lupa tarvittu, mutta tarkka vuosi ei tiedossa.

Itsellä hieman alle 10m2 rantasauna 50-luvun lopulta n. 100m talolta, jolle ei dokumentteja kaupungin rakennusvalvonnassa. Tarkoitus olisi tehdä muutostöitä, joille tarvitaan todennäköisesti rakennuslupa, mutta arveluttaa rakennusvalvonnan suhtautuminen asiaan. Jos jollain kokemusta vastaavasta prosessista, niin olisi mukava kuulla, että mitä ja miten homma menee?

9

7412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi hurja

      Saunasi on ihan luvallinen eikä kukaan todennäköisesti vaadi sitä purettavaksi. Siis nyky tilanteessa !!!
      Saat korjata, lisä eristää sitä "pikku hiljaa" lähes rajattomasti. Uusia ulko-, sisävuoren. Korjata kantavia rakenteita. Vaikka purkaa katon ja tehdä uuden.
      Mutta jos haluat sinne vesijohdon, viemärin , tilojen käyttötarkoituksen muutos, laajentaminen.
      Silloin homma tulkitaan uudisrakentamiseksi joka on luvan varaista riippumatta rakennuksen alkuperäisestä iästä. Yleensä nykyään rantarakentaminen on kielletty alle 20 metrin päähän rannasta, riippuu vähän kunnasta. Joten lopputuloksen varmaan arvaat. Lupaa ei saa mutta ei hylky tarkoita mitään purkumääräystä. Tilanne saa jatkua entisellään.
      Mökkikunnassa on muutama hauska rantasauna kunnan maalla aivan vesirajassa. Ovat saaneet joskus 100 vuotta sitten luvan niihin ja vene katoksille. Asialle ei mahda mitään, Jotkut kateelliset on yrittäneet estää niiden korjauksia mutta toimenpiteet mihin ei vaadita lupaa saa suorittaa vaikka rakennukset ei ole edes omalla maalla.

    • pipsa15

      Jos sauna on ollut ilman lupaa 10 vuotta ja kukaan ei ole siitä valittanut, on se käytännössä saanut rakennusluvan.

      • Voi hurja

        Perustuu mihin ?
        Mikään ei muutu luvalliseksi sen perusteella että se on ollut siinä 100 vuotta. Tuossa naapurissa on ykinäinen aitta. Se on kyllä kaikilla kartoilla ollut jo jokusen sukupolven. Rakennustarkastajakin totesi ettei sillä mitään lupaa ole koskaan ollut mutta eipä tuo ketään tunnu haitaavankaan koska kukaan ei ole valittanut siitä. Jos joku valittaa niin menee purkuun välittömästi. No ketäpä tuo haittaisi, siinä se on ollut jo ennen syntymääni.


    • vanha saa olla

      "Mikään ei muutu luvalliseksi sen perusteella että se on ollut siinä 100 vuotta"

      Jos se on ollut siinä 100 vuotta niin ihan varmasti on luvallinen. Ennenvanhaan maalla se rakentaminen ei ollut niin tarkkaan, kun ei ollut lakeja ja määräyksia asioista, rakenneltiin tarpeen mukaan.
      Ja ihan höpöjuttuja, että useita sukupolvia paikallaan ollut aitta muka purettaisiin jonkun ulkopuolisen valituksesta, jos se ei huonokuntoinen/hylätty tai muuten vaaraa aiheuttavalla paikalla.

      Ei ole kauaakaan kun (maalla joitain vuosikymmeniä) kuvat saatettiin itse piirtää ruutupaperille ja niitä sitten näytettiin rakennustarkastajalle, joka antoi suullisen luvan rakentamiseen. Tällaisista luvista ei tietenkään ole mitään mainintaa asiakirjoissa.
      Suurin osa maaseudun vanhoista rakennuksista on sellaisia, että rakennustarkastuksen arkistoista ei löydy minkäänlaista piirustusta tai rakennuslupaa.

      • Voi hurja

        Luetun ymmärtäminen. Se vanha rakennus saa olla siinä. Sitä saa korjata määrätyissä rajoissa. Jos se puretaan niin homma on sitten siinä. Uuden rakentaminen vaatii aina luvan vaikka se tapahtuisi vanhoille perustuksille.
        Vaikka rakennus olisi 500 vuotta vanha niin käyttötarkoituksen muutokset tai tulisijan/hormin uudelleen rakentaminen vaatii rakennuluvan. Mikä tässä on nyt niin vaikeaa ? Vaikeus tulee siinä että yritetään jollain pyörät alle/jalasmökki virityksillä kiertää lakia ja sitten tullaan itkemään että omasta virheestä viranomaiset vittuilee. Kasva aikuiseksi.


      • Anonyymi

        100 vuotta sitten maaseudulla ei ollut mitään rakennuslupajärjestelmää.


    • kissansilmä

      Noin yleisesti, jos jollakulla on ilman rakennuslupaa rakennuttu sauna, niin pelkkä valitus rakennustarkastajalle ei merkitse sitä, että sauna puretaan. Paikalle voi tosin ilmestyä rakennustarkastaja, palotarkastaja ja muita herroja. Mutta mikäli sauna tai muu rakennus on rakennettu nykyisten lakien ja rakennusmääräysten mukaan, niin saunalle voi hakea jälkikäteen rakennuslupaa. Ensin pitää palkata rakennusinsinööri tekemään saunasta rakennuspiirustukset. Sitten piirustukset, havainnekuvat ja rakennuslupahakemus toimitetaan rakennusvirastoon. Mikäli rakennuslupa myönnetään, niin parin viikon valitusajan jälkeen pitää pyytää rakennustarkastajaa tekemään lopputarkastus.

    • Hissun kissun vaan

      Ei ole meidänkään mökin 50 v? vanhasta, hirsirakenteisesta rantasaunasta mitään dokumentteja olemassa. Se peruskorjattiin kolme vuotta sitten. Silloin vaihdettiin mm. 1/3 hirsistä, uusittiin katto ja myös täysi sähköremontti.

      Vähän kiikun-kaakun, kannattiko homma, mutta muuta mahdollisuutta ei käytännössä ollut. Liian iso riski pistää sauna maan tasalle ja rakentaa luvatta uusi tilalle.. Lupaa tuollaiseen 5 m päässä rannasta olevaan uuteen saunaan kun ei saa mitenkään..

      Mitään lupia kukaan kysele, kunhan ulkonäkö pysyy kutakuinkin ennallaan..

      • Anonyymi

        Voiko vanhan rakennuksen (joka ei ole luvan piirissä ) korjauskuluista saada kotitalousvähennystä verotuksessa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2425
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2030
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      257
      2016
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe